Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 7,5 μηνών και θα ήθελα να ρωτήσω πόσο γάλα πρέπει να πίνει ημερησίως. Επίσης τώρα που τρώει και στερεές τροφές πόσο νερό χρειάζεται;”

Απάντηση
Σε γενικές γραμμές, από τη στιγμή που ένα παιδί έχει απογαλακτιστεί, δηλαδή τρώει το 24ωρο 2 φορές την ημέρα γάλα και τα υπόλοιπα γεύματά του είναι διάφορες άλλες στερεές τροφές θεωρούμε ότι μία ποσότητα 500-600 γραμμάρια ημερησίως είναι αρκετή.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 6 ετών που σε εξέταση asto του Αυγούστου είχε τιμή 539 και σε επαναληπτική του Οκτωβρίου είχε τιμή 517. Ποια είναι η γνώμη σας;”

Απάντηση
Η εξέταση asto που έχετε κάνει δείχνει ότι κάποια στιγμή το παιδί δέχτηκε το μικρόβιο στρεπτόκοκκος από το οποίο και νόσησε είτε φανερά είτε υποκλινικά, δηλαδή χωρίς να καταλάβετε τα συμπτώματα. Η νόσηση αυτή προκάλεσε στο παιδί αύξηση της τιμής asto, η οποία φυσιολογικά πρέπει να είναι κάτω από το 200. Εφόσον βλέπετε ότι έχει μία πτωτική τάση δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αλλά θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να την επαλαμβάνετε προκειμένου να διαπιστώνετε ότι αυτή η πτώση είναι συνεχής, διότι σε περίπτωση που θα τη βρείτε ανεβασμένη σημαίνει ότι έχει ξαναμολυνθεί από το ίδιο μικρόβιο.

