Πόσα κιλά πρέπει να χάσεις; Ποια δίαιτα να ακολουθήσεις; Οι απαντήσεις που ψάχνεις είναι εδώ!

Λατρεύεις την επικοινωνία με τους ειδικούς του TLIFE. Είναι σαν να έχεις την κατάλληλη απάντηση σε ό, τι σε απασχολεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να απαντήσει σε όλες τις απορίες σου γύρω από τη δίαιτα και την διατροφή.

Εσύ δεν έχεις παρά να συνεχίσεις να μας στέλνεις τις απορίες σου. Λαμβάνουμε όλες τις ερωτήσεις σας και φροντίζουμε να απαντήσουμε σε αυτές με σειρά προτεραιότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα, έχω ύψος 1,61μ. και το βάρος μου είναι 57 κιλά. Δυστυχώς, πήρα 2,5 κιλά σε διάστημα 15-20 ημερών, από διατροφικές ατασθαλείες. Ξεκίνησα πάλι να γυμνάζομαι 3-4 φορές την εβδομάδα για μιάμιση ώρα κάθε φορά. Επίσης εδώ και μία εβδομάδα ακολουθώ την ανοιξιάτικη διατροφή σας και δεν έχω χάσει ούτε γραμμάριο. Τι να κάνω; Να συνεχίσω ή να αλλάξω κάτι; Ευχαριστώ πολύ!
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Επειδή το βάρος σας είναι κοντά στο ιδανικό, τα κιλά αυτά είναι ποιο δύσκολο να χαθούν και θέλει περισσότερη συντονισμένη προσπάθεια. Επίσης, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη μυϊκή μάζα και την αναλογία υγρών στο σώμα με αποτέλεσμα η ζυγαριά παροδικά να φαίνεται «κολλημένη». Καλό είναι να συνεχίσετε την αντιοξειδωτική δίαιτα, η οποία είναι απόλυτα ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά και είναι σίγουρο ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Είμαι 28 ετών, μανούλα δύο παιδιών, με ύψος 1,65μ. και βάρος 65 κιλά. Ακολουθώ την δίαιτα Orac εδώ και 5 εβδομάδες ακριβώς. Την πρώτη ημέρα της δίαιτας ζύγιζα 70,5 κιλά. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ρωτήσω αν τα κιλά που έχω χάσει ως τώρα είναι καλά, ως προς την αναλογία των ημερών που κάνω δίαιτα. Ίσως εμένα να μου φαίνονται λίγα! Θα ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο.
Τις τελευταίες ημέρες, περίπου δύο εβδομάδες, ο ρυθμός της απώλειας των κιλών μειώθηκε. Τι μπορεί να φταίει και πως μπορώ να αυξήσω το ρυθμό καύσης; Στόχος μου είναι να φτάσω τα 60 κιλά. Πόσο καιρό μπορώ να ακολουθήσω αυτή τη δίαιτα χωρίς να επηρεάσει την υγεία μου και όταν τη σταματήσω πως πρέπει να συνεχιστεί η διατροφή μου; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αναστασία! Δεν έχεις κανέναν λόγο να φοβάσαι μήπως η δίαιτα ORAC επηρεάσει την υγεία σου αφού περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και φυσικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία σε βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Ο ρυθμός απώλειας του βάρους σου είναι πολύ καλός. Το φυσιολογικό είναι να έχεις απώλεια ½-1 κιλό την εβδομάδα. Είναι απολύτως φυσιολογικό όσο μειώνονται να κιλά να μειώνεται και ο ρυθμός απώλειας. Προσπάθησε να μην παραλείπεις γεύματα, να πίνεις αρκετά υγρά και κυρίως νερό. Θα μπορούσες επίσης, να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Τα πηγαίνεις αρκετά καλά, υπολόγιζε ότι θα φτάσεις στα 60 κιλά σε 6 εβδομάδες περίπου, συνέχισε και σύντομα θα φτάσεις στο στόχο σου.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ύψος 1,65μ. και 60 κιλά. Ήμουν κάποτε 115 κιλά και μετά από πολλές σκληρές δίαιτες, έφτασα σε αυτά τα κιλά. Έχω χαλάσει όμως τελείως τον μεταβολισμό μου και δεν ξέρω πια, πως να καταφέρω να χάσω άλλα 5 κιλά, αφού ό, τι και αν κάνω δεν τα καταφέρνω.
Νίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Νίκη! Μπράβο σου που τα κατάφερες να χάσεις τόσο βάρος, όμως πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι όταν κάνουμε σκληρές δίαιτες, ο κίνδυνος να ξαναβάλουμε τα κιλά που χάσαμε είναι πολύ μεγάλος. Τα κιλά που έχασες είναι πολλά, γι’ αυτό το λόγο θα σου συνιστούσα να μείνεις σ’ αυτό το σημείο κάνοντας συντήρηση του βάρους σου και όχι να χάσεις άλλα 5 κιλά. Το τελευταίο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα σε περίπτωση που μειωθούν οι αντοχές σου. Η συντήρηση πρέπει να γίνει με παρακολούθηση ενός ειδικού διαιτολόγου για να γίνει σωστή και με μεθοδικότητα υπενθυμίζοντάς σου ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ξαναβάλεις τα κιλά που έχασες.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ

