Μήπως ο παππούς και η γιαγιά το κακομαθαίνουν;

Ως γονείς μπορεί να ήταν αυστηροί. Ωστόσο μόλις αποκτήσουν εγγονάκι δεν του χαλούν χατήρι! Ποια λάθη κάνουν ο παππούς και η γιαγιά και με ποιον τρόπο μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση; Τι πρέπει να κάνετε για να μη γυρίσει το παιδί “αγνώριστο” από τις καλοκαιρινές διακοπές μαζί τους;

Η Ψυχολόγος, Σύμβουλος Μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου, απαντά:
Ποια λάθη κάνει συνήθως ο παππούς και η γιαγιά;
-Δεν λένε όχι σε όσα τους ζητούν τα παιδιά.
-Δεν ακολουθούν τους κανόνες που έχουν θέσει οι γονείς. Ακυρώνουν του γονείς αντιλέγοντας σε κάτι που ο γονιός θα πει στο παιδί ως «πρέπει» ή «είναι καλό..» με τη γνωστή φράση… «άστο, παιδί είναι!» .
-Πολλές φορές, λόγω ηλικίας δεν έχουν την αντοχή να παίξουν μαζί τους, με αποτέλεσμα να τα αφήνουν με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αρκεί να μην τους ενοχλούν και να είναι ήσυχα.
-Τους αγοράζουν ακατάλληλα σνακς (τσιπς, παγωτά, γλυκά κτλ) προκειμένου να πάψουν να διαμαρτύρονται.
-Δεν θέτουν όρια οι ίδιοι, αποφεύγοντας να χαλάσουν την καλή εικόνα των αγαπημένων παππούδων προς τα παιδιά.
Τι να κάνετε;
-Πριν το παιδί φύγει για διακοπές μαζί τους:
Αν αποφασίσετε να στείλετε το παιδί να παραθερίσει στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς προσπαθήστε εφαρμόζοντας απλούς κανόνες να εξασφαλίσετε πως δεν θα επιστρέψει… “κακομαθημένο”
– Ορίστε σαφή όρια, κανόνες και πρόγραμμα επιτρέποντας ωστόσο μια ελαστικότητα. Π.χ. επιτρέψτε στα παιδιά σας να δουν μέχρι αργά τηλεόραση στη γιαγιά και στον παππού, αλλά ξεκαθαρίστε ότι πρέπει να συμμορφώνονται με μια συγκεκριμένη ώρα για βραδινό ύπνο. Μπορεί να είναι αποδεκτό το να τρώνε καθημερινά παγωτό, αλλά συγκεκριμένη ποσότητα και πάντα ως επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό.
– Όσο εσείς είστε εκείνοι που θέτετε τους κανόνες με τρόπο σαφή και αφήνετε τα παιδιά σας να κατανοήσουν ότι είναι θεμιτό να υπάρχει ένα πιο χαλαρό σύνολο κανόνων στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς για το διάστημα των διακοπών μαζί τους, θα μπορέσετε να τα κάνετε να καταλάβουν εύκολα τη διαφορά μεταξύ της ζωής στο σπίτι και του διαστήματος που θα περάσουν με τους παππούδες. Βέβαια, αυτό εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και την ικανότητά του να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ μιας καθημερινής ρουτίνας και μια σύντομης ανάπαυλας από τους κανόνες.
– Κατευθύνετε την αδυναμία και την ελαστικότητα που δείχνουν οι παππούδες προς όφελός δικό σας αλλά και των παιδιών. Π.χ εάν γνωρίζετε ότι οι παππούδες πρόκειται να αγοράσουν στα παιδιά σας παιχνίδια ή σνακς, δώστε τους ιδέες για το τι να αγοράσουν, τι να προτιμήσουν και τι να αποφύγουν.
Αν επιστρέψει… “αγνώριστο”:
– Είναι καιρός να κάνετε τον «κακό» και να πατήσετε πόδι. Είναι απαραίτητο να μείνετε σταθεροί σε ό, τι πείτε στα παιδιά σας για μέρες ή και εβδομάδες αν χρειαστεί. Πρέπει με άλλα λόγια να ληφθεί μια σκληρή γραμμή.
– Να επιμένετε ότι οι συνήθεις κανόνες μιας οικογένειας πρέπει να ακολουθούνται και εκτός σπιτιού, είτε είναι στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς, είτε είναι στο σπίτι κάποιου φίλου τους. Καμία φορά τα μικρά παιδιά μπερδεύουν το «περιοδικά» χαλαρό πρόγραμμα με το «γενικά» χαλαρό πρόγραμμα και μετατρέπουν την εξαίρεση σε κανόνα.
– Αν η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες και παρά τους κανόνες και τα όρια η ατίθαση συμπεριφορά τους συνεχίζεται, τότε μπορείτε να υπογραμμίσετε με τον τρόπο σας και να θέσετε σε μια συζήτηση τους κανόνες ξεκάθαρα χωρίς διαλλακτικότητες.

Read More

And More