Μήπως εσύ φέρνεις τις ρυτίδες στη ζωή σου; Δες τι μπορείς να κάνεις…

Δεν μπορείς να επέμβεις στο χρόνο. Περνάει και αφήνει τα σημάδια του. Εκεί όμως που σίγουρα μπορείς να επέμβεις είναι στον τρόπο ζωής σου… Γιατί οι ρυτίδες δεν είναι πάντα “προϊόν” των χρόνων που περνάνε!

Μπορεί να είναι δικό σου επίτευγμα… αν καπνίζεις, ξενυχτάς συνέχεια, πίνεις, δεν κοιμάσαι καλά και γενικώς δεν προσέχεις τον εαυτό σου.

Διάβασε τι προκαλεί το “απρόσεκτο” lifestyle σου και λάβε τα μέτρα σου…

Θα παραγγείλουμε;
Γυρίζεις το βράδυ κουρασμένη από τη δουλειά και το πρώτο που κάνεις είναι να σχηματίσεις τον αριθμό του delivery. Σύντομα μια λαχταριστή, πλην παχυντική πίτσα είναι στα χέρια σου. Την απολαμβάνεις και πέφτεις για ύπνο.
Φυσικά… ούτε να κοιμηθείς καλά μπορείς, ούτε να διατηρήσεις τα κιλά σου σε φυσιολογικό επίπεδο.
“Το αυξημένο σωματικό βάρος επιδρά και αλλοιώνει το γονιδιακό μας υλικό, μειώνοντας το μέγεθος μια δομής των χρωμοσωμάτων, τα τελομερή, που έχουν καθοριστικό ρόλο στη γήρανση του οργανισμού μας” εξηγεί η Κλινική διαιτολόγοςδιατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Ας αράξουμε…
Όσο περισσότερο κάθεσαι στον καναπέ σου, τόσο επιταχύνεις τις διαδικασίες του οργανισμού προς το γήρας!
“Η καθιστική ζωή συνδέεται άμεσα με τη γήρανση και τη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, μιας και αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης” αναφέρει η Γεωργία Καπώλη.

Τσιγάρο;
Πόσο κακό κάνει στην υγεία σου το γνωρίζεις. Η “κακή” συνήθεια όμως του τσιγάρου είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της νεότητας του δέρματος.
“Προκαλεί ρυτίδες και κάνει το χρώμα του δέρματος συχνά να δείχνει θαμπό και τους μαύρους κύκλους πιο έντονους. Επιπλέον, το κάπνισμα επιδρά βλαπτικά στο κολλαγόνο, στην ελαστίνη και αυξάνει την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της ελαστικότητάς της και η εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, κυρίως γύρω από το στόμα και τα μάτια” αναφέρει χαρακτηριστικά η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Προστατεύεσαι σωστά από τον ήλιο;
Μια ηλιόλουστη μέρα είναι από μόνη της αφορμή για να ανέβει η διάθεσή σου. Φυλάγεσαι όμως σωστά από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου; Μια αντηλιακή κρέμα θα πρέπει να βρίσκεται στην τσάντα σου Χειμώνα-Καλοκαίρι, αφού ο ήλιος είναι επικίνδυνος όλες τις εποχές. Η χρόνια επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Είναι μία αθροιστική διαδικασία που εξαρτάται από τη συνολική ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που έχει δεχθεί ένα άτομο από την αρχή της ζωής του και τους τύπους της επιδερμίδας. Το ίδιο πρέπει να ξέρεις συμβαίνει στο δέρμα σου και με το solarium.

Τι θα πιούμε;
“Το αλκοόλ επιταχύνει τη φθορά ενός μέρους των κυττάρων που σχετίζεται με τη γήρανση και την εμφάνιση καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει ο μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων (γενετικό υλικό), το οποίο έχει να κάνει άμεσα με τη γήρανση των κυττάρων” εξηγεί η Γεωργία Καπώλη.

Ουφ! Στρες…
Όταν σε κυριεύει το άγχος νιώθεις τους μύες σου να παραλύουν. Το ίδιο παθαίνει και ο εγκέφαλος. Έτσι δεν μπορείς να συγκρατήσεις καλά τις πληροφορίες και συνεχώς ξεχνάς πράγματα. Κι όμως, η λύση για το πρόβλημα αυτό μπορεί να βρίσκεται στο πιάτο σου.

Δοκίμασε να βάλεις στη διατροφή σου τροφές που θα βοηθήσουν τη μνήμη σου να λειτουργήσει και πάλι σωστά.
– Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ είναι:
Μπρόκολο, μπιζέλι, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπανάνες, πορτοκάλια, ψωμί, δημητριακά, μακαρόνια, ξηροί καρποί και όσπρια
– Οι βιταμίνες της οικογένειας Β και ιδιαίτερα οι Β1, Β6 και Β12 που βοηθούν τονευρικό σύστημα, περιέχονται στα ακόλουθα τρόφιμα:
Ψάρι, κρέας, πουλερικά, σόγια, δημητριακά, μπιζέλια, μη αποφλοιωμένο ρύζι, ξηροί καρποί, μπανάνες, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα

ΤΙPS ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΣΟΥ ΛΑΜΨΗ

– Η προσεγμένη διατροφή πλούσια σε φολικό οξύ και βιταμίνες Β, η σωματική άσκηση και πνευματική άσκηση, η αντιμετώπιση και ο έλεγχος του στρες, συμβάλλουν στη διατήρηση και βελτίωση της μνήμης τόσο στους νέους όσο και στους ηλικιωμένους.

– Μήπως αντί για βότκα με άρωμα βατόμουρο να επιλέξεις φρέσκα και δροσερά βατόμουρα; Συστατικά στα βατόμουρα περιορίζουν τη φλεγμονή και τη βλάβη από την οξείδωση που σχετίζεται με προβλήματα μνήμης λόγω ηλικίας και με την κινητική λειτουργικότητα.

– Φρόντισε μια φορά στο τόσο να κάνεις και μια βόλτα στο πάρκο. Να πάρεις καθαρό αέρα. Θα δεις πως θα σου φτιάξει τη διάθεση και θα σε ξεκουράσει.

– Ειδικά το βράδυ να τρως κάτι ελαφρύ και να φροντίζεις να περάσουν 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς.

Προτίμησε το ελαιόλαδο: περιέχει πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίζουν ασθένειες που σχετίζονται με το πέρασμα των χρόνων. Πολύ σημαντική είναι η προσθήκη του ωμού ελαιόλαδου προς το τέλος του μαγειρέματος… Μην ξεχνάς να το συμπεριλαμβάνεις στη διατροφή σου. 1 κ.σ ανά μερίδα είναι αρκετή για να μην πάρεις παραπάνω θερμίδες από όσες χρειάζεσαι!

– Ο σολομός, τα όσπρια, το σησαμέλαιο και τα αμύγδαλα μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι του δέρματος. Είναι όλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε η οποία προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος, την αφυδάτωση, την ξηρότητα και τη δημιουργία ραγάδων της επιδερμίδας.

– H υπερβολή στο αλκόολ είναι πάντα κακός σύμβουλος. Αν είναι όμως να πιεις κάποιο ποτό, τότε διάλεξε κρασί. Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες προστατεύει από τις καρδιαγγειακές νόσους, το διαβήτη και την απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας. Περιέχει ρεσβερατρόλη, συστατικό που συμβάλλει στα οφέλη και μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που επιβραδύνουν το κυτταρικό γήρας.

Read More

And More