DIET TIPS: Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Όποιο πρόβλημα και όποια απορία έχεις με τη διατροφή και το αδυνάτισμα, ξέρεις που πρέπει να απευθυνθείς. Μα φυσικά στους ειδικούς του TLife! Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική του ομάδα λαμβάνουν τις ερωτήσεις που εσύ στέλνεις και φροντίζουν να βρουν άμεσες και αποτελεσματικές απαντήσεις.


Ερώτηση
Θέλω να χάσω 8 κιλά. Πώς θα το καταφέρω;
Άννα

Απάντηση
Αγαπητή Άννα,
Καλό είναι να ακολουθήσεις ένα πλάνο ισορροπημένης διατροφής, το οποίο θα έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
– μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
– 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
– 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
– 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
– 2 φορές κοτόπουλο την εβδομάδα
– 1 φορά ζυμαρικά ολικής αλέσεως την εβδομάδα
– αρκετά υγρά (νερό, τσάι, καφές, χυμός)
– γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά
– 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες
– τρόφιμα ολικής αλέσεως.
– φυσική δραστηριότητα

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 15 χρονών, έχω ύψος 1.75 και είμαι 75 κιλά. Ασχολούμουν με την κολύμβηση αλλά τώρα πηγαίνω κολυμβητήριο μόνο μια φορά την εβδομάδα. Θα ήθελα να χάσω τουλάχιστον 5-6 κιλά αλλά δεν μπορώ. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε;
Κωνσταντίνα

Απάντηση
Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Η απώλεια τόσων κιλών θέλει χρόνο, επιμονή και προσπάθεια. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά και φυσικά από τη φυσική σου δραστηριότητα. Αν υπολογίσουμε ότι χάνεις κατά μέσο όρο 2-4 κιλά το μήνα τότε σε 2 μήνες μπορείς να χάσεις 4-8 κιλά, προκειμένου να έχεις τη μέγιστη απώλεια σε λίπος, χωρίς να επιβαρύνεις το μεταβολισμό σου. Απόφυγε τα ακραία διατροφικά σχήματα, που βασίζονται στη μονοφαγία και στην περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων.
Όσον αφορά της διατροφή σου προσπάθησε να :
– Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
– Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
– Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
– Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
– Καταναλώνεις 2 φορές κοτόπουλο την εβδομάδα
– Καταναλώνεις 1 φορά ζυμαρικά ολικής αλέσεως την εβδομάδα
– Προσλαμβάνεις αρκετά υγρά νερό, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμός)
– Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Γεια σας. Eίμαι μαθήτρια Β’ λυκείου και προσπαθώ να χάσω τα 5 περιττά κιλά που έχω πάρει. Το πρόβλημά μου είναι πως ενώ ακολουθώ όλους τους κανόνες διατροφής (5 μικρά και συχνά γεύματα, 2 λίτρα νερό, τροφές από όλες τις ομάδες, φρούτα, τρόφιμα ολικής αλέσεως) μετά από προσπάθεια 10 ημερών με καλή γυμναστική ενώ το σώμα μου είχε αλλαγή, η ζυγαριά έδειξε το ίδιο. Μπορεί λόγω του νερού ή για κάποιο άλλο λόγο να έδειξε λάθος; Ενώ εγώ να έχω χάσει όντως βάρος;
Ευχαριστώ,
Γεωργία

Απάντηση
Εάν η δίαιτα γίνεται ταυτόχρονα με έντονη άσκηση είναι πολύ πιθανό η ζυγαριά να μην δείχνει την αντίστοιχη απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση κάνει τους μυες να αποθηκεύουν υδατάνθρακες με την μορφή γλυκογόνου, διαδικασία που οδηγεί και σε κατακράτηση νερού μέσα στον μυ η οποία μπορεί να φτάσει έως και 1-2 κιλά παραπάνω στη ζυγαριά.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 18 χρονών έχω ύψος 1.68 και βάρος 65 κιλά. Τα τελευταία πέντε κιλά τα πήρα στις γιορτές γιατί μου αρέσουν πολύ τα γλυκά και αφέθηκα λιγάκι παραπάνω. Πείτε μου τι μπορώ να κάνω για να χάσω 8 κιλά γρήγορα; Θα εκτιμούσα πολύ την βοήθεια σας!
Ευχαριστώ,
Ελπίδα

Απάντηση
Αγαπητή Ελπίδα,
1. Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.
2. Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
3. Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα σου και μετά το γεύμα. Το γεύμα σου δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Μάθε να μαγειρεύεις σωστά και υγιεινά. Πρέπει να μαγειρεύεις 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά. Απόφυγε να τηγανίζεις τις τροφές σου. Προτίμησε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.
4. Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή καταναλώστε 2-3 cream cracker σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα πολυδημητριακών ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
5. Το βραδινό σου γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή με σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
6. Να πίνεις καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας 2-3 λίτρα υγρών (νερό, χυμό χωρίς ζάχαρη, ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης), ν’ αποφεύγεις την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).
7. Καλό θα ήταν να ακολουθήσεις ένα σχεδιασμένο προσωπικά για εσένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ατομικές σου ανάγκες από κάποιον ειδικό κατόπιν να κανείς ένα ορμονολογικό έλεγχο για να δεις αν οργανισμός σου δουλεύει σωστά.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Γεια σας! Θέλω τη συμβουλή σας! Είμαι 24 ετών και έχω ύψος 1,78 και βάρος περίπου 95 κιλά (λέω περίπου γιατί δεν ζυγίζομαι συχνά, γιατί δεν θέλω). Είμαι βαρυκόκαλη και από τα 16 μου πήρα βάρος λόγω προσωπικών θεμάτων και κατάθλιψης. Το θέμα είναι πως εδώ και καιρό κάνω προσπάθειες να χάσω έστω και κάποια κιλά και ναι μεν τα έχω καταφέρει αλλά μετά πάλι λόγω δικής μου αφέλειας τα ξαναπαίρνω. Και τώρα το έχω πάρει απόφαση να κάνω υγιεινή διατροφή και κάθε πρωί πίνω χυμό πορτοκάλι με γκρέιπφρουτ και γενικώς προσπαθώ να προσέχω. Αλλά επειδή αυτή την στιγμή δεν έχω τη δυνατότητα να πάω γυμναστήριο, θέλω να μου πείτε μια σωστή διατροφή και μερικές ασκήσεις που μπορώ να κάνω στο σπίτι μου. Πιο πολύ με ενδιαφέρει η άσκηση στα πόδια!
Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!
Σοφία

