Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, θέλω να σας ρωτήσω για την κόρη μου. Γεννήθηκε 2700 στις 38 εβδομάδες, με ύψος 48 πόντους. Τώρα είναι 71/2 μηνών και 7100 με 68 πόντους. 4 1/2 μηνών ήταν 6300 αλλά από τότε παίρνει λίγο βάρος κάθε μήνα με αποτέλεσμα να πέσει μια καμπύλη. Πρέπει να ανησυχώ; Κάνει 5 γεύματα πολύ ισορροπημένα και υγιεινά, με βρώμη και φρούτα. Το πρωί πίνει 160 γάλα, μετά 150 φρούτα, το μεσημέρι 200 κρεατόσουπα και το απόγευμα 150 κρέμα ή γιαούρτι. Τέλος, το βράδυ 160 γάλα. Είχε εμφανίσει παλινδρόμηση και της δίναμε epadoren ως τον 5ο που άρχισε στερεές. Τώρα πια δεν έχει συμπτώματα. Ευχαριστώ εκ τον προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσα περιγράφεις είναι απόλυτα φυσιολογικά, όσον αφορά και στα σωματομετρικά του μωρού σου αλλά και τον τρόπο που διατρέφεται. Δεν πρέπει λοιπόν να ανησυχείς καθόλου, συνέχισε με τους ίδιους ρυθμούς και όλα θα πάνε καλά.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, πραγματικά σας ευχαριστώ που μας δίνετε τις πολύτιμες συμβουλές σας. Για ακόμη μια φορά θα ήθελα να ρωτήσω για τον γιο μου, ο οποίος σε λίγες μέρες θα γίνει κλείσει τους 13 μήνες. Το πρόβλημά μου είναι ότι κανονικά ως τώρα έπρεπε να έχουμε κάνει το μαντού. Σε συνομιλίες με τον γιατρό τελικά δεν καταφέραμε να μας το κάνει λόγω έλλειψης του τεστ και έπειτα λόγω διακοπών. Πειράζει που θα το κάνουμε μέσα στον Αύγουστο και μετά τον Σεπτέμβρη θα κάνει άλλο εμβόλιο; Υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνει το μαντού;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το μαντού συνήθως το κάνουμε μετά την ηλικία των 15 μηνών και αυτό διότι αμέσως μετά ακολουθεί το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας. Επομένως θα περιμένεις να κλείσει τους 15 μήνες και μετά θα πας να κάνεις το μαντού (φυματινοαντίδραση), το οποίο δεν είναι εμβόλιο αλλά ένα τεστ διαγνωστικό για τη φυματίωση.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά με το καινούργιο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας, αν δηλαδή είναι υποχρεωτικό να γίνει στην 5 χρονών κόρη μου και στον 2 χρονών γιο μου και αν ναι, πόσες δόσεις πρέπει να κάνει κάθε παιδί, διότι όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε δεν το καλύπτουν τα ταμεία. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Είναι μία δημοφιλής ερώτηση που τους τελευταίους μήνες μας την κάνουν όλες οι μαμάδες. Το ξαναλέμε ότι το εμβόλιο αυτό είναι ένα από τα πλέον απαραίτητα για την Ελλάδα, δεδομένου ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β είναι αυτός που εμφανίζεται πιο συχνά στο χώρο. Κατά συνέπεια, όλα τα παιδιά από 2 μήνων και μετά πρέπει να κάνουν αυτό το εμβόλιο. Το ξέρουμε ότι τα ταμεία ακόμη δεν το χορηγούν, πλην όμως αυτό είναι καθαρά ασφαλιστικό μέτρο, ενώ το επιστημονικό είναι ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει. Ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται το κάθε παιδί γίνονται και διαφορετικές δόσεις. Για παράδειγμα, το παιδί των 5 ετών θα κάνει μόνο μία δόση ενώ το παιδί των 2 ετών θα κάνει μία ή δύο.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 24 μηνών, με ύψος 91.5 πόντους και βάρος 14.300 κιλά (γεννήθηκε 3750 και 52 πόντους) και ένα αγοράκι 2.5 μηνών, με ύψος 61 πόντους και βάρος 6.600 κιλά (γεννήθηκε 3.050 και 51 πόντους). Πώς βλέπετε την ανάπτυξή τους;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, και τα δυο σου παιδιά είναι πάνω από τη μέση καμπύλη και γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχεις τη διατροφή τους δηλαδή να μην τους δίνεις περιττά πράγματα προκειμένου να μην παίρνουν βάρος χωρίς να υπάρχει λόγος. Και το μεγάλο παιδί έχει πολύ καλή ανάπτυξη αλλά και το μικρό. Όσον αφορά ιδιαίτερα στο μικρό να φανταστείς ότι όταν το παιδί γίνεται 5 μηνών πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε πράγμα το οποίο το δικό σου το έχει κάνει ήδη τώρα.

