Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνω τη μέρα; Γιατί δεν χάνω κιλά; Οι ειδικοί απαντούν στις ερωτήσεις σου

Τι γίνεται όταν τα κάνεις όλα σωστά και η ζυγαριά δεν λέει να κατέβει; Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνεις τη μέρα για να αδυνατίσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου; Γιατί δεν χάνεις λίπος από την περιφέρεια; Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις που έχετε στείλει στις ειδικές φόρμες του TLIFE…

Ό, τι και αν σε απασχολεί οι ειδικοί του TLIFE θα μπορέσουν να σου δώσουν την απάντηση που ψάχνεις, αρκεί να τη στείλεις με email στο κουτάκι που θα βρεις στο τέλος του άρθρου. Οι ερωτήσεις απαντώνται με σειρά προτεραιότητας…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 21 ετών! Έχω ύψος 1,68μ. και βάρος 51 κιλά. Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνω ημερησίως για να διατηρήσω το βάρος μου;
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με την εξίσωση Harris – Benedict o βασικός μεταβολισμός σου, δηλαδή οι ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού σου σε κατάσταση ηρεμίας είναι 1348,3 kcal. Ωστόσο, προκειμένου να υπολογίζεις τις συνολικές ενεργειακές σου ανάγκες ανάλογα με την φυσική σου δραστηριότητα πολλαπλασιάζεις το αποτέλεσμα με:

– 1,2 αν γυμνάζεσαι ελάχιστα ή καθόλου

– 1,375 αν γυμνάζεσαι ελαφριά 1-3φορές την εβδομάδα

– 1,55 αν γυμνάζεσαι μέτρια 3-5φορές την εβδομάδα

– 1,725 αν γυμνάζεσαι σκληρά 6-7φορές την εβδομάδα

– 1,9 αν είσαι αθλητής/ρια ή υπερβολικά δραστήριος/α

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Κάνω μια από τις δίαιτες που έχετε στο TLIFE. Αυτή που ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Έχασα 1 κιλό την πρώτη εβδομάδα. Αν τη συνεχίσω φοβάμαι πως δεν θα χάσω από την κοιλιά που θέλω πιο πολύ. Υπάρχει κάποια δίαιτα που να χάνεις στην κοιλιά; Τι άλλο μπορώ να κάνω; Ευχατιστώ πολύ. Περιμένω την απάντησή σας!
Αμαλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αμαλία, δεν υπάρχει δίαιτα που να χάνεις τοπικό λίπος. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να συνεχίσεις τη δίαιτα orac, γιατί μία εβδομάδα είναι πολύ μικρό διάστημα για να δεις αποτέλεσμα. Για επιπλέον μείωση κοιλιακού λίπους δώσε έμφαση στο πράσινο τσάι, στη συχνότητα των γευμάτων, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως, στο γιαούρτι και την καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών. Τέλος, προσπάθησε να ελαττώσεις κατά πολύ τα λιπαρά τρόφιμα, τα τηγανιτά και τα γλυκά.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ρίξε μια ματιά
: Θέλεις την πιο τέλεια flat κοιλιά; Αυτές είναι οι ασκήσεις που πρέπει να κάνεις…


ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 17 ετών, 80 κιλά με ύψος 1,65μ. Κάνω διατροφή, τρώω δηλαδή σαλάτες, φρούτα, λαχανικά. Πίνω 1,5 λίτρο νερό τη μέρα, κάνω χορό. Δεν μπορώ όμως να χάσω κιλά. Χάνω κάποια γραμμάρια μόνο όταν δεν τρώω τίποτα! Αλλά όταν δεν τρώω νιώθω εξαντλημένη. Δεν μπορώ να διαβάζω, ζαλίζομαι συνέχεια. Είμαι απεγνωσμένη! Κλαίω συνέχεια και είμαι απογοητευμένη…
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία, πρώτα απ’ όλα πρέπει να ηρεμήσεις. Το οξειδωτικό στρες (το κοινό μας άγχος), είναι ένας βασικός παράγοντας διαταραχής του μεταβολισμού. Το να μη τρως τίποτα όλη μέρα και να καταφεύγεις σε ακραίες καταστάσεις ώστε να χάσεις βάρος, είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις. Είσαι μικρούλα και ο οργανισμός σου ακόμη αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη από βιταμίνες.

