Θέλεις να χάσεις κιλά; Τότε οργάνωσε το ψυγείο σου σωστά. Δες πως…

Μπορεί να μην τα καταφέρνεις να είσαι συνεπής με τις δίαιτες. Μπορεί ο αυτοέλεγχός σου μπροστά σε μια λιχουδιά να είναι μέτριος. Και μπορεί να έχεις αγανακτήσει με τη συμπεριφορά σου και με εκείνα τα περιττά κιλά που δεν λες να χάσεις. Άκου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην βάζεις σπίτι σου πειρασμούς. Έτσι, όταν σε πιάνει εκείνη η λιγούρα να μην έχεις να φας παχυντικά πράγματα… όταν σε πιάνει εκείνη η λιγούρα για “γουρουνιές” να είσαι καταδικασμένη στην “αξιοπρέπεια”.

Πώς θα το πετύχεις αυτό; Με όπλο σου… το ψυγείο!

Δείξε μου το ψυγείο σου, να σου πω αν θα παχύνεις, έχω να σου πω! Ένα λάθος τακτοποιημένο ψυγείο μπορεί να είναι το ένα και μοναδικό πρόβλημα που δεν μπορείς να χάσεις κιλά. Αρχιτεκτονική ψυγείου λοιπόν για ένα σώμα όνειρο…

RE-ORGANISE
Βγάλε όλα τα τρόφιμα του ψυγείου έξω… Μήπως να κάνεις μια αποψυξούλα; Kατάστρωσε το σχέδιο με έξυπνο τρόπο και θα δεις πως μόνο ένα καλά οργανωμένο ψυγείο θα σε βοηθήσει να χάσεις ή και να διατηρήσεις τα κιλά χωρίς προσπάθεια.

Μέχρι εκεί που βλέπει το μάτι σου
Κάνε το τέστ! Ποιο είναι το σημείο εκείνο στο οποίο επικεντρώνεις κάθε φορά ανοίγοντας το ψυγείο; Εκεί πρέπει να βάλεις τα υγιεινά τρόφιμα. Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, φρούτα, χυμούς και αυγουλάκια πρέπει να μπούνε σύμφωνα με τον διαιτολόγο διατροφολόγο Νικόλαο Κριαρά σε πρώτη θέα. Έτσι, κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο το πρώτο που θα πάρεις θα είναι κάτι ελαφρύ και υγιεινό.

“Αν ψωνίζεις μία φορά για όλη την εβδομάδα τότε υπολόγισε 14 τεμάχια γαλακτοκομικών, 2 για κάθε ημέρα (γιαούρτι ή γάλα). Τα περισσότερα πρέπει να είναι γιαούρτια, διότι περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να προσφέρεται λόγω των αυξημένων αναγκών των οστών της γυναίκας” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Άφησε απ’ έξω τα έτοιμα φαγητά
Θα εκπλαγείς με τον τρόπο που θα αντιδράσεις χωρίς καν να το σκεφτείς. Αν δεν υπάρχει στο ψυγείο λουκανικάκι Φρανκφούρτης ή τα κατεψυγμένα λαχταριστά λουκανικοπιτάκια και τυροπιτάκια τότε κι εσύ θα ετοιμάσεις κάτι πιο υγιεινό από τα χεράκια σου. Και δεν χρειάζεται να είσαι master chef! Τι θα έλεγες για μια φρέσκια σαλάτα ή μια ομελετίτσα με λαχανικά;

“Θεώρησε δεδομένο ότι θα πρέπει να καταναλώνεις τα αυγά για να στηρίξεις το μυικό σου σύστημα, να σφίξεις το δέρμα σου και να νιώθεις πιο κομψή μιας και μεταβολίζουν ταχέως τα λίπη” εξηγεί ο διαιτολόγος.