Ερώτηση
“Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας. Έχω ένα αγοράκι 4 ετών περίπου και κάνοντας το ετήσιο τσεκ απ η τιμή asto βγήκε 532 με ανώτατο όριο το 170. Τι σημαίνει; Πρέπει να κάνουμε κάποια επιπλέον εξέταση; Επίσης τα αιμοπετάλια για τέταρτη συνεχόμενη φορά βγήκαν ανεβασμένα, αυτή τη φορά 491. Πρέπει να μας ανησυχήσει κάτι; Να το ψάξουμε περαιτέρω; Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας. Ευχαριστώ και πάλι”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η εξέταση ΑSTO αυξάνεται όταν κάποια στιγμή το παιδί περάσει κάποια λοίμωξη από το μικρόβιο στρεπτόκοκκος. Σε συμβουλεύω να επαναλάβεις την εξέταση μετά από ένα μήνα προκειμένου να διαπιστώσετε την πορεία του. Δηλαδή η εξέταση αυτή ήταν πιο ψηλή από 500 και έχει αρχίσει να κατεβαίνει ή υπάρχει τώρα κάποια λοίμωξη και σιγά σιγά ανεβαίνει; Όσον αφορά στα αιμοπετάλια, εξαρτάται καταρχάς από τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί το εργαστήριο. Πολλές φορές μετρούνε άλλα κύτταρα για αιμοπετάλια και μας δίνουν πλασματική αυξημένη τιμή. Η καλύτερη μέθοδος είναι να ζητήσετε από το μικροβιολόγο να στρώσει ένα πλακάκι, όπως λένε, και εκεί να μετρήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αιμοπετάλια, όπως επίσης να παρατηρήσει τη μορφολογία των κυττάρων του αίματος.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι σχεδόν 3 χρόνων. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι εξετάσεις ρουτίνας πρέπει να κάνει. Το Σεπτέμβριο θα πάει στον παιδικό σταθμό. Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είδους κρέας πρέπει να τρώει γιατί οι γνώμες διίστανται. Μέχρι στιγμής τρώει άπαχο μοσχαρίσιο. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Εφόσον ζητάτε να γίνει κάποιο γενικό τσεκ απ με την έναρξη του σχολείου θα κάνετε γενική αίματος, σίδηρο ορού, φεριτίνη, ΔΕΚ, χοληστερίνη, Τ3, Τ4, TSH, τρανσαμινάσες, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και γενική ούρων. Όσον αφορά στη διατροφή του, σε αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί να τρώει όλα τα είδη κρέατος όπως είναι μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι, κουνέλι, στρουθοκάμηλο, χοιρινό, ψάρι, φυσικά διαλέγοντας ποιοτικά κρέατα και όχι με πολλά λίπη.

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ έχω ένα αγοράκι που θα γίνει 4 το Νοέμβριο, έχει ύψος 1 μέτρο και βάρος 15 κιλά, γεννήθηκε 49 εκ και 2.630.πως σας φαίνεται η ανάπτυξή του; Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω στη διατροφή του; Θα ήθελα επίσης να μου πείτε πόσες φορές τη βδομάδα πρέπει να τρώει κόκκινο κρέας ένα παιδί αυτής της ηλικίας. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Η ανάπτυξη του παιδιού σας είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια δεν είναι ούτε πολύ παχύ ούτε πολύ αδύνατο. Συστήνουμε σε αυτή την ηλικία να τρώει δύο φορές την εβδομάδα κόκκινο κρέας επειδή περιέχει και πολύ σίδηρο, δύο φορές ψάρι, δύο φορές κοτόπουλο ή γαλοπούλα και τη μέρα που μένει να δίνετε αρνί, κατσίκι, κουνέλι. Φυσικά αυτές οι ποσότητες κρέατος δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 80-100 γραμμ. το πολύ την ημέρα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που κοντεύει 5 μηνών. Γεννήθηκε 11/3/2014 και το θηλάζω αποκλειστικά. Γεννήθηκε με ύψος 50 εκ και βάρος 3.070. Τώρα το ύψος του είναι 68 εκ και το βάρος του 7.240 όμως παραμένει σταθερό εδώ και δυο βδομάδες. Έχω ανησυχήσει πολύ και δεν ξέρω τι να κάνω, προσπάθησα την τελευταία βδομάδα να του δώσω γάλα σκόνη από το μπιμπερό αλλά αρνείται να πιει μια γουλιά. Κατά τα άλλα είναι ένα χαρούμενο μωρό και γελαστό. Τι μπορεί να συμβαίνει με το βάρος του; Τι με συμβουλεύετε να κάνω με το μπιμπερό; Φοβάμαι ότι θα κοπεί το γάλα μου με τόσο άγχος. Ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είσαι σε λάθος δρόμο και το μόνο που θα καταφέρεις με το άγχος που έχεις είναι να σταματήσει η παραγωγή του γάλακτός σου. Το παιδί σου έχει βάρος πάνω από αυτό που θα έπρεπε να έχει για την ηλικία του, τρέφεται σωστότατα και δεν υπάρχει λόγος να το ζυγίζεις κάθε βδομάδα ή κάθε 15 μέρες. Το παιδί σου τρέφεται με το καλύτερο γάλα που υπάρχει, το βάρος που έχει είναι όλο μυς και οστά και δεν είναι ένα φουσκωμένο παιδί που τρώει ξένο γάλα και γι’ αυτό δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Μην ξαναδοκιμάσεις να του δώσεις ξένο γάλα εκτός και αν υπάρχει πραγματικά σημαντικός λόγος που αυτό θα στο εξηγήσει και θα σε πείσει ότι πρέπει να γίνει ο παιδίατρός σου.

