Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, η κόρη μου σήμερα είναι 3 ετών, μεγάλωσε με παιδικές τροφές εμπορίου (ρυζάλευρο, φρουτόκρεμα), θηλασμό μέχρι 12 μηνών και φαγητό φτιαγμένο από εμένα. Μου λένε μητέρες ότι έκανα πολύ κακό που τάισα μέχρι 2 ετών το παιδί μου με κρέμες εμπορίου και ότι στην κυριολεξία είναι σκουπίδια και καρκινογόνες, εσείς τι γνώμη έχετε; Ευχαριστώ πολύ. Άννα”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θεωρώ υπερβολικό να λέγονται αυτά τα πράγματα και εσύ να νιώθεις τόσο άσχημα. Σίγουρα το φαγητό φτιαγμένο από εσένα στο σπίτι είναι πολύ καλύτερο από ο,τιδήποτε πιθανόν υπάρχει στο εμπόριο. Πλην όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι κρέμες που είναι φτιαγμένες ειδικά για παιδιά είναι καρκινογόνες. Τη λέξη “σκουπίδια” τη χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε ότι δεν είναι τόσο πολύτιμες όσο ένα πιο αγνό προϊόν όπως είναι αυτά που σου είπα παραπάνω. Αν λάβεις υπόψη σου ότι στη ζωή μας αυτά που τρώμε δεν είναι πάντοτε ελεγμένα έτσι κι αλλιώς θέλω να μη νιώθεις ενοχές και να θεωρείς ότι το γεγονός πως θήλασες τουλάχιστον 12 μήνες το παιδί σου του έδωσες πάρα πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να εξουδετερώσουν οποιαδήποτε άλλη “κακιά” τροφή έφαγε.

Ερώτηση
“Κε Μαζάνη η κόρη μου είναι 4 ετών και έχει την κακή συνήθεια να τρώει τα νύχια της. Όσο κι αν προσπάθησα να της το κόψω με όμορφο τρόπο χωρίς φωνές και τιμωρίες δε γίνεται τίποτα. Ακόμα και ειδικό υγρό κατά της ονυχοφαγίας δοκίμασα αλλά τίποτα. Έχω απελπιστεί δεν ξέρω τι άλλο να δοκιμάσω. Πείτε μου αν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος. Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη είναι ένα γνωστό πρόβλημα από τις “κακές” συνήθειες που αποκτούν τα παιδιά και είναι δύσκολο να τα κάνουμε να απαλλαγούν. Υπάρχουν παιδιά που και σε ακόμη μεγαλύτερη ηλικία αλλά ακόμα και όταν μεγαλώσουν και γίνουν ώριμοι άνθρωποι εξακολουθούν να τρώνε τα νύχια τους. Δεν υπάρχει ένας τρόπος και μοναδικός για να κόψει αυτή την κακιά συνήθεια το παιδί. Σε κάθε περίπτωση εξατομικεύεται ανάλογα με την ψυχολογία του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχει εκνευρισμός και να μη δείχνεις τόσο πολύ απελπισμένη διότι δημιουργείς μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο παιδί να συνεχίσει να το κάνει. Όπως σου είπα κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Θα πρέπει λοιπόν να ηρεμήσεις καταρχήν και μετά, σιγά-σιγά, με διακριτικό τρόπο να προσπαθήσεις να κόψεις αυτή τη συνήθεια χωρίς τιμωρίες, φωνές και χωρίς να επιδεινώνεις το πρόβλημα. Συνήθως εάν με διακριτικό τρόπο διακόπτουμε πολλές φορές την ημέρα αυτή τη συνήθεια αρχίζει το παιδί να μην ευχαριστιέται και σιγά σιγά λέμε ότι γίνεται κάποια “αποτοξίνωση”. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να το συζητήσουμε και με ψυχολόγο προκειμένου να δούμε εάν υπάρχει κάτι στη ζωή του παιδιού που είναι η αιτία να του προκαλεί αυτή τη συνήθεια όπως για παράδειγμα απουσία του πατέρα ή της μάνας, παρουσία νέου μέλους στην οικογένεια, τσακωμοί και καβγάδες που βλέπει το παιδί μέσα στο σπίτι κλπ. κλπ.