Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια πρώτα για τις απαντήσεις σας! Έχω κ εγώ την δική μου ερώτηση σχετικά με τον 5,5 χρονών γιο μου. Τα βράδια ροχαλίζει. Ροχαλίζει αρκετά ώστε να μας ξυπνήσει. Όχι πάντα, αλλά τς περισσότερες φορές. Κάποιες φορές που μπορεί να τον γυροφέρνει κρύωμα ή ίωση γίνεται εντονότερο το φαινόμενο με αποτέλεσμα να ξυπνά. Με απασχολούν οι φορές όχι που είναι κρυωμένος αλλά τα βράδια που είναι καλά, ροχαλίζει, δεν αναπνέει σωστά κ αργεί να πάρει κάποιες ανάσες. Η μύτη του δεν είναι μπουκωμένη. Αναπνέει από το στόμα, ροχαλίζει και κάποιες φορές ξυπνά από την άπνοια. Υπάρχουν όμως κ ήρεμα βράδια. Όχι πολλά, αλλά υπάρχουν. Τι πρέπει να κάνω; Σε ποιο γιατρό να τον πάω; Έχει θέμα με κρεατάκια; Πριν ένα χρόνο περίπου παιδίατρος που τον παρακολουθούσε τον εξέτασε κ μου είπε ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν ανώριμα κρεατάκια κ συμβαίνει αυτό. Εγώ όμως βλέπω ότι 8 στις 10 φορές το παιδί δεν κοιμάται σωστά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη έχεις απόλυτο δίκιο. Το λιγότερο από όλα που έχει το παιδί σου είναι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις δηλαδή τα κρεατάκια του παιδιού από ό,τι φαίνεται είναι υπερτροφικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει επαρκώς ο αέρας την ώρα που κοιμάται και γι’ αυτό ροχαλίζει. Δύο πράγματα θα πρέπει να κάνεις: εάν στην πόλη που ζεις υπάρχει δυνατότητα να κάνεις μία μελέτη ύπνου του παιδιού σου για να δεις κατά τη διάρκεια της νύχτας πώς ακριβώς αναπνέει και πόσες φορές κάνει άπνοια και πόσο σοβαρές είναι αυτές. Δεύτερον, να το δει παιδο-ΩΡΛ ο οποίος θα εκτιμήσει όλη την ανατομία της μύτης, του φάρυγγα, του στόματος και των αυτιών, θα δει πόσο υπερτροφικά είναι τα κρεατάκια και το πιθανότερο από όλα είναι ότι θα σου προτείνει να αφαιρεθούν. Εάν τα κρεατάκια είναι τόσο υπερτροφικά όπως φαίνεται που το παιδί κάνει άπνοιες, κινδυνεύει και κάποια στιγμή στη ζωή του, δεύτερον κινδυνεύει να παραμορφωθεί το πρόσωπό του ειδικά το άνω χείλος διότι καθώς αναπνέει αναγκάζεται να έχει ανοιχτό το στόμα και τρίτον δεν οξυγονώνεται καλά ο εγκέφαλός του με αποτέλεσμα να έχει πονοκεφάλους, να μη μπορεί να αποδώσει αργότερα στο σχολείο και γενικά να μην ευχαριστιέται τον ύπνο του και να μην ξυπνάει ξεκούραστο.