Θα σου πρότεινα να κάνεις μια γενική εξέταση αίματος, αλλά και θυρεοειδούς και εφόσον είναι όλα στα φυσιολογικά επίπεδα, να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όπως αυτό της δίαιτας ORAC. Φυσικά δε πρέπει να ξεχνάς το νεράκι, για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σου και ιδιαίτερα τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τη φυσική δραστηριότητα που παίζει σημαντικό ρόλο στη προσπάθεια απώλειας βάρους. Αν τελικά δε τα καταφέρεις, θα ήταν σκόπιμο να απευθυνθείς σε ειδικό διατροφολόγο, ο οποίος και θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τον οργανισμό σου.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ρίξε μια ματιά:
10 λόγοι που παχαίνεις χωρίς να το καταλάβεις… (κι ας προσέχεις τη διατροφή σου)

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Έχω χάσει γύρω στα 18 κιλά με τη δίαιτα Orac και ακόμα συνεχίζω. Απλώς μερικές φορές τη βδομάδα τυχαίνει να μην χάνω το επιθυμητό βάρος. Έχω ακούσει ότι αν κόψω το βραδινό θα βοηθήσει. Ισχύει;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία, μπράβο για την προσπάθειά σου. Αυτό που πρέπει να κατανοήσεις είναι ότι ο μεταβολισμός μας αντιδρά διαφορετικά από μέρα σε μέρα. Επίσης, το βάρος σχετίζεται και με την ενυδάτωση του οργανισμού. Υπάρχει περίπτωση λοιπόν να έχεις κάποια κατακράτηση λόγω μειωμένης πρόσληψης υγρών ή λόγω απώλειας λίπους.

Επιπλέον, λογικό είναι κοντά στις μέρες περιόδου να έχεις παραπάνω βάρος. Προσπάθησε να πίνεις περισσότερα υγρά και καλή συνέχεια στην προσπάθεια σου. Σε καμία περίπτωση μην κόψεις το βραδινό, απλά προσπάθησε να τρως πιο ελαφριά (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, γιαούρτι με φρούτα, σαλάτα με τυρί).

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ρίξε μια ματιά
: Οι 7 συμβουλές που θα κάνουν τον μεταβολισμό σου να δουλεύει ρολόι


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας κύριε Γρηγοράκη! Ονομάζομαι Όλγα και είμαι 20 ετών. Τον τελευταίο μήνα έχασα απότομα βάρος και από 50 κιλά έφτασα στα 45. Έχω ύψος 1.62 και δείκτη μάζας σώματος 17.14, επομένως ανήκω στα ελλιποβαρή άτομα. Οι γονείς μου ανησυχούν πολύ, αφού μου έχει κοπεί η όρεξη και τρώω ελάχιστα. Σκέφτομαι να πάρω βιταμίνες για να μου ανοίξει και πάλι η όρεξη. Εσείς τι μου προτείνετε; Φοβάμαι ότι θα πάθω νευρική ανορεξία και δεν θέλω!
Όλγα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Όλγα, αυτό που πρέπει να ελέγξεις πρώτα, είναι το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας παθολογικής ή ορμονικής διαταραχής που μπορεί να προκάλεσε την απότομη απώλεια βάρους σου. Έπειτα, ξεκινάς με μια σταδιακή αύξηση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνεις στα κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό).

Έχε πάντα στο μυαλό σου να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα, επιλέγοντας σνακ με υψηλή θερμιδική αξία αλλά παράλληλα χαμηλών λιπαρών, καθώς η αύξηση του βάρους θέλουμε να γίνει ομαλά και με σωστό τρόπο.