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 3 χρονών. Πρόκειται για ένα πολύ ώριμο παιδάκι που μίλησε και πολύ γρήγορα και έχει γενικά έντονη αντίληψη για τα πάντα. Αυτό που με προβληματίζει είναι η συμπεριφορά της. Στο σχολείο υπόδειγμα ενώ όταν πάμε κάπου γκρινιάζει, μιλά συνεχώς και πολύ δυνατά και όταν τη μαλώσω, αρχίζει να μιλά πολύ άσχημα και να με χτυπά. Να προσθέσω ότι μαζί μου είναι πιο επιθετική. Και η απορία μου είναι: πώς είναι πιο σωστό να χειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις. Να τους μαλώνουμε, να βάζουμε τιμωρίες ή απλά να τις αγνοούμε; Γιατί πιστεύω τελικά πως όλα αυτά γίνονται, γιατί θέλουν τη προσοχή μας!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη θα ξεκινήσω από το τέλος, που όπως κι εσύ παραδέχεσαι όλα αυτά τα κάνει το παιδί γιατί θέλει να το προσέξετε. Όμως γιατί θέλει την προσοχή σας; Είμαι σίγουρος ότι δείχνετε πολύ ενδιαφέρον και φροντίζετε το παιδί σας δηλαδή και εσείς και ο πατέρας της, πλην όμως φαίνεται ότι αυτό το κάνετε με τρόπο που το παιδί δεν το ικανοποιεί. Πολλές φορές η υπερπροστασία μπορεί να φέρει για παράδειγμα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν πρέπει λοιπόν ούτε να την αγνοείς ούτε να την τιμωρείς ούτε να τη μαλώνεις. Πρέπει να χαλαρώσετε όλοι μέσα στο σπίτι, να μην συζητάτε μπροστά της για το πρόβλημα που σας απασχολεί, να της δείξετε ότι την απαλλάσσετε από αυτήν την συμπεριφορά και σιγά σιγά από μόνο του το παιδί θα αισθανθεί ότι δεν υπάρχει πια ενδιαφέρον να κάνει αυτό το υπερθέαμα διότι όπως φαίνεται αφού στο σχολείο συμπεριφέρεται με τέτοιον άψογο τρόπο είναι καθαρά θεατρινίστικο αυτό που κάνει στο σπίτι σας.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, σας χρειάζομαι ξανά! Ενώ στην ηλικία των 13 μηνών σας ρωτούσα απεγνωσμένα τι έπαθε το παιδί μου και δεν θέλει να θηλάσει, (έκανε “επανάσταση” 4 ημέρες αλλά μετά ήθελε πάλι και ξεκινήσαμε από εκεί που το αφήσαμε), τώρα έφτασε η ώρα που θέλω εγώ να αποθηλάσω. Έχει κλείσει τους 21 μήνες, θηλάζει πρωί και βράδυ, και σκέφτομαι μέχρι τα 2 χρόνια να το σταματήσουμε. Τον Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει παιδικό και δεν θέλω να του έρθουν όλα μαζεμένα! Να σας πω ότι γενικά τρώει όλα τα φαγητά,είναι δυνατό αγοράκι, βάρος και ύψος πάρα πολύ καλά και μιλάει αρκετά καθαρά. Επίσης να σας πω ότι έχω δοκιμάσει να του δώσω διάφορα γάλατα σε διάφορα ποτηράκια σε ανά διαστήματα αλλά δεν του αρέσει κανένα. Κυρίως με προβληματίζει ο βραδινός θηλασμός, ο οποίος είναι αυτός που τον χαλαρώνει και κοιμάται! Πιπίλα δε πιάνει, την έκοψε μόνος του πριν 3 μήνες. Γιατρέ τώρα τι κάνουμε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, έτσι όπως περιγράφεις τα πράγματα νομίζω ότι τελικά εσύ δεν θέλεις στην πραγματικότητα να σταματήσεις το θηλασμό και περιμένεις αυτό να το κάνει το παιδί σου από μόνο του σαν να αισθάνεσαι ένοχη εάν έπαιρνες εσύ αυτή την πρωτοβουλία. Αυτό που γράφεις ότι το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει παιδικό και δεν θέλεις να του πέσουν όλα μαζεμένα είναι λάθος αντίληψη. Αφού έχεις ένα παιδί τόσο ώριμο, το γεγονός ότι θα πάει στον παιδικό σταθμό θα είναι ευεργετικό όσον αφορά την επιθυμία σου διότι εκεί θα μπει στην κοινωνική ομάδα, θα έχει άλλα ενδιαφέροντα, αφού θα λείπει κάποιες ώρες από το σπίτι θα αρχίσει να κόβει τον “ομφάλιο λώρο” από εσένα και έτσι σιγά σιγά καθώς περνάει ο καιρός θα δεις ότι τα πράγματα θα έρθουν μόνα τους να αποκατασταθούν και να γίνουν όπως εσύ τα θέλεις. Μην αισθάνεσαι λοιπόν τόση αγωνία για αυτό που θα συμβεί το Σεπτέμβριο γιατί μάλλον θα είναι προς όφελος και των δυο σας και όχι το αντίθετο.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. 1) έχω ένα αγοράκι 23 μηνών και έχει ύψος 91 εκ. και βάρος 11,900. Είναι φυσιολογικές οι μετρήσεις του; και 2) ήταν λίγο κρυωμένος πριν ένα μήνα περίπου και τώρα τις τελευταίες μέρες έβγαλε ένα γρουμπούλι στο πλάι του λαιμού του και το πιάνεις πιο πολύ όταν γυρίσει το κεφάλι του από την αντίθετη πλευρά από ότι είναι. Είναι σαν φουντουκάκι και σκληρό. Η παιδίατρος μου είπε ότι είναι αδενώματα. Χρειάζεται να του κάνω εξετάσεις για να το σιγουρέψω; Θα φύγει αυτό;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη όσον αφορά την πρώτη ερώτησή σου, τα σωματομετρικά που περιγράφεις είναι μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα παρόλο που δεν αναφέρεις με ποιο βάρος και ύψος γεννήθηκε. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σου, μάλλον είναι λεμφαδένας και όχι αδένωμα και μάλλον η παιδίατρός σου σού έχει πει αυτό που σου λέω και εγώ και απλώς δεν το θυμάσαι καλά. Στην περιοχή του λαιμού όλα τα παιδιά έχουν μικρούς λεμφαδένες οι οποίοι δουλεύουν σαν “φίλτρα” για να σκοτώνουν τα μικρόβια που περνάνε σε εκείνη την περιοχή. Καμιά φορά όταν το παιδί τοπικά περνάει κάποια λοίμωξη όπως κόκκινος λαιμός ή βγάζει δόντια κλπ αυτοί οι αδένες πρήζονται λίγο παραπάνω στην προσπάθειά τους να εξουδετερώσουν το μικρόβιο. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και στην περίπτωση του παιδιού σου. Αρχίζεις να ανησυχείς μόνο εάν ο αδένας αυτός πρηστεί ξαφνικά πολύ, τόσο που να φαίνεται με μεγάλη ευκολία με το μάτι, εάν πονάει στην ψηλάφησή του και εάν συνυπάρχει και υψηλός πυρετός. Σε αυτήν την περίπτωση αφού το εξετάσει ο παιδίατρος, εάν χρειαστεί εξετάσεις, μπορεί να κάνει κάποιες αίματος ή και υπερηχογράφημα της περιοχής. Έτσι όμως όπως τα περιγράφεις τώρα θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχείς καθόλου και ότι δεν πρέπει να κάνεις καμία εξέταση απλώς κάθε φορά που θα πηγαίνεις στον παιδίατρο να του θυμίζεις ότι εκεί υπάρχει ένα σγρουμπουλάκι για να το επανεξετάζει.

Ερώτηση
“Ο γιος μου γεννήθηκε 1870 γραμ. και 42 cm., στην 34η εβδομάδα, τον Ιανουάριο κ τώρα που έκλεισε τον 4ο μήνα είναι 5700 και ύψος 60 cm! Με είπαν να το κάνω δίαιτα! Το μωρό έχει όρεξη κ κάθε 2,5 με 3 ώρες τρώει 90 με 120 ml. O παιδίατρος με είπε να τον αρχίσω φρούτα και όχι ρυζάλευρο! Πρέπει να τον μειώσω τα γεύματα; Το βράδυ τρώει κατά τις 11 και μετά ξυπνάει το πρωί 6 με 7”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, πραγματικά βάσει του βάρους που γεννήθηκε το μωρό σου, βρίσκεται σε πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Το πιθανότερο από όλα είναι ότι επειδή το μωρό σου γεννήθηκε μικρό “τρέχει” όπως λέμε να προλάβει τα παιδιά της ηλικίας τους. Σε αυτή την ηλικία δεν μπορείς να κάνεις δίαιτα, το παιδί σου τρώει μόνο γάλα. Φυσικά μπορεί να φάει και τα φρούτα που σου πρότεινε ο παιδίατρος αλλά αφού έχουμε πρόβλημα με υπερβολικό βάρος καλό θα ήταν να αποφύγεις το ρυζάλευρο το οποίο παχαίνει ιδιαίτερα και ο,τιδήποτε άλλο θεωρούμε περιττό. Γύρω στους 6 μήνες της ζωής του θα ξεκινήσεις κρέας και χόρτα και γενικά όπως σου είπα να αποφεύγεις ο,τιδήποτε είναι περιττό.

Read More

And More