DIET TIPS: Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η επιστημονική του ομάδα, λαμβάνουν τις ερωτήσεις που στέλνεις για τη διατροφή και το αδυνάτισμα και δίνουν αποτελεσματικές απαντήσεις.

Ερώτηση
Γεια σας! Ονομάζομαι Έφη και είμαι 16 χρόνων. Έχω ύψος 1.60 και είμαι 50 κιλά. Εδώ και μήνες προσπαθώ να χάσω 3-4 κιλά αλλά δεν μπορώ. Έχω πρήξιμο και δεν ξέρω αν οφείλεται στο γεγονός πως εδώ και κάτι μήνες δεν έχω δει περίοδο. Σας παρακαλώ πολύ, μπορείτε να με βοηθήσετε να χάσω τα κιλά;
Ευχαριστώ


Απάντηση

Αρχικά είναι σημαντικό να διευθετήσεις την απουσία περιόδου, η οποία προκαλεί κατακράτηση υγρών και επηρεάζει το μεταβολισμό σου. Προκειμένου να μειώσεις το πρήξιμο,απόφυγε τα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι (π.χ. σφολιάτες, chips, ποπ-κορν), προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο (μπανάνες, ντομάτες, πατάτες, φακές, σπανάκι, βερίκοκα, πορτοκάλι, σταφίδες) και πίνε καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχα γαλακτοκομικά ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, τσάι χωρίς ζάχαρη)

Γεωργία Καπώλη
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος


Ερώτηση
Γεια σας. Μέσα σε ένα μήνα πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε;
Angie

Απάντηση
Αγαπητή Angie,
Υπάρχει ένας γενικός οδηγός για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ώστε να χάσεις έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών. Να θυμάσαι πως η αποτελεσματική και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους πρέπει να είναι σταθερή και αργή, με ρυθμό περίπου 0,5-1 κιλό την εβδομάδα.
Ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις βάρος είναι να κάνεις μικρές και σταθερές αλλαγές και να μην θέλεις ξαφνικά να τα αλλάξεις όλα. Αν είσαι ρεαλίστρια θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να καταφέρεις να χάσεις για πάντα τα περιττά κιλά. Θέτοντας μη ρεαλιστικούς και ανέφικτους στόχους για την απώλεια βάρους, σίγουρα θα απογοητευτείς.

Προσπάθησε να μην στενοχωρηθείς ιδιαίτερα αν κάνεις κάποιες παρεκτροπές από το πρόγραμμά σου. Χρησιμοποίησε θετικά την εμπειρία ώστε να μπορείς να χειρίζεσαι καλύτερα τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι η Ελένη. Έχω ύψος 1.57 και είμαι 55 κιλά. Όπως έχω πληροφορηθεί τα κιλά κυμαίνονται σε φυσιολογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, εγώ γενικά βάζω κιλά από τη μέση και κάτω, με συνέπεια να είμαι αδύνατη από πάνω και από κάτω να έχω τα κιλάκια μου (κυρίως στα μπούτια). Δεν ξέρω τι να κάνω για να εξισορροπήσει αυτή η δυσαρμονία στο σώμα και θα ήθελα τη δική σας γνώμη! Επίσης έκανα βόλευ εδώ και 4 χρόνια και το σταμάτησα φέτος και δεν ξέρω αν συμβάλλει και αυτό.

Απάντηση
Αγαπητή Ελένη,
Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το αποθηκευμένο λίπος στους γλουτούς είναι:
– Υιοθέτησε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, στο οποίο θα καταναλώνεις όλες τις τροφές
– Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του αποθηκευμένου λίπους)
– Προτίμησε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο, Cream crackers σίκαλης)
– Κατανάλωνε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
– Κατανάλωνε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια ή κοτόπουλο
– Μη μένεις νηστική παραπάνω από 3 ώρες
– Μην παραλείπεις το πρωινό σου (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως)
– Κατανάλωσε τρόφιμα από όλες τις ομάδες
– Αύξησε τα υγρά
– Ασκήσου συστηματικά (200-300 λεπτά εβδομαδιαία)

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος


Ερώτηση
Πως θα μπορούσα να χάσω 9 κιλά σε 5 εβδομάδες; Υ.Γ. Έχω ύψος 1.62 και ζυγίζω 61 κιλά. Αθλούμαι καθημερινά περίπου 2 ώρες και δεν κάνω καθόλου καθιστική ζωή! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Eμμανουέλα

Απάντηση
Αγαπητή Εμμανουέλα, η απώλεια τόσων κιλών θέλει χρόνο, επιμονή και προσπάθεια. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά και φυσικά από την φυσική σου δραστηριότητα. Αν υπολογίσουμε ότι χάνεις κατά μέσο όρο 2-4 κιλά το μήνα τότε σε 2 μήνες μπορείς να χάσεις 4-6 κιλά, προκειμένου να έχεις τη μέγιστη απώλεια σε λίπος, χωρίς να επιβαρύνεις το μεταβολισμό σου. Απόφυγε τα ακραία διατροφικά σχήματα, που βασίζονται στη μονοφαγία και στην περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων.

