Πώς να πετύχετε μια ήρεμη εγκυμοσύνη!

Η εγκυμοσύνη είναι μια αρκετά στρεσογόνος διαδικασία για το σώμα και τον ψυχισμό της γυναίκας. Η ηρεμία, λοιπόν, είναι πολύτιμο αγαθό. Πώς θα την πετύχετε;

Κάποιοι ειδικοί, ανάμεσά τους και η διάσημη γιατρός στην Αμερική σε θέματα οικογένειας Dr. Myriam Stoppard διατείνονται ότι ο γονεϊκός ρόλος ξεκινά ήδη από την εγκυμοσύνη. Πώς; Ο οργανισμός της μητέρας παράγει διάφορες ορμόνες όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση. Εάν η μητέρα είναι ανήσυχη και στρεσαρισμένη οι ορμόνες αυτές αυξομειώνονται με αποτέλεσμα καθώς περνούν από τον πλακούντα να επηρεάζουν και το μωρό. Επομένως η ηρεμία στην εγκυμοσύνη είναι ένα επιτακτικό ζητούμενο. Διάφορες έρευνες μάλιστα ισχυρίζονται ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη που ενεργοποιείται με το στρες ευθύνεται για πρόωρους τοκετούς αλλά κυρίως επηρεάζει το μωρό στο πώς θα διαχειρίζεται το άγχος μετέπειτα στη ζωή του.

Γιατί άγχος;
Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος σε μια μέλλουσα μητέρα. Καταρχήν εάν ο χαρακτήρας της είναι αγχώδης στρεσάρεται ευκολότερα. Επιπλέον, ο φόβος του τοκετού, οι σωματικές αλλαγές και οι αλλαγές του βάρους της, το άγχος για τη μητρότητα, η σχέση με τον σύντροφό της αλλά και οικονομικά ζητήματα μπορούν να της προκαλέσουν ανησυχία. Σίγουρα οι ανησυχίες κάθε μέλλουσας μαμάς είναι ως ένα βαθμό κατανοητές και αναμενόμενες. Εάν όμως εκείνη δεν βρει τρόπους να καταπραϋνει τον εαυτό της το άγχος αυτό διογκώνεται. Το άγχος μπορεί να εκφράζεται με πολύ διαφορετικές σωματικές αντιδράσεις: ταχυκαρδίες, ιδρώτες, πεπτικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου κτλ. Αλλά προπάντων, με συσπάσεις της μήτρας που είναι και οι πλέον στρεσογόνες.

6 συμβουλές για ήρεμη κύηση
Ο έλεγχος του άγχους είναι προσωπική υπόθεση για τον καθένα μας. Οι μέλλουσες μητέρες όμως πρέπει να το κάνουν εγκαίρως και αποτελεσματικά. Η βασική αρχή είναι να προσπαθήσουν πρώτα και πάνω απ’ όλα να είναι υγιείς, να ασκούνται όσο τους επιτρέπει ο γιατρός τους και να τρέφονται σωστά. Στη συνέχεια υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να κάνουν τη μέλλουσα μαμά να ηρεμήσει:

1. Ακούστε μουσική. Ως γνωστόν η μουσική εξημερώνει τα ήθη και επιπλέον μπορεί να σας καλμάρει. Η ευεργετική επίδραση της μουσικής στην εγκυμοσύνη αποδείχτηκε και με έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ταιβάν, όπου μια ομάδα εγκύων άκουγε επιλεγμένα κομμάτια κλασικής μουσικής και νανουρισμάτων. Σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα εγκύων που δεν άκουγαν μουσική η πρώτη ομάδα είχε λιγότερες περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους κατά την κύηση. Όποιο είδος μουσικής κι αν ακούτε, σίγουρα το αγαπημένο σας τραγούδι σας κάνει να χαλαρώνετε και να ξεδίνετε. Ανακαλύψτε και άλλα τραγούδια ή ορχηστρικά και αφήστε τη μαγεία της μουσικής να σας κατακλύσει!
2. Βαθιές εισπνοές! Η σωστή αναπνοή και κυρίως οι βαθιές αναπνοές είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καταπολεμήσετε το άγχος. Με την πρώτη βαθιά ανάσα που θα πάρετε θα αισθανθείτε καλύτερα.
3. Ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε την αναπνοή σας είναι η γιόγκα. Ακόμη και όταν μια γυναίκα ξεκινάει για πρώτη φορά γιόγκα ενώ είναι ήδη έγκυος, θα τη βοηθήσει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός εύκαμπτου και δυνατού σώματος, μιας σωστής αναπνοής, ενός ήρεμου και δυνατού νου. Ο χαλαρωτικός τρόπος με τον οποίον γίνονται οι ασκήσεις της γιόγκα συνοδευόμενος από ήρεμη αναπνοή και αυτοσυγκέντρωση κάνει τις έγκυες να νιώθουν ευεξία, να είναι ξεκούραστες, ενεργοποιημένες, ήρεμες. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της γιόγκα είναι ότι αποκαλύπτει μια καινούργια αίσθηση του σώματος, των κινήσεων, της λειτουργίας του νου, των συναισθημάτων μέσω της ανάπτυξης μίας καλύτερης συνειδητότητας. Ως σύνολο, η εξάσκηση στη γιόγκα βοηθάει την έγκυο γυναίκα να αισθανθεί περισσότερο την δύναμη της, την αυτοπεποίθηση της, τις ικανότητές της, τον αυτοέλεγχο της, την ηρεμία της, όλα τα βασικά στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, στον τοκετό και μετά τον τοκετό όταν οι υποχρεώσεις της ως μητέρα είναι πολύ αυξημένες.
4. Φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα. Οι σοκολάτα περιέχει ουσίες που θεωρούνται ευεργετικές καθώς απελευθερώνουν ενδορφίνες και σας κάνουν να νιώθετε καλά και ήρεμη. Προσοχή όμως καθώς η σοκολάτα έχει αρκετές θερμίδες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και απολαύστε λίγη σοκολάτα. Μάλιστα έρευνα του πανεπιστημίου του Ελσίνκι έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν σοκολάτα αντιμετώπισαν το στρες τους.
5. Μασάζ στην κοιλιά σας. Το να αγγίζει μια έγκυος την κοιλιά της με μικρές κυκλικές κινήσεις είναι συχνά αγχολυτικό. Η ανθρώπινη επαφή άλλωστε προκαλεί την έκκριση ενδορφινών που φτιάχνουν τη διάθεση. Έτσι το να μιλάει μια έγκυος στην κοιλιά της, να τη χαιδεύει δεν είναι παράξενο αλλά αναγκαίο για να νιώσει ήρεμη και χαλαρή.
6. Σωστή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη όπως το κοτόπουλο, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά βοηθά το νευρικό σας σύστημα να είναι πάντα σε καλή κατάσταση, σας δίνει ενέργεια και σας ανεβάζει τη διάθεση!


And More