“Πώς θα χάσω κιλά;” Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Θέλεις να χάσεις βάρος; Θέλεις να βελτιώσεις τη διατροφή σου και να θωρακίσεις την άμυνα του οργανισμού σου; Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική ομάδα διαιτολόγων του λαμβάνουν τις ερωτήσεις σου και φροντίζουν να δώσουν αποτελεσματική λύση σε ό,τι σε απασχολεί.

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 17 ετών, έχω ύψος 1.60 και είμαι 60 κιλά (στα 14-15 μου ήμουν 65+ και κατάφερα να φτάσω 60 με πολύ γυμναστική). Θα ήθελα να χάσω άλλα 5-10 κιλά γιατί δεν μου αρέσει το σώμα μου και αισθάνομαι χοντρή!!! Άρχισα πάλι να γυμνάζομαι 2-3 ώρες την ήμερα και θα ξεκινήσω γυμναστήριο… Θέλω να μου πείτε αν μπορώ μέσα σε 2-3 μήνες να χάσω τα κιλά που θέλω και να φτάσω 50-55 και επίσης τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω; Πίνω 2-3 λίτρα νερό καθημερινά. Είμαι σε κάλο δρόμο;
Μαρία

Απάντηση
Αγαπητή Μαρία,
Ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός και κατανοώ το άγχος σου να χάσεις κιλά αλλά πρέπει να έχεις θέληση επιμονή και υπομονή για να τα καταφέρεις. Και μην ξεχνάς ότι για το καλό της υγείας σου πρέπει να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή! Λάβε υπόψιν πως το σώμα θέλει το χρόνο του να επανέλθει και πως δεν μπορείς να μειώσεις πολύ τις ποσότητες (ειδικά της πρωτεΐνης). Χρειάζεσαι μια ισορροπημένη διατροφή με 4-5 γεύματα ημερησίως, συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, επαρκής πρόσληψη υγρών, αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών. Κατανάλωνε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι και μην τσιμπολογάς.
Η άσκηση θα σε βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους αν το κάνεις συστηματικά (4 φ/εβδ) με ταυτόχρονη επαρκή ενυδάτωση.
Συνέχισε την προσπάθειά σου και έχε υπομονή. Είναι νωρίς για να δεις θαύματα.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Καλησπέρα σας, είμαι 27 χρονών, 1.57 ύψος και 49,5 κιλά. Γενικώς κάνω ισορροπημένη διατροφή. Το μόνο σημείο το οποίο με ενοχλεί επάνω μου είναι η περιοχή της κοιλιάς, καθώς είμαι φουσκωμένη από την ώρα που θα φάω το πρωινό. Τι διατροφή μου προτείνετε για να χάσω το λίπος της κοιλιάς; Δεν θέλω να χάσω από κάποιο άλλο σημείο του σώματος λίπος.
Ευχαριστώ πολύ,
Χριστίνα

Απάντηση
Αγαπητή Χριστίνα,
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί τη συσσώρευση λίπους στη μεσαία περιοχή του σώματός μας .Το λίπος στις περιοχές αυτές «κάθεται» πολύ εύκολα και φεύγει πολύ δύσκολα. Αυτό το φαινόμενο έχει την εξήγησή του στη φυσιολογία του λιπώδους ιστού.
Τροφές που βοηθούν σημαντικά στην απώλεια των κιλών στην κοιλιά.
• Πουλερικά
• Ψάρια
• Άπαχα γαλακτοκομικά
• Δαμάσκηνα
• Ελαιόλαδο
• Καρότα
• Κρεμμύδια
• Μήλα
• Μαρούλι
• Μπρόκολο
• Λάχανο
• Σέλινο
• Σπανάκι
• Όσπρια

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος


Ερώτηση
Παρακολουθώ πρόγραμμα διατροφής -δίαιτα- εδώ και 2 μήνες. Το τηρώ πιστά και ήδη έχω χάσει 9 κιλά. Είμαι τώρα 60 κιλά με ύψος 1,67. Τις τελευταίες 2 εβδομάδες λόγω μιας φλεγμονής στο δόντι αναγκάστηκα να πάρω αντιβίωση. Βλέπω όμως ότι η ζυγαριά από τότε που ξεκίνησα την αντιβίωση έχει κολλήσει… Το πρόγραμμα το ακολουθώ κανονικά με ελάχιστες παρασπονδίες. Υπάρχει περίπτωση να επηρεάζει η αντιβίωση στην απώλεια κιλών;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Βασιλική

Απάντηση
Αγαπητή Βασιλική,
Η συσχέτιση των ιδιοτήτων των φαρμάκων που παίρνουμε με τις τροφές που καταναλώνουμε, έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στο να γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αλληλεπιδρούν με διάφορα φάρμακα, μειώνοντας ή εντείνοντας αντίστοιχα την απορρόφηση, τη δράση και την αποτελεσματικότητα των τελευταίων καθώς και δημιουργώντας μας πολλές φορές έντονες κατακρατήσεις. Όσον αφορά στη διατροφή σου προσπάθησε να διατηρείς κάποιους κανόνες διατροφής και να αποφεύγεις ή να περιορίσεις τα λιπαρά παραστρατήματα. Συνόδευε τα γεύματά σου πάντα με κάτι υγιεινό όπως σαλάτα και μην ξεχνάς το νερό και τα φρούτα. Τέλος αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα καθημερινά κατά 30 λεπτά.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Καλησπέρα κάνω διατροφή, άσκηση, μικρά γεύματα. Τι ελαφρύ βραδινό να προτιμήσω;
Ευχαριστώ

Απάντηση
Καλό είναι να μην παραλείπετε τα γεύματα μέσα στην ημέρα διότι προκαλείται υπογλυκαιμία τις βραδινές ώρες. Αποφεύγετε να τρώτε με ανοιχτή την τηλεόραση αφού έτσι αποσπάται η προσοχή σας, με αποτέλεσμα να τρώτε ασυνείδητα. Έτσι, δεν παρέχεται η δυνατότητα να φτάσει το μήνυμα του κορεσμού στον εγκέφαλο και να γίνει αντιληπτό ότι είστε χορτάτοι.
Ένα ποτήρι ζεστό γάλα ή ένα χαλαρωτικό ζεστό ρόφημα (βαλεριάνα) θα σας ηρεμήσει και θα σας χαρίσει ξεκούραση αλλά και πιο ποιοτικό ύπνο. Αποφεύγετε να τρώτε λίγο πριν κοιμηθείτε, αφού ο οργανισμός χρειάζεται αρκετή ώρα να πέψει τις τροφές (στο στομάχι – στο λεπτό έντερο – στο παχύ έντερο). Δώστε χρόνο στον οργανισμό να καταναλώσει αυτή την ενέργεια (θερμίδες) που έλαβε κάνοντας μια βόλτα στο κήπο. Μη ξαπλώσετε αμέσως μετά το γεύμα.

Προτάσεις για ένα ιδανικό δείπνο:
• Τονοσαλάτα
• Κοτοσαλάτα
• Σαλάτα εποχής & 2 βραστά αυγά
• Χωριάτικη Σαλάτα
• Κρητικό Ντάκο (ντομάτα, φέτα, ελαιόλαδο)
• Τοστ με γαλοπούλα, τυρί & λαχανικά
• Πατατοσαλάτα & 1 βραστό αυγό ή τυρί φέτα (1 μερίδα)
• Φρουτοσαλάτα (3 φρούτα επιλογής)
• 1 ποτήρι Γάλα 1,5% & ½ φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως & 1 φρούτο
• Γιαούρτι 2% & ½ φλ. δημητριακά ολικής αλέσεως
• Γιαούρτι 2% & 2 κ.σ. ξηρούς καρπούς & 1 κ.γ. μέλι & κανέλα

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος


Ερώτηση
Θα ήθελα να ρωτήσω τι διατροφή μπορώ να ακολουθήσω για να χάσω 3 κιλά. Είμαι 1.60, 55 κιλά και έχω νόσο του Crohn.

Απάντηση
Εάν πάσχετε από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε κατάλληλα το διατροφικό σας πρόγραμμα.

Ποιες τροφές να προτιμάτε:

– Γάλα σόγιας: Αρκετοί ασθενείς με νόσο του Crohn έχουν παράλληλα δυσανεξία στη λακτόζη. Το γάλα σόγιας είναι μια καλή εναλλακτική στην περίπτωση αυτή, καθώς είναι ενισχυμένο με ασβέστιο.
– Αυγά: Η πρωτεΐνη του αυγού είναι εύπεπτη και απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
– Βρώμη: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες –όπως αυτές που βρίσκονται στα ωμά φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς– προσελκύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο παχύ έντερο κι έτσι μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια. Όμως η βρώμη παρέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και περνούν πιο εύκολα από τη γαστρεντερική οδό.
– Πουρές λαχανικών: Δεν πρέπει να… φοβάστε τα λαχανικά αν πάσχετε από νόσο του Crohn. Μην εστιάζετε μόνο στους υδατάνθρακες, καθώς δεν παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να πολτοποιήσετε λαχανικά όπως η κολοκύθα ή το καρότο και να τα απολαύσετε σε μορφή πουρέ.
– Σολομός: Το 25% των θερμίδων που λαμβάνετε καθημερινά θα πρέπει να είναι από πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην επούλωση των φλεγμονών του εντέρου. Θα πρέπει να προτιμάτε τις καθαρές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προέρχονται από θαλασσινά και ψάρια.
– Παπάγια: Τα τροπικά φρούτα, όπως η παπάγια, το μάνγκο και η μπανάνα, είναι αρκετά εύπεπτα και πολύ θρεπτικά.
– Πουρές από όσπρια: Χρειάζεται γενικώς προσοχή στην κατανάλωση οσπρίων, όμως ο πουρές από ρεβίθια ή φακές είναι καλή πηγή καθαρής πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών και δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το στομάχι.
– Πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και δεν δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.
– Ρύζι: Παραδοσιακή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν γενικώς πρόβλημα με το στομάχι τους. Δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, δεν καταπονεί όμως το στομάχι.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε:

