7 παράγοντες της γυναικείας φύσης που σαμποτάρουν τη δίαιτά σου

Το γυναικείο σώμα είναι διαφορετικό από το αντρικό. Οκ! Το γνωρίζεις αυτό πολύ καλά. Το ήξερες όμως πως μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει και στοιχεία της θηλυκής της πλευράς που εμποδίζουν τη δίαιτά της;

Με τη βοήθεια του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά σου δίνουμε επτά ιδιαιτερότητες του γυναικείου οργανισμού που κάνουν τη δίαιτα πιο δύσκολη. “Το γυναικείο σώμα, ανατομικώς και μόνο, είναι πιο δύσκολο να χάσει κιλά. Όμως, όχι αδύνατον να επιτύχει ένα γρήγορο ρυθμό, εάν ο εκάστοτε διαιτολόγος – διατροφολόγος, προσέξει τα σημαντικά στοιχεία του κάθε σώματος και σε πλήρη ενδελεχή έλεγχο να τα αξιοποιήσει.”εξηγεί ο διαιτολόγος.

1 – Λιγότεροι μύες: Μια γυναίκα χάνει πιο δύσκολα κιλά, διότι έχει μικρότερη μυική μάζα. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι με την εις άτοπον απαγωγή, περιέχει περισσότερο λίπος άρα και αυξημένες λιποαποθήκες.

Αυτό αυτόματα σημαίνει πως καις θερμίδες πιο αργά σε σύγκριση με έναν άνδρα. Και τα… ανδρικά μούσκουλα, μεταφράζονται αυτόματα σε αύξηση του μεταβολισμού, κάτι που βοηθά να κάψεις θερμίδες ακόμη και όταν δεν κάνεις τίποτα. Μην απορείς λοιπόν που σε κάθε διαιτολόγιο οι άντρες μπορούν να φάνε λίγο παραπάνω…

2 – Όταν γίνεται της ορμόνης… Οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας μας παραπέμπει να θεωρήσουμε λογικό το γεγονός του μειωμένου μεταβολικού ρυθμού, μιας και το σώμα, για την προστασία του, ”δεσμεύει μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης” ώστε να τηρήσει την ευρωστία του.

Μόνο την διαδικασία του κύκλου της περιόδου να μετρήσεις λοιπόν, αντιλαμβάνεσαι πως για το καλό σου, το σώμα σου είναι υποχρεωμένο να “συγκεντρώνει” σαν μαγνήτης περισσότερη ενέργεια και θερμίδες.

3- Οι γυναίκες επιλέγουν υδατάνθρακες και οι άντρες πρωτεΐνες: Σε έρευνα απεδείχθη ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να επιλέγουν τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, ενώ οι άντρες κρέας.

Επειδή όλα είναι μια αλυσίδα, ο άντρας έχοντας πιο ανεπτυγμένο μυικό σύστημα αποζητά πρωτεΐνη στο κρέας, ενώ οι γυναίκες το αντίθετο. Και κάπως έτσι είναι πιο εύκολη και δικαιολογημένη η αύξηση βάρους, η κατακράτηση υγρών αλλά και ο μικρότερος ρυθμός καύσεις θερμίδων.

4- Τεστοστερόνη VS Οιστρογόνα: Όπως λέμε άνδρες εναντίον γυναικών. Η ορμόνη τεστοστερόνη, θρέφει τους μύες και συμβάλει καθοριστικά στην γρήγορη καύση θερμίδων. Αντίθετα η παρουσία των οιστρογόνων, έχει σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αποθήκευση λίπους στο σώμα.

Guess What!! Η τεστοστερόνη είναι η ανδρική και τα οