Ποιο είναι το βάρος που πρέπει να έχεις; Μάθε πως να το υπολογίζεις…

Τελικά ποιο είναι το βάρος που πρέπει να έχεις; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέτα Μαρκούση μας βοηθάει να δούμε αν τα κιλά μας είναι ιδανικά ώστε να δούμε τελικά αν χρειάζεται να κάνουμε δίαιτα ή όχι.

ΔΜΣ! Ή αλλιώς ο αριθμός του φυσιολογικού βάρους…

Θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), αλλά είσαι σίγουρη πως ξέρεις τι ακριβώς είναι; Αρχικά να σου πως, ότι είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να δεις αν το βάρος σου είναι το σωστό χωρίς εξετάσεις. “Πολλοί δεν γνωρίζουμε ότι το φυσιολογικό βάρος δεν ορίζεται από ένα συγκεκριμένο νούμερο αλλά βρίσκεται μέσα σε ένα εύρος τιμών όπως αυτές ορίζονται βάση του Δείκτη Μάζας Σώματος”

Για αυτό λοιπόν πάρε το κομπιουτεράκι και κάνε την εξής πράξη:

ΔΜΣ=Βάρος (κιλά) / Ύψος2 (μέτρα)

Ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε πως μια γυναίκα είναι 60 κιλά και έχει ύψος 1,75μ. Πολλαπλασίαζουμε το 1,75 με 1,75 (το ύψος στο τετράγωνο δηλαδή) και διαιρούμε το βάρος με το αποτέλεσμα. 60/3,0625=19,5!

Ο αριθμός που προκύπτει από την μαθηματική πράξη είναι ο περίφημος ΔΜΣ. Και αν ρίξεις μια ματιά στον παρακάτω πίνακα, με αυτό τον αριθμό μπορείς να εξακριβώσεις αν το βάρος σου είναι φυσιολογικό ή όχι.

/

Αν λοιπόν το βάρος σου κυμαίνεται μεταξύ 19 και 24 μονάδες ΔΜΣ, τότε ανήκεις στα άτομα με φυσιολογικό βάρος!

MAKE IT SIMPLE
Μπερδεύτηκες; Θέλεις κάτι πιο απλό για να “τεστάρεις” το βάρος σου; Όπως και να έχει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαριέτα Μαρκούση έχει κι άλλους τρόπους να κάνεις την απάντηση στο ερώτημα, πιο απλή. “Πριν πελαγώσουμε από τα παραπάνω ας δούμε μερικούς απλούς αλλά συνάμα «αποτελεσματικούς» τρόπους για να δούμε αν τα κιλά που έχουμε είναι σε κανονικά επίπεδα”

Το βάρος είναι μια απλή αφαίρεση…

Πώς θα σου φαινόταν μια απλή, γρήγορη αφαίρεση; Το φυσιολογικό βάρος είναι 10 μονάδες κάτω από το ύψος. Αν για παράδειγμα μια γυναίκα έχει ύψος 1,70μ. τότε το ιδανικό βάρος της είναι γύρω στα 60 κιλά. Εύκολο;

To μέγεθος στα ρούχα σου… μετράει!

Το νούμερο στα παντελόνια και τα μπλουζάκια σου είναι ένας καλός δείκτης για να σιγουρευτείς πως είσαι σε καλό δρόμο. Αν συνήθως λοιπόν φοράς small ή και medium, τότε δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα.

P.S.: Εσύ που έχεις ύψος 1,80μ. ή/και γυμνάζεσαι εντατικά μην αγχωθείς. Στην περίπτωσή σου δύσκολα τα medium ρούχα είναι ένδειξη φυσιολογικού βάρους!

Έχεις φωτογραφική μνήμη; Θα βοηθήσει…

Θυμάσαι πόσα κιλά ήσουν πριν πέντε χρόνια; Πριν από δύο με τρία; Μια ένδειξη πως το βάρος σου είναι σε σωστά επίπεδα έχει να κάνει με το γεγονός πως “δεν έχεις πολλές αυξομειώσεις βάρους και κάθε χρόνο σου κάνουν τα ρούχα του προηγούμενου έτους” σημειώνει η κα. Μαρκούση.

Ορκίσου στο αγαπημένο μου τζιν…

Δεν υπάρχει πιο αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης από το τζιν σου! Αυτό, λόγω υλικού δηλαδή, δύσκολα θα μπορέσει να ανεχθεί παραπάνω κιλά. Θα σε στενέψει! Αν λοιπόν το φοράς ακόμη χωρίς να σε στενεύει, τότε όλα είναι μια χαρά.

P.S.: Δεν μιλάμε για το τζιν που αγόρασες αφού πήρες μερικά κιλάκια και έκτοτε έγινε το αγαπημένο σου. Αυτό, δεν πιάνει!!

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Στην τελική, αν ακόμη δεν είσαι σίγουρη για τα κιλά σου, την απάντηση θα σου δώσουν οι ειδικοί. Πώς; Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Μαριέτα Μαρκούση σου δίνει τις επιλογές:

α. Κάνε γενικές εξετάσεις
Τα παραπάνω κιλά συνήθως καταγράφονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε ένα γενικό τσεκ απ. Αν “νιώθεις όμορφα με το βάρος σου και παράλληλα δεν έχεις μη φυσιολογικές εξετάσεις αίματος”, τότε βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.

β. Κλείσε ένα ραντεβού με το γιατρό σου ή το διαιτολόγο σου
Μια απλή επίσκεψη θα σου λύσει όλες τις απορίες. Αν δηλαδή στο προγραμματισμένο ραντεβού με τον παθολόγο ή τον γυναικολόγο σου δεν σου αναφέρει πως πρέπει να χάσεις βάρος, τότε δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα. Αντίστοιχα και ο διαιτολόγος θα σου δώσει την πληρέστερη εικόνα για το βάρος σου και τι πρέπει (αν πρέπει) να διορθώσεις.

Read More

And More