Νόσος του Καβασάκι: τι είναι;

Ο παιδίατρος-νεογνολόγος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης, κατόπιν ερώτησης γονιών, σού εξηγεί τι είναι η Νόσος του Καβασάκι, πώς γίνεται η διάγνωση και πώς η θεραπεία!

Μήπως έχει πυρετό πάνω από 5 μέρες, κοκκινίζουν τα μάτια του και ξεφλουδίζουν τα χέρια του; Ίσως να έχει τη Νόσο του Καβασάκι. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι κάποιο παιδί αρρώστησε από αυτή την αρρώστια. Θυμίζει ιαπωνική μοτοσυκλέτα, όμως είναι το όνομα του Ιάπωνα γιατρού που πρώτος περιέργραψε αυτή την αρρώστια πριν μόνο 50 χρόνια.

Αφορά αγόρια και κορίτσια μικρότερα των 4 χρόνων. Πρόκειται για αρρώστια με πολυσύνθετα συμπτώματα που αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και προβλήματα, ειδικά στην καρδιά.

Καταρχήν δε γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα την αιτία αυτής της ασθένειας. Για να βάλει ο παιδίατρος διάγνωση για Νόσο Καβασάκι θα πρέπει να συνθέσει ένα παζλ με πολλά συμπτώματα όπως:
-πυρετός πάνω από 5 μέρες
-κοκκίνισμα των ματιών χωρίς τσίμπλες
-εξάνθημα του σώματος και των γεννητικών οργάνων
-τα χείλη του στόματος κοκκινίζουν
-η γλώσσα κοκκινίζει και μοιάζει με φράουλα
-πονάει ο λαιμός και το παιδί δυσκολεύεται να καταπιεί
-οι λεμφαδένες γύρω από το λαιμό πρήζονται

Το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από 7 μέρες παρουσιάζεται ξεφλούδισμα στο δέρμα των παλαμών και των πελμάτων.

Η διάγνωση
Επειδή η διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει υπάρχει κίνδυνος για πολλές επιπλοκές όπως:
-προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά
-διαταραχή του ρυθμού της καρδιάς (αρρυθμία)
-προσβολή των μυών της καρδιάς
-προσβολή των βαλβίδων της καρδιάς

Η θεραπεία

Η αρρώστια χωρίς θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 μήνες . Γι’ αυτό με την πρώτη υποψία πρέπει να εξετάσει το παιδί παιδοκαρδιολόγος για να κάνει υπερηχογράφημα και άλλες εξετάσεις. Επειδή δεν υπάρχει ειδική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο για να χορηγηθούν στο παιδί έτοιμα αντισώματα που ονομάζονται γ-σφαιρίνη. Επίσης μπορεί να δοθεί ασπιρίνη σε μεγάλες δόσεις.

Read More

And More