ΕΥΡΗΚΑ! Τελικά αυτό που σε παχαίνει είναι η κουζίνα σου! Τι μπορείς να κάνεις…

Σκέφτηκες ποτέ πως αυτό που σε παχαίνει είναι η κουζίνα σου; Και δεν εννούμε τη συσκευή, αλλά το χώρο;

Η Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αναστασία Δ. Κόκκαλη σου δίνει όλα τα στοιχεία που ενοχοποιούν το δωμάτιο που σου προσφέρει τις περισσότερες θερμίδες! “Οι ειδικοί λένε ότι οι μεγάλες και ελκυστικές κουζίνες συμβάλλουν στο αυξημένο σωματικό βάρος! Το μέγεθος, ο σχεδιασμός, η αποθήκευση και οι συσκευές στην κουζίνα σας μπορεί να είναι τελικά οι ένοχοι” εξηγεί η διαιτολόγος…

Κουζίνα… αυτός ο γκοτζίλα!
Ας μιλήσουμε με αποδείξεις! “Κάθε δέκα χρόνια, από το 1920 μέχρι σήμερα, οι γυναίκες προσθέτουν κατά μέσο όρο 1 εκ. στη περίμετρο της μέσης τους και των ισχίων τους. Είναι ή όχι σύμπτωση ότι την ίδια χρονική περίοδο, ο μέσος όρος μεγέθους της κουζίνας σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας να γίνει το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού;” αναρωτιέται η διαιτολόγος. Η συνομωσία μοιάζει ανατριχιαστική… σκέψου το όμως λίγο;

1. Το δωμάτιο στο οποίο περνάς περισσότερο χρόνο! “Σήμερα ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στην κουζίνα από ό, τι οπουδήποτε αλλού, καθώς δεν είναι πλέον μόνο ένα μέρος για να κάνουμε τα γεύματά μας, αλλά να χαλαρώσουμε, να τηλεφωνήσουμε και να παρακολουθήσουμε τηλεόραση! Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα, και συχνά τρώμε χωρίς πραγματικά να πεινάμε”. Παραδέξου το… το κάνεις κι εσύ!

2. Πρακτική κουζίνα=παχυντική κουζίνα; Κάτι άλλο που ίσως δεν έχεις σκεφτεί. Όσο οι κουζίνες εξελίσσονται, οργανωμένες ως την τελευταία λεπτομέρεια και κάνουν πιο μικρή την απόσταση νεροχύτη-φούρνου-ψυγείου, τόσο πιο εύκολο είναι για να ετοιμάζεις περισσότερα γεύματα. “Σχετική έρευνα έδειξε ότι όσο μικρότερο είναι το τρίγωνο νεροχύτη-φούρνου-ψυγείου, τόσο περισσότερο τρώμε όταν ετοιμάζουμε το γεύμα μας”!


Tips για να αντισταθείς

– Φτιάξε πρόγραμμα με αυστηρά ωράρια διατροφής! Έτσι θα βρίσκεσαι σε διαδικασία παραγωγής μόνο όταν πρέπει να φας και όχι κάθε φορά που τα βήματά σου σε οδηγούν μηχανικά στην κουζίνα.

– Δοκίμασε να… απομακρύνεις το τραπέζι από την κουζίνα σου. Μελέτη για την διατροφή και το περιβάλλον διαπίστωσε ότι η μετακίνηση ενός μπολ με γλυκά δύο μέτρα μακριά μας, μείωσε την κατανάλωση των γλυκών κατά 50%. Άρα όσο πιο μακριά βρίσκονται οι πειρασμοί από το μέρος που συνηθίζεις να τρως, τόσο λιγότερο θα κινδυνεύει η σιλουέτα σου.

– Βγάλε τα υλικά από τα ντουλάπια: Φρόντισε όσο μαγειρεύεις να έχεις όλα τα υλικά δίπλα σου, για να μην χρειάζεται να αναοίγεις ξανά και ξανά ψυγείο και ντουλάπια, με κίνδυνο να τσιμπήσεις κάποια λιχουδιά μέχρι να γίνει το φαγητό!

Πόσο έχεις μεγαλώσει… αγαπημένο μου ψυγείο
Και δεν είναι μόνο οι κουζίνες που… φαρδαίνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ψυγεία. Πότε δεν σου φτάνει ο χώρος στην αγαπημένη σου παγωμένη συσκευή! Στιβάζεις εκεί δεκάδες κατεψυγμένα ή μη τρόφιμα! “Όσο μεγαλύτερο είναι το ψυγείο, τόσο μεγαλύτερες συσκευασίες τροφίμων θα αγοράσουμε, τις οποίες και θα καταναλώσουμε σύντομα” εξηγεί η κα. Κόκκαλη. Με λίγα λόγια μεγάλο ψυγείο σημαίνει συχνά και μεγάλο σώμα!!