Ερώτηση
“Ονομάζομαι Μάγδα και θέλω να σας ρωτήσω το εξής: να κάνω το mmr στην 19 μηνών κόρη μου; Έχω ακούσει πάρα πολλά και έχω τρομάξει ειλικρινά. Τι πρόβλημα υπάρχει αν επιλέξω να μην της το κάνω; Ειλικρινά η γνώμη σας θα με βοηθήσει να ξεμπλοκάρω και να πάρω τις σωστές αποφάσεις για την υγεία του παιδιού μου”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές σε άρθρα γύρω από την καταλληλότητα των εμβολίων (δες εδώ και εδώ) δεν θα πρέπει να ανησυχείς καθόλου. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν προκαλεί κανένα από αυτά τα κακά που έχεις διαβάσει από δω και από κεί και τα οποία αποτελούν ανεύθυνες και όχι επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Ερώτηση
“Το παιδάκι μου προσφάτως εμβολιάστηκε με μια ελαττωματική παρτίδα εμβολίου. Δεν είχε κάποια εμφανή συμπτώματα, θα πρέπει όμως να ανησυχώ;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, προφανώς αναφέρεσαι σε δύο παρτίδες εμβολίων οι οποίες αποσύρθηκαν από την αγορά. Πρόκειται για το εμβόλιο Meningitec και το εμβόλιο Epaxal. Και τα δύο αυτά εμβόλια αποσύρθηκαν διότι μέσα από τη σύριγγα έβγαινε μια λίγο μεγαλύτερη ποσότητα οξειδίου του σιδήρου και το μόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει σε ένα παιδί ήταν λίγο μεγαλύτερος πόνος στο σημείο της ένεσης ή λίγο περισσότερο πρήξιμο και κοκκίνισμα στο σημείο της ένεσης. Κατά συνέπεια όσα παιδιά έχουν κάνει τα πιο πάνω εμβόλια δεν έχουν να αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα για την υγεία τους.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη, θα ήθελα να μου πείτε τι πρέπει να εξετάσει ο γιατρός κατά την επίσκεψή μας για εμβόλιο τώρα που η κόρη μου είναι 3 ετών; Συγχαρητήρια για το έργο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, κάθε φορά που ο παιδίατρος πρόκειται να προβεί σε εμβολιασμό πρέπει να εξετάζει λεπτομερώς το παιδί, δηλαδή όλα του τα συστήματα (αναπνευστικό, κυκλοφορικό κλπ) ώστε να είναι σίγουρος ότι το παιδί εκείνη τη στιγμή δεν είναι άρρωστο ή δεν πρόκειται να αρρωστήσει τις επόμενες ώρες. Εφοσον λοιπόν το παιδί είναι υγιές τότε μπορεί να προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω έναν γιο δεκατριών μηνών και εδώ και πέντε μήνες αρνείται να πιει γάλα είτε σκόνη είτε φρέσκο. Έχω δοκιμάσει να του το δώσω με το κουτάλι ή με λίγο κακάο τύπου χεμο αλλά αρνείται πεισματικά και του δίνω γιαούρτι πρωί βράδυ. Πόσο σύνηθες είναι αυτό το φαινόμενο και τι μπορώ να κάνω για να ξαναρχίσει να πίνει γάλα;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς, εάν τρώει γιαούρτι και τυρί μπορούν αυτά τα δύο να αντικαταστήσουν πλήρως το ασβέστιο που θα θέλαμε να πάρει από το γάλα. Γιατί το παιδί σου δεν πίνει το γάλα; Υπάρχουν αρκετές αιτίες: πρώτον μπορεί να είναι κληρονομικό, δηλαδή εσύ ή ο μπαμπάς του να μην πίνατε το γάλα μικροί, δεύτερον μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικό εάν το παιδί είχε συνδυάσει το γάλα με το μητρικό θηλασμό εάν θήλαζε και δεν θέλει να παίρνει το γάλα σε αυτή τη μορφή. Εν πάσει περιπτώσει, δεν πρέπει να ανησυχείς. Άφησε ένα χρονικό διάστημα να ηρεμήσει και να μην αισθάνεται την πίεση ότι του δίνεις να πιει γάλα και ξαναδοκίμασε σε μερικές εβδομάδες. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις διάφορα είδη γάλακτος σε αυτή την ηλικία, δηλαδή ακόμα και το εβαπορέ, δηλαδή το γάλα που βρίσκεται στο μεταλλικό κουτί, η οποία είναι μια ύστατη λύση στην περίπτωση που ένα παιδί δεν πίνει με τίποτα κανένα γάλα.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών και 10 ημερών. Εδώ και λίγες ημέρες έχω παρατηρήσει έκκριση καφέ υγρού από το δεξί του στήθος, την οποία παρατηρώ σε κηλίδα στο φανελάκι του. Τι μπορεί να είναι; Ευχαριστώ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, είναι κάτι που πρέπει να το δει οπωσδήποτε παιδοχειρουργός εφόσον πρώτα κάνεις ένα καλό υπερηχογράφημα για να γίνει η σωστή διάγνωση. Θα μπορούσε να είναι μία μαστίτιδα, δηλαδή λοίμωξη της περιοχής, θα μπορούσε να είναι ορμονικό, θα μπορούσε να μην είναι και τίποτα. Επειδή όμως το παιδί σου είναι πολύ μικρό, θα πρέπει σύντομα να κάνεις αυτά τα δύο πράγματα που σου ανέφερα.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ακούσει από γυναίκες που δουλεύουν με παιδιά που έχουν αυτισμό ότι πολλές φορές προέρχεται από τα εμβόλια που τα κάνουμε από τόσο μικρά και ειδικά τα αγόρια πρέπει να ξεκινάνε μετά τα 4 χρόνια τους. Και φυσικά ότι δεν μας τα λέτε όλα. Κρύβονται πολλά από πίσω. Τι γνώμη έχετε; Θα ήθελα να μου απαντήσετε γιατί σε κάποιες άλλες ερωτήσεις δεν έγινε. Το ότι μια γυναίκα καπνίζει στην εγκυμοσύνη πιστέψτε με είναι πολλές αλλά ντρέπονται να το πουν. Τι διατροφή θα βοηθούσε να κάνουν ώστε να βοηθήσει το έμβρυο;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θα διαβάσεις σε πολλά άρθρα που έχουμε γράψει ότι καμία σοβαρή, επιστημονική μελέτη και έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι τα εμβόλια ευθύνονται για τον αυτισμό ή για άλλες νευρολογικές παθήσεις. Σας συμβουλεύω να διαβάζετε επώνυμες έρευνες και καταχωρήσεις στα site ή όπου αλλού παίρνετε τις πληροφορίες σας διότι κυκλοφορούν πολλές φήμες “ράδιο αρβύλα”. Φυσικά μία γυναίκα που καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλές ασθένειες στο παιδί της ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει και ανάλογα και με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει ο υποψήφιος πατέρας του παιδιού.