Είμαι 20 χρόνων, 1, 60μ με βάρος 57,60 κιλά. Εδώ και 1,5 χρόνο κάνω δίαιτα 1,200 θερμίδων και έχω καταφέρει να χάσω 27 κιλά. Έχω βελτιώσει πάρα πολύ τη διατροφή μου, τρώω αρκετά φρούτα και λαχανικά. Και γενικά τρώω υγιεινά! Φυσικά παράλληλα ξεκίνησα γυμναστική. Γυμνάζομαι 4 φορές την εβδομάδα ανελλιπώς. Κάνω αερόβια 45 λεπτά τη μέρα και βάρη με τις συμβουλές του γυμναστή.

Στο παρελθόν κόλλησε ο οργανισμός μου και με τις συμβουλές της διαιτολόγου, ξεκόλλησε. Τώρα ξανακόλλησε και έχω πάθει φρίκη. Τι να κάνω; Και αφού ξεκολλήσει, επειδή χάνω μισό κιλό την εβδομάδα με πολύ κόπο, πρέπει να αυξήσω ή να μειώσω λίγο τις θερμίδες για να ενεργοποιηθεί ο οργανισμός μου μου και να χάσω λίγο περισσότερο;

Το χειρότερο είναι ότι έχω απογοητευτεί, έχω κουραστεί και έχω και πρόβλημα με την περίοδο, το οποίο “φτιάχνω” με τη βοήθεια του γιατρού και δυσκοιλιότητας, που με ταλαιπωρούν πολύ. Α! Επίσης αναρωτιέμαι εγώ που θέλω να χάσω λίπος πρέπει να τρέχω στο γυμναστήριο; Τώρα πηγαίνω με γρήγορο ρυθμό αλλά δεν τρέχω. Έχω ακούσει διάφορες απόψεις και δεν ξέρω τι ισχύει. Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Τις χρειάζομαι πραγματικά από έναν ειδικό!
Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα! Το βάρος σου είναι πολύ καλό, δεν χρειάζεται να χάσεις άλλα κιλά. Αυτό που πρέπει να κατανοήσεις είναι να υιοθετήσεις σωστές διατροφικές συνήθειες οι οποίες θα σε βοηθήσουν σιγά σιγά να επαναφέρεις και την περίοδο σου αλλά και να καταπολεμήσεις και το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Καλό είναι να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι, η άσκηση βοηθάει την κινητικότητα του εντέρου καθώς επίσης και η πρόσληψη υγρών. Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (απόφυγε μήλο, μπανάνα, τηγανιτά, μαγειρεμένα καρότα, άσπρο ρύζι, επεξεργασμένα έτοιμα τρόφιμα, μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο). Μπορείς να επισκεφτείς κάποιον ειδικό ώστε να κάνεις μια λιπομέτρηση και να αξιολογήσει τα επίπεδα του λίπους σου. Μπορεί να μην χρειάζεται να χάσεις άλλο λίπος. Καλή συνέχεια στην προσπάθεια σου.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί όσοι υποφέρουν από υποθυρεοειδή δεν πρέπει να καταναλώνουν λάχανο και σόγια;
Έβια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έβια! Τα παραπάνω τρόφιμα δεν συστήνονται για άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό γιατί παρεμποδίζουν τον θυρεοειδή να χρησιμοποιήσει το ιώδιο. Επιπλέον τρόφιμα που δρουν προς την ίδια κατεύθυνση είναι το κουνουπίδι, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το γλυκό καλαμπόκι, κ.α

