Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά κάθε εβδομάδα στις ερωτήσεις των γονιών για την υγεία των παιδιών!

Ερώτηση

“Είμαι μία νέα μανούλα με έναν γιο μηνών. Είναι πολύ καλό παιδάκι, με ένα όμως κακό συνήθειο: βάζει 2 δακτυλάκια στο στόμα! Δεν πήρε ποτέ του πιπίλα και από 6 μηνών έχει αυτή την… παρηγοριά, το λέω εγώ. Τί μπορώ να κάνω για να το κόψει; Έχω δοκιμάσει λεμόνι, του άρεσε! Το πικραμύγδαλο, επίσης! Αν τρελαθεί και με το ταμπάσκο, θα τρελαθώ (πλάκα κάνω…)!! Τι με συμβουλεύετε, γιατρέ μου;”

Απάντηση
Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να προσπαθείτε διακριτικά να βγάζετε τα δάχτυλα από το στόμα του μωρού χωρίς να καταλαβαίνει ότι το κάνετε επίτηδες και του δημιουργήσετε μεγαλύτερη αντίδραση. Καθώς περνάνε οι μέρες εφόσον του στερείτε με έξυπνο τρόπο την ευχαρίστηση αυτή να έχει το δάχτυλο στο στόμα σιγά σιγά αποτοξινώνεται και ίσως βάζοντας κάποια άλλη πιπίλα μπορείτε να κόψετε αυτήν την κακιά συνήθεια.

Ερώτηση
“Η κόρη μας έκανε τεστ ακοής και ο γιατρός μάς είπε ότι πρέπει να γίνει μια μικρή επέμβαση επειδή έχει νερό στα αυτιά της. Μια μικρή τομή για την ακρίβεια, για να ρουφήξουν το νερό. Μάς είπε πως αν το αφήσουμε θα γίνει χειρότερα. Ποια είναι η δική σας γνώμη γιατρέ; Υπάρχει θεραπεί αμε φάρμακα, πρέπει να κάνουμε αυτό που μας συστήνουν από την κλινική ή περνάει από μόνο του; Ξέχασα να αναφέρω πως η κόρη μου είανι 6,5 χρονών και πως δεν παραπονιέται για πόνους στα αυτιά της. Έκανε 2-3 φορές ωτίτιδες σε πιο μικρή ηλικία αλλά γενικά είναι από τα παιδιά που δεν αρρωσταίνουν εύκολα”.

Απάντηση
Εάν το παιδί έχει κάνει ακοολογικές εξετάσεις και διαπιστώνεται κάποια μείωση της ακοής εξαιτίας του υγρού που υπάρχει μέσα στο αυτάκι της καλό θα ήταν να κάνετε αυτή τη μικρή επέμβαση, η οποία είναι πάρα πολύ ελαφριά, είναι μία μικρή τρυπούλα στο τύμπανο όπου παροχευτεύεται το υγρό και μετά αποκαθίσταται η ακοή και η λειτουργία γενικότερα του αυτιού της.


Ερώτηση
“Γεια σας, κύριε Μαζάνη, συγχαρητήρια για το έργο σας και την αγάπη σας για τα παιδιά και την ενημέρωση που μας κάνετε. Έχω ένα κοριτσάκι 5,5 μηνών και πολύ πρόσφατα ξεκινήσαμε στέρεες τροφές. Ωστόσο το μωρό δεν τρώει όσο θα έπρεπε. Προτιμά να θηλάζει ακόμη. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι για τη βρώμη. Θα μπορούσα να βάλω λίγο βρώμη στην κρέμα του μωρού στο απογευματινό της γεύμα από τώρα;”

Απάντηση
Καταρχήν νομίζω ότι κάπως νωρίς ξεκινήσατε τις στερεές τροφές διότι διεθνώς συμφωνούμε ότι πρέπει αυτό να γίνεται μετά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής. Είναι αναμενόμενο ένα παιδάκι σαν το δικό σας που έχει πετύχει το θηλασμό να αντιδράσει αρχικά σε οποιαδήποτε άλλη τροφή την οποία του χορηγούμε. Αυτό είναι θέμα υπομονής μέχρι να συνηθίσει στον απογαλακτισμό. Θα σας έλεγα τα δημητριακά όπως είναι και η βρώμη να την δίνατε στο παιδί αφού συμπληρώσει τους 6 μήνες της ζωής του και φυσικά μπορείτε να τη δώσετε με διάφορους τρόπους, όπως μέσα σε γάλα, σε γιαούρτι ακόμα και μέσα στη σούπα του.

