Δακρύζει ή έχει τσίμπλες

Πολλές φορές τα μάτια των μωρών μπορεί να δακρύζουν ή και σε μερικές περιπτώσεις να έχουν τσίμπλες, να κολλάει το ματάκι του και να μην ανοίγει.

Που οφείλεται και τι να κάνεις; Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο πιθανό τον πρώτο χρόνο της ζωής επειδή πολλά μωρά έχουν στένωση ή απόφραξη του δακρυικού πόρου, δλδ ενα πολύ μικρό σωληνάκι που ξεκινάει από τη μέσα γωνία του ματιού και μεταφέρει τα δάκρυα στη μύτη.

Το 90% των μωρών ξεπαρνάει αυτό το πρόβλημα χωρίς καμία θεραπεία μέχρι την ηλικία του έτους.

Τι φταίειq

Μερικά παιδάκια γεννιούνται με αυτό το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πλήρης απόφραξη απλά το σωληνάκι είναι λίγο πιο στενό από το φυσιολογικό.

Με την ανάπτυξη όμως του παιδιού αυξάνεται και η διάμετρος του πόρου και σιγά σιγά ξεπερνιέται το πρόβλημα Συνήθως μέχρι τους 7-8 μήνες έχει ξεπεραστεί.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως ο πόρος μπορεί να είναι πιο κλειστός λόγω μιας λεπτής μεμβράνης που υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί με χειρουργείο.

Πώς καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πρόβλημα

Συνήθως τα ματάκια του μωρού δακρύζουν, όταν όμως εμφανιστεί και κάποιο μικρόβιο τότε δημιουργείται τσίμπλα και το φαινόμενο δεν υποχωρεί ή υποτροπιάζει παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κάποια κολλύρια.

Πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε

Όταν έχει μόνο δάκρυα, με αποστειρωμένη γαζούλα και φυσιολογικό ορό με πρσοεκτικές κινήσεις καθαρίζουμε τα δάκρυα ή αν έχει λίγες τσίμπλες να τις καθαρίζουμε και αυτές.

Κάνουμε ένα ελαφρύ, ειδικό μασάζ στο μάτι του μωρού πάντα με πολύ καλά πλυμμένα χέρια υποθέτωντας ότι υπάρχει ένα σωληνάκι που είναι βουλωμένο και με το μασάζ προσπαθούμε να το ξεβουλώσουμε.

Αν δημιουργηθούν τσίμπλες που κολλούν το μάτι και δεν του επιτρέπουν να ανοίξει, φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως τις πρωινές ώρες τότε χρησιμοποιούμε ένα ειδικό κολύριο με αντιβίωση στην προσπάθεια μας να εξουδετερώσουμε τα μικρόβια.

Αν το πρόβλημα συνεχίζεται και μετά τους επτά μήνες τότε υπάρχει η περίπτωση να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση με τη χρήση καθετήρα ειδικότερα άν έχει δημιουργηθεί κύστη.

Read More

And More