SMART TIPS: Πώς να προστατεύσεις τη ζυγαριά σου από τη θερμιδική βόμβα του Πάσχα!

Και ξαφνικά σε περιβάλλουν σοκολατένια αυγά, τσουρέκια, όλων των ειδών τα κρεατικά και φυσικά κατακόκκινα αυγά. Αμέτρητες θερμίδες (δες εδώ), αμέτρητοι πειρασμοί! Πώς να αντισταθείς; Θα λέγαμε να μην αντισταθείς… γιατί ποια μπορεί να αντισταθεί άλλωστε; Θα λέγαμε να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές ώστε και να απολαύσεις το Πάσχα και τις λιχουδιές του, αλλά και να μην παχύνεις, ούτε να ταλαιπωρηθείς από το ενοχλητικό φούσκωμα!

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου σε εφοδιάζει καταλλήλως με τα tips που χρειάζεσαι…

1. Στόχος σου θα είναι ακόμα και μέσα στις γιορτές να συντηρήσεις το βάρος σου! Αν το προηγούμενο διάστημα έκανες διατροφή και κατάφερες να χάσεις κιλά, τότε θα έχεις ως στόχο να τα συντηρήσεις. Είναι πιο εύκολο να το επιτύχεις αυτό παρά να χάσεις κι άλλα. Επίσης με τόσα γλυκά και λιπαρά κρέατα, ο κίνδυνος να πάρεις κιλά είναι μεγάλος. Για αυτό θέσε έναν εφικτό στόχο: Να παραμείνεις στα κιλά που είσαι!

2. Κράτησε όσο περισσότερο μπορείς τις διατροφικές συνήθειες που έχεις. Εάν μέχρι στιγμής ακολουθούσες έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, μην τον ”χαλάσεις” επειδή έχουμε Πάσχα. Μην αρχίσεις δηλαδή να τσιμπολογάς τηγανιτά φαγητά και γλυκά. Επίσης προσοχή στο ψωμί! Λόγω της νηστείας συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ψωμιού για να νιώσουμε χορτάτες. Αυτό είναι λάθος! Συνεχίζουμε να προσέχουμε τι τρώμε και αποφεύγουμε τα τηγανιτά και τα λιπαρά.

3. Μην ξεχνάς τα ενδιάμεσα σνακ της ημέρας. Τηρείς κανονικά και τα 5 γεύματα.

4. Δεν πηγαίνεις ποτέ πεινασμένη στο γιορτινό τραπέζι. Πολλές φορές νομίζουμε πως αν μείνουμε νηστικές πριν πάμε στο τραπέζι, θα πάρουμε λιγότερες θερμίδες. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο όταν φτάσουμε εκεί, να φάμε λαίμαργα μεγάλες ποσότητες φαγητού. Οπότε ακολουθείς τα 5 γεύματα κανονικά και έτσι αποφεύγεις και το φούσκωμα και την υπερφαγία.

5. Έχε κατά νου πως το 1 γλυκό την ημέρα δεν θα αποτρέψει τη συντήρηση του βάρους σου. Μην σκέφτεσαι πως αν υποκύψεις σε ένα γλυκό διαπράττεις έγκλημα! Για να σε κάνω να νιώσεις λιγότερο ενοχικά, σκέψου πως αν απαγορεύεις στον εαυτό σου να τρώει γλυκά την ημέρα του Πάσχα θα πέσεις με τα μούτρα πάνω τους! Λόγω της καταπίεσης. Οπότε επιλέγεις με μέτρο να τρως κάθε μέρα 1-2 γλυκά, χαμηλά σε θερμίδες (π.χ. παστέλι, ταχίνι, μαύρη σοκολάτα, μια φέτα με μέλι).

6. Πίνε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως. Το νερό σε κρατάει ενυδατωμένη, χορτάτη και πολύ ενεργή. Βοηθάει στην κατακράτηση υγρών, η οποία ευθύνεται και για το πρήξιμο στην κοιλιά. Οπότε για να τα αποφύγεις όλα αυτά, πίνε όσο περισσότερο νεράκι μπορείς!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Μετά από τόσες μέρες νηστείας, έρχεται η Ανάσταση! Κατά το έθιμο, οι πιστοί γυρίζουν σπίτι μετά την Ανάσταση, τσουγκρίζουν αυγά και τρώνε μαγειρίτσα. Κάτι ελαφρύ, το οποίο ναι μεν περιέχει κρέας αλλά δεν βαραίνει το στομάχι μετά από τόσες μέρες νηστείας και αποτοξίνωσης. Και εδώ όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί πολλές φορές τρώμε χωρίς συναίσθηση και κορεσμό, επειδή τόσες μέρες αποφεύγαμε σχεδόν τα πάντα.

Οπότε για να γλιτώσεις τη δυσπεψία και τα περιττά κιλά των ημερών αυτών, ακολουθείς τα παρακάτω:
1. Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι ξεκινήσεις με ένα πιάτο μαγειρίτσα και μια σαλάτα. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Εάν το τραπέζι περιλαμβάνει και κρέας, επίλεξε κάτι ελαφρύ, χαμηλό σε λιπαρά και υγιεινά μαγειρεμένο, όπως ψητό στήθος κοτόπουλου ή κάποιο άλλο βραστό/ψητό κρέας.

2. Απόφυγε την ταυτόχρονη κατανάλωση όλων των Πασχαλιάτικων εδεσμάτων. Τσούγκρισε με την οικογένεια και κατανάλωσε 1 αυγό στο πρωινό σου γεύμα. Τα κυρίως γεύματα που θα ακολουθήσουν θα περιέχουν αρκετό λίπος και χοληστερόλη, οπότε μην επιβαρύνεις κι άλλο τον οργανισμό και το στομάχι σου.

3. Ένα κόλπο για να μην παρασυρθείς και αρχίσεις να γεμίζεις χωρίς όριο το πιάτο σου, είναι να κοιτάξεις προσεκτικά όλα τα φαγητά του μπουφέ. Κάνεις μια πρώτη σκέψη για το τι σου αρέσει πιο πολύ από όλα αυτά και τι λιγότερο. Αρκέσου σε αυτά που σου αρέσουν περισσότερο και απόφυγε να δοκιμάσεις από όλα!

4. Στη συνέχεια, αφού αποφασίσεις τι θα διαλέξεις, αρχίζεις να γεμίζεις το πιάτο σου με τις σαλάτες που σου αρέσουν και έπειτα με το κυρίως φαγητό. Κατανάλωσε μια μικρή ποσότητα από όλα αυτά που προτίμησες.

5. Ένα ακόμα μυστικό είναι να γεμίσεις το μισό σου πιάτο με λαχανικά. Έτσι θα αποφύγεις αρκετό κορεσμένο λίπος από τα ζωικά τρόφιμα. Προσοχή προτίμησε τα ψητά ή τα βραστά λαχανικά και όχι τα τηγανιτά. Γιατί περισσότερο θα βαρύνει το στομάχι σου.

6. Καλό είναι να ξεκινήσεις να τρως πρώτα τα λαχανικά και έπειτα το κυρίως γεύμα, γιατί έτσι επέρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός.

7. Το γεύμα σου φρόντισε να διαρκεί 20 λεπτά, για να καταλάβεις ότι χόρτασες χωρίς να καταναλώσεις παραπάνω ποσότητες.

8. Προτίμησε 1-2 ποτήρια κόκκινο κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Απόφυγε τα αναψυκτικά, τη μπίρα και άλλα τέτοια ποτά που προκαλούν φούσκωμα.

Read More

And More