Ερώτηση
“Διαβάζω κάθε φορά τις απαντήσεις σας και πραγματικά μας βοηθάτε πάρα πολύ. Είμαι μητέρα ενός αγοριού το οποίο γεννήθηκε 40 εβδομάδων ακριβώς με ύψος 51 εκατοστά και βάρος 3115 κιλά. θηλάσαμε για 9 μήνες αποκλειστικά και από τον 10ο μήνα ξεκίνησε γάλα s26. 50 ημερών έπαθε βρογχιολίτιδα κ νοσηλευτήκαμε για 4 μέρες και 10 μηνών επίσης ανέβαζε πυρετούς στο 40 και πάλι νοσηλευτήκαμε για 4 μέρες με επίσημη διάγνωση ωτίτιδα. Γενικά είναι ευερέθιστο παιδάκι και επιρρεπής στις αρρώστιες. Πάντα όταν αρρωστήσει ξεκινά με λαρυγγίτιδα και ωτίτιδα και την αντιβίωση δεν την γλιτώνουμε. 10 μηνών όταν μπήκαμε στο νοσοκομείο μας είπαν ότι έχει το στίγμα μεσογειακής αναιμίας, όπως και εγώ και παίρνει σίδηρο 2 φορές την μέρα από 6ml και φυλικό οξύ 1 χάπι την βδομάδα. Σήμερα είναι 15 μηνών και πριν ένα μήνα που πήγαμε γιατρό και μετρηθήκαμε ήμασταν 80 εκατοστά και 10.1 κιλά. Μας είπε η παιδίατρος ότι είναι μέτριο παιδάκι στις καμπύλες. να σας αναφέρω επίσης ότι από 9,5 μηνών περπατάει και γενικά είναι πολύ δυνατό παιδάκι. αντιλαμβάνεται τα πάντα και γενικά έχει τρομερή αντίληψη όπως μας είπε και η γιατρός του αλλά ακόμα δεν έχει μιλήσει. Θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται να κάνουμε ο,τιδήποτε τόσο για την ανάπτυξη του, όσο και για το θέμα της υγείας του που αρρωσταίνει συχνά αλλά και για την ομιλία του. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όσον αφορά τα σωματομετρικά στοιχεία του μωρού σου, το ύψος του βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση, δηλαδή είναι ελαφρώς κάτω από τη μέση γραμμή και το βάρος του βρίσκεται στην 45η δηλαδή είναι περίπου στη μέση. Επομένως δεν είναι ούτε βαρύ ούτε αδύνατο, ούτε ψηλό αλλά ούτε και πολύ κοντό. Όσον αφορά την ομιλία του, θα πρέπει σε αυτή την ηλικία να λέει περίπου 10 λέξεις κατανοητές. Παρόλα αυτά μερικά παιδάκια καθυστερούν την ομιλία τους εάν δίνουν περισσότερη σημασία σε άλλα πράγματα, όπως είναι το δικό σου παιδί, που από ό,τι φαίνεται αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερο το τι συμβαίνει γύρω του. Σημασία για να μιλήσει ένα παιδί έχει καταρχήν να ακούει. Παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί να μιλήσει. Επομένως εφόσον το δικό σου παιδί κατά τα φαινόμενα ακούει θα πρέπει να περιμένεις και σιγά σιγά θα μιλήσει. Όσον αφορά το θέμα της υγείας του, εμείς ξέρουμε ότι ένα παιδί μέχρι 10 χρονών δικαιολογείται να αρρωσταίνει περίπου 10 φορές το χρόνο από συνηθισμένες ιωσούλες όπως και εσύ περιγράφεις για το δικό σου παιδί. Θα σου έλεγα περισσότερο να προσέχεις πώς το ντύνεις, δηλαδή μήπως το ντύνεις πολύ και ιδρώνει, μήπως εκτίθεται σε ρεύματα, μήπως το υπερπροστατεύεις, μήπως έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό και μεταφέρουν ιώσεις όπως και μεγάλοι άνθρωποι που έρχονται στο σπίτι και μπορεί να είναι φορείς μικροβίων. Σε γενικές γραμμές δε νομίζω ότι το παιδί σου έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ούτε αρρωσταίνει περισσότερο από άλλα παιδιά.

