Ο καφές δεν κάνει κυτταρίτιδα! Plus: 5 λόγοι για να τον απολαμβάνεις χωρίς τύψεις και ενοχές

Καλή η προσπάθεια να διατηρήσεις τη σιλουέτα σου ή ακόμη και να χάσεις κιλά. Θα περιορίσεις το delivery, θα μειώσεις τα γλυκά, θα βάλεις στη ζωή σου τα λαχανικά, αλλά δεν μπορείς καν να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ. Κι όμως! Η θεωρία καταρρέει. Ο καφές όχι μόνο δεν κάνει κακό, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει στην εκστρατεία για υπέροχο κορμί.

Πιες μια ρουφηξιά με το καλαμάκι από τον παγωμένο σου freddo ή φραπέ και διάβασε τα όσα θεαματικά μπορεί να προσφέρει ο καφές στον οργανισμό σου. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Βαλασία Τοκμακίδου έχει όλες τις πληροφορίες, plus πέντε extra λόγους να συνεχίσεις αγαπάς το άρωμα του καφέ…

Ας καταρρίψουμε το μύθο…
Κάποιος είπε, άκουσες ή διάβασες πως ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα. “Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να συσχετίζουν την κατανάλωση καφεΐνης με την δημιουργία κυτταρίτιδας” εξηγεί η κα. Τοκμακίδου. “Ο διατροφικός μύθος ότι ο καφές προκαλεί κυτταρίτιδα βασίζεται στο γεγονός ότι ο καφές έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μια ουσία η οποία λανθασμένα πιστεύεται ότι προκαλεί αφυδάτωση δυσχεραίνοντας την αιματική και λεμφική κυκλοφορία. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν φαίνεται να αποδεικνύεται από επιστημονικές μελέτες”.

Το αντίθετο μάλιστα. Η καφεΐνη έχει κηρυχθεί αθώα πολλάκις τα τελευταία χρόνια. “Το Ινστιτούτο Ιατρικής της Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α χαρακτηρίζει ως πηγές ενυδάτωσης όχι μόνο το νερό, αλλά όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, ανάμεσα τους και τον καφέ, καθώς αποτελούνται κατά πολύ μεγάλο μέρος από νερό”.

…κι ας το φωνάξουμε! Ναι ο καφές καταπολεμά την κυτταρίτιδα
Ας περάσουμε στην απέναντι όχθη! “Σύμφωνα με έρευνες ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει τον μεταβολισμό μας κατά 10%. Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη η οποία επιταχύνει τον μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες” εξηγεί η διαιτολόγος.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως η πρωινή σου συνήθεια, αν δεν είναι παρανοϊκά γλυκιά (δηλαδή δεν έχει τεράστιες ποσότητες ζάχαρης) μπορεί να γίνει ένα ακόμη όπλο ενάντια στην παχυσαρκία και την κυτταρίτιδα. “Η συσχέτιση του ελληνικού ή στιγμιαίου καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) όπου διεγείρουν την θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό όπου και προκαλείται αύξηση της καύσης (οξείδωσης) των λιπών μέσω αυτής. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι την κυτταρίτιδα την επιδεινώνουν τα θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα και ο καφές δεν αποτελεί ένα από αυτά καθώς έχει μηδαμινή θερμιδική αξία (χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος)”.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ… “ΑΝΤΙΟ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ”!
Πριν όμως σου αποδείξω, με τη βοήθεια της επιστήμης, πόσο καλό μπορεί να κάνει η συνετή κατανάλωση καφέ, ας δούμε 5-6 σημαντικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις την κυτταρίτιδα. Μην ξεχνάς… μεταξύ αυτών δεν υπάρχει η “απαγόρευση” του καφέ!

“Η κυτταρίτιδα αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα καθώς δημιουργείται από το συνδυασμό διάφορων αιτών όπως το στρες, η δυσκοιλιότητα, ορμονικές διακυμάνσεις , κακή διατροφή , έλλειψη άσκησης και κληρονομικότητα. Η αντιμετώπιση της απαιτεί συστηματική και διαρκή προσπάθεια αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και διατροφής” αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Βαλασία Τοκμακίδου.

Ακολούθησε τις παρακάτω εντολές:

Κατανάλωσε άφθονες ποσότητες από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και μείωσε την ποσότητα της ζάχαρης και των λιπαρών.

Περιόρισε το αλάτι και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα του εμπορίου που είναι πλούσια σε αυτό (τουρσιά, αλλαντικά, τσιπς, κτλ).

Πιες πολύ νερό! Με την σωστή ενυδάτωση απομακρύνονται οι τοξίνες από τον οργανισμό μας. Πες ναι σε νερό, χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη, τα φρούτα, λαχανικά και τον ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ (χωρίς προσμίξεις ζάχαρης ή γάλακτος) που μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο, καθώς συμβάλλει στην ενυδάτωση.

Γυμνάσου! Ένταξε την άσκηση στην καθημερινότητά σου καθώς η γυμναστική διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, τονώνει και συσφίγγει τους μυς του σώματος.

ΠΕΝΤΕ EXTRA ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΦΕ (Χωρίς πολλή ζάχαρη και λιπαρά ε;)
Πριν φτάσεις στον πάτο του ποτηριού το καφεδάκι σου, διάβασε εδώ μερικούς ακόμη λόγους να χαμογελάς όσο τον απολαμβάνεις! Κάνε κλικ εδώ

Read More

And More