Κρύψε τα “αμαρτωλά” ποτά στο βάθος
Εντάξει, καταλαβαίνω ότι μπορεί να θέλεις να έχεις μια μπίρα ή κάποιο αναψυκτικό στο ψυγείο για μια ώρα ανάγκης. Δυο φίλους που ήρθαν ξαφνικά, έναν “ξαφνικό” επισκέπτη. Είναι όμως ανάγκη να τα έχεις σε περίοπτη θέση; Καταχώνιασέ τα πίσω πίσω στο ψυγείο και δεν θα τα αναζητήσεις. Αντίθετα γέμισε τα ράφια της πόρτας με μπουκάλια νερό, χυμούς φρούτων και λαχανικών. Θα είναι το πρώτο που θα επιλέξεις ανοίγοντας το ψυγείο για κάτι δροσιστικό.

“Επέλεξε να έχεις χυμούς λαχανικών στο ψυγείο σου, ώστε να καταναλώνεις 2 ημερησίως, δηλαδή 14-15 εβδομαδιαίως. Θα προασπίσεις τη χλωρίδα του εντέρου σου, θα αποβάλλεις τις τοξίνες και θα ενισχύσεις τις καύσεις του μεταβολισμού σου” τονίζει ο κ. Κριαράς.

Left-(Over)
Είναι κρίμα να πετάς το φαγητό που έμεινε, σύμφωνοι! Δεν είναι ανάγκη όμως να αφήνεις στο ψυγείο ολόκληρο το κουτί της οικογενειακής πίτσας από το περασμένο βράδυ. Μια καλή ιδέα θα ήταν να μοιράσεις το φαγητό που έμεινε σε μικρές ατομικές μερίδες. Έτσι κάθε φορά που θα υποκύπτεις στην εύκολη λύση, τουλάχιστον θα τρως μόνο μια μικρή μερίδα και όχι όλο το φαγητό που έμεινε. Επίσης καλό είναι να τα σκεπάσεις για να μην φαίνονται και σου… βάζουν πειρασμούς.

Απόφυγε τους γλυκούς πειρασμούς
Λυπάμαι που θα στο πω, αλλά η γιορτή δεν κρατά 40 μέρες. Γιατί αν κάτι τέτοιο ισχύει, πες αντίο στην καλλίγραμμη σιλουέτα σου. Μην αφήνεις λοιπόν το κουτί με τα γλυκά στο ψυγείο. Μοίρασε τα γλυκά σε μερίδες και τύλιξέ τα με αλουμινόχαρτο. Έτσι και δεν θα τα “λιγουρεύεσαι” κάθε φορά που ανοίγεις το ψυγείο και σε πιο σωστές ποσότητες θα τα καταναλώνεις.

Μια καλή ιδέα γενικά είναι να επιλέξεις σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο. Και την ανάγκη σου για γλυκό θα καλύψει και δεν θα σε επιβαρύνει με θερμίδες. “Να καταναλώνεις 1 πλακάκι (18γρ – 20γρ) ανά 3 ημέρες. Θα προστατέψεις το νευρικό σου σύστημα και θα χαρίσεις στον οργανισμό σου ευεξία και τόνωση ψυχολογίας. Μη φοβηθείς τις θερμίδες. Στη συγκεκριμένη ποιότητα και δοσολογία, θα τονώσουν τις καύσεις του μεταβολισμού” συστήνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Γέμισε τα συρτάρια με φρούτα
Σου έχει τύχει να ανοίγεις το ψυγείο από νευρικότητα; Αν το ψυγείο είναι γεμάτο φρούτα, τότε αυτά είναι που θα επιλέξεις. “Επίλεξε μία ποικιλία φρούτων εποχής και σε αριθμό 5 την ημέρα. Οπότε, σίγουρα χρειάζεσαι 35-40 φρούτα εβδομαδιαίως. Θα σε βοηθήσουν στο να μη πεινάς, θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα καθώς επίσης και το γαστρεντερικό σου” προτείνει ο κ. Κριαράς.

Του Λευτέρη Σαββίδη με τις πολύτιμες συμβουλές του Διαιτολόγου Διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά

Read More

And More