Ερώτηση
“Είμαι Καρδίτσα & θέλω να σας ρωτήσω, μετά από ακμοντιν και ντακταριν γέλη λόγω μυκητίασης στόματος η κόρη μου παραπονιέται για ζάλη εδώ και μια εβδομάδα. Πήγαμε στο γιατρό, κάναμε αιματολογικές, όλα εντάξει, η ζάλη είναι όπως η ζάλη μέσα σε αυτοκίνητο με στροφές, χωρίς τάση εμετού και συνεχίζεται. Τι άλλο να κάνω να τη βοηθήσω; Όλα άρχισαν μόλις τελείωσε την αντιβίωση και τη γέλη”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, επειδή η αντιβίωση που αναφέρεις είναι αρκετά δυνατή και είναι μία από τις αντιβιώσεις που συνήθως προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα στα πλαίσια αυτά των παρενεργειών της αντιβίωσης μπορεί να οφείλεται εκεί. Εάν όμως συνεχίζει να παραπονιέται για την ζάλη θα πρέπει να το δει το παιδί παιδο-ΩΡΛ μήπως έχει διαταραχθεί το σύστημα της ισορροπίας που βρίσκεται μέσα στο αυτί γιατί μπορεί μία λοίμωξη για την οποία χρειάστηκε να πάρει την αντιβίωση να δημιουργήσει κάποιες τέτοιες διαταραχές και να μην οφείλεται αποκλειστικά στην αντιβίωση. Επομένως περίμενε ακόμα περίπου 10 μέρες και μετά θα αποφασίσεις αν πρέπει να την πας για αυτή την εξέταση ή όχι.

Ερώτηση
“ Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε 11/11/11 στις 40 εβδομάδες 4150 γρ. και 54 εκ. Είναι τώρα 18 κιλά και έχει ύψος 105 εκ. Είναι εντάξει ή στρουμπουλός; Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα. Πέρυσι τον Μάιο που ήταν 2,5 ετών κόψαμε την πάνα με λίγο κόπο και πολλή υπομονή. Του φοράω όμως ακόμη πάνα στον βραδινό ύπνο και θέλω μόλις ζεστάνει ο καιρός να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε κι απ’αυτή. Νομίζετε ότι θα τα καταφέρουμε; Γιατί προς το παρόν όταν ξυπνάει η πάνα του είναι ασήκωτη. Ευχαριστώ πολύ. Χριστίνα”

Απάντηση
Αγαπητή Χριστίνα, όπως και εσύ υποψιάζεσαι, το παιδί σου πραγματικά είναι αρκετά στρουμπουλό καθώς το βάρος του βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση αλλά είναι και αρκετά ψηλό αφού και το ύψος του βρίσκεται στην 90η εκατοστιαία θέση. Ίσως επειδή είναι πολύ ψηλός να μη φαίνεται πάρα πολύ ότι είναι στρουμπουλός, όμως να λάβεις υπόψη σου ότι το ύψος κάποια στιγμή σταματάει ενώ το βάρος μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα τη διατροφή του, δηλαδή τουλάχιστον να μην τρώει περιττά πράγματα. Όσον αφορά το κόψιμο της πάνας, είναι καιρός να γίνει πλέον και να εκμεταλλευτείς το καλοκαίρι που θα φοράει λιγότερα ρούχα και θα μπορέσεις έτσι να το βοηθήσεις να απαλλαγεί από αυτή. Σίγουρα θα τα καταφέρεις, μην το πιέσεις το παιδί σου, χρειάζεται υπομονή και θα την κόψει οπωσδήποτε.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να σας θέσω μερικά ερωτήματα για την ανάπτυξη των δυο παιδιών μου. Πρώτα θα ήθελα να ρωτήσω για την μικρή μου. Γεννήθηκε προωράκι, στις 36 εβδομάδες, 2250 λόγω γυναικολογικού προβλήματος. Μπήκε στην ΜΕΝΝ για 14 μέρες λόγω ταχύπνοιας. Τώρα είναι 5 μηνών κ ζυγίζει 5260 κιλα, 60 ύψος, περίμετρος κεφαλής 39,3. Σας φαίνονται εντάξει οι μετρήσεις της; Σε 2 μέρες θα ξεκινήσουμε κ κρεμούλα. Απλά παρατηρώ από την ώρα που κάναμε την β δόση από τα πρώτα πρώτα εμβόλια η όρεξή της μειώθηκε. Έπινε 200ml x 5 γεύματα κ τώρα ούτε το μισό. Όσο για τον γιο μου, θα κλείσει τα 2 κ έχουμε μεγάλο θέμα με το γάλα. Δεν πίνει γάλα, κ αν πιει θα’ναι 100 ml το πολύ. Στεναχωριέμαι γιατί κάποιες φορές χάνω τον έλεγχο κ του δίνω καμιά στον ποπό κ χαλιέται κ η δική του κ η δική μου ψυχολογία. Τι να κάνω; Να του το αλλάξω; Πίνει το Almiron 1+. Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όσον αφορά την κόρη σου που γεννήθηκε προωράκι, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα καθώς στην ηλικία της θα έπρεπε να διπλασιάσει το βάρος γέννησης και ήδη το έχει καταφέρει. Όσον αφορά τη μείωση της όρεξής της πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: πρώτον, στην ηλικία που βρίσκεται θα έπρεπε να κάνει κανονικά 4 γεύματα το 24ωρο άρα σιγά σιγά θα σου κόψει κάποιο γεύμα και θα δεις ότι μετά θα φάει μεγαλύτερη ποσότητα στα υπόλοιπα. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι η ξαφνική παρουσία ζέστης αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να έχει ξεκινήσει η οδοντοφυΐα της, να έχει πολλά σάλια και αυτό καμιά φορά προκαλεί μία ανορεξία. Να λάβεις βέβαια υπόψη σου ότι και λόγω της προωρότητάς της θα μπορούσε να έχει και σιδηροπενική αναιμία η οποία και αυτή προκαλεί μείωση της όρεξης. Άρα εάν συνεχίζει το παιδί να μην τρώει και να έχεις αποκλείσει τις άλλες περιπτώσεις που σου είπα θα πρέπει να ψαχτείς και εργαστηριακώς κάνοντας μια γενική αίματος και σίδηρο ορού ή και μία γενική ούρων και ουροκαλλιέργεια διότι καμιά φορά υποβόσκει κάποια μικρή ουρολοίμωξη που εμποδίζει τα παιδιά να τρώνε. Όσον αφορά το γιο σου που δεν πίνει το γάλα φυσικά και μπορείς να αλλάξεις μάρκα μήπως και έτσι πετύχεις κάποια μάρκα που να του κάνει καλύτερα αλλά μπορείς να αντικαταστήσεις και το γάλα με άλλα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι και τα τυριά.

Ερώτηση
“Έχω πρόβλημα με τη κόρη μου, 31 μηνών. Ενώ ενεργείται κανονικά, κάποια στιγμή στις 10 μέρες περίπου, μπορεί να κάνει και 5 μέρες για να ξαναενεργηθεί με πόνο και μεγάλη δυσκολία. Μετά πάλι θα στρώσει κι εύκολα θα κάνει μαλακά κακά. Είναι στην πάνα, δεν πάει παιδικό και τον τελευταίο καιρό της έχω προσθέσει κουάκερ. Το πρόβλημα αυτό ξεκίνησε από το καλοκαίρι. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Να είστε καλά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, όπως περιγράφεις τα πράγματα δεν είναι και πάρα πολύ σοβαρά δηλαδή δε φαίνεται το παιδί σου να έχει κλασική δυσκοιλιότητα καθώς δεν κάνει κακά πολύ σκληρά, βόλους βόλους σαν της κατσίκας. Για να τη βοηθήσεις θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή του παιδιού σου δηλαδή βασικά να μην τρώει ρύζι, μήλο, μπανάνα, καρότο και κάθε μέρα να βάζεις ακτινίδια, δαμάσκηνα, σπανάκι, παντζάρια, κουάκερ, δημητριακά, λάδι ωμό και μέλι. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να πίνει αρκετές ποσότητες νερού διότι αυτό μαζί με τα δημητριακά και το κουάκερ θα αυξήσουν τον όγκο των κοπράνων στο έντερό της και έτσι θα δημιουργούνται μεγαλύτερες και πιο μαλακές μάζες.

Ερώτηση
“Αγαπητέ γιατρέ γεια σας, είμαι μια μαμά ενός αγοριού 4 ετών κ ενός κοριτσιού 1,5 έτους. Αυτό που με προβληματίζει είναι η συμπεριφορά του μεγάλου μου παιδιού, μέχρι τώρα ήταν πολύ υπάκουος, συνεργάσιμος κ τρυφερός μαζί μου ενώ τώρα εκδηλώνει μια άρνηση κ αντίδραση για τα πάντα. Καταλαβαίνω πως ίσως ενοχλείται επειδή η μικρή είναι πολύ κολλημένη μαζί μου, βέβαια στην αδερφή του φέρεται μια χαρά την αγαπάει,την παίζει κ δείχνει να μην την ζηλεύει. Πιστεύω πως το πρόβλημά του έχει να κάνει με εμένα, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, έχεις ήδη καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα του παιδιού και γι’ αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Εγώ θα σου έλεγα ότι σαν μία καλή “κλώσσα” που είσαι με τα δύο μικρά παιδάκια σου θα μπορούσες να ρυθμίσεις η ίδια το πρόβλημα αυτό καθώς αντιλαμβάνεσαι ότι ο γιος σου κάνει όλη αυτή τη συμπεριφορά προκειμένου να προκαλέσει την προσοχή σου. Εσύ λοιπόν που είσαι μανούλα θα προσπαθήσεις να χαλαρώσεις το γιο σου, δίνοντάς του περισσότερη σημασία με διακριτικό τρόπο, χωρίς να καταλάβει ότι το κάνεις γι’ αυτό το λόγο και αυτό είναι αρκετό σιγά σιγά να αποκαταστήσει τις σχέσεις του μαζί σου. Από ότι φαίνεται είναι ένα πάρα πολύ καλό παιδάκι γιατί δεν δείχνει τη ζήλια του με επιθετικότητα στην αδερφή του αλλά με τον τρόπο του σου “φωνάζει” και σου λέει “μαμά πρόσεχε κι εμένα λίγο περισσότερο”. Βοήθησέ τον λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση και θα ξαναφέρεις την ισορροπία στην οικογένειά σου.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κύριε Μαζάνη, Θα ήθελα να σας θέσω δύο ερωτήματα σχετικά με τη συμπεριφορά του 2 ετών γιου μου. Το πρώτο αφορά τη συμπεριφορά του σε σχέση με το φαγητό που από τη στιγμή που θα σταματήσει να τρώει πολλές φορές πετάει κάτω το πιάτο με ο,τι φαγητό έχει απομείνει και το ίδιο κάνει και με τα υγρά. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί μπορεί να το κάνει και πώς μπορώ να του κόψω αυτή την κακή συνήθεια. Να τονίσω ότι έχει κόψει το μπιμπερό, έχει ακόμα πιπίλα κι είμαστε σε φάση που έχει αρχίσει και λέει τα κακά του. Το δεύτερο ερώτημά μου έχει να κάνει με το ότι έχει ένα κουκλάκι που κοιμάται μαζί και το σέρνει παντού μαζί του, το οποίο έχει μια ουρά. Τώρα τελευταία σε ανύποπτο χρόνο και με αψυχολόγητο τρόπο (λίγο κρυφά θα έλεγα) γλείφει την ουρά του πολύ γρήγορα και τη βγάζει απ’ το στόμα. Αυτό που με παραξένεψε βέβαια περισσότερο είναι ότι προχθές που του έδωσα μια σακούλα σκουπιδιών για να βάλει μέσα ένα παιχνίδι, έκανε το ίδιο με την άκρη της σακούλας. Από που λοιπόν μπορεί να πηγάζει μια τέτοιου είδους συμπεριφορά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη και τα δύο περιστατικά που περιγράφεις πιστεύω ότι έχουν την ίδια αιτία και αφορμή. Δεν έχω πάρα πολλά στοιχεία που χρειάζονται για να μπορέσω να καταλάβω τι συμβαίνει στην οικογένειά