9 υλικά που θα κάνουν τα γλυκά του Πάσχα τον καλύτερο σύμμαχο στο αδυνάτισμα

Θυμάσαι μια παλιά διαφήμιση που έλεγε πως “δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο”; Αν το σκεφτείς, αυτό μπορεί να ταιριάζει απόλυτα στη δίαιτά σου. Εκεί λοιπόν που αισθάνεσαι πως για άλλη μια φορά δεν θα μπορέσεις να πεις όχι σε κουλουράκια, σοκολάτες και τσουρέκια μέσα στο Πάσχα, έρχεται ο ειδικός να σου πει πως να κάνεις τα γλυκά των γιορτών super food, κατάλληλα για τη διατροφή σου. Πάντα με το απαραίτητο μέτρο ε;

“Τα μπαχαρικά για παράδειγμα όταν προστεθούν στα φαγητά μας δεν προσδίδουν μόνο νοστιμιά και γεύση παράλληλα παρουσιάζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση και αφομοίωση συστατικών […] με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο μεταβολισμός μας” αναφέρει η διαιτολόγος διατροφολόγος Ιωάννα Βασιλακοπούλου με τη βοήθεια της οποίας συντάσουμε το fitness black book των πασχαλινών γλυκών.

ΚΑΝΕ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΟΥ ΠΙΟ FIT…

1. Βάλε στα κουλουράκια και το τσουρέκι λίγο τριμμένο τζίντζερ. “Η αδυνατιστική του δράση οφείλεται στη δραστική ουσία τζιντζενοσίδες συστατικό που βοηθά στην απώλεια βάρους και ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Τα εκχύλισματα Ginger εμφανίζουν αντιοξειδωτική δράση. Κάποια συστατικά του Ginger απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες επιτυγχάνοντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού”.

Cooking Tip: Μπες στις συνταγές του TLIFE με ένα “κλικ” εδώ και βρες συνταγές για πασχαλινά γλυκά με λίγες θερμίδες! Θυμήσου να νοστιμίσεις με λίγο τζίντζερ για έξτρα ενίσχυση του μεταβολισμού.

2. Βάλε στη ζεστή σοκολάτα σου πιπέρι καγιέν. Το ρόφημα κακάο με πικάντικο πιπέρι καγιέν, εκτός από κλασική και gourmet επιλογή “βελτιώνει το πεπτικό σύστημα του οργανισμού και κατ’ επέκταση μεταβολισμό των τροφών και την αποβολή των υποπροϊόντων του μεταβολισμού”.

Diet Tip: Δοκίμασε άγλυκο κακάο χωρίς προσθήκη ζάχαρης που έχει εξίσου υπέροχη γεύση, λίγες θερμίδες και πολλά, πολλά θρπετικά συστατικά. Αν θέλεις τη σοκολάτα σου πιο γλυκιά βάλε κάποιο υποκατάστατο ζάχαρης!

3. Πασπάλισε με κανέλα τα κουλουράκια σου!
Σε κάθε περίπτωση είναι το πιο must μπαχαρικό για τα γλυκά, τόσο για την ωραία γεύση και το άρωμα, όσο και για την συμβολή του στο αδυνάτισμα. “Βοηθά στη βελτίωση και ομαλοποίηση των επιπέδου σακχάρου στο αίμα προάγοντας την κυτταρική ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επιπλέον βοηθάει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα να δρα ως συνπαράγοντας στην παραγωγή κυτταρικής ενέργειας συνεπώς και στο μεταβολισμό. Τέλος αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών για των ανθρώπινο οργανισμό”.

Smart Tip: Πασπάλισε με κανέλα και τα ροφήματά σοκολάτας, τσαγιού ή τον καφέ σου! Θα βοηθήσει πολύ τον μεταβολισμό σου.

