MICHAEL KAPLAN: Ο διάσημος σχεδιαστής των κοστουμιών του Burlesque μιλάει στο TLIFE

Michael Kaplan. O άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τα κοστούμια των μεγαλύτερων κινηματογραφικών επιτυχιών! Aπό το Flashdance και το Armageddon μέχρι το Mr. & Mrs. Smith και το Star Trek. Στο ενεργητικό του μετράει συνεργασίες με όλους τους αστέρες της μεγάλης οθόνης όπως η Angelina Jolie, ο Brad Pitt και ο Tom Cruise.

Με αφορμή την πρεμιέρα του Burlesque στους κινηματογράφους σήμερα εμείς μιλήσαμε μαζί του. O διάσημος σχεδιαστής που βρίσκεται πίσω από τα εντυπωσιακά κοστούμια του Burlesque, o Michael Kaplan, μίλησε αποκλειστικά στο TLIFE για τη συνεργασία του με την Christina Aquilera και την Cher.
Εντοπίζουμε τον Michael Kaplan στο Βανκούβερ στα γυρίσματα της νέας ταινίας Mission Impossible 4 με τον Tom Cruise. Οι 10 ώρες διαφοράς μεταξύ Καναδά και Αθήνας δημιουργούν το προφανές πρόβλημα επικοινωνίας! Ορίζουμε το τηλεφωνικό ραντεβού και του τηλεφωνώ νωρίς το πρωί, 08:00 ώρα Καναδά, δηλαδή 18:00 ώρα Ελλάδος! Εκείνος βρίσκεται ήδη στο σετ αλλά δεν μπορεί να μιλήσει! Εν τω μεταξύ μου στέλνει e-mail από το κινητό του ζητώντας μου να του τηλεφωνήσω αργότερα. Λίγες ώρες μετά βρίσκεται στο γραφείο του, μιλάμε και μου εξηγεί απολογητικά ότι βρισκόταν στο σετ του γυρίσματος μαζί με τον Tom Cruise και δεν μπορούσε να απαντήσει στην κλήση μου… Πόσο συχνά μπορεί κάποιος να απορρίψει την κλήση σου επειδή τον απασχολεί ο Tom Cruise;

Ποιες ήταν οι βασικές σας επιρροές για τον σχεδιασμό των κοστουμιών;
Ήθελα να αποδώσω το αίσθημα του κάθε μουσικού κομματιού ξεχωριστά! Σκοπός μου ήταν να επαναφέρω σε κάθε τμήμα της ταινίας το αίσθημα κάθε δεκαετίας του Burlesque ξεχωριστά. Έτσι επέστρεψα στις δεκαετίες του ’20, του ’30, του ’40 και εμπνεύστηκα από τις πιο σημαντικές πρέσβειρες του Burlesque, όπως η Marilyn Monroe.

O Alexander McQueen εμπνεύστηκε από τα κοστούμια που σχεδίασες για την ταινία “Blade Runner”, η Donatella Versace και ο Marc Jacobs άντλησαν στοιχεία από τα κοστούμια του “Fight Club”. Πως πιστεύεις ότι θα επηρεάσει το “Burlesque” τη μόδα σε παγκόσμιο επίπεδο;
Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε από την ταινία “Flashdance” το 1983. Ποτέ δεν το επιδίωξα και ποτέ δεν το θεώρησα κομμάτι της δουλειάς μου! Εγώ απλώς κάνω αυτό που ξέρω να κάνω. Διαβάζω το σενάριο και σκέφτομαι τι πρέπει να φοράει ο κάθε ηθοποιός. Όλα τα άλλα απλώς έρχονται ως συνέπεια που δεν μπορείς να ελέγξεις ή να κυνηγήσεις!


Πως θα περιέγραφες την συνεργασία με δύο μεγάλες σταρ όπως η Christina Aquilera και η Cher;

Με μια λέξη “πρόκληση”.

Ναι, αλλά αυτό είναι μια λέξη για δύο πολύ μεγάλες σταρ, οπότε θα χρειαστώ ακόμα μία τουλάχιστον.
Σε κάθε ταινία και συνεργασία αντιμετωπίζεις δυσκολίες, έχεις δύσκολες στιγμές… αλλά όταν είδα την τελική εικόνα, μετά το τέλος της ταινίας ένιωσα ότι άξιζε τον κόπο.

Πως ένιωσες όταν είδες ολοκληρωμένη την ταινία Burlesque;
Ήθελα πολύ να δω το αποτέλεσμα αυτής της μακράς διαδικασίας! Τα κοστούμια φαίνονται πολύ διαφορετικά στο χαρτί και στο showrοom από ότι στο σετ όταν τα φοράνε οι ηθοποιοί με το σωστό μακιγιάζ, τα μαλλιά και τα φώτα! Πάντα υπάρχει το άγχος ότι δεν θα διαλυθεί το κοστούμι στη σκηνή και ότι κάθε κοστούμι θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και να δεθεί σωστά με την ιστορία.

