Aerial Dance! Ο εναέριος χορός είναι το νέο trend, γυμνάζει όλο το σώμα και ενεργοποιεί την αντιγήρανση

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί όταν είμαστε καλά λέμε πως “πετάμε”; Ίσως αυτό το super fit trend να σου δώσει την απάντηση. Πώς θα σου φαινόταν αν χόρευες στα… σύννεφα σαν αερικό και όλο αυτό γινόταν η καλύτερη αφορμή για τέλειο σώμα; Ένας τρόπος να κάψεις θερμίδες, να διώξεις κάθε αρνητική ενέργεια και παράλληλα να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να είσαι και να δείχνεις πιο νέα; Όχι, όχι δεν μιλάμε για κάποιο όνειρο που δεν θα εκπληρωθεί ποτέ! Αναφερόμαστε στα θεαματικά οφέλη του εναέριου χορού…

Το TLIFE μίλησε με τη δασκάλα Aerial Dance Κατερίνα Σολδάτου για να σου δώσει όλες τις λεπτομέρειες μιας νέας τάσης στη γυμναστική και το χορό που υπόσχεται να αλλάξει το σώμα σου σε ένα μήνα και να σε γεμίσει ευεξία και καλή διάθεση. Κι αν όλο αυτό σε φοβίζει, μην ανησυχείς. Έχουν προβλέψει για όλα.

Όταν η γυμναστική συνάντησε το χορό

Δεν είναι η πρώτη φορά στη fitness ιστορία που ο ευγενής χορός συναντά την εξάσκηση. Η Κατερίνα Σολδάτου εξηγεί όμως πως το Aerial Dance συγκεκριμένα είναι το πάντρεμα για πρώτη φορά της ακροβατικής γυμναστικής με το χορό.

Κάντο εικόνα: Φαντάσου φαρδιά ειδικά πανιά που κρέμονται από ψηλά και με τη βοήθεια των οποίων χορεύει κανείς στον αέρα. “Ύστερα από σπουδές στο χορό, αλλά και τον πρωταθλητισμό στο στίβο, ένωσα αυτά τα δύο κομμάτια, δηλαδή το κομμάτι της έντονης εκγύμνασης με το χορευτικό” αναφέρει η δασκάλα εναέριου χορού.

Γυμναστική που αποδίδει
Ψάχνεις καιρό να βρεις κάτι που να σε κρατήσει. Ένα είδος γυμναστικής που να έχει αποτέλεσμα στο σώμα, αλλά παράλληλα να μην το βαριέσαι. Ο χορός μοιάζει δελεαστικός, δεν συμφωνείς; Ο χορός στον αέρα όμως έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Θέλεις, δεν θέλεις και μόνο που θα πρέπει να στηρίξεις το σώμα σου στον αέρα κρατώντας τα πανιά, βάζεις σε λειτουργία όλους τους μύες. Σφίγγεις δηλαδή στην κοιλιά, στα μπράτσα, στους γλουτούς, παντού! “Δεν έχει σημασία ούτε η εμπειρία που έχεις, ούτε πόσο γυμνασμένος είσαι, ούτε πόσα κιλά είσαι. Ξεκινάμε από χαμηλότερα και δυναμώνουμε το σώμα, που αρχίζει και αδυνατίζει αν έχει παραπάνω κιλά” τονίζει η κα. Σολδάτου.

Όμως, όπως και κάθε είδος χορού, το aerial dance περιλαμβάνει και αεροβική άσκηση, πράγμα που απλά σημαίνει πως καις θερμίδες. “Στην αρχή κάθε μαθήματος και για προθέρμανση ξεκινάμε με τρέξιμο, κοιλιακούς και άλλες ασκήσεις και μετά πάμε στα πανιά. Οπότε υπάρχει και αερόβια εξάσκηση. Το πανί από την άλλη, μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο να χορεύεις είναι κυρίως τρόπος ενδυνάμωσης και σύσφιξης σε όλο το σώμα”!

Ενασχόληση που χαρίζει ευεξία
Σημείωσε λοιπόν ότι τα οφέλη στο σώμα θα φανούν από τον πρώτο κιόλας μήνα. Η Κατερίνα Σολδάτου όμως επισημαίνει άλλη μια θετική επίδραση της μεθόδου στην ψυχολογία. Πρόκειται για έναν μοναδικό και σίγουρα δημιουργικό τρόπο να χαλαρώσεις. “Αλλάζει η διάθεσή σου, αλλάζει ο χαρακτήρας σου. Το πανί είναι σαν ένα δρόμος με στόχους. Σιγά, σιγά κατακτάς τους στόχους σου και καταλήγεις να δυναμώνεις σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα. Είναι τεράστιο κατόρθωμα να μπορείς να σηκώσεις το σώμα σου πάνω από το έδαφος και μετά από καιρό να μπορείς και να χορογραφήσεις” αναφέρει χαρακτηριστικά η Κατερίνα.

