Μήπως φταίνε τα γονίδιά σου που παχαίνεις; Μήπως φταίει το “παρελθόν” σου;

Το παρλεθόν μιας γυναίκας κατατρέχει τη σιλουέτα της; Μπορεί να φταίνε για τα κιλά σου οι γονείς σου, οι παππούδες σου και οι γιαγιάδες σου; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ασπασία-Σοφία Καλαμάρη δίνει την απάντηση…

“Η παχυσαρκία αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό νόσημα και το αν κάποιος θα το εμφανίσει ή όχι επηρεάζεται και από το γενετικό του υλικό” επισημαίνει η διαιτολόγος!

ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ DNA…
Είναι ένα θέμα που απασχολεί διαιτολόγους, γενετιστές και επιστήμονες! Πόσο σημαντική είναι η κληρονομικότητα στη σιλουέτα σου; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… “Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά από φυσιολογικούς γονείς έχουν μόνο 10% πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αυξάνει στο 50% εάν ένας από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος” επισημαίνει η διαιτολόγος.

Τα “παχυντικά” γονίδια
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί ορισμένα γονίδια τα οποία επηρεάζουν διαφορετικά «στοιχεία» που ορίζουν το βάρος μας (όπως την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την όρεξη, τον κορεσμό κ.α.). Τι σημαίνει όταν κάποιος έχει αυτά τα γονίδια; “Ότι υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίζουν βάρος και λίπος σώματος όταν εκτίθενται σε ενεργειακή υπερφόρτιση (αυξημένη πρόσληψη θερμίδων), συγκριτικά με κάποια άλλα άτομα” αναφέρει η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ασπασία-Σοφία Καλαμάρη. Πριν όμως φρικάρεις και πιστέψεις ότι δεν υπάρχει σωτηρία πρέπει να κρατήσεις ένα στοιχείο: μπορεί να φταίει το γονίδιο, δεν μπορεί όμως να αποτελέσει την απόλυτη αιτία των περιττών σας κιλών.

Δείξε μου το τραπέζι του φίλου σου, να σου πω πόσα κιλά είσαι…
Μια αιτία, ακόμη πιο δυνατή και από το ίδιο σου το DNA είναι η κακή συνήθεια! Πόσες φορές την εβδομάδα παίρνεις το οικογενειακό παγωτό μαζί με την κολλητή σου για να παρακολουθήσετε ταινία στον υπολογιστή; Αλήθεια πόσο τυρί μπορείς να φας στην… καθισιά σου όταν το μενού περιλαμβάνει γεμιστά; Ή ακόμη, πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγες το φαγητό σου χωρίς αναψυκτικό; “Το περιβάλλον (οικογενειακό, κοινωνικό, οικονομικό) μπορεί και επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και τις συνήθειες άσκησής μας”.

“Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι γονείς είναι πολύ πιθανό να έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά όχι μόνο γιατί τα παιδιά έχουν αυτή την προδιάθεση αλλά και γιατί τα παιδιά έχουν υιοθετήσει τις κακές διατροφικές συνήθειες των γονέων” επισημαίνει η διαιτολόγος…

Συνήθειες που παχαίνουν…
Ακινησία: Καναπές, δουλειά… δουλειά, καναπές, κρεβάτι… Πόσο λάθος μπορεί να είναι αυτή η ακινησία. Περπάτησε λίγο, τρέξε λίγο, κάνε μια βόλτα στις βιτρίνες, κατέβα μια στάση πριν και περπάτησε μέχρι το σπίτι, πάρκαρε το αυτοκίνητο σου πιο μακριά… Κάνε κάτι. Ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού είναι ένα είδος γυμναστικής.

Άγχος: Κι όμως το άγχος δεν δυσκολεύει μόνο την… αναπνοή σου. Όταν αφήνεις το στρες να σε καταβάλει, τότε οργανισμός εκκρίνει μια ουσία, την κορτιζόνη. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού σου και έτσι να αποθηκεύεις περισσότερο λίπος. Ιδιαίτερα στην κοιλιά. So relax!

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά: τηγανιτά, καπνιστά κρέατα, ζαμπόν, λουκάνικα, γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, βούτυρο, μπέικον, σάλτσες, γλυκά, πατατάκια. Η στέρηση δεν είναι η λύση. Θα πρέπει όμως να αντιληφθείς πως για όλα χρειάζεται μέτρο. Θα πρέπει να αντιληφθείς ότι όλα τα παραπάνω ανήκουν στα extreme sports της διατροφής.
Αλκοόλ και ζάχαρη: Αυτοσυγκράτηση. Μείωσε τη ζάχαρη από τον καφέ σου, μην παρασύρεσαι όταν βγαίνεις από τους γύρω, πιες ένα κρασάκι. Κι αυτά τα σφηνάκια, τι τα θέλεις;

Ανεπαρκής ύπνος: Όταν δεν κοιμάσαι καλά, ο οργανισμός σου εκκρίνει ορμόνες που παράγουν λίπος. Επίσης, η έλλειψη ύπνου θα σε κάνει να επισκεφτείς το ψυγείο, αφού αυξάνει την όρεξή σου.

Read More

And More