15 ερωτήσεις των παιδιών για τον Άγιο Βασίλη και τι να απαντήσετε!

Τι ρωτάνε τα παιδιά για τον Άγιο Βασίλη; Τα πιο πιθανά και απίθανα ερωτήματα των παιδιών δίνουν στις γιορτές άλλο νόημα. Προσπαθήσαμε να διαλέξουμε μερικές παιδικές απορίες και να τις απαντήσουμε, ώστε να μη μείνετε με το στόμα ανοιχτό όταν τα παιδιά σας ζητήσουν απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας από το να τους πείτε το κλασικό «θα μάθεις όταν μεγαλώσεις».

Γιατί ο Άγιος Βασίλης είναι χοντρούλης και στα κόκκινα πάντα ντυμένος;
Για όλα φταίει ο Thomas Nast! Γύρω στο 1850 ο Γερμανός στην καταγωγή καρτουνίστας μετανάστευσε στην Αμερική, όπου και έκανε καριέρα. Εκεί εμπνεύστηκε και την ιδέα για τον Άγιο Βασίλη.

Γιατί δίνουμε δώρα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;
Αυτή η παράδοση έχει πολλές ρίζες. Στη δυτική Ευρώπη τα παιδιά παίρνουν δώρα στη μνήμη του Αγίου Νικολάου, που θεωρείται ευεργέτης των παιδιών και των φτωχών. Γι’ αυτό τα δώρα ανταλλάσσονται στις 6 Δεκεμβρίου που γιορτάζεται η μνήμη του ή και την παραμονή των Χριστουγέννων. Στην Ελλάδα είθισται τα δώρα να δίνονται την Πρωτοχρονιά, για να εορταστεί η μνήμη ενός άλλου ευεργέτη αγίου της Εκκλησίας, του Μεγάλου Βασιλείου. Επίσης, δίνουμε δώρα ως αναπαράσταση της κίνησης των Τριών Μάγων προς το νεογέννητο Ιησού.

Γιατί στολίζουμε δέντρο;
Λέγεται ότι το δέντρο έγινε μέρος της χριστιανικής παράδοσης ως μέρος του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς για να φύγουν τα κακά πνεύματα. Το έθιμο του στολισμού, όπως το ξέρουμε σήμερα, προέρχεται από τη Γερμανία του Μεσαίωνα, όπου ένα δέντρο στολισμένο με μήλα, κεριά και γλυκά αναπαριστούσε τον Κήπο της Εδέμ. Αργότερα η παράδοση αυτή υιοθετήθηκε από χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία και η Ολλανδία, ενώ τον 19ο αιώνα ο σύζυγος της βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκιπας Αλβέρτος, εισήγαγε το έθιμο και στην Αγγλία. Οι Ευρωπαίοι εξερευνητές του 19ου και του 20ού αιώνα μετέφεραν την παράδοση στην Αμερική, την Κίνα και την Ιαπωνία.

Τι κάνει ο Άγιος Βασίλης όταν ένα σπίτι δεν έχει καμινάδα ή είναι αναμμένη η φωτιά στο τζάκι;
Εύλογη ερώτηση! Ο Άγιος ξεκίνησε αυτή του τη συνήθεια για να εξυπηρετήσει τα παιδιά των Ολλανδών. Είναι γεγονός, επίσης, ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αρκετά μυστικοπαθής και δεν μας είπε τι κάνει σε αυτή την περίπτωση. Η απάντηση είναι ότι χρησιμοποιεί λίγη μαγεία και πάντα βρίσκει τρόπο για να ξεπεράσει τέτοιες δυσκολίες!

Πώς πετάνε οι τάρανδοι;
Η αλήθεια είναι ότι η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει πολλά μέσα. Η απάντηση σε ένα παιδί, όμως, δεν μπορεί να είναι τόσο ρηχή! Πριν πολλά χρόνια ο Άγιος Βασίλης μαζί με τους βοηθούς του, τα ξωτικά, ανακάλυψαν ένα μαγικό κριθάρι ή καλαμπόκι, που μόλις το έτρωγαν οι τάρανδοι μπορούσαν να σηκωθούν ψηλά και να πετάξουν στον ουρανό!

Πώς καταφέρνει ο Άγιος Βασίλης να μοιράσει τα δώρα σε όλον τον πλανήτη σε μια μέρα;
Να μια καλή ερώτηση! Με πολλή πρακτική και σκληρή δουλειά αλλά και εκμεταλλευόμενος τις διαφορετικές ζώνες ώρας, αλλά και με αρκετή μαγεία, ο Άγιος πάντα καταφέρνει να είναι συνεπής! Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή δεν προλάβαινε μερικά παιδιά, όμως τώρα πια δεν ξεχνάει κανένα!