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ, θα ήθελα την συμβουλή σας ως προς τον ύπνο του γιου μου. Γεννήθηκε 3.300 και τώρα είναι επτά μηνών και 10 κιλά. Τους πρώτους έξι μήνες τον θήλασα αποκλειστικά ενώ τώρα έχουμε αρχίσει και τα γεύματα. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή έχει συνηθίσει να κοιμάται κατά τον θηλασμό ξυπνάει 4-5 φορές κατά την διάρκεια της νύχτας και κλαίει μέχρι να τον ξαναβάλω στο στήθος για να αποκοιμηθεί ξανά. Δεν τρώει αλλά πιπιλάει και νανουρίζεται, αλλιώς δεν μπορεί να τον ξαναπάρει ο ύπνος. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτή του η συνήθεια γιατί επιστρέφω στη δουλειά μου και με κουράζουν πολύ τα τόσα ξυπνήματα μέσα στη νύχτα. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς πρέπει να αντιληφθούμε ότι το παιδί σου συμπεριφέρεται πάρα πολύ φυσιολογικά διότι για την ηλικία του θα πρέπει να είναι στην αγκαλιά της μαμάς του και ακόμα να θηλάζει. Βεβαίως, οι κοινωνικές μας υποχρεώσεις είναι διαφορετικές από αυτό που θα ήθελε το παιδί. Εφόσον λοιπόν αυτό το κατανοήσεις, θα πρέπει σαν μανούλα που είσαι να “συνεργαστείς” με το παιδάκι και να βρεις τον τρόπο να του προκαλέσεις περισσότερη ασφάλεια ώστε το βράδυ να μην θέλει να σε βλέπει τόσο συχνά. Δηλαδή καθαρά πρόκειται για ψυχολογικούς λόγους, φυσιολογικούς μεν, που το παιδί έχει την ανάγκη να βλέπει περισσότερες ώρες και πιο συχνά τη μαμά του. Θα προσπαθήσεις σταδιακά να μειώνεις το χρόνο που σε βλέπει ακόμη και όταν ξυπνάει το βράδυ προκειμένου σιγά σιγά να αλλάξει το βιολογικό του ρολόι και να νιώσει ότι όταν ξυπνάει και σε βλέπει έστω για λίγο αυτό να το γεμίζει ασφάλεια, να καταστεί τελικά αρκετό για την ψυχολογία του και κάποια στιγμή μειώνοντας έτσι το χρόνο θα φτάσει το παιδάκι να μην έχει ανάγκη να ξυπνάει μέσα στη νύχτα.

Ερώτηση
“Έχω διδυμάκια, ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι, 3,5 χρονών. Το κοριτσάκι έχει ύψος 108 και το βάρος είναι 19,6. Το αγοράκι έχει ύψος 99 εκατοστά και το βάρος του είναι 14,7. Είναι φυσιολογικό το βάρος του κοριτσιού και του αγοριού;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, και τα δύο παιδιά σου βρίσκονται μέσα στις φυσιολογικές καμπύλες τόσο του βάρους όσο και του ύψους επομένως δεν πρέπει να ανησυχείς.

Read More

And More