ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΙΤΑ: Έξυπνες συμβουλές για να μην παχύνεις το καλοκαίρι

Είτε κατάφερες να φύγεις διακοπές είτε όχι, το καλοκαίρι από μόνο του, φέρει κάποιες συνήθειες στις οποίες παραδίνεσαι όπου κι αν είσαι. Ο ήλιος και η θάλασσα μας αλλάζουν τη διάθεση και η αισιοδοξία της εποχής μάς παρασύρει σε έναν τρόπο ζωής που πραγματικά μπορεί να μας παχύνει.
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Αναΐς Ρενούφ, σου δίνει λοιπόν κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν και το καλοκαίρι σου να απολαύσεις, αλλά και να διατηρηθείς αδύνατη.


1. Μην τρως όταν είσαι διψασμένη

Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, αλλά ναι, ο οργανισμός μας μπορεί να μπερδέψει τη δίψα με την πείνα. Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι πριν αρχίσεις το φαγητό να πίνεις νερό. Και θα σιγουρευτείς αν όντως πεινάς και θα φας λιγότερο.

2. Πρόσεξε τι πίνεις
Προσέχεις τι τρως. Ok. Προσέχεις όμως και τις θερμίδες που πίνεις; Αναψυκτικά με ζάχαρη, μιλκσέικ, αλκοόλ, καφέδες με πολύ ζάχαρη αποτελούν ροφήματα με πολλές θερμίδες. Προτίμησε νερό με λεμόνι, τσάι, καφέ σκέτο (ίσως με λίγο άπαχο γάλα) ή φυσικούς χυμούς.

3. Αντικατάστησε το αυτοκίνητο με το ποδήλατο
Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσεις χρήματα αλλά και θα ασκηθείς. Ένα άτομο 70 κιλών το οποίο κάνει ποδήλατο με ταχύτητα 16-19km/h μπορεί να κάψει περίπου 423 θερμίδες μέσα σε μια ώρα, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 7 θερμίδες ανά λεπτό.


4. Φτιάξε σπιτικές γρανίτες

Αν βρίσκεσαι σε κάποιο νησί, δεν ξέρω αν θα μπεις στον κόπο. Αν είσαι σπίτι σου όμως ή στο εξοχικό σου, προτίμησε να φτιάξεις γρανίτες μόνη σου. Και χρήματα θα εξοικονομήσεις και θερμίδες.

Η διαιτολόγος σού δίνει μια απλή και γρήγορη συνταγή για να φτιάξεις τις δικές σου…

Για να παρασκευάσεις 180 γραμμάρια γρανίτας θα χρειαστείς:

6 μεγάλες ώριμες μπανάνες κομμένες σε φέτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένους χουρμάδες χωρίς κουκούτσια
1 φλιτζάνι άπαχο γάλα
1 φλιτζάνι 2% ή 0% γιαούρτι
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι το οποίο έχετε ζεστάνει για 30 δευτερόλεπτα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Πώς θα τις φτιάξεις:
Βάλε τις μπανάνες, τους χουρμάδες, το γάλα και το γιαούρτι σε ένα μπλέντερ έως ότου το μείγμα μαλακώσει. Στη συνέχεια πρόσθεσε το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακάτεψέ τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε το μείγμα είτε σε ειδικά σκεύη/καλούπια για γρανίτες είτε σε πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια. Πέρασε και τα ξυλάκια και βάλτα στην κατάψυξη για 6 ώρες.


5. Πες ναι στο καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο το οποίο είναι χαμηλό σε θερμίδες καθώς 2 φλιτζάνια καρπούζι περιέχουν μόνο 92 θερμίδες και επίσης το 92% αυτού αποτελείται από νερό, το οποίο ενυδατώνει και εφοδιάζει τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (λυκοπένιο, βιταμίνες Α, C, κάλιο, η βιταμίνη Β6 και η θειαμίνη).


6. Απόλαυσε το παγωτό σου χωρίς τύψεις. Να πώς…

– H γρανίτα είναι μια καλή επιλογή για να αντικαταστήσεις το παγωτό καθώς περιέχει μόνο 45 θερμίδες.
– Επίσης, το παγωμένο γιαούρτι περιέχει περίπου 140 θερμίδες ανά μερίδα ενώ το χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι περιέχει περίπου 110 θερμίδες.
– Τα ιταλικά παγωτά (παγωτά soft παγωτομηχανής) αποτελούν καλύτερη επιλογή από το απλό παγωτό διότι περιέχουν 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι ενώ το κανονικό παγωτό περίπου 500 θερμίδες ανά φλιτζάνι.
– Εάν θέλεις να καταναλώσεις παγωτό σε χωνάκι, είναι προτιμότερο το χωνάκι, το οποίο είναι φτιαγμένο από μπισκότο και προσφέρει 20 θερμίδες. Σε αντίθεση με το χωνάκι φτιαγμένο από ζάχαρη, το οποίο περιέχει 50-60 θερμίδες ή το χωνάκι βάφλας που προσφέρει 100-160 θερμίδες.
– Τέλος, είναι καλό να γνωρίζεις, πως 1 κουταλιά της σούπας τρούφα προσφέρει 55 επιπλέον θερμίδες!


7. Μπιφτέκια, λουκάνικα, παϊδάκια… Συμβουλές για να απολαύσεις τις αγαπημένες σου γεύσεις

Καλοκαίρι και διακοπές, βραδιές μπάρμπεκιου σε σπίτια φίλων, φαγητό σε ταβέρνες και πολλές θερμίδες! Ή και όχι; Πώς μπορείς να απολαύσεις το έτοιμο φαγητό σου το καλοκαίρι, χωρίς να αγχώνεσαι για τις θερμίδες; Η ειδικός σου εξηγεί ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές κρέατος, ποια τα ιδανικά συνοδευτικά τους, αλλά και πώς θα ελλατώσεις τις θερμίδες από τα μακαρόνια και τις σαλάτες σου.

Όσον αφορά στα λουκάνικα, τα καλύτερα συνοδευτικά είναι το ξινό λάχανο, η κέτσαπ και η μουστάρδα. Είναι προτιμότερο να αποφύγεις τις σάλτσες τσίλι και τις σάλτσες που περιέχουν τυρί.
– Επίσης, τα μπιφτέκια είναι προτιμότερο να είναι χειροποίητα, φτιαγμένα με άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, στο οποίο θα προσθέσεις λαχανικά όπως μανιτάρια, κρεμμύδια και πιπεριές. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις την περιεκτικότητα τους σε θρεπτικά συστατικά και θα μειώσεις την περιεκτικότητα τους σε θερμίδες, χωρίς όμως να μειώσεις το μέγεθος τους.
Θα πρέπει να προσέξεις τα παϊδάκια στα κάρβουνα, καθώς έξι μέτρια πλευρά περιέχουν περισσότερες από 1000 θερμίδες, ενώ 100 γραμμάρια ψητό στήθος κοτόπουλου περιέχει 200 θερμίδες.
Όσον αφορά στα ζυμαρικά είναι προτιμότερο να τρως ζυμαρικά ολικής αλέσεως χωρίς επιβαρυντικές σάλτσες. Ξέρεις τις λιπαρές, τύπου κρέμα γάλακτος κτλ.
– Τέλος, πρόσεξε τις σαλάτες με παχυντικές σως, όπως είναι η σαλάτα σεφ και ceasars και προτίμησε αγγουροντομάτα ή βραστά λαχανικά (χόρτα, κολοκύθια) ή ψητά (κολοκύθια ή μελιτζάνες, πιπεριές, μανιτάρια) με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο ή ξίδι.


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More