Πώς να αναγνωρίσεις γιατί κλαίει το μωρό σου!

Τα μωρά με το κλάμα τους “μιλάνε”. Δείχνουν ότι κάτι τα ενοχλεί και προσδοκούν τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της μαμάς τους. Συνήθως λέμε ότι το μωρό όταν κλαίει ή πεινάει ή πονάει. Προσπαθεί να πει κάτι με το δικό του τρόπο που είναι το κλάμα και γι’ αυτό η χροιά του κλάματος διαφέρει αν είναι από πείνα, θυμό, φόβο, αρρώστια κ.λπ. Ποιοι μπορεί να είναι λοιπόν οι λόγοι τελικά που ένα μωρό κλαίει; Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου εξηγεί!

1. Πεινάει: Συνήθως πριν το κλάμα προηγείται πιπίλισμα του δακτύλου, γύρισμα του κεφαλιού προς το στήθος της μαμάς και μικρά προειδοποιητικά κλάματα σαν φωνή καλέσματος: “πεινάω!”.

2. Πονάει από κολικούς: Οι πόνοι των κολικών εμφανίζονται τους πρώτους 3 μήνες. Συνήθως εμφανίζονται την ίδια ώρα του 24ωρου και διαρκούν από λίγα λεπτά έως 3-4 ώρες. Μαζεύει τα ποδαράκια του στην κοιλίτσα του, σφίγγεται, κοκκινίζει και κλαίει απαρηγόρητα. Μερικές φορές τα τεντώνει. Δεν ηρεμεί με το φαγητό ή την πιπίλα.

3. Δυσκολεύεται να ρευτεί: Το ρέψιμο είναι ο αέρας που κατεβάζει στο στομαχάκι του την ώρα που τρώει. Αν δυσκολεύεται να ρευτεί δείχνει αναστατωμένο, δυσφορεί μέχρι να βγάλει τον αέρα.

4. Είναι λερωμένο: Μερικά μωρά δεν ανέχονται να είναι βρώμικα. Όταν έχουν κάνει πολλά τσίσα ή κακά διαμαρτύρονται μέχρι κάποιος να τα αλλάξει. Επίσης κλαίνε όταν έχουν δυσκοιλιότητα.

5. Ευαισθησίες στις θερμοκρασίες: Τα μωρά είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες. Μπορεί να κρυώνουν ή να ζεσταίνονται και κλαίνε. Ειδικά όταν αλλάζει η πάνα δυσφορούν από το ξαφνικό κρύωμα.

6. Χάνουν την ισορροπία τους: Τους πρώτους 2-3 μήνες της ζωής τους φοβούνται υπερβολικά όταν χάνουν την ισορροπία τους, καθώς μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους είχαν σταθερό περιβάλλον. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια του ντυσίματος-γδυσίματος καθώς και κατά τη στιγμή του μπάνιου μπορεί να κλαίνε από φόβο μην πέσουν.

7. Είναι συγκαμένο: Αν η περιπρωκτική ή περιγεννητική περιοχή έχει ερεθιστεί ή συγκαεί, μπορεί να πονάει από τα τσίσα ή τα κακά του. Διαμαρτύρεται με γκρίνια και θέλει άλλαγμα.

8. Είναι άρρωστο: Δεν έχει ακόμα πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα όμως κάτι το “περιτριγυρίζει”. Μια ίωση σε εξέλιξη, γαστρεντερίτιδα, πόνοι στα ούλα από τα δόντια, είναι μερικές από τις αίτίες που πρέπει να σκεφτούμε.

9. Είναι τρομαγμένο: Τα μωρά τρομάζουν εύκολα και έχουν μνήμη. Ένας απότομος θόρυβος, μια δυνατή φωνή ή μουσική, το έντονο φως στα μάτια, το μαύρο χρώμα των ρούχων και πολλά άλλα είναι μερικές από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φόβο και κλάμα.

10. Θέλει παρέα: Το μωρό είναι πολύ κοινωνικό. Βαριέται να είναι μόνο του. Θέλει την παρέα σας, να ακούει φωνές και συζητήσεις ακόμα και από ένα ραδιόφωνο. Νοσταλγεί έντονα τη φωνή της μαμάς του και κλαίει για να της θυμίζει ότι είναι εκεί και το προσέχει. Μην το απογοητεύετε. Μιλήστε του! Ανταποκριθείτε στο κάλεσμά του και θα ησυχάσει αμέσως.

Read More

And More