Q&A: Είναι πιθανό να σε παχαίνει η γυμναστική; Πώς θα χάσεις τα τελευταία 2-3 κιλά;

Είναι φορές που η μάχη με τη ζυγαριά μοιάζει άνιση! Και σε καταβάλει εκείνο το συναίσθημα απογοήτευσης όταν τίποτα δεν… λειτουργεί όπως το περίμενες και τα κιλά παραμένουν. Τι μπορεί να κάνεις λάθος; Γυμνάζεσαι, κάνεις διατροφή όσο καλύτερα μπορείς και πάλι τίποτα. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται ένα fitness πρόβλημα, σίγουρα υπάρχει λύση.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διατολόγων του είναι στο TLIFE για να σου δώσουν τις λύσεις που ζητάς. Στέλνεις την ερώτησή σου και εκείνοι φροντίζουν να απαντήσουν και να σε βοηθήσουν με ό, τι και να σε απασχολεί γύρω από τη δίαιτα και το αδυνάτισμα.

Ερώτηση
Γεια σας!! Ονομάζομαι Ειρήνη και είμαι 19 χρόνων. Έχω ύψος 1.63μ. και ζυγίζω 62 κιλά. Θα ήθελα να χάσω γύρω στο 8-10 κιλά. Τι διατροφή θα μπορούσα να ακολουθήσω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ειρήνη,
Επειδή το βάρος είναι ήδη μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα, θα είναι πιο δύσκολο να χάσεις το βάρος που επιθυμείς. Σίγουρα χρειάζεται να κάνεις υπομονή και αρκετή προσπάθεια.

Προσπάθησε να:
·Κάνεις μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

·Να μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό

·Προσλαμβάνεις αρκετά υγρά (νερό, τσάι, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμός)

·Καταναλώνεις 2 φορές όσπρια την εβδομάδα

·Καταναλώνεις 1 φορά λαδερό την εβδομάδα

·Καταναλώνεις 2 φορές ψάρι την εβδομάδα

·Καταναλώνεις 1 φορά Κοτόπουλο την εβδομάδα

·Καταναλώνεις 1 φορά Κόκκινο κρέας την εβδομάδα

·Καταναλώνεις 1 φορά Ζυμαρικά ολικής αλέσεως ή Ρύζι την εβδομάδα

·Καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ
: ΔΙΑΙΤΑ! Ένα πρόγραμμα διατροφής για να χάσεις μόνο λίπος και όχι υγρά [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 20 ετών, έχω ύψος 1,65μ. Και είμαι 59 κιλά. Έχω την τάση να ξεχνάω τα γεύματα και να αφήνω για πολλή ώρα το στομάχι μου κενό κι έτσι στο επόμενο γεύμα να τρώω μεγάλες ποσότητες. Δεν μου αρέσουν οι απόλυτα προγραμματισμένες δίαιτες, αλλά κάθε φορά που βάζω κάποια κιλά το λίπος συσσωρεύεται στα μπούτια και στην κοιλιά. Τι μπορώ να κάνω;
Ελευθερία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελευθερία,
Σίγουρα δεν κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή αν έχεις μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα σου. Προσπάθησε έστω να κάνεις ένα καλό πρωινό και να τρως 1 φρούτο στο ενδιάμεσο και στο απογευματινό σου. Έτσι θα μειώσεις την πιθανότητα να πας πεινασμένη στο μεσημεριανό και το βραδινό σου αποφεύγοντας τις μεγάλες ποσότητες.

Όσον αφορά το λίπος που συσσωρεύεται τοπικά μπορείς να το καταπολεμήσεις με τις κατάλληλες ασκήσεις. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου (τουλάχιστον 30′ λεπτά την ημέρα).