Όσον αφορά της διατροφή σου προσπάθησε να:
– Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
– Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
– Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
– Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
– Καταναλώνεις 2 φορές Κοτόπουλο την εβδομάδα
– Επιλέγεις καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί πολύσπορο, Cream crackers σίκαλης)
– Προσλαμβάνεις αρκετά υγρά (νερό, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμός)
– Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά

Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ερώτηση
Είμαι 42 ετών, περίπου στα 64 κιλά και ύψος 1.60. Θα ήθελα τουλάχιστον να ζυγίζω 57 κιλά. Κάνω χρήση θυρορμόνης, έχω ρυθμισμένο θυρεοειδή και 240 χοληστερίνη. Τι πρόγραμμα μπορώ να ακολουθήσω ώστε να κάνω ένα σωστό πρόγραμμα δίαιτας; Επίσης να είναι οικονομικό! Η δίαιτα Orac μου ταιριάζει; Δεν γυμνάζομαι καθόλου!
Ειρήνη Σολδάτου

Απάντηση
Η δίαιτα Οrac είναι σύμφωνη με τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και μπορείς να την ακολουθήσεις. Για να χάσεις βάρος πρέπει να υιοθετήσεις υγιεινές συνήθειες. Μάθε να τρως σωστά και ισορροπημένα.
(Για να βρεις δίαιτες Orac κάνε “κλικ” εδώ)

– Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσως ή γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.
– Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
– Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα σου και μετά το γεύμα. Το γεύμα σου δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Μάθε να μαγειρεύετε σωστά και υγιεινά. Πρέπει να μαγειρεύεις 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Απόφυγε να τηγανίζεις τις τροφές σου. Προτίμησε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.
– Το απόγευμα πιες ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή κατανάλωσε 2-3 κράκερ σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα πολυδημητριακών ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
– Το βραδινό σου γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή με σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.
– Να πίνεις 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου Kοζάνης).
– Αύξησε την φυσική σου δραστηριότητα καθημερινά, τουλάχιστον για 30΄.


Γεωργία Καπώλη
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος


Ερώτηση
Είμαι 55 ετών. Μέχρι πέρσι ήμουν 68 κιλά. Τον τελευταίο χρόνο μετά από θεραπεία κορτιζόνης έφτασα τα 78. Αν και έχει περάσει ένας χρόνος και η διατροφή μου σε γενικές γραμμές είναι κανονική, ακόμα και όταν ακολουθώ πρόγραμμα γυμναστικής, δεν χάνω τα κιλά. Σημειώνω ότι ο θυρεοειδής μου ελέγχεται με medithyrox 75. Τι πρέπει να κάνω; Με τρελαίνει η σκέψη πως το καλοκαίρι δεν θα έχω χάσει αυτά τα 10 κιλά!
Γεσθημανή

Απάντηση
Αρχικά, αν δεν έχετε υπόταση είναι σημαντικό να κόψετε εντελώς το αλάτι, έτσι ώστε να μειωθεί η κατακράτηση λόγω της κορτιζόνης. Η διατροφής σας είναι σημαντικό να στηρίζεται στις ακόλουθες συμβουλές:
– Ξεκινήστε πάντα τη μέρα σας με πρωινό (π.χ. γάλα & δημητριακά ολικής αλέσεως).
– Αποφύγετε τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
– Μη μένετε παραπάνω από 3 ώρες νηστική.
– Καταναλώστε καθημερινά 2-3 φρούτα & 1-2 σαλάτες.
– Εβδομαδιαία να τρώτε 2 φορές ψάρι, 2 φορές κοτόπουλο, τα οποία θα συνδυάζετε με άφθονη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο ή καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως
– Εβδομαδιαία να τρώτε 2-3 φορές/όσπριο/λαδερό/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία θα συνδυάζετε με τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 5-6 ελιές.
– Για βραδινό προτιμάτε τονοσαλάτα ή γάλα/γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή σαλάτα με αυγό βραστό & τυρί ή τοστ & σαλάτα.
– Να πίνετε 2-3 λίτρα υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης).
– Να καταναλώνετε καθημερινά 30γρ. ανάλατων ξηρών καρπών
– Να πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι χωρίς ζάχαρη.
– Προσπαθήστε να τρώτε νωρίς το βραδινό (το αργότερο μέχρι τις 8μμ).

Γεωργία Καπώλη
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

Ερώτηση
Είμαι 65 ετών και από το 2009 έκοψα το τσιγάρο. Έκτοτε πήρα 20 κιλά περίπου. Έκανα τη δική σας δίαιτα για το λίπος στην κοιλιά και τώρα είμαι 70 κιλά αλλά δεν λέω να ξεκολλήσω. Έχετε κάτι να μου προτείνετε; Να σημειώσω πως δεν μπορώ να φάω πολλά ξινά και καυτερά λόγω γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
Είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στη συχνότητα γευμάτων (να τρώτε ανά 3ωρο), προκειμένου ο μεταβολισμός να είναι συνέχεια σε εγρήγορση και να μειώσετε τα συμπτώματα παλινδρόμησης. Προσπαθήστε να τρώτε νωρίς το βραδινό (το αργότερο μέχρι τις 8μμ) και ακολουθείτε καθημερινά 30-40 λεπτά αερόβιας άσκησης, έτσι ώστε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

And More