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια! Λόγω της Γ’ Λυκείου έχω πάρει βάρος αντίστοιχο 13 κιλών! Δυσκολεύομαι να αρχίσω και πάλι να τρώω υγιεινά. Τι πρέπει να κάνω για να τα χάσω όσο το δυνατόν γρηγορότερα;
Κέλλυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφαρμόζοντας τους βασικούς κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής και κάνοντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό σου διαιτολόγιο μπορείς να έχεις πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα, απέφυγε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη και φρόντισε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

Απαραίτητα καθημερινά να τρως 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, 2 μερίδες γαλακτοκομικών και να καταναλώνεις άφθονα υγρά (νερό, χυμοί, τσάι). Επιπλέον, μείωσε την προσθήκη ζάχαρης και αλατιού. Τέλος, μην ξεχνάς πως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, γι’ αυτό θα ήταν καλό να ζητήσεις την εξειδικευμένη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου, τουλάχιστον στην αρχή της προσπάθειάς σου.

Ευθυμια Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας, είμαι 22 ετών, έχω ύψος 1.56μ και είμαι 53 κιλά. Θα ήθελα να χάσω μερικά κιλά αλλά δεν ξέρω πόσα περιπού πρέπει να είναι αυτά. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι έχω συστηματικό ερυθηματώδη λύκο (έχω σταματήσει την κορτιζόνη εδώ και ένα εξάμηνο) και γενικά είναι αρκετά δύσκολο να χάσω κιλά. Θα ήθελα να μου προτείνετε μια διατροφή που θα μπορούσα να ακολουθήσω για να χάσω κάποια κιλά.

Είμαι φοιτήτρια και γενικά η καθημερινότητα μου είναι πολύ περίεργη, με πολύ περίεργο ωράριο, δηλαδή για παράδειγμα δεν έχω πάντα τη δυνατότητα να επιστρέψω σπίτι το μεσημέρι για να φάω. Ευχαριστώ πολύ!
Εμανουέλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Εμανουέλα! Το γεγονός ότι έχεις σταματήσει την κορτιζόνη είναι πολύ θετικό, αφού δεν θα σε παρεμποδίσει να χάσεις τα κιλά που θέλεις. Τα βάρος σου είναι φυσιολογικό με ΔΜΣ=21,7. Παρ’ όλα αυτά μπορείς να χάσεις άλλα 3 κιλά, αφού όμως ελέγξεις σε τι επίπεδα βρίσκεται το λίπος σου.

– Να έχεις πάντοτε μαζί σου διάφορα σνακ, λόγω του περίεργου προγράμματος (μπάρα δημητριακών, κράκερς, κριτσίνια, φρούτα)
– Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό.
– Να καταναλώνεις 5 γεύματα ημερησίως.
– Κατανάλωσε καθημερινά σαλάτες και φρούτα.
– Περιόρισε την κατανάλωση αλατιού, αναψυκτικών με ζάχαρη, γλυκών, τσιπς κτλ.
– Να καταναλώνεις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως
– Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.
– Να καταναλώνεις καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Read More

And More