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: H δίαιτα του Δημήτρη Γρηγοράκη για να κάψεις το λίπος από την κοιλιά… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 18 χρονών και θα ήθελα να χάσω περίπου 10 κιλά, τα οποία πήρα περίπου σε ένα χρόνο εν όψει των πανελληνίων! Τώρα είμαι 58 κιλά αλλά το ύψος μου είναι 1.55μ. Σκέφτηκα να ξεκινήσω τη δίαιτα παράλληλα με τις σπουδές μου, πιστεύοντας ότι αφού θα είμαι μόνη μου θα ελέγχω περισσότερο τι μπαίνει στο σπίτι! Θα ήθελα να μου προτείνετε μερικές συμβουλές ή ακόμη και κάποιο πρόγραμμα για να χάσω τα κιλά, χωρίς να χαλάσω το μεταβολισμό μου σ’ αυτή την ηλικία.
Ευτυχία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευτυχία
Καλό είναι να θυμάσαι ότι ο άνθρωπος για να πραγματοποιήσει όλες του τις λειτουργίες χρειάζεται ενέργεια την οποία λαμβάνει μέσα από τις τροφές. Έτσι, φρόντισε στη διατροφή σου να καταναλώνεις συστηματικά τα ακόλουθα:

– 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά

– 2 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5% = 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5%=30γρ. τυρί)

– 10-12 ποτήρια υγρών καθημερινά

– 8-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 κράκερς = ½ κουλούρι θες/κης = 1/3 φλ. ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα δημητριακών = ½ φλ. δημητριακά πρωινού = 1 μέτρια βραστή πατάτα = 2 μπισκότα = αρακά = φασολάκια = μπάμιες)

– 1 φορά εβδομαδιαία κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό)

– 3 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο, ψάρι)

Αν ωστόσο, δυσκολεύεσαι να συστηματοποιήσεις τη διατροφή σου μόνη σου καλό είναι αν απευθυνθείς σε κάποιον πτυχιούχο διατροφολόγο.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: 10 χρυσοί κανόνες διατροφής και πώς θα τους κάνεις πράξη για να αδυνατίσεις [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας. Διαβάζω ανελλιπώς τη στήλη σας και μια αναγνώστρια είχε στείλει για τα πράσινα τσάι του εμπορίου. Πίνω κι εγώ ένα, που δεν έχει την ένδειξη για διπλάσες κατεχίνες, απλά λέει “για τη διατήρηση της φόρμας”, μηδέν θερμίδες. Αυτό που πίνω δηλαδή, μάλλον δεν με βοηθάει; Είμαι 23 χρόνων, 1.64μ. ύψος και 56 κιλά και θέλω να χάσω τα δύο κιλάκια του καλοκαιριού. Τι με συμβουλεύετε; Με εκτίμηση. Σας ευχαριστώ πολύυυυ…
Μίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μίνα
Το πράσινο τσάι και το εκχύλισμα του έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά την παχυσαρκία και την χαμηλή LDL (κακή χοληστερίνη), δυο παράγοντες υπεύθυνους για τις καρδιακές παθήσεις και το διαβήτη. Το θερμιδικό περιεχόμενο είναι πολύ μικρό αν το παρασκευάζεις μονή σου ή πίνεις εκείνα που δεν περιέχουν ζάχαρη. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε να πίνεις 2-3 φλιτζάνια καθημερινά και να βελτιώσεις τη διατροφή σου, εφαρμόζοντας συχνότητα γευμάτων, κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι), πρόσληψη άφθονων φρούτων, λαχανικών και υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, ημίπαχο γάλα), περιορισμό γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα) και να δώσεις χρόνο στο σώμα να φτάσει το επιθυμητό βάρος. Μην ενθουσιάζεσαι με τη γρήγορη απώλεια βάρους, διότι όσο γρήγορα θα χάσεις τα κιλά, τόσο εύκολα θα τα ξαναπάρεις, αν δεν έχεις μάθει να τρως σωστά. Τα διάφορα σκευάσματα δεν μπορούν από μόνα τους να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος Οποιοδήποτε σκεύασμα αποφασίσεις να πάρετε είναι σημαντικό να το λαμβάνεις ταυτόχρονα με ισορροπημένη διατροφή.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Έχεις “κολλήσει” στα δύο-τρία τελευταία κιλά; Αυτή είναι η δίαιτά σου… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Μπορώ να κατηγορήσω το φάρμακο ή το αυτοάνοσο για το ότι είμαι υπέρβαρη; Λαμβάνω περίπου 18mg κορτιζόνης καθημερινά τα τελευταία 3 χρόνια και ως εκ τούτου έχω αποκλείσει τελείως το αλάτι, το ψωμί και τη ζάχαρη από το διαιτολόγιο μου. Παρόλα αυτά και ενώ χρησιμοποιώ συμπληρώματα διατροφής, όχι απλά δεν χάνω, αλλά έχω πάρει περίπου 20 κιλά. Γυμνάζομαι (περπάτημα και τρέξιμο) σε καθημερινή βάση περίπου 2 ώρες και δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω πια καθώς το βάρος επιβαρύνει πολύ την κατάσταση της υγείας μου…
Όλγα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Όλγα,
Μια χρόνια κατανάλωση κορτιζόνης σίγουρα επηρεάζει την αύξηση βάρους και προκαλεί κατακράτηση υγρών. Επίσης, δεν αναφέρεις τι συμπλήρωμα διατροφής λαμβάνεις. Καλό θα ήταν να δεις το θέμα των κιλών σου σε συνεργασία με το γιατρό σου και κάποιον ειδικό (διαιτολόγο).

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ
: Πώς θα κάνεις τη ζυγαριά να ξεκολλήσει και να συνεχίσεις να χάνεις κιλά; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Kύριε Γρηγοράκη καλή σας ημέρα. Δυστυχώς έχω δυσανεξία σε λακτόζη και γλουτένη με αποτέλεσμα να μην μπορώ εύκολα να ακολουθήσω ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις; Ευχαριστώ θερμά.
Σάντυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σάντυ,
Τα άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, οδηγούνται αναπόφευκτα στην αποφυγή ή στη μείωση κατανάλωσης του γάλακτος. Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια τη μείωση της πρόσληψης ασβεστίου κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Η αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη λακτόζη περιλαμβάνει το περιορισμό της λακτόζης στη δίαιτα, την υποκατάσταση της από εναλλακτικές θρεπτικές ουσίες, την παροχή της απαραίτητης ποσότητας ασβεστίου από άλλες πηγές τροφίμων και τη λήψη υποκατάστατων του ενζύμου της λακτάσης.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα; Κάνοντας διάφορες δοκιμές, μπορείτε καταλάβετε σε ποιο βαθμό ανέχεστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρατηρώντας πόσα γαλακτοκομικά προϊόντα καταναλώνετε και την αντίδραση του σώματός σας, μπορείτε να καθορίσετε πόση ποσότητα από γάλα, κρέμα γάλακτος, σαντιγύ, γιαούρτι, μυζήθρα, παγωτό, τυρί ή βούτυρο, μπορείτε να χωνέψετε. Για όσους θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα γάλα τους, υπάρχουν προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.
Τα περισσότερα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν 6 γραμμάρια λακτόζης την ημέρα (μισό ποτήρι γάλα). Σταδιακή αύξηση της λακτόζης σε διάστημα 3 μηνών, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να προσαρμοστεί ο οργανισμός και να μπορέσει να ανεχτεί τη διπλάσια και παραπάνω ποσότητα λακτόζης, δηλαδή 12 γραμμάρια την ημέρα (ένα ποτήρι γάλα).
Καλό είναι να μοιράζετε τα γαλακτοκομικά στη διάρκεια την ημέρας και να τα τρώτε με άλλα τρόφιμα που δεν περιέχουν λακτόζη. Να ξέρετε ότι το πλήρες γάλα είναι καλύτερα ανεκτό από το αποβουτυρωμένο, τα σκληρά τυριά είναι χαμηλά σε λακτόζη και ανεκτά συνήθως. Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε γάλα με διασπασμένη τη λακτόζη. Επίσης, το γιαούρτι με προβιοτικά είναι καλύτερα ανεκτό απ το γάλα, το κεφίρ έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, και τέλος ότι τα προϊόντα σόγιας μπορείτε να τα καταναλώνετε καθώς δεν περιέχουν λακτόζη. Επιλέξτε γιαούρτι, γιατί ως προϊόν ζύμωσης γίνεται καλύτερα ανεκτό.

Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη, συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών καθημερινών τροφίμων, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, η πίτσα, οι διάφορες ζύμες, το κέικ και τα μπισκότα. Δεν πρόκειται, όμως, για τόσο απλό θέμα, καθώς τα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη χρησιμοποιούνται επίσης ως συστατικά στα αλεύρια και τις σάλτσες και βρίσκονται σε μερικά προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια. Το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι δεν περιέχουν γλουτένη και υπάρχουν πολλά ειδικά ελεύθερα γλουτένης προϊόντα που είναι τώρα διαθέσιμα για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη (π.χ. ζυμαρικά χωρίς γλουτένη).

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τι είναι η γλουτένη; Θα βοηθήσει να αδυνατίσεις αν τη βγάλεις από τη διατροφή σου [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Είμαι 42 ετών, έχω ύψος 1,72μ. Και είμαι 68 κιλά τα τελευταία τρία χρόνια. Πώς μπορώ να χάσω 5-6 κιλά σε δύο μήνες τρώγοντας ότι και η υπόλοιπη οικογένεια, χωρίς να κάνω ιδιαίτερα φαγητά για εμένα; (Στο σπίτι μαγειρεύω καθημερινά, σύμφωνα με τους κανόνες της Μεσογειακής Διατροφής).
Σουσάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σουζάνα,
Ο δείκτης μάζας σώματος σου είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια! Παρόλα αυτά θα μπορούσες να χάσεις ακόμα 5 κιλά αφού το θέλεις. Μερικές συμβουλές που θα μπορούσες να ακολουθήσεις για να πετύχεις τον στόχο σου είναι :

• Μην ξεχνάς να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα

• Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου

• Προσπάθησε να καταναλώνεις 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά (νερό, τσάι, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμό, ρόφημα κρόκου Κοζάνης)

• Προσπάθησε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες

• Κατανάλωνε δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως

• Τα γαλακτοκομικά σου προτίμησε να είναι με μειωμένα λιπαρά

• 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι καθημερινά θα σε βοηθούσε

• Μην ξεχνάς να κάνεις συστηματική άσκηση

• Πρόσεχε το μέγεθος της μερίδας σου

• Κατανάλωνε πάντα μαζί με το φαγητό και σαλάτα

• Μειωμένη πρόσληψη λιπαρών (τηγανιτά, λιπαρά κρέατα)

• Μείωσε την πρόσληψη ζάχαρης (γλυκά, κρουασάν)

• Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ

• Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μυστικά για να μαγειρεύεις τα αγαπημένα σου φαγητά πιο Light [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι η Αλεξία, είμαι 21 χρόνων. Εδώ και αρκετό καιρώ θέλω να ακολουθήσω μια δίαιτα που θα με βοηθήσει να χάσω κιλά. Βασικά θέλω να χάσω πολύ στα πόδια μου, πάσχω όμως από σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας και ψυχολογικά είμαι πολύ πεσμένη και στενοχωριέμαι. Θέλω αν μπορείτε να με βοηθήσετε να χάσω κιλά με σωστή διατροφή.

Πριν ήμουν 53 κιλά και σηκωνόμουν και το βράδυ. Μετά πήγα γυμναστήριο και έκανα πολύ έντονη γυμναστική με αποτέλεσμα να πρήζομαι πολύ στα πόδια μετά. Πήγαινα για περπάτημα και τρέξιμο και μια ώρα ποδήλατο. Τα πόδια μου δείχνουν πολύ πιο παχουλά από πριν και είναι μονίμως πρησμένα. Νιώθω ένα κάψιμο εσωτερικά και είναι πολύ σκληρά. Θέλω να σταματήσει αυτό. Πώς θα το κάνω; Φοβάμαι μήπως είναι κιλά γιατί δεν μου μπαίνουν τα παντελόνια μου και η ζυγαριά με δείχνει πολύ παραπάνω και έχω μυική μάζα 30,9. Οι αδερφές μου λένε πως έχω πάρει μυικό όγκο, εσείς μπορείτε να μου πείτε τι είναι ακριβώς και πώς θα φύγει το πρήξιμο.

Τέλος, από σήμερα ξεκίνησα αποτοξίνωση για τρεις μέρες και ύστερα θα ξεκινήσω τη δίαιτα. Πείτε μου κι εσείς τη δική σας γνώμη και συμβουλή γιατί σας εμπιστεύομαι πολύ και την ομάδας. Θέλω αν γίνεται αυτό το μήνα να δω αποτέλεσμα. Περίπου πόσα κιλά να χάσω σε ένα μήνα;
Αλεξία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αλεξία
Ακολουθείς ένα αρκετά αυστηρό πρόγραμμα σε συνδυασμό με έντονη φυσική δραστηριότητα το όποιο δεν έχει απόδοση. Η αύξησης μυϊκής μάζας είναι αναμενόμενη αν υπάρχει έντονη άσκηση σε συγκεκριμένα σημεία. Μία φυσιολογική απώλεια θα ήταν 3-4kg τον μήνα .

Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό, όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα με ένα τοστ ή ένα φλιτζάνι φυσικό χυμό με ένα κουλούρι.

Συνέχισε μετά από 3-4 ώρες με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.

Το μεσημέρι κατανάλωσε πρώτα την σαλάτα σας και μετά το γεύμα. Το γεύμα σας δεν πρέπει να είναι ούτε άνοστο, ούτε νερόβραστο. Μάθε να μαγειρεύετε σωστά και υγιεινά. Πρέπει να μαγειρεύετε 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρια, 1-2 φορές όσπρια, 1-2 φορές λαχανικά, 1 φορά κόκκινο κρέας και 1 φορά ζυμαρικά και δημητριακά. Αποφύγετε να τηγανίζετε τις τροφές σας.

Προτιμήστε το ψήσιμο και το μαγείρεμα.

Το απόγευμα πιείτε ένα ποτήρι φυσικό χυμό ή καταναλώστε 2-3 κράκερ σικάλεως με λίγο τυρί ή μπισκότα πολυδημητριακών ή μπάρα δημητριακών ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς.
Το βραδινό σας γεύμα πρέπει να είναι κάτι ελαφρύ, όπως μια σαλάτα με τόνο ή με σαλάτα με ένα βραστό αυγό ή 1 τοστ.

Να πίνετε καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αρκετό νερό, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι, ν’ αποφεύγετε την ζάχαρη και το πολύ αλάτι (γαριδάκια, παστά, κονσέρβες).
Καλό θα ήταν να ακολουθείς ένα σχεδιασμένο προσωπικά για εσένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις ατομικές σου ανάγκες από κάποιον ειδικό κατόπιν να κανείς ένα ορμονολόγικο έλεγχο για να δεις αν οργανισμός σου δουλεύει σωστά.

Έφη Δέδε
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Συνήθειες και τροφές που ευθύνονται για το ότι -ενώ γυμνάζεσαι- δεν αδυνατίζεις… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

src=/files/Image/Fitness/2014/QANDA/05/QANDABANNER.gif

And More