Μερικές εναέριες φιγούρες και θα ξεχάσεις – τουλάχιστον για μια ώρα – όλα όσα σε πιλατεύουν καθημερινά. Έτσι κι αλλιώς η γυμναστική, η μουσική και ο χορός έχουν αγχολυτικές ιδιότητες. Σε αυτές πρόσθεσε και την σχεδόν ψυχοθεραπευτική δράση που έχει η αίσθηση πως πετάς στον αέρα και μπορείς εύκολα να καταλάβεις πόσο σημαντική επίδραση μπορεί να έχει ο εναέριος χορός στη διάθεσή σου. “Μαθαίνεις να συγκεντρώνεσαι! Έρχεσαι και όση ώρα είσαι εκεί δεν σκέφτεσαι τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει περιθώριο να σκεφτείς κάτι άλλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγεις από το μάθημα και να μην ξαλαφρώσεις”.

Ο χορός της νεότητας
Το τρίτο που μας έκανε εντύπωση συζητώντας για την aerial dance με την Κατερίνα Σολδάτου, είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα του “κρεμάσματος”! Όσο δυναμώνεις και “παίρνεις τον αέρα” του πανιού, τόσο πιο συχνά θα βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια του μαθήματος να κρέμεσαι ανάποδα. Κι όσο κι αν αυτό ακούγεται σαν τιμωρία, οι επιστήμονες έρχονται να εξηγήσουν πως μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Που; Μα φυσικά στην αντιγήρανση! “Όσο πιο πολύ γυρίζεις ανάποδα, τόσο πιο πολύ ενεργοποιείς την αντιγήρανση. Ξανανιώνεις! Όσο κρέμεσαι ανάποδα, τόσο αντιστρέφεται η διαδικασία της γήρανσης” εξηγεί η Κατερίνα Σολδάτου.

Επίσης, η διαδικασία της κατακόρυφου από τα πανιά βελτιώνει τη στάση του σώματος, ανακουφίζει από πόνους στη μέση και την πλάτη και συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. “Άνθρωποι που έχουν χρόνιους τραυματισμούς στη μέση, τον αυχένα ή τα γόνατα έρχονται γιατί το aerial dance τους βοηθά πολύ”.

Το Q&A της Aerial Dance
Εσύ ρωτάς και η καθηγήτρια εναέριου χορού απαντά. Δες παρακάτω τις βασικές ερωτήσεις που αφού τις απαντήσεις μπορείς να το πάρεις απόφαση να δοκιμάσεις την aerial dance.

1. Μπορώ να το κάνω και εγώ που δεν είμαι γυμνασμένη; Όλα σου μοιάζουν ονειρικά, αλλά σκέφτεσαι πως εσύ δεν θα τα καταφέρεις. Κι όμως, η Κατερίνα εξηγεί πως το aerial dance είναι κατάλληλο για όλες. Δεν χρειάζεται δηλαδή να είσαι καμιά fitness expert. Αρκεί να θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό και να έχεις και υπομονή.

2. Πόσο σύντομα θα δω αποτελέσματα; Το σώμα σου θα αλλάξει μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα. Αυτό φυσικά με την προϋπόθεση πως θα είσαι επιμελής, κάνοντας μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα.

3. Χρειάζεται χρόνος για να χορεύω στον αέρα; Σίγουρα θα χρειαστεί υπομονή και συγκέντρωση. Όμως ακόμη και στα πρώτα μαθήματα θα νιώσεις σαν πρίμα μπαλαρίνα, εκτελώντας απλές αρχικά εναέριες χορευτικές κινήσεις. “Από την αρχή μπαίνουμε σε ροή κινήσεων. Είναι σαν μικρές χορογραφίες. Σίγουρα όλη αυτή η ενέργεια μουσικής με κίνηση είναι μαγική” εξηγεί η κα. Σολδάτου.

4. Πόση ώρα διαρκεί κάθε μάθημα; Το ραντεβού σου με το χορό στον αέρα διαρκεί κάτι παραπάνω από μία ώρα. Πρόκειται για πολύ έντονη εξάσκηση και περισσότερη ώρα θα μπορούσε να σε εξαντλήσει.

5. Μήπως είναι επικίνδυνο να χτυπήσω; Λογικό ερώτημα! Ακούς για σχοινιά που κρέμονται από τον αέρα, για χορευτικές κινήσεις πάνω από το έδαφος… Κι αν πέσεις; Ο χώρος είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να σου παρέχει 100% ασφάλεια, τόσο στον τρόπο που είναι στερεωμένα τα πανιά από την οροφή, όσο και με ειδικά προστατευτικά στρώματα σε περίπτωση πτώσης στο έδαφος.

6. Γιατί να επιλέξω όμως την aerial dance; Δεν χρειάζεται να ξεκινήσεις εναέριο χορό μόνο και μόνο αν θέλεις να χορέψεις! Μπορείς να έρθεις γιατί θέλεις να γυμναστείς αποτελεσματικά και να σφίξεις, γιατί σε τρομοκρατεί το ύψος και θέλεις να καταπολεμήσεις το φόβο σου ή ακόμη επειδή έχεις χρόνιες φοβίες. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι με χρόνιους τραυματισμούς στη μέση ή τον αυχένα και τα γόνατα, προβλήματα που μπορεί να ανακουφίσει ο εναέριος χορός.

Read More

And More