Λεύκανση Δοντιών! Πότε χρειάζεται; Μπορούν να κάνουν όλοι; Πόσο καιρό διαρκεί;

Πότε μπορείς να κάνεις λεύκανση; Είναι αλήθεια ότι φθείρει τα δόντια σου; Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί το λαμπερό σου χαμόγελο; Τι πρέπει να πεις στον οδοντίατρο που θα σου κάνει τη λεύκανση; Όλες οι απαντήσεις γύρω από την διαδικασία της λεύκανσης δοντιών βρίσκονται εδώ…

Η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη δίνει απαντήσεις σε κάθε τι που αφορά στην λεύκανση δοντιών. Για να γνωρίζεις τα πάντα πριν ξεκινήσεις την… επιχείρηση “αστραφτερά και λευκά δόντια”!

Είναι απαραίτητο να έχω λευκό χαμόγελο;
Το χαμόγελο δείχνει όλη την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου, φωτίζει το πρόσωπο. Το στόμα μαζί με τα μάτια, είναι τα 2 πρώτα που παρατηρεί κάνεις σε έναν άνθρωπο. Λευκά δόντια, σημαίνει υγιή δόντια! Όταν ο άνθρωπος χαμογελά γίνεται αυτόματα πιο φιλικός στον συνομιλητή του, κερδίζει στην επικοινωνία, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνεται πιο ελκυστικός στο άλλο φύλο.

Πότε χρειάζεται η λεύκανση;
Όταν το φυσικό φωτεινό χρώμα της αδαμαντίνης έχει μετατραπεί σε κίτρινο, καφέ, γκρι, έχει χάσει δηλαδή τη λευκότητά του. Τότε με την τεχνική της λεύκανσης απομακρύνουμε τις χρωστικές αυτές. Επίσης όταν τα δόντια έχουν απονευρωθεί και σταδιακά έχουν σκουρύνει, τότε επίσης είναι αναγκαία η λεύκανση.

Πονάει η διαδικασία της λεύκανσης;
Η λεύκανση είναι γενικά μια ανώδυνη διαδικασία. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησία στα δόντια, όταν αυτά έχουν υποστεί κατάγματα, ή έχουν εκτεθειμένες ρίζες. Σε αυτή την περίπτωση η ευαισθησία σταματάει αμέσως μόλις σταματήσει η λεύκανση.

Είναι ασφαλής μέθοδος για τα δόντια;
Βεβαίως πάντα υπό την επίβλεψη και τη σύμφωνη γνώμη του οδοντιάτρου, ο οποίος καθορίζει τον τρόπο και τον χρόνο που θα ξαναγίνει η λεύκανση. Για το λόγο αυτό αντιλαμβάνεσαι πως απαιτείται πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό.

Πόσο χρονικό διάστημα διατηρείτα η λεύκανση;
Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από τις επίκτητες διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου – τσάι, κόκκινο κρασί, καφέ, συνεχής λήψη σιδήρου, κάπνισμα, αναψυκτικά τύπου cola.

Για να έχω μόνιμα λευκό χαμόγελο θα πρέπει να κάνω συνεχώς λεύκανση;
Εάν κάποιος θέλει μόνιμα λευκό χαμόγελο ή θα πρέπει να επαναλαμβάνει τη διαδικασία της λεύκανσης ή διαφορετικά να αναζητήσει οριστικές αισθητικές λύσεις από ειδικούς οδοντιάτρους. Tέτοιες λύσσεις έιναι:

– Όψεις ρητίνης με μόνιμο λευκό αποτέλεσμα, σε ένα δίωρο ραντεβού στον οδοντίατρο
– Εφαρμογή όψεων πορσελάνης, η οποία ολοκληρώνεται σε μια σειρά από ραντεβού


Υπάρχουν πολλές τεχνικές λεύκανσης;

Δύο είναι οι τρόποι εφαρμογής της λεύκανσης:

– Στον οδοντίατρο που γίνεται σε 1 ραντεβού περίπου μισής ώρας με laser ή ένα ειδικό φως
– Λεύκανση με μασελάκια στο σπίτι. Στην περίπτωση αυτή φτιάχνονται ειδικοί ατομικοί νάρθηκες αντίγραφο του στόματος του ασθενούς, μέσα στους οποίους νάρθηκες τοποθετείται το υλικό και γίνεται η διαδικασία εφαρμογής κάποιες συνεχόμενες μέρες στο σπίτι. Όσον αφορά στα απονευρωμένα δόντια, ο οδοντίατρος τοποθετεί μέσα στο δόντι (μυλικό θάλαμο) λευκαντικό υλικό και με το φως ή το laser σε μία επίσκεψη λευκαίνει το δόντι ή αφήνει εάν χρειασθεί το υλικό για κάποιες μέρες στο δόντι μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Πόσους τόνους μπορεί να αλλάξει το χρώμα των δοντιών μου;
Ίσως έχεις παρατηρήσει πως υπάρχουν μετρητές λευκότητας των δοντιών. Αν λοιπόν θέλαμε να μετρήσουμε την αποτελεσματικότητα μιας λεύκανσης, θα λέγαμε πως συνήθως είναι εφικτό το χρώμα τον δοντιών να αλλάξει από 2 εως 7 τόνους.

Έχει νόημα να χρησιμοποιώ λευκαντικές οδοντόκρεμες ή/και προϊόντα;
Μόνο ό,τι συστήνει ο οδοντίατρος.

Από ποια ηλικία και μετά μπορώ να κάνω λεύκανση;
Από 18 ετών και μετά.

Μπορεί η λεύκανση να γίνει σε όλα τα δόντια;
Συνήθως γίνεται σε 8-10 δόντια στην επάνω γνάθο και 8-10 δόντια στην κάτω γνάθο, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιοχρωμία στο χαμόγελο.

Σημείωσε ότι: Η λεύκανση γίνεται μόνο στα φυσικά δόντια. Όπου υπάρχουν προσθετικές αποκαταστάσεις όπως σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες, όψεις πορσελάνης ή όψεις ρητίνης και εφόσον οι προσθετικές αυτές αποκαταστάσεις αφορούν πρόσθια δόντια που φαίνονται στο χαμόγελο, τότε θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν η εφαρμογή της λεύκανσης.

Read More

And More