σου. Δηλαδή χρειάζεται να ξέρω εάν υπάρχει πατέρας, πόσο πολύ ασχολείται με το παιδί του, πόσες ώρες εσύ ασχολείσαι με το παιδί και γενικότερα όπως καταλαβαίνεις πρέπει να δούμε τι είναι εκείνο που ενοχλεί το παιδί στο περιβάλλον στο οποίο ζει και με αυτά που κάνει τα κάνει μόνο και μόνο για να προκαλέσει την προσοχή σας δηλαδή με τον παιδικό του τρόπο θέλει να σας πει ότι κάτι συμβαίνει που δεν του αρέσει και σας προκαλεί να το καταλάβετε και να το βοηθήσετε. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν θα πρέπει να το ψάξετε διότι το παιδί σου δεν φαίνεται να έχει κάποιο άλλο πρόβλημα παθολογικό παρά μόνο ότι θέλει να προκαλέσει την προσοχή σας.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας όσον αναφορά ένα μωράκι 8 μηνών. Μου πρότειναν το bexsero, ποια είναι η γνώμη σας; Είναι νωρίς να της το κάνουμε; Να περιμένουμε να το κάνουμε στην ώρα του; Και πότε είναι η κατάλληλη ηλικία; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, όπως πολλές φορές έχουμε πει για το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορείς να το κάνεις άφοβα στο παιδί σου και οι οδηγίες είναι ότι ξεκινάμε να το κάνουμε από την ηλικία των 2 μηνών. Απο κει και πέρα ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται ένα παιδάκι σήμερα η μόνη διαφοροποίηση είναι στον αριθμό των δόσεων.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιο 30 μηνών. Ανησυχώ για την ομιλία του καθώς ενώ καταλαβαίνει τα πάντα, είναι πανέξυπνος, ο λόγος του περιορίζεται σε λίγες λέξεις: μπαμπά, μαμά, παππού, γιαγιά, τοσ(τοστ), αλια(αγκαλιά) εκεί, έτσι, γεια, φύγε, πουλί, πάλι, μαβο(μαύρο) μπλε, φαλι(κεφάλι) , τατω(κάτω) και κάτι δικά του που βέβαια καταλαβαίνουμε τι μας ζητάει αλλά στην πραγματικότητα είναι λέξεις δικιάς του επινόησης. Ο παιδίατρός μας δεν ανησυχεί καθόλου αλλά τον χαρακτηρίζει τεμπελάκο. Όταν του ζητάμε να μας πει τι θέλει ή να επαναλάβει αυτό που του λέμε λέει όχι…αντίθετα όταν παίζει με την αδερφή του πολλές φορές ξεχνιέται και επαναλαμβάνει κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποιεί εκείνη (9 ετών) που μετά όμως τις ξεχνάει. Μήπως θα έπρεπε να επισκεφτούμε λογοθεραπευτή; Ο γιατρός μας δεν το κρίνει απαραίτητο”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη ο παιδίατρός σου μάλλον έχει δίκιο αφού ξέρει και το παιδί από πρώτο χέρι όπως λες. Εγώ έχω να σου πω ότι αφού ακούει και έχει πει αρκετές λέξεις και επίσης επαναλαμβάνει τις λέξεις που λέει η αδερφή του θα πρέπει να περιμένετε και κάποια μέρα θα τα πει όλα. Εάν θέλετε να το βοηθήσετε περισσότερο, σε πρώτη φάση θα σας πρότεινα να πάει σε παιδικό σταθμό γιατί εκεί καθώς θα κάνει παρέα με παιδιά της ίδιας ηλικίας θα αναγκαστεί προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί τους να μιλήσει. Εάν μετά από 3 μήνες παιδικού σταθμού δεν έχετε δει βελτίωση τότε φυσικά θα πρέπει να το δει κάποιος λογοθεραπευτής.

Read More

And More