Μια καλή επιλογή είναι η μερική αντικατάσταση του νερού με γάλα ή χυμό φρούτων, ώστε να αυξηθεί η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Καλό θα ήταν όμως, να αποφεύγεις τη κατανάλωση υγρών παράλληλα με το φαγητό για να μη δημιουργηθεί γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. Φυσικά δεν ξεχνάς τους γενικούς κανόνες σωστής διατροφής, γιατί σημασία έχει πρώτα η υγεία σου.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ρίξε μια ματιά
: “Προσπαθώ να πάρω κάποια κιλά και δεν μπορώ. Τι να κάνω;


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 15 χρόνων, 50 κιλά, με ύψος 1,56μ και ασκούμαι στην ενόργανη γυμναστική. Είμαι κανονική και αδύνατη, όμως η περιοχή των γλουτών και των μηρών μου είναι πιο φαρδιά και πάντα όλο το λίπος συσσωρεύεται εκεί. Τι μπορώ να κάνω για να είμαι πιο αδύνατη σε αυτές της περιοχές;
Τζένη

Αγαπητή Τζένη, πραγματικά ο Δείκτης Μάζας Σώματός σου είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Όσο για τη περιοχή των γλουτών, ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή αποφεύγοντας τα λιπαρά, γλυκά και αλμυρά τρόφιμα.

Να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα, πολλά φρούτα και λαχανικά.

Να μη παραλείπεις να πίνεις πολύ νερό και πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μιας και συμβάλλουν στην ενργοποίηση του μεταβολισμού και στην καύση λίπους.

Τέλος, η περιοχή των γλουτών χρειάζεται πολύ γυμναστική (περπάτημα ή τρέξιμο) και με την κατάλληλη διατροφή θα έχεις σίγουρα αποτελέσματα.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ξεκινήσει τη δίαιτα Orac και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη. Το πρόβλημά μου είναι ότι πάσχω από βουλιμικές τάσεις. Μετά από 2 εβδομάδες που τηρώ τη διατροφή κατά γράμμα, ξαφνικά θέλω να φάω ό,τι χωράει το στομάχι μου και δεν σταματώ με τίποτα. Από αλμυρό σε γλυκό και από γλυκό σε αλμυρό. Και από Δευτέρα ξαναξεκινάω τη διατροφή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί από τη στιγμή που δεν στερούμαι τίποτα στη διατροφή (ψωμί, σοκολάτα, μακαρόνια, λάδι) ξεσπάω τόσο άσχημα! Δεν μπορώ να ελέγξω την πείνα μου. Ευχαριστώ.
Βασιλική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βασιλική, οι τάσεις βουλιμίας που αντιμετωπίζεις μπορεί να οφείλονται σε κάποιες υπογλυκαιμίες. Προσπάθησε εκείνη τη στιγμή που θέλεις να φας, να φας κάτι πιο υγιεινό όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα ή γιαούρτι.

Φρόντισε να κρατάς καλή συχνότητα γευμάτων έτσι ώστε να ελέγχεις το αίσθημα πείνας και να μην ξεσπάς με μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, όταν θέλεις να τσιμπολογήσεις κάτι, κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες υγρών, ώστε να επέλθει συντομότερα το αίσθημα κορεσμού.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ρίξε μια ματιά: Σε έπιασε λιγούρα; Έξυπνα τρικ για να την …ξεπεράσεις!


ΕΡΩΤΗΣΗ
Το τελευταίο εξάμηνο κάνω διάφορες δίαιτες. Το μόνο που έχω καταφέρει είναι να πάρω άλλα 10 κιλά. Έχω πάει σε διαιτολόγο κι έχω κάνει το τεστ δυσανεξίας. Παρακαλώ δώστε μου μια λύση. Ευχαριστώ για το χρόνο σας!
Ασημίνα

Αγαπητή Ασημίνα, δυστυχώς οι επανειλημμένες προσπάθειες απώλειας βάρους, συνήθως φέρνουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που εμείς επιθυμούμε. Αυτό συμβαίνει διότι ταλαιπωρούμε τον βασικό μας μεταβολισμό επιλέγοντας λανθασμένες δίαιτες και στο τέλος τον απενεργοποιούμε.

Είναι βασικό να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, καταναλώνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και κάνοντας μικρά και συχνά γεύματα. Η παράλληλη αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας θα σε βοηθήσει πάρα πολύ.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More