Angelos Bratis: Ο Έλληνας σχεδιαστής που διαπρέπει στο εξωτερικό μιλάει στο Tlife!

Η AXDW, στρατηγικά επιλέγει να συνεργάζεται με τους Έλληνες σχεδιαστές που δρουν στο εξωτερικό. Αυτή τη φορά έχει τη χαρά να υποδέχεται τον Άγγελο Μπράτη, το σχεδιαστή που πλέον ζει και εργάζεται στο Μιλάνο, έχοντας καταφέρει να παρουσιάσει τις συλλογές του στις σημαντικότερες εβδομάδες μόδας ανά τον κόσμο: Νέα Υόρκη, Παρίσι, Άμστερνταμ, Ρώμη και Μιλάνο!

Μια ανάσα πριν παρουσιάσει τη συλλογή του για τo Φθινόπωρο-Χειμώνα 2014-15 στο runway του AXDW σήμερα το βράδυ, το TLIFE μίλησε μαζί του για την νέα του collection, τις εμπειρίες του, το Athens Xclusive Designers Week και αλλά και για τη μόδα μέσα από τα δικά τoυ μάτια…

Πότε αποφάσισες πως θέλεις να ασχοληθείς με τη μόδα;
Από πάντα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία, θα πρέπει να ήμουν 6-7 χρόνων.

Φέτος σε αποθέωσε κυριολεκτικά η Suzy Menkes! Που βρισκόσουν τη στιγμή που έμαθες για το άρθρο και πως ένιωσες τη στιγμή που διάβαζες όσα έγραφε;
Το έμαθα την ίδια ημέρα, μου έδειξε η βοηθός της τη σελίδα στο κινητό της και το διάβασα το επόμενο πρωί μέσα σε ένα ταξί που πήγαινα να παρουσιάσω τη συλλογή μου. Χάρηκα πάρα πολύ, τη Suzy βέβαια την ξέρω χρόνια τώρα και παρακολουθεί τη δουλειά μου. Αυτό που έγραψε ήταν πολύ ωραίο όμως.

Ποιές θεωρείς πως ήταν οι καλύτερες στιγμές της καριέρα σου μέχρι στιγμής;
Νομίζω αυτές που επισημαίνει συνήθως ο κόσμος. Για μένα μπορεί να είναι και ένα πολύ ωραίο fitting ή ένα ωραίο κορίτσι που φοράει κάποιο φόρεμα μου. Φαντάζομαι όμως πως σίγουρα είναι οι σπουδές μου, το who is on next και όλα τα highlights που υπάρχουν στο βιογραφικό μου.

Συμμετείχες και κέρδισες την πρώτη θέση στον ετήσιο διαγωνισμό νέων σχεδιαστών της ιταλικής «Vogue», «Who is on next?». Πως ήταν η εμπειρία και πόσο σε βοήθησε στην καριέρα σου;
Η εμπειρία ήταν πάρα πολύ ωραία. Κουραστική ως προετοιμασία γιατί ασχολιόμουν περίπου 6 μήνες με αυτό, αλλά με βοήθησε γατί μου έδωσε πολλή δημοσιότητα στην Ιταλία και γενικότερα στον κόσμο. Έχει πολλή δημοσιότητα αυτός ο διαγωνισμός και αυτός είναι και ο λόγος που το έκανα.

Τα τελευταία χρόνια ζεις και παρουσιάζεις τις συλλογές σου στο Μιλάνο. Φέτος θα δούμε τις δημιουργίες σου και στην ΑΧDW. Τι θα δούμε;
Θα δούμε τη χειμωνιάτικη συλλογή μου για το 2015 που θα είναι μια capsule collection, σχετικά μικρή, που έχω κάνει revisited κλασικά κομμάτια της γυναικείας γκαρνταρόμπας, όπως το διπλό παλτό, το μαύρο φόρεμα, το coctail φόρεμα, το ταγέρ, αλλά με τον δικό μου τρόπο.

Η συλλογή αυτή θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά;
Είναι η ίδια collection για την οποία έγραψε η Suzy. Έχει ήδη παρουσιαστεί στο Μιλάνο.

Πώς σου φαίνονται οι Ελληνίδες τα τελευταία χρόνια; Τις θεωρείς καλοντυμένες; Έχει εξελιχθεί το στιλ τους; Υπάρχει κάποιο λάθος που έχεις παρατηρήσει ότι επαναλαμβάνουν;
Νομίζω πως οι Ελληνίδες γενικά είναι καλοντυμένες και περιποιούνται τον εαυτό τους. Αυτό που βλέπω μερικές φορές και με ενοχλεί είναι το πρωί να ντύνονται υπερβολικά sexy, νομίζω πως είναι πολύ λάθος και θα έπρεπε να το κρατούν μόνο για τις αργές ώρες.