4. Τρίψε λίγο μοσχοκάρυδο στη ζύμη για τα τσουρέκια ή πασπάλισε με αυτό τα γλυκά σου αφού έχουν ψηθεί. Ξέρω, ξέρω το βασικό συστατικό για το τσουρέκι, αυτό που του δίνει το ιδιαίτερο άρωμά του είναι το μαχλέπι. Δεν θα χάσεις καθόλου όμως σε γεύση αν το εμπλουτίσεις με μοσχοκάρυδο.

“Επιδρά θετικά στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Βοηθάει στη πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ειδικά των τροφών που περιέχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε άμυλο και λίπος”

5. Συνδύασε την κανέλα με το γαρίφαλο. Αυτά τα δύο μυρωδικά είναι από τα πιο αγαπημένα της κουζίνας σου. Εκτός όμως από εξαιρετικό άρωμα έχουν και απίστευτη αντιοξειδωτική δράση. Ειδικά το γαρίφαλο. “Αποτελεί ένα μπαχαρικό με τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Λειτουργεί ως χωνευτικό και δρά ως σπασμολυτικό σε πόνους πεπτικού με αποτέλεσμα να συντελεί στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού των τροφών”

6. Πασπάλισε τα κουλούρια σου με σουσάμι και τα τσουρέκια με αμύγδαλο
. Μπορεί να το κάνεις έτσι κι αλλιώς για έξτρα γεύση, όμως αυτό είναι ένα μικρό μυστικό που βοηθά τη σιλουέτα σου. Το σουσάμι προσφέρει αντιγηραντική δράση χάρη στις λιγνάνες που εμποδίζουν τη συσσώρευση παραγόντων που οδηγούν σε γήρανση όπως η οξείδωση των λιπών, αλλά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ξεμπλοκάρουν το μεταβολισμό, ενισχύουν τη λάμψη του δέρματος και χαρίζουν λαμπερά μαλλιά. Φυσικά και οι ξηροί καρποί όπως το αμύγδαλο περιέχουν καλά λιπαρά που προσφέρουν πολλά στο σώμα και την προσπάθεια να αδυνατίσεις.

7. Διάλεξε αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις παρασκευές σου. Από ότι φαίνεται το ψωμί, τα κράκερ και όλα εκείνα τα προϊόντα που αντικαθιστούν το επεξεργασμένο αλεύρι με ολικής άλεσης δίνουν πιο γρήγορα την αίσθηση πως είσαι χορτάτη και έτσι συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. σημειώνει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

8. Διάλεξε νέα υλικά στη θέση του απλού αλευριού. Κι όμως, δεν υπάρχει μόνο το απλό αλεύρι. Μπορείς πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσεις αλεύρι βρώμης και έτσι να μειώσεις τις θερμίδες στα γλυκά σου. Η βρώμη είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και πρωτεΐνες που συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της όρεξης, καθώς δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως θα ελέγξεις καλύτερα την όρεξή σου μέσα στην ημέρα και έτσι θα τρέφεσαι πιο σωστά!

9. Τέλος, μπορείς να φροντίσεις να περιορίσεις τη ζάχαρη στα γλυκά, χρησιμοποιώντας υποκατάστατα ζάχαρης όπως η στέβια που θα δώσουν την απαραίτητη γλυκύτητα, αλλά καθόλου θερμίδες. Για να πάρεις μια ιδέα πως θα βάλεις τη στέβια στα γλυκά σου κάνε “κλικ” εδώ και δες συνταγές για γλυκά με στέβια!

Γλυκιά υποσημείωση: Τα υλικά αυτά σαφώς και αγαπούν τόσο το μεταβολισμό, όσο και τη γραμμή σου. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τρέφεσαι αποκλειστικά με γλυκά και αυτό το Πάσχα! Μια ισορροπημένη διατροφή, με πολλά γεύματα, πολύ νερό και φρούτα με λαχανικά είναι η εγγύηση πως θα διατηρήσεις τα κιλά σου, ενώ απολαμβάνεις τα γλυκά των γιορτών.

Read More

And More