Παχαίνουν οι υδατάνθρακες; Πρέπει ή δεν πρέπει να τους μειώσεις για να χάσεις κιλά;

Έχεις ακούσει πολλά για τους υδατάνθρακες! Επώνυμες που τους αφορίζουν ως ό, τι χειρότερο στη διατροφή και fad diets που σε παροτρύνουν να τους “κόψεις μαχαίρι”. Είναι όμως πραγματικά οι υδατάνθρακες ο “εχθρός” για το τέλειο σώμα; Θα βοηθήσει πραγματικά να χάσεις κιλά μια δίαιτα που μειώνει αυτή την ομάδα τροφίμων;

Με τη βοήθεια της Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ελένης Σολωμού δίνουμε απαντήσεις και λύνουμε την… παρεξήγηση με τους υδατάνθρακες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;
Σκέψου το σώμα σου σαν μια μηχανή που για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η βασική πηγή ενέργειας λοιπόν του σώματος προέρχεται από τους υδατάνθρακες. “Το 50-55 % της προσλαμβανόμενης ενέργειας πρέπει να καλύπτεται από υδατάνθρακες” αναφέρει η διαιτολόγος. Το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται από πρωτεΐνη και λίπη.

Σημείωσε κι αυτό: Εκτός από τη βασική τους λειτουργία να παρέχουν ενέργεια οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο και στη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων, καθώς και για το σχηματισμό δομών υδατανθράκων στην επιφάνεια των κυττάρων

1. Οι “κακοί” υδατάνθρακες
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να μην τρως τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, αφού αυτό είναι αδύνατο για να λειτουργήσει ο οργανισμός σου σωστά, αλλά από ποια τρόφιμα θα τους προσλάβεις. “Είναι λογικό, ότι δεν είναι όλα τα υδατανθρακούχα τρόφιμα ευεργετικά. Ειδικότερα, οι υδατάνθρακες που περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν ωφελούν καθόλου τον οργανισμό” σημειώνει η διαιτολόγος.

Ποια είναι τα τρόφιμα με υδατάνθρακες που δεν πρέπει να πλησιάζεις; “Τυποποιημένα κέικ, ραφιναρισμένα δημητριακά, αλλαντικά, άλευρα, περιέχουν υδατάνθρακες (απλά σάκχαρα) αλλά και λίπος! Η υπέρμετρη κατανάλωσή τους είναι σαφές ότι οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα” εξηγεί η διαιτολόγος.

Σκέψου το κι αλλιώς. Και οι πρωτεΐνες είναι πολύτιμες για το σώμα, με βασική πηγή τους, μεταξύ άλλων, το κόκκινο κρέας!! Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως αν το παρακάνεις με το κρέας, θα προσφέρεις στον οργανισμό κορεσμένα λιπαρά που σίγουρα θα προσθέσουν λίπος στον οργανισμό σου.


2. Οι “καλοί” υδατάνθρακες

Αντίθετα τρόφιμα που θα σου προσφέρουν υδατάνθρακες χωρίς να επηρεάσουν το βάρος ή την υγεία σου είναι:

1.Ψωμί ολικής άλεσης
2.Βρώμη
3.Πλιγούρι
4.Καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι
5.Δημητριακά/Ζυμαρικά ολικής άλεσης
6.Φρούτα
7.Λαχανικά
8.Όσπρια

Όλα τα παραπάνω αποτελούν διατροφικούς θησαυρούς γιατί:
– Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, βεβαίως σε φυτικές ίνες & νερό.

– Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου

– Προκαλούν αίσθημα του κορεσμού και έτσι προστατεύουν από την υπέρμετρη κατανάλωσή τους.

– Διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου (τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) και ενδείκνυνται σε περιπτώσεις
απώλειας σωματικού βάρους.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΜΕΙΩΣΩ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ;
Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί είναι τόσοι εκείνοι που επιμένουν πως αν μειώσεις τους υδατάνθρακες θα χάσεις κιλά; Η απάντηση είναι προφανής. Γιατί θα χάσεις κιλά. Όμως μια τέτοια δίαιτα θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα , που θα έχουν και σοβαρές συνέπειες.

Ο Περιορισμός τους βραχυπρόθεσμα προκαλεί υπογλυκαιμία, κόπωση και υπνηλία, ενώ το σώμα εξωθείται να αντλήσει ενέργεια από το μυϊκό ιστό (κέτωση)” σημειώνει η Ελένη Σολωμού. Εξαντλούνται τα αποθέματα γλυκογόνου και νερού και χάνεις μεν θεαματικά βάρος, όμως αυτό είναι μυικός ιστός και νερό και όχι λίπος.

Και δεν είναι μόνο αυτό! “Ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων υδατανθράκων συνεπάγεται και αυξημένη κατανάλωση λιπών & πρωτεϊνών. Διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες έχει σχεδόν πάντα χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μειώνει πολλά από τα συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία του παχέος εντέρου. Παράλληλα, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) είναι εύκολο να υπερβούν των φυσιολογικών επιπέδων, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης λίπους” τονίζει η διαιτολόγος.

ΒΑΛΕ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ
Το μυστικό για να διαλέγεις σωστά τα τρόφιμα που θα σου προσφέρουν υδατάνθρακες είναι ο γλυκαιμικός τους δείκτης. Τι σημαίνει αυτό; Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη θα σε βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα και με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγεις τα τσιμπολογήματα και θα ελέγχεις καλύτερα την πείνα σου.

Έτσι μια διατροφή που περιλαμβάνει κυρίως τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιορίζει τον κίνδυνο αύξησης του βάρους. Στον πίνακα που ακολουθεί θα βρεις όλα τα τρόφιμα που σου προσφέρουν υδατάνθρακες, χωρισμένα ανάλογα με το γλυκαιμικό τους δείκτη.
/
*Πηγή: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τη διατροφή.

Συνδύασε λοιπόν τους καλούς υδατάνθρακες που σου προτείνει η διαιτολόγος, με τρόφιμα όσο γίνεται πιο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και έχεις φτιάξει το ιδανικό μενού διατροφής για να είσαι σίγουρη πως δεν θα παχύνεις. Τουλάχιστον όχι εξαιτίας των λατρεμένων σου υδατανθράκων!!

Read More

And More