Ερώτηση
“Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα γιο 3,5 ετών και έχουμε ξεκινήσει να κόψουμε την πάνα και να χρησιμοποιεί το γιογιο αλλά μάταια. Όταν τον αφήνουμε με το εσώρουχο ή θα κρατηθεί μέχρι να του βάλουμε πάνα. Πολλές φορές βέβαια δεν αντέχει και λερώνεται. Φοβάμαι να τον αφήσω και πολλές ώρες χωρίς πάνα. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Έχετε καθυστερήσει λίγο για να αρχίσετε τις προσπάθειες για να κόψετε την πάνα και να ελέγξει τους σφιγκτήρες του και ίσως γι’ αυτό αντιδρά. Χρειάζεται υπομονή, μην τον πιέζετε, θέλει μεγάλη διακριτικότητα αλλά μην αφήνετε τις προσπάθειες. Όταν πάει να κάνει κακά του και το αντιλαμβάνεστε καλό είναι να του βγάζετε την πάνα και να τον βάζετε στο γιογιο ή στη λεκάνη, αφού έχετε προσθέσει επάνω το συγκεκριμένο εξάρτημα που είναι για τα παιδιά. Επίσης πρέπει να του δείξετε πώς λειτουργεί η λεκάνη, το μπάνιο, το καζανάκι ώστε το παιδί να αποκτήσει μία οικειότητα με όλο αυτό το σύστημα που λέγεται αφόδευση.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωράκι που σε λίγες μέρες θα γίνει 6 μηνών. Εξακολουθεί να ξυπνάει το βράδυ τουλάχιστον 2 φορές για να θηλάσει. Του δίνω κανονικά διότι αν πάω να το ηρεμήσω μόνο με πιπίλα εκνευρίζεται. Μόλις το θηλάσω κοιμάται αμέσως. Πόσο καιρό να του δίνω φαγητό το βράδυ; Κι αν συνεχίσει να ξυπνάει και τους επόμενους μήνες; Θηλάζω κανονικά ή απλά προσπαθώ να το ξανακοιμήσω χωρίς να φάει; Να σημειώσω ότι το τελευταίο γεύμα (θηλασμός) είναι στις 23.00. Μετά από αυτό ξυπνάει συνήθως 3.00 και 6.00”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως τα περιγράφεις, το ωράριο του παιδιού σου δεν είναι καθόλου κακό. Κοιμάται αρκετές ώρες και ένα παιδί που θηλάζει έχει ελεύθερο πρόγραμμα σίτισης. Μετά τους 6 μήνες που θα αρχίσει ο απογαλακτισμός και θα δώσετε στερεές τροφές θα αρχίσει και το παιδί να συνηθίζει το κάτι άλλο που δεν είναι το μητρικό γάλα. Επίσης να έχεις υπόψη σου ότι σε αυτή την ηλικία το μωρό ξυπνάει και καμιά φορά γιατί θέλει να δει την μαμά του, δεν αντέχει να ναι αρκετές ώρες χωρίς να αισθανθεί το χάδι της και το στήθος της. Άρα μη στεναχωριέσαι, καθώς περνάει ο καιρός όλα θα αποκατασταθούν και να έχεις πάντα στο μυαλό σου ότι αυτό που κάνει το παιδί σου είναι εντελώς φυσιολογικό.

Ερώτηση
“Γιατρέ, το μωράκι μου είναι 4,5 μηνών και εδώ και 2 μήνες έχει πλαγιοκεφαλία απο τη μία πίσω πλευρά σε μεγάλο βαθμό. Η παιδίατρος είπε οτι όταν αρχίσει να κάθεται θα φτιάξει. Είνα αλήθεια ή θα μείνει έτσι; Είπε να τη βάζω μπρούμυτα, όμως έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κάνει εμετό και κλαίει. Μπορώ να κάνω κάτι να βοηθήσω να φτιάξει το κεφαλάκι της;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή. Δεν μου γράφετε εάν μαζί με την πλαγιοκεφαλία συνυπάρχει και κάποιο σχετικό ραιβόκρανο. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει ένας καλός παιδο-ορθοπαιδικός για να κρίνει ποια θα είναι η θεραπεία του παιδιού. Εκτός από τη στάση που πρέπει να έχει όταν κοιμάται μπορεί να χρειαστεί να μπείτε στη διαδικασία φυσιοθεραπείας γιατί εάν καθυστερήσει μετά θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει το παιδί ειδικότερα εάν έχει ξεκινήσει να έχει και κάποιο ραιβόκρανο.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 17 μηνών που υποφέρει από τα δοντάκια του. Το πρόβλημα είναι οι πολλές διάρροιες κατά τη διάρκεια της μέρας. Πολλές φορές αυτό κρατάει μέχρι και μήνα. Είναι φυσιολογικό; Τι μπορώ να κάνω;”

Απάντηση
Πράγματι, αναφέρεται ότι πολλές φορές όταν ένα παιδί βγάζει δόνται μπορεί να κάνει και πυρετό, να έχει και διαταραχές στην όρεξή του και πολλές φορές να κάνει και διαταραχές στις κενώσεις του. Εφόσον οι κενώσεις αυτές δεν επηρεάζουν το βάρος του παιδιού και γενικότερα τη συμπεριφορά του και δεν φαίνεται να είναι άρρωστο, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να κάνετε μία γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια και πλήρη καλλιέργεια κοπράνων μην τυχόν κάποια φορά συνυπάρχουν μικροβιακής αιτιολογίας κενώσεις του παιδιού σας.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον εγγονό μου. Είναι 30 μηνών και λέει πολύ λίγες κουβέντες. Να σημειώσω βέβαια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ακοής, καταλαβαίνει τα πάντα, είναι πολύ έξυπνος. Επίσης να σημειώσω ότι και η κόρη μου, δηλαδή η μητέρα του, άργησε να μιλήσει. Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Ευχαριστώ πολύ και το TLIFE για τη φιλοξενία”.

Απάντηση
Ένα παιδί δεν θα μπορέσει να μιλήσει εάν δεν ακούει καλά. Καταρχήν λοιπόν θα πρέπει να κάνετε έναν καλό ακοολογικό έλεγχο για να ηρεμήσετε από αυτήν την άποψη. Το κληρονομικό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Εάν λοιπόν ακούει, υπάρχει κληρονομικότητα καθυστέρησης στην ομιλία και το παιδί καταλαβαίνει τα πάντα, μπορείτε ακόμα να περιμένετε.

Read More

And More