(Τα παρακάτω δεν προκαλούν τα συμπτώματα, αλλά επιδεινώνουν τις ενοχλήσεις)
– Αλκοολούχα ποτά (κοκτέιλ, μπύρα, κρασί)
– Μαγιονέζα, βούτυρο
– Αναψυκτικά με ζάχαρη, γλυκά
– Τηγανητά
– Ωμά λαχανικά και φρούτα
– Κόκκινο κρέας
– Καυτερά φαγητά
– Προϊόντα ολικής άλεσης

1. Διαμορφώστε το διατροφικό σας πλάνο αφού επισκεφθείτε διατροφολόγο που έχει επαρκείς γνώσεις σχετικά με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και φυσικά κατόπιν συμβουλής του γιατρού σας, καθώς γνωρίζει λεπτομέρειες για το ιατρικό σας ιστορικό.
2. Κρατάτε σημειώσεις για το καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα, καθώς έτσι θα είναι πιο εύκολο να καταλήξετε ποιες τροφές καταπραΰνουν και ποιες επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.
3. Μην κάνετε γρήγορα πολλές αλλαγές. Αν θέλετε να βάλετε καινούργιες τροφές στο διατροφολόγο σας, κάντε το σταδιακά ώστε να δείτε ποια εντείνει τις ενοχλήσεις και ποια όχι.
4.Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα. Αν τρώτε πολύ κάθε φορά, δυσκολεύει σημαντικά η διαδικασία της πέψης.
5. Αποφύγετε τα λιπαρά, καθώς είναι δύσπεπτα και επιδεινώνουν τη διάρροια.
6. Δώστε βάση στον τρόπο που μαγειρεύετε. Ορισμένες τροφές δεν προκαλούν επιπλοκές αν μαγειρευτούν σωστά. Μπορείτε, για παράδειγμα, να καταναλώσετε λαχανικά εάν τα βράσετε λίγο και δεν τα φάτε εντελώς ωμά. Επίσης, να κόβετε το κρεμμύδι σε πολύ μικρά κομμάτια ή να αλέθετε ξηρούς καρπούς και σπόρους.
7. Μην αφήνετε τον οργανισμό σας να αφυδατωθεί. Πίνετε πολύ νερό, αλλά αποφύγετε ρόφημα με πολλή ζάχαρη.
8. Εάν έχετε διάρροια, μην ξεχνάτε να αναπληρώνετε τους χαμένους ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο. Νάτριο θα πάρετε από το αλάτι και κάλιο από την πατάτα, το αβοκάντο και το πεπόνι.
9. Πάρτε πολυβιταμίνη, ώστε να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε επαρκείς ποσότητες όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών σε καθημερινή βάση.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Ποια γλυκομαννάνη προτείνετε που να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό για την ημερήσια δόση;

Απάντηση
Η γλυκομαννάνη, ένα 100% φυτικό συστατικό, έχει την ιδιότητα μέσω της απορρόφησης νερού να διογκώνεται, «γεμίζοντας» το στομάχι. Έτσι χωρίς την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, δίνει την αίσθηση του κορεσμού. Ο μηχανισμός αυτός βοηθά στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό και κατά συνέπεια στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων από τις τροφές. Συγχρόνως, βοηθά στη μείωση του μεγέθους των μερίδων στο επόμενο γεύμα, στην αντίσταση στις λιγούρες και στην αποφυγή ενδιάμεσων τσιμπολογημάτων, δίνοντας την αίσθηση ότι είμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Η γλυκομαννάνη συνιστάται να λαμβάνεται μαζί με επαρκή ποσότητα νερού ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ουσία φθάνει στο στομάχι όπου και προσφέρει όλα τα οφέλη της. Η γλυκομαννάνη, είναι από τις πολύ λίγες πιστοποιημένες ουσίες από τη Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) με κατοχυρωμένο ισχυρισμό υγείας για απώλεια βάρους (με χρήση 3γρ ημερησίως) και μείωση της χοληστερίνης (με χρήση 4γρ ημερησίως). Επιλέγετε λοιπόν, συμπληρώματα διατροφής που σας παρέχουν καθημερινά συνολικά 3g γλυκομαννάνης και πάντα προϊόντα γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ.

Συνιστάται σε:
– άτομα που επιθυμούν απώλεια βάρους
– για όσους φροντίζουν για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης.

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

And More