Aπό που αντλείς έμπνευση για τις συλλογές σου;
Από οπουδήποτε αλλά κυρίως από το ένστικτο μου.

Τι επιδιώκεις να έχουν τα ρούχα σου; Ποια πράγματα δεν διαπραγματεύεσαι;
Την ποιότητα, που είναι το κύριο συστατικό, των υλικών και της ραφής και προσπαθώ να εξελίσσω πάντα το προσωπικό μου στιλ, δηλαδή να είναι αναγνωρίσιμο, χωρίς όμως να επαναλαμβάνομαι. Να εξελίσσω βασικά την τεχνική μου.

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη επιρροή σου στη μόδα;
Βασικά νομίζω τα περιοδικά μόδας ήταν η επιρροή μου και η μητέρα μου που είναι μοδίστρα.

Τα ρούχα σου διακρίνονται για την κομψότητά τους και τον εκλεπτυσμό τους. Είσαι ένας δημιουργός με διεθνή αναγνώριση του ταλέντου σου και της τεχνικής σου. Τι πιστεύεις σύμφωνα με την εμπειρία σου ότι κάνει ένα ρούχο πλήρες;
Πλήρες το κάνει το στιλ του, να αποπνέει κάτι ξεχωριστό και να είναι αναγνωρίσιμο.

Ποιά είναι τα αγαπημένα σου υλικά στα οποία νιώθεις ότι εκφράζεσαι καλύτερα και ποια τα χρώματα που προτιμάς;
Τα υλικά είναι σίγουρα τα μετάξια και ο,τι έχει ελαφρύτητα γιατί λειτουργεί καλύτερα με τα κοψίματα μου, τα κρεπ ειδικά είναι τα αγαπημένα μου υφάσματα. Όσο για τα χρώματα, δεν έχω αγαπημένα, για παράδειγμα τώρα η καλοκαιρινή μου collection είναι σε καλοκαιρινή χρωματική παλέτα εμπνευσμένη από τις Κυκλάδες ενώ στην χειμερινή συλλογή μου είναι σχεδόν όλα μαύρα με χρυσό και ασημί. Ήθελα να δείξω μόνο κοψίματα και volumes, να μην υπάρχει καν χρώμα.

Πόσο χρόνο περίπου σου παίρνει για να προετοιμάσεις μια συλλογή; Είναι μια περίοδος απομόνωσης ή το αντίθετο;
Είναι και τα δύο. Όταν φτιάχνω τα πατρόν μου είναι περίοδος απομόνωσης που αυτό μπορεί να είναι κάποιες ώρες της ημέρας και τις υπόλοιπες να είμαι σε ένα ατελιέ, ή σε ένα εργοστάσιο να βρω υφάσματα, δηλαδή με κόσμο.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου σχεδιαστές;
O Αzzedine Alaia, o Yohji Yamamoto, o Cristóbal Balenciaga, o Valentino, είναι πολλοί, πάρα πολλοί.

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Λοιπόν το 1ο σχέδιο είναι να κάνουμε αυτή την επίδειξη το Σάββατο, το πιο άμεσο, γιατί δεν μου αρέσει να κάνω πολύ μακρινά σχέδια αφού έρχεται η ζωή και σου τα ανατρέπει όλα και μετά να ξεκινήσω κάποιες συνεργασίες με τη Νέα Υόρκη.

Που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου;
Μπορείτε να τα βρείτε σε ένα καινούριο site που άνοιξε αυτές τις ημέρες από μια Αμερικανίδα που είναι πολύ ενδιαφέρον και λέγεται Sofrontrow και μπορείτε να παραγγείλετε ήδη online κομμάτια από τη χειμερινή συλλογή μου.

Ποια τρία κομμάτια πιστεύεις ότι πρέπει να έχει κάθε γυναίκα στην ντουλάπα της;
Ένα coctail μεταξωτό φόρεμα, ένα πολύ ωραίο καλοραμμένο λευκό πουκάμισο και ένα πολύ ωραίο παλτό.

Διεθνείς τίτλοι όπως η Vogue και το Vanity Fair, αλλά και τεράστιες προσωπικότητες της μόδας αναγνωρίζουν το ταλέντο σου και αγαπούν τις δημιουργίες σου. Πως σε έχει επηρεάσει όλο αυτό; Σου δίνει δύναμη, ψυχική ώθηση και έμπνευση ή σε αγχώνει;
Κανένα από τα δύο, είναι η ρουτίνα της δουλειάς μου αυτό.

Read More

And More