Ερώτηση
“Γιατρέ, η κόρη μου είναι 10 ημερών. Πότε μπορώ να τη βγάλω καμιά βόλτα; Θηλάζω αποκλειστικά”.

Απάντηση
Θα σου πω χαριτολογώντας ότι το παιδί μπορείς να το βγάλεις από… χτες! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένει μέσα στο σπίτι, ειδικότερα αυτή την καταπληκτική εποχή που είναι καλοκαίρι, δεν κάνει ούτε υπερβολική ζέστη ούτε κρύο και μπορείς να βγάλεις το μωρό σου έξω να απολαύσετε τη φύση. Φυσικά, θα βγεις τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες ώστε να μην το χτυπάει ο ήλιος και να μην κάνει πολλή ζέστη. Το ντύσιμό του να είναι λογικό, ούτε να ζεσταίνεται ούτε να κρυώνει και να προσέχεις μόνο να μην πηγαίνεις σε κλειστούς χώρους και να μην υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι το πλησιάζουν και στο φτύνουν για να μην το ματιάσουν!

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, συγχαρητήρια για την τόσο ενδιαφέρουσα στήλη σας. Διαβάζω με προσοχή τα όσα γράφετε για αυτά που μας απασχολούν. Έχω μια μπεμπούλα 4 μηνών. Γεννήθηκε στις 36 εβδομάδες λόγω συσπάσεων. Αυτό που με απασχολεί και με προβληματίζει είναι πως όταν την βάζω μπρούμυτα δυσανασχετεί, γκρινιάζει και δεν σηκώνει το κεφαλάκι της όπως άλλα μωρά της ηλικίας της. Το σηκώνει ελάχιστα μόνο. Να προσθέσω πως μέχρι περίπου 3 μηνών δεν την είχα βάλει ποτέ μπρούμυτα. Είναι ανησυχητικό που δεν σηκώνει πολύ το κεφαλάκι της; Πρέπει να κάνω κάτι;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, καταρχήν η θέση μπρούμυτα δεν είναι ασφαλής. Η ασφάλειά της όσον αφορά στην ζωή του παιδιού βρίσκεται στο 3%. Επομένως έτσι κι αλλιώς δεν πρέπει να το βάζεις μπρούμυτα. Επίσης αφού μέχρι τώρα για 3 μήνες δεν χρησιμοποιούσες αυτή την στάση επόμενο είναι το παιδί να δυσανασχετεί και να μην ξέρει πώς θα χρησιμοποιήσει το κεφαλάκι του. Για να εκτιμήσουμε την νευρολογική κατάστασή του, ο παιδίατρος κάνει ειδικά τεστ και με τον τρόπο αυτό ελέγχει όλα τα τμήματα τιου εγκεφάλου και δεν επαναπαυόμαστε μόνο με μία εξέταση, για παράδειγμα αν μπρούμυτα μπορεί να σηκώσει ή όχι το κεφαλάκι του. Άρα στην επόμενη επίσκεψη στον παιδίατρό σου, συζήτησε το θέμα αυτό και ζήτησέ του να σου κάνει πλήρη νευρολογική εξέταση για να ησυχάσεις.

Read More

And More