Παρωνυχίες: τι είναι και πώς να τις αντιμετωπίσεις!

Τα παιδάκια έχουν τη συνήθεια να βάζουν τα χεράκια τους στο χώμα, στην άμμο και γενικά όπου βρουν. Οι παρωνυχίες είναι μια συνέπεια αυτής της συνήθειας και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης σού εξηγεί τι πρέπει να κάνεις!

Πολύ συχνά συμβαίνει να μολύνονται τα δάχτυλα των παιδιών στα χέρια ή στα πόδια. Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που τα δάχτυλα είναι εκτεθειμένα στην ύπαιθρο, τα χώματα και την άμμο, εύκολα ένα μικρόβιο μπορεί να εισχωρήσει στις πτυχές που βρίσκονται μεταξύ του νυχιού και του δέρματος. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επειδή τα παιδιά παίζουν σε παιδικές χαρές, μπορεί από τα χώματα να προκληθεί μόλυνση.

Τα μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος αλλά οι μύκητες βρίσκουν εύκολα την πρόσβαση να εισέλθουν επειδή λόγω της ζέστης, της υγρασίας και του μουλιάσματος από την παρατεταμένη παραμονή στο νερό το δέρμα ανοίγει λόγω διαστολής. Η πάθηση αυτή λέγεται παρωνυχία. Όταν “εγκατασταθεί”, τότε δημιουργείται πύον στην πτυχή του νυχιού, το δέρμα κοκκινίζει, αρχίζει να πρήζεται και να πονάει. Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται, ο πόνος συνοδεύεται από έντονο τοπικό σφυγμό στην περιοχή της βλάβης καθώς αυξάνεται το πύον. Αν η παρωνυχία παραμεληθεί τότε μπορεί να εμφανιστεί πυρετός και το μικρόβιο να εισέλθει στο αίμα και να δημιουργήσει γενικότερη μικροβιαιμία.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;
1. Αν στο δέρμα γύρω από το νύχι παρατηρήσετε κοκκίνισμα και πρήξιμο.
2. Αν παρατηρήσετε πύον κάτω ή κοντά στο νύχι.
3. Αν το παιδί πονάει και νιώθει ότι “σφύζει” η περιοχή.
4. Αν συνοδεύεται από πυρετό πάνω από 38 βαθμούς.

Τι θα κάνει ο παιδίατρος;
Πριν φτάσετε στον παιδίατρο αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με αντισηπτικό τύπου Betadin και τυλίξτε το δάχτυλο με αποστειρωμένη γάζα. Ο παιδίατρος θα εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης:

1. Αν πρόκειται για μικρή βλάβη θα σας συστήσει καθαριότητα με αντισηπτικό.
2. Αν είναι λίγο πιο προχωρημένο θα προσθέσει τοπική αντιβιοτική κρέμα.
3. Αν η κατάσταση είναι σοβαρή θα δώσει αντιβίωση από το στόμα.
4. Αν το πύον έχει “οργανωθεί” θα το τρυπήσει και θα το αφήσει να στραγγίσει και να στεγνώσει.
5. Αν η κατάσταση είναι πολύπλοκη, θα συστήσει εξέταση από παιδοχειρουργό μήπως και χρειαστεί να αφαιρεθεί ένα μικρό κομμάτι νυχιού, ενδεχομένως και με τοπική αναισθησία.

Γενικά μέτρα πρόληψης

1. Συμβουλέψτε το παιδί σας να μη βάζει τα δάχτυλα στο στόμα του και ιδιαίτερα να μην τα πιπιλάει και να μην τα μασάει.

2. Συμβουλέψτε το παιδί σας να μην έχει τα χέρια του μέσα στο νερό άσκοπα.

3. Συμβουλεύετε το παιδί σας να μην χώνει τα δάχτυλά του μέσα στα χώματα και να τα πλένει πολύ συχνά.

4. Κόβετε τακτικά και κοντά τα νύχια του ώστε να μην τα μασάει και να μην τραυματίζονται εύκολα.

Read More

And More