Πώς ξέρει ο Άγιος Βασίλης αν ήμουν καλό παιδί;
Αυτή την ερώτηση την κάνει κάθε παιδί που έχει κάνει σκανταλιές! Ο Άγιος, λοιπόν, έχει πλέον ένα μεγάλο υπολογιστή και –με τη βοήθεια των ξωτικών που παρακολουθούν κάθε παιδί– μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξέρει τι καλές ή κακές πράξεις κάνει.

Τι είδους φαγητό θέλει ο Άγιος να του αφήσουμε στο δέντρο;
Όσο γι’ αυτό, μην ανησυχείτε! Τα τρώει όλα! Η αλήθεια είναι ότι προτιμάει τα μπισκότα, αλλά θα είναι ευχαριστημένος με ό,τι κι αν βάλουν τα παιδιά. Και μην ξεχνάτε να αφήνετε καρότα και μαρούλι για τους τάρανδους!

Τι κάνει ο Άγιος Βασίλης τον υπόλοιπο χρόνο;
Ίσως δεν το ξέρατε, αλλά ο καλός Άγιος παίρνει τη γυναικούλα του και πηγαίνουν διακοπές! Επισκέπτεται διάφορα μέρη και παίρνει ιδέες! Κάποια στιγμή εκεί γύρω στο Σεπτέμβρη γυρίζει σπίτι του και αρχίζει να προετοιμάζεται για τα Χριστούγεννα!

Γιατί ο Άγιος Βασίλης δεν μου φέρνει πάντα ό,τι θέλω;
Χάρη στα ξωτικά και τις λίστες του, ο Άγιος συνήθως ξέρει τι περιμένει κάθε παιδί! Εν τούτοις μερικές φορές έχει κατά νου ότι οι γονείς σκέφτονται άλλα πράγματα για τα παιδιά τους και δεν του αρέσει να διαφωνεί με τους γονείς. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να φέρει σε ένα παιδί ένα διαστημόπλοιο μόνο και μόνο επειδή του αρέσει! Πρέπει και να χωράει στο μπαλκόνι του!

Έχει κρυώσει ποτέ ο Άγιος Βασίλης;
Πού και πού συμβαίνει κι αυτό, αλλά φροντίζει να μην πέσει στο κρεβάτι! Αλλά κανένα κρύωμα δεν μπορεί να τον κρατήσει μακριά από τη δουλειά του. Απλώς θα φτερνίζεται όταν μοιράζει τα δώρα!

Πόσα παιχνίδια φτιάχνει ο Άγιος σε μια μέρα;
Η μόνη σωστή απάντηση είναι το «εξαρτάται». Μερικά παιχνίδια θέλουν περισσότερο χρόνο για να φτιαχτούν από κάποια άλλα. Και πάλι, τα ξωτικά κάνουν όλη τη δουλειά. Το γεγονός παραμένει ένα: κάθε παιχνίδι γίνεται με πολλή αγάπη!

Πόσο μεγάλος σε ηλικία είναι ο Άγιος Βασίλης και πότε έχει γενέθλια;
Νομίζω ότι ούτε ο ίδιος θυμάται πια! Όταν γιόρτασε τα 550ά γενέθλιά του αποφάσισε να σταματήσει να μετράει!

Πρέπει να χιονίσει για να έρθει ο Άγιος Βασίλης;
Όχι βέβαια! Ο Άγιος πηγαίνει παντού, και με κρύο και με ζέστη! Άλλωστε και τα παιδιά στην Αυστραλία, τη Φλόριντα, τη Νότιο Αφρική τον υποδέχονται με τα μαγιό τους! Η αλήθεια είναι ότι το χιόνι είναι πιο ατμοσφαιρικό και ταιριάζει και με το δέντρο!

Υπήρξε ποτέ χρονιά που ο Άγιος Βασίλης δεν ήρθε;
Ευτυχώς όχι ακόμα! Εκεί στο Βόρειο Πόλο ο ασπρογένης Άγιος παίρνει όλα τα μέτρα για να μην πάει τίποτα στραβά την Πρωτοχρονιά. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για κάθε περίσταση, ώστε να φτάσει σε κάθε γωνιά της γης κάθε χρόνο!

Read More

And More