Tips για να αντισταθείς
Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης έχει μυστικά διάταξης των προϊόντων μέσα σε ένα ψυγείο για fitness girls:
– ΠΡΩΤΟ… ΡΑΦΙ ΠΙΣΤΑ! Στο επάνω ράφι πάνω, πάνω βάζουμε τα προϊόντα διαίτης που μέσα σε διάστημα δύο-τριών ημερών το πολύ θα καταναλωθούν. Τι μπορεί να είναι αυτό; Το ταπεράκι με κοτόπουλο, βραστό ή ψητό, γιαούρτι και θαλασσινά. Ένα έτοιμο γεύμα με κρέας ή ψάρι, με κομμένη έτοιμη την σαλάτα.

– ΓΙΑ ΤΑ… ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ! Στα ράφια που βρίσκονται στη μέση του ψυγείου βάλε ό, τι χρειάζεται για τους υπόλοιπους του σπιτιού που δεν κάνουν δίαιτα. Για παράδειγμα ψωμί για τοστ, τυρί, μαρμελάδα διαίτης ή κανονική, χυμοί.

– ΑΠ’ ΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ! Κάτω, κάτω βούτυρα, λίπη, κρέμες γάλακτος, αναψυκτικά, όπως κόκα κόλα και άλλα παχυντικά γεμάτα ζάχαρη. Επίσης, αν περίσσεψε πίτσα από την περασμένη μέρα, την βάζουμε εκεί κάτω για την βλέπουν και κυρίως να την φάνε οι άλλοι και όχι εμείς που κάνουμε δίαιτα.

– Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΥΨΗΣ: Σάλτσες, μαγιονέζες και ό,τι άλλο παχυντικό, το βάζουμε πίσω, πίσω! Να κρύβονται πίσω από φρούτα, λαχανικά, τάπερ με τυρί χαμηλών λιπαρών και όχι σε σημείο ευδιάκριτο. Την ίδια ώρα τα συρτάρια και τα ράφια γέμισε τα μόνο με φρούτα και λαχανικά.

Διάβασε περισσότερα για το πως θα γίνει το ψυγείο σου μια καλή αφορμή για σωστή διατροφή εδώ

Κουζίνα ή… silo (a.k.a αποθήκη)?
Μια άλλη τάση στον σύγχρονο σχεδιασμό της μοντέρνας κουζίνας είναι να υπάρχουν πολλά ντουλάπια με μεγάλους χώρους αποθήκευσης. Οι μεγάλες αποθήκες και οι τεράστιοι χώροι αποθήκευσης φαίνεται να συμβάλλουν στο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Τέτοιοι διαθέσιμοι χώροι στην κουζίνα, ενθαρρύνουν την αγορά μεγάλης ποσότητας τροφίμων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα τρόφιμα κάθε φορά που επιθυμούμε να φάμε κάτι. Έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι προετοιμάζουν 23% περισσότερο φαγητό κατά το μαγείρεμα λόγω της μεγάλης συσκευασίας που ανοίγουν και φυσικά τρώνε σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα.

Tips για να αντισταθείς
Να αλλάξεις την κουζίνα σου το βρίσκω κομματάκι δύσκολο! Μπορείς όμως να αλλάξεις τις συνήθειές σου:

– Μεγάλα ντουλάπια, δεν σημαίνει απαραίτητα γεμάτα ντουλάπια! Μην σε πιάνει μανία να γεμίσεις ασφικτικά όλους τους χώρους της κουζίνας. Κάνε shopping list και πάρε πάντα από το super market τα απολύτως απαραίτητα.

– Πες όχι στις οικογενειακές συσκευασίες! Με μια μεγάλη συσκευασία νομίζεις πως κάνεις οικονομία, αλλά αν τρως μεγαλύτερη ποσότητα σε μικρότερο χρονικό διάστημα, τότε χαμένη είναι και η τσέπη, αλλά και η ζυγαριά σου. “Η αγορά μικρότερων συσκευασιών στα τρόφιμα, φαίνεται να βοηθά την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε, σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή ποιότητα”!

– Τώρα τις σοκολάτες (και τα γλυκά και τα αλμυρά παχυντικά σνακ) κρέμασέ τα ψηλά! Αν δεν μπορείς να τα αποφύγεις, τότε φρόντισε να τα βάλεις όσο πιο ψηλά μπορείς. Αν γίνεται σε σημείο που δεν μπορείς να το φτάσεις χωρίς τη βοήθεια σκάλας, ακόμη καλύτερα.

Read More

And More