Απάντηση
Σοφία γεια σου,
Αρχικά να σου αναφέρω πως αξιολογώντας τα στοιχεία σου είσαι στα όρια του υπέρβαρου. Δηλαδή λίγα παραπάνω κιλά του φυσιολογικού. Καλό θα ήταν να ζυγίζεσαι μια φορά την εβδομάδα για να έχεις έναν αυτοέλεγχο και τότε σίγουρα θα μπορέσεις να επαναφέρεις πιο εύκολα τα επιθυμητά – φυσιολογικά επίπεδα των κιλών σου. Μιας και αναφέρεις πως είναι δικό σου το λάθος η επαναπρόσληψή τους, η γυμναστική που θα σε βοηθούσε θα είναι κυρίως αερόβια (περπάτημα, ελλειπτικό). Αν και το σωστό είναι η δραστηριότητά σου να γυμνάζει όλο το σώμα. Όσον αφορά στη διατροφή, προσπάθησε να ξεκινήσεις από τα βασικά που σίγουρα θα σου επιφέρουν αποτέλεσμα. Μικρά και συχνά γεύματα που απέχουν μεταξύ τους 2,5 – 3 ώρες και πολύ νερό για να αποβάλλονται οι τοξίνες. Επικεντρώσου στα φρούτα και ειδικά στα λαχανικά, τα οποία μπορείς να συνοδεύεις τα γεύματά σου. Με τα τελευταία ενισχύονται περισσότερο οι καύσεις. Ξεκίνα δυναμικά την μέρα σου με πλούσιο πρωινό (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρούτα), ενώ το βραδινό σου θα είναι ένα ελαφρύ γεύμα!

Τσαμπίκα Κοντογιάννου
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 39 ετών με ύψος 1.62 και κιλά 64. Θα ήθελα να χάσω 5-6 κιλά. Δεν μπορώ να αντισταθώ στα γλυκά και ειδικά στη σοκολάτα. Εδώ και ένα μήνα έχω ξεκινήσει γυμναστική. Τι να κάνω για να βοηθήσω τον οργανισμό να πάρει μπρος;
Σοφία


Απάντηση

Αγαπητή Σοφία,
Είναι σημαντικό να είσαι τυπική στη συχνότητα γευμάτων, να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες, προσέχοντας τις ποσότητες και να πίνεις άφθονα υγρά (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης). Βέβαια, η καλύτερη λύση είναι να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού για την διασφάλιση του συνδυασμού των σωστών γευμάτων με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που θα εξασφαλίσει σταθερή απώλεια κιλών και υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνήθειων.
Καλές εναλλακτικές για την περίπτωση που θες να φας γλυκό είναι οι παρακάτω:
– Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
– Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
– Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
– Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
– Δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα 1,5%
– Μαύρη Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς
– Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
– Αποξηραμένα φρούτα
– Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένο με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
– 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα
– Επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Με λένε Μαρία και είμαι 45 χρονών με ύψος 1.65. Ανακάλυψα πρόσφατα ότι η ινσουλοαντίσταση ήταν ένας παράγοντας που δεν μπορούσα να χάσω ούτε γραμμάριο. Μετά από επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο άρχισα να παίρνω τα Glucophage 1000 mg. Συνεχίζοντας τη σωστή διατροφή θα δω αποτέλεσμα;

Απάντηση
Αγαπητή Μαρία,
Εφόσον ανακάλυψες την ινσουλινοαντιστάση και την ρυθμίζεις με την φαρμακευτική αγωγή δώσε λίγο χρόνο στο εαυτό σου, όσον αφορά στη διατροφή σου σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα. Το πρόβλημα σου είναι κατανοητό αλλά η προσπάθεια σου να χάσεις βάρος γρήγορα, θα σου δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα υγείας. Στην περίπτωση σου χρειάζεται παρακολούθηση από κάποιον ειδικό (κλινικό διατροφολόγο και γιατρό ταυτόχρονα). Ωστόσο δώσε έμφαση στα παρακάτω:
– Συχνότητα γευμάτων.
– Μειωμένη κατανάλωση γλυκών & λιπαρών τροφίμων.
– Γαλακτοκομικά πολύ χαμηλά σε λιπαρά.
– Συχνή πρόσληψη ψαριού (2-3 φορές/εβδομάδα).
– Διακοπή προσθήκης αλατιού στο φαγητό και στη σαλάτα.
– Να βάζεις στα φρούτα, στα ροφήματα και στα γαλακτοκομικά κανέλα, η οποία βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
– Αυξημένη πρόσληψη υγρών (10-12 ποτήρια καθημερινά: νερό, ημίπαχο γάλα, χυμοί, τσάι, καφές).
– Καθημερινά 30-40 λεπτά περπάτημα.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, BSc

And More