Ερυθρά: Τι κινδύνους κρύβει για μία έγκυο;

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτής της παιδικής ασθένειας και πώς αντιμετωπίζεται; Πόσο επικίνδυνη είναι αν προσβηθείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου;

Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης εξηγεί:

Η ερυθρά είναι εκείνη η παιδική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από το πρήξιμο των αδένων πίσω από τα αυτιά.
Η ερυθρά οφείλεται στον ιό της ερυθράς, που εισέρχεται από τη μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε όλοκληρο τον οργανισμό του παιδιού.
Ο ιός μεταδίδεται με δύο τρόπους, είτε από τα σταγονίδια που εκπέμπονται από το στόμα μέσω του αναπνευστικού συστήματος είτε μέσω του πλακούντα στην έγκυο γυναίκα, οπότε και μπορεί να προκαλέσει συγγενή ερυθρά στο έμβρυο. Από τη στιγμή που ο ιός θα εισβάλλει στον παιδικό οργανισμό τα συμπτώματα αρχίζουν να εμφανίζονται μετά από 14-21 μέρες.
Το παιδί που είναι άρρωστο μεταδίδει στο περιβάλλον του τον ιό μία εβδομάδα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ερυθράς μέχρι και μία εβδομάδα μετά.
Η ερυθρά εμφανίζεται αρχικά με ελαφρά συμπτώματα πυρετού, -όχι ιδιαίτερα υψηλού- και ταυτόχρονα με διόγκωση των λεμφαδένων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα αυτιά. Το σύμπτωμα αυτό υποψιάζει και τον παιδίατρο ότι πρόκειται για ερυθρά.
Δύο με τρεις μέρες μετά μετά την εμφάνιση αυτών των πρώτων συμπτωμάτων εμφανίζεται ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα πίσω από τα αυτιά που εξαπλώνεται στο μέτωπο και στη συνέχεια σε ολόκληρο το σώμα. Το εξάνθημα αυτό χαρακτηρίζεται από μικρές ροζ ή κόκκινες κηλίδες με διάμετρο 2-3 χιλιοστά. Συνήθως δεν προκαλεί φαγούρα, αρχίζει να υποχωρεί με τη σειρά που εμφανίστηκε και κρατάει περίπου 5 ημέρες. Το παιδί αναρρώνει πλήρως περίπου σε μία εβδομάδα.
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί είναι: κόκκινα μάτια, ρινοκαταρροή και πόνος με πρήξιμο στις μεγάλες αρθρώσεις.

Ερυθρά και εγκυμοσύνη

Μεγάλη σημασία έχει να μην μολυνθεί μια έγκυος γυναίκα απο ερυθρά, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Κι αυτό γιατί ο ιός περνάει μέσα από τον πλακούντα και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα παιδί με συγγενή ερυθρά. Αυτό σημαίνει ότι το νεογέννητο μπορεί να παρουσιάσει διάφορες συγγενείς ανωμαλίες όπως κώφωση, ανωμαλίες στην καρδιά, το συκώτι, τα μάτια κτλ. Γι αυτό είναι πολύ χρήσιμο, όταν μια γυναίκα σκοπεύει να μείνει έγκυος να εξακριβώσει αν έχει νοσήσει από ερυθρά στο παρελθόν. Αυτό διαπιστώνεται με ειδική εξέταση που ανιχνεύει τα αντισώματα της ερυθράς. Σε περίπτωση που δεν είναι προστατευμένη καλό είναι να εμβολιαστεί με το αντίστοιχο εμβόλιο τρεις έως έξι μήνες πριν συλλάβει.
Η θεραπεία της ερυθράς είναι καθαρά συμπτωματική και συνήθως χορηγούνται αντιπυρετικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις που εμφανίζονται επιπλοκές όπως πνευμονία, εγκεφαλίτιδα, αρθρίτιδα κ.α τότε ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει ειδική αγωγή, όπως αντιβίωση.
Ευτυχώς, υπάρχει πρόληψη για την ερυθρά, που είναι ο συστηματικός εμβολιασμός που γίνεται εδω και πολλά χρόνια. Το εμβόλιο της ερυθράς σε συνδυασμό με αυτό της ιλαράς και της παρωτίτιδας γίνεται σε ηλικία 15 μηνών και επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 5-6 ετών.

Read More

And More