Crash Diets! Οι δίαιτες που βοηθούν να χάσεις κιλά σε χρόνο ρεκόρ. Έχουν όμως αποτέλεσμα;

Ποια γυναίκα δεν έχει σκεφτεί πως θα ήθελε να χάσει κιλά σε χρόνο μηδέν; Ποια δεν θα ήθελε να δει τη ζυγαριά να πέφτει 5 ή ακόμη και 10 κιλά σε διάστημα 1-2 εβδομάδων; Το αδυνάτισμα εξπρές είναι αυτό που υπόσχονται οι crash diets και γι’ αυτό έχουν γίνει οι αγαπημένες εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο, αλλά και το μυστικό δεκάδων celebrity.

Πώς λειτουργούν οι crash diets και γιατί είναι τόσο δραστικές σε σύγκριση με άλλα είδη διατροφής; Είναι το αποτέλεσμά τους μόνιμο ή μήπως όσο εύκολα χάνεις κιλά, τόσο αστραπιαία τα ξαναπαίρνεις με… τόκο; Μήπως ακολουθώντας τες βάζεις τον εαυτό σου και την υγεία του οργανισμού σου σε κίνδυνο;

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας λύνει τις απορίες για να ξέρεις αν αξίζει τον κόπο ή όχι να κάνεις μια τέτοια δίαιτα.

Τι είναι οι crash diets;
Πρόκειται για προγράμματα διατροφής που δεν μπορείς να ακολουθήσεις για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι μια κατηγορία των λεγόμενων fad diet και μάλιστα η πιο extreme κατηγορία από όλες. Θα πρέπει για τις κάνεις να μειώσεις τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά στις 700 (να σου θυμίσω πως μια κρέπα με σοκολάτα, μπισκότο και μπανάνα έχει πάνω από 1000!!) και κατά κανόνα να μειώσεις δραστικά και τους υδατάνθρακες (πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί κτλ) από τη διατροφή σου.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και διάβασε τι είναι οι fad diets

Οι πιο διάσημες crash diets;
Είναι σίγουρο πως έχεις διαβάσει, ακούσει ή ακόμη και ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δίαιτα της λαχανόσουπας ή η δίαιτα του grapefruit. Άλλη διάσημη δίαιτα τέτοιου είδους είναι η Master Cleanse ή δίαιτα του σφένδαμου, που είχε ακολουθήσει πριν χρόνια η Beyonce και τη βοήθησε να χάσει 10 κιλά σε 10 ημέρες. For The Record η διάσημη σταρ δήλωσε αργότερα πως δεν θα ξαναέκανε μια τέτοια δίαιτα.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να δεις πέντε από τις πιο διάσημες crash diets

Χάνεις κιλά με αυτές τις δίαιτες;
Είναι αλήθεια πως θα δεις διαφορά στη ζυγαριά. “Στηρίζονται στη χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων. Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι ιδιαίτερα χαμηλή, οι αποθήκες γλυκογόνου και ταυτόχρονα το νερό που συνδέεται με το γλυκογόνο εξαντλούνται. Αποτέλεσμα; Η θεαματική απώλεια που βλέπουμε να είναι απώλεια νερού και μυϊκού ιστού και όχι απώλεια λίπους”

KANE ΚΛΙΚ ΕΔΩ και διάβασε γιατί είναι σημαντικό η δίαιτα να σε βοηθά να χάσεις λίπος και όχι υγρά.

Τα side effects μιας crash diet
Yπάρχει όμως και μια άλλη αρνητική επίπτωση αν μια γυναίκα ακολουθήσει αυτή τη δίαιτα: “Η εξάντληση των αποθηκών γλυκογόνου οδηγεί σε παραγωγή κετονών παρόμοια με αυτή που παρουσιάζεται σε καταστάσεις νηστείας. Οι ουσίες αυτές είναι «απόβλητα» που προκύπτουν από τον μεταβολισμό των λιπών. Όταν υπερπαράγονται στον οργανισμό, αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η χημική ισορροπία του σώματος” εξηγεί η διαιτολόγος.

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη με μια κουβέντα εξηγεί πως η δίαιτα αυτή θα οδηγήσει σε “επιβράδυνση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και μείωση της ευαισθησίας στη γλυκόζη”!

Γιατί παχαίνεις τόσο απότομα μετά;
Αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους δίαιτας, το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως μετά από μια τέτοια δίαιτα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάρεις πίσω τα κιλά που έχασες με εξίσου γρήγορο ρυθμό. “Η χαμηλή θερμιδική πρόσληψη και η απουσία βασικών θρεπτικών συστατικών που παρατηρείται στις crash diets οδηγεί σε μείωση της μυϊκής μάζας, που αποτελεί το μεταβολικό ενεργό ιστό. Έτσι, όταν αυξηθούν οι θερμίδες (αφού ξεκινήσεις πάλι να τρως κανονικά) ο οργανισμός δυσκολεύεται να τις επεξεργαστεί και τελικά την περίσσεια την αποθηκεύει με τη μορφή λίπους.”

Εξάλλου, η θεαματική απώλεια βάρους οφείλεται σε υγρά, που όταν κάποιος ξεκινήσει να τρώει κανονικά αναπληρώνονται γρήγορα και ο δείκτης της ζυγαριάς αρχίζει πάλι να ανεβαίνει.

Τέλος, η απουσία αγαπημένων γεύσεων και τροφίμων δημιουργεί στερητικά σύνδρομα, με αποτέλεσμα το άτομο όταν επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες να υπερκαταναλώνει ότι του έχει λείψει.

Να μην τη δοκιμάσεις έστω για λίγο;
Καταλαβαίνεις πως το αποτέλεσμα είναι προσωρινό, αλλά και πάλι το σκέφτεσαι. Άλλωστε μια τέτοια δίαιτα θα σου χρησίμευε ιδιαίτερα λίγες μέρες πριν το γάμο ή κάποια σημαντική στιγμή που θέλεις να δείχνεις αδύνατη και λαμπερή. Να μην κάνεις έστω μια προσπάθεια;

Η διαιτολόγος όμως είναι κατηγορηματική: “Η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος για την απώλεια κιλών είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αφού μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας, προστατεύει την υγεία μας και μας χαρίζει ενέργεια. Και επειδή η αύξηση σωματικού βάρους είναι αποτέλεσμα πολλών ετών, το αδυνάτισμα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε 1 ή 2 εβδομάδες αλλά χρειάζονται μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή, άσκηση, κάπνισμα κ.α.) που θα διαρκέσουν εφόρου ζωής”.

ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ και διάβασε πώς θα αποφασίσεις αν μια δίαιτα είναι κατάλληλη ή όχι για εσένα.

Κι αν αυτό δεν σου αρκεί, τότε διάβασε και τα παρακάτω…

Είναι τέτοιες δίαιτες επικίνδυνες;

“Εμφανίζουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις και ενδέχεται πολύ γρήγορα να προκαλέσουν αφυδάτωση, αρρυθμίες, καρδιακές και πεπτικές διαταραχές, ξηροδερμία, τριχόπτωση, ζαλάδες, πονοκεφάλους, αϋπνίες, ναυτία, υπόταση, αδυναμία συγκέντρωσης, δυσκοιλιότητα και έντονη καταβολή” σημειώνει η κα. Καπώλη.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr

Read More

And More