Extravaganza! Τι κρύβεται πίσω από τα εντυπωσιακά catwalks;

Πολύ συχνά είναι δύσκολο να “διαβάσεις” το μήνυμα που θέλει να στείλει κάθε σχεδιαστής μέσα από τις εμφανίσεις που έχει δημιουργήσει για το fashion shows του! Η “δημιουργία” μόδας είναι τέχνη και με αυτόν τον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται! Η απόσταση ανάμεσα στην πασαρέλα και το ράφι μιας boutique είναι συχνά αγεφύρωτη…

Βλέποντας την εικόνα ενός fashion show οφείλεις να οπλιστείς με τη διερευνητική ματιά που θα είχες απέναντι σε ένα γλυπτό ή ένα installation. Τα σχέδια που εμπνεύστηκαν άνθρωποι όπως ο Alexander McQueen και ο Christian Dior για τα catwalks τους μπορούν να συγκριθούν ως προς την καλλιτεχνική τους αρτιότητα με τα installation του Damien Hirst ή με τους πίνακες του Francis Bacon! Είναι σχεδόν προσβλητικό να αντικρύζεις αυτά τα καλλιτεχνήματα με επικριτική διάθεση και μόνο για να δεις αν μπορούν να γίνουν μέρος της ντουλάπας σου.

Συχνά βέβαια κάτω από το ανατρεπτικό styling, τα εντυπωσιακά head pieces και τις “τρομακτικές” μάσκες κρύβονται κομμάτια που μπορείς να προσαρμόσεις στο στιλ σου!

Ο Apostolos Mitropoulos παίζει με τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας και δημιουργεί characters από άλλους κόσμους! Η Betsey Johnson σχεδιάζει με γνώμονα το ανατρεπτικό της χιούμορ προσθέτοντας πάντα sexy πινελιές! Το “χαοτικό” punk attitude της Vivienne Westwood είναι γνωστό! Φυσικά σε κάθε show δεν απουσιάζουν τα ανατρεπτικά σχεδόν τρομακτικά στοιχεία.

Ο Alexander McQueen κληροδότησε στη Sarah Burton έναν οίκο και μια παράδοση με εκπληπτική τεχνοτροπία, εμμονή στη λεπτομέρεια και φυσικά μια φαντασία που δημιουργεί “πυροτεχνήματα” στα μάτια των fashionistas! Οι τελευταίες συλλογές του οίκου Maison Martin Margiela κρύβουν τα μοντέλα πίσω από τετράγωνα φορέματα που άλλοτε δανείζονται στοιχεία από ανδρικά κοστούμια, άλλοτε από αιθέριες τουαλέτες ή σε άλλες περιπτώσεις μοιάζουν με λαξευμένες μεταλλικές επιφάνειες! Στον οίκο Junya Watanabe βλέπουμε απλά κομμάτια που όμως με το ανάλογο styling προκαλούν mixed feelings σχετικά με το κατά πόσο είναι φορέσιμα. Κι όμως είναι…

Τα αξεσουάρ δεν απουσιάζουν από το extravagante παιχνίδι της μόδας! Οι Dsquared2 δημιούργησαν πέρυσι το τακούνι ραχοκοκαλιά ενώ για τον επόμενο χειμώνα παίζουν με τις δεξιότητες των γυναικών στα ψηλοτάκουνα προσθέτοντας χιονοπέδιλα κάτω από τις μπότες! Τα headpieces ήταν πάντα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας! Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε αυτό το κομμάτια από τη συλλογή TAO των Comme Des Garcons πουθενά αλλού παρά μόνο στην προθήκη ενός μουσείου! Τα παπούτσια του οίκου Alexander McQueen παίζουν πάντα με την ιστορία, τα υλικά και τους πόντους που φέτος φτάνουν τους 16! Κανείς δεν θα ξεχάσει τα Armadillos και φυσικά την πιο πιστή φαν τους, τη Lady Gaga.

Read More

And More