Τα κοστούμια που σχεδίασες για την Christina Aquilera οδήγησαν σε μια συνεργασία με την Swarovski, σε μια συλλογή για το καλοκαίρι του 2011. Έχεις σχέδια να συνεχίσεις με κάποια άλλη συλλογή;
Η αλήθεια είναι πως η Swarovski ήταν χορηγός της ταινίας. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται και σου λένε πάρε ό,τι θες από την Swarovski, σε ό, τι ποσότητα θέλεις! Χρησιμοποιήσαμε πολλά κομμάτια όχι μόνο στα κοσμήματα αλλά και στην κατασκευή των κοστουμιών. Την τελευταία μέρα γυρισμάτων κάλεσα προσωπικά την Nadja Swarovski στο σετ να δει από κοντά το γύρισμα. Εκείνη ενθουσιάστηκε με τον τρόπο που είχα χρησιμοποιήσει τα κρύσταλλα ως πρώτη ύλη και έτσι μετά από λίγες εβδομάδες δέχτηκα ένα τηλέφωνημα που μου ζητούσε να σχεδιάσω μια σειρά για την Άνοιξη του 2011. Είναι απλώς μια μικρή σειρά αλλά χάρηκα τη διαδικασία σχεδιασμού! Εάν μου ζητήσουν να ακολουθήσει μια δεύτερη συλλογή θα δεχτώ με χαρά.

Σκοπεύεις να σχεδιάσεις μια συλλογή μόδας, ή προτιμάς το κινηματογραφικό σετ από την πασαρέλα;
Έχω ζήσει τον πυρετό της πασαρέλας. Έχω πολύ καλούς φίλους όπως ο Marc Jacobs και o Calvin Κlein που σχεδιάζουν τρεις ή και παραπάνω συλλογές το χρόνο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν άποψη για το τι πρέπει να φορέσει μια γυναίκα κάθε χρόνο, κάθε σεζόν. Εγώ δεν έχω άποψη πάνω σε αυτό! Εγώ διαβάζω ένα σενάριο και ονειρεύομαι τι πρέπει να φορέσει μια γυναίκα στο σετ ανάλογα με τον τόπο και το χρόνο που βρίσκεται, ανάλογα με το ποια είναι και πως νιώθει. Αυτή είναι η δική μου δουλειά. Όταν τελειώσαμε τα γυρίσματα της ταινίας Mr & Mrs Smith, ο Brand Pitt μου είπε ότι του αρέσουν πολύ τα ρούχα και ότι θα ήθελε να τα φοράει στην προσωπική του ζωή. Έτσι ξεκίνησε μια σκέψη να σχεδιάσω μια σειρά με ρούχα που θα είχαν το όνομά του αλλά μετά η οικονομία σην Αμερική έπεσε λόγω της κρίσης και έτσι αυτή η ιδέα κάπως ξεχάστηκε.

Τι διαφορετικό πρέπει να περιμένει το κοινό από την νέα σου ταινία “Mission Impossible 4”;
Κάθε μια από τις 3 προηγούμενες ήταν διαφορετική! Αυτή θα είναι πολύ πιο μεγάλη και πιο διαφορετική. Τώρα βρισκόμαστε στο Βανκούβερ και στη συνέχεια θα ταξιδέψουμε στο Ντουμπάι, στην Ινδία και στην Πράγα.

Δηλαδή, τα κοστούμια δεν σχεδιάζονται στο Λος Άντζελες και απλώς τα στέλνετε στις διάφορες χώρες;
Όχι, ταξιδεύουμε μαζί και η διαδικασία του σχεδιασμού συνεχίζεται σε κάθε πόλη, και αυτό φυσικά γίνεται γιατί υπάρχουν ηθοποιοί που προσλαμβάνονται στο καστ σε κάθε πόλη ξεχωριστά. Όταν ταξιδεύεις επηρεάζεσαι από την τοποθεσία, τα χρώματα τις μυρωδιές. Για παράδειγμα στην Ινδία μόνο μπορείς να δεις τα αληθινά χρώματα, να μυρίσεις τις τοπικές μυρωδιές, να έχεις τα απαραίτητα ερεθίσματα για να σχεδιάσεις.

Έχεις συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους σταρ του Holywood από την Angelina Jolie, τον Brad Pitt και τον Tom Cruise μέχρι την Christina Aquilera και την Cher. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου για να συνεργάζεσαι;
Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με την Αngelina Jolie. Συνεργαστήκαμε στο Mr & Mrs Smith και με τον Brand Pitt έχουμε κάνει 3 ταινίες: το Fight Club, το Seven και το Mr & Mrs Smith. Έχουν πάντα πολύ καλές ιδέες και ξέρουν τι θέλουν. Ο Tom Cruise είναι ο άνθρωπος που δουλεύει πιο σλκηρά από όσους έχω κατά καιρούς συνεργαστεί και το ίδιο περιμένει και από όλους τους υπόλοιπους. Είναι ενδεικτικό ότι ξέρει τους πάντες στην ομάδα και ξέρει με ακρίβεια τι δουλειά πρέπει να κάνει ο καθένας.

H ταίνια Burlesque προβάλεται στου κινηματογράφους από την Πέμπτη 10/02.

Read More

And More