Η ΣΧΕΣΗ ΠΑΧΑΙΝΕΙ! Τι φταίει και παίρνεις κιλά; Τι μπορείς να κάνεις;

Όλα ξεκινούν ιδανικά. Ερωτεύεσαι, η χαρά σου κόβει την όρεξη, οι πεταλούδες κάνουν πάρτυ στο στομάχι σου και χάνεις και κανένα γραμμάριο. Έπειτα είναι και το άλλο… Στις εξόδους, στα εστιατόρια που πηγαίνετε όσο η σχέση είναι στο πρώτο στάδιο δεν τρως πολύ. Είναι αυτό που μας πιάνει εμάς τις γυναίκες και τον πρώτο καιρό δεν τρώμε σχεδόν καθόλου. Ντρεπόμαστε; Πιστεύουμε πως θα σχηματίσει κακή εντύπωση αν φάμε υπερβολικά; Το θέμα είναι ότι τον πρώτο καιρό δεν τρώμε. Κι αδυνατίζουμε. Όλα καλά.

Έπειτα η σχέση αποκτά οικειότητα, ρουτίνα. To dvd συνοδεύεται από ποπ κορν, πίτσες, σουβλάκια από τα οποία τρώνε και οι δύο πια. Κι ο χρόνος περνάει. Δεν ντρέπεσαι να πάρεις και δεύτερο γλυκό. Μπορεί και τρίτο. Χαλαρώνεις. Είναι δικός σου άνθρωπος πια. Και κάπου εκεί, στο χουχούλιασμα της ρουτίνας, της ασφάλειας και της βολής ανακαλύπτετε ότι παχύνατε. Ούπς!

Για να μην σχολιάσω ότι πολλές φορές εμείς είμαστε εκείνες που παχύναμε, ενώ εκείνος παραμένει στα κιλά του. Ανδρικός μεταβολισμός σου λέει… Γαμώτο!

Τι κάνεις λοιπόν; Ποια είναι η λύση; Τι φταίει; Τη βοήθεια της ψυχολόγου παρακαλώ… Η Τατιάνα Ξένου μας βοηθάει να σε βοηθήσουμε…

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ;
Μην υποτιμάς ποτέ τη δύναμη της συνήθειας. Είναι μεγάλο πράγμα. Και συμβαίνει φυσικά σε όλους. Κάπου στο διάβα
του χρόνου η διεκδίκηση περνάει σε δεύτερο πλάνο, αποκτάς οικειότητα με τον σύντροφό σου και αρχίζεις να συμπεριφέρεσαι μπροστά σου όπως και όταν ήσουν μόνη στο σπίτι. Τηλεόραση, ταινία, τσιμπολόγημα.
Η ψυχολόγος τονίζει πως οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας μπορεί να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη σιλουέτα μας. Μας επηρεάζουν. Άλλωστε δεν είμαστε κι από ατσάλι. Πόσο να αντέξεις όταν εκείνος απολαμβάνει junk food; Πόσο να σε καλύψει μια σαλάτα; Ποιος θα σε παρεξηγήσει…;

– Όπως καταλαβαίνεις όταν συνυπάρχεις με έναν άνθρωπο δεν είναι μόνο ο ένας που συνηθίζει τον άλλον, αλλά και που οι συνήθειες του ενός μπερδεύονται με του άλλου. Σε μερικά ζευγάρια οι σωστές διατροφικές συνήθειες της γυναίκας κυρίως βάζουν στον καλό δρόμο και τον άντρα. Σε κάποια άλλα ζευγάρια όμως οι λιπαρές τροφές κερδίζουν έδαφος και παρασύρουν και το θηλυκό στο διάβα τους.

*Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που διήρκεσε 32 ολόκληρα χρόνια όλοι μας τείνουμε να έχουμε τις ίδιες συνήθειες με τους ανθρώπους γύρω μας. Από τον τρόπο διασκέδασης, μέχρι τα ενδιαφέροντα (θέατρο, σινεμά), αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Ορίστε! Το λέει και η επιστήμη….

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
– Συγκεντρώσου, ανάπτυξε τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας και επανέφερε τον εαυτό σου στην τάξη. Και τον σύντροφό σου. Κάθε φορά που θα πηγαίνεις να παρασυρθείς σε μια βραδινή κτηνωδία να σκέφτεσαι πως μπορεί να έρθει μια μέρα που θα σου πει: “Αγάπη μου πάχυνες;”. Εφιαλτικό για την ψυχολογία μιας γυναίκας. Και μερικοί άντρες δεν έχουν τακτ. Να τα λέμε κι αυτά.

Τώρα… Και για να είμαστε δίκαιοι… Αν είσαι εσύ εκείνη που τον παρασύρεις -γιατί συμβαίνουν κι αυτά- ζήτησε από τον σύντοφό σου να σου θυμίζει πού και πού τους διατροφικούς “νόμους” πριν καταλήξεις να “εγκληματίσεις” εις βάρος του σώματός σου.

Συνεργαστείτε! Συμπαρασταθείτε ο ένας στον άλλον. Ενωθείτε ενάντια στον αγώνα κατά του λίπους. Ενωθείτε στον αγώνα κατά του άγχους της ζυγαριάς. Κάντε ένα deal μεταξύ σας και βοηθήστε ο ένας τον άλλον. Στο κάτω-κάτω, η σωστή διατροφή δεν είναι μόνο θέμα εικόνας, αλλά θέμα υγείας. Και δεν μπορεί… θα έχει πάρει κι αυτός μερικά κιλάκια.

Έρευνα δείχνει πως τα ζευγάρια που κάνουν από κοινού προσπάθεια να χάσουν βάρος τα καταφέρνουν καλύτερα. Ο λόγος; Ο προφανής! Βοηθά ο ένας τον άλλο στα δύσκολα, ενώ αναγνωρίζει ο ένας την πρόοδο του άλλου. Και φυσικά όλο αυτό έχει αποτέλεσμα όταν οι παρατηρήσεις ανάμεσα στο ζευγάρι γίνονται με αγάπη και όχι με τάση να επικρίνει ο ένας τον άλλο, συμπληρώνει η έρευνα.

Τα άτομα επηρεάζονται από παρόμοιες στάσεις, συμπεριφορές και από τον βαθμό αποδοχής μιας συγκεκριμένης εικόνας σώματος (βάρος και σωματότυπος) σε σχέση με το άμεσο κοινωνικό τους δίκτυο. Έτσι, λοιπόν η επιλογή σωστών διατροφικών συνηθειών από το άμεσο κοινωνικό δίκτυο του ατόμου μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για το άτομο και να συμβάλλει σημαντικά στην υιοθέτηση ενός πιο υγειινού τρόπου ζωής” εξηγεί η ψυχολόγος υγείας Τατιάνα Ξένου.

Φτιάξε το σύμφωνο διατροφικής συμβίωσης
Ωραία ιδέα ακούστηκε, δεν μπορείς να πεις; Αν όμως δεν κάνεις την ιδέα συγκεκριμένη θα μείνει απλά μια ευχή. Σκέψη… Συνειδητοποίηση… Αποδοχή… Ψυχολογική προετοιμασία…. Πράξη!

Κι εμείς σου έχουμε όλες τις “διατάξεις” μιας συμφωνίας που θα κάνει κι εσένα, αλλά και τον αγαπημένο σου το πιο fit ζευγάρι.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις τα πέντε βήματα που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε πιο όμορφο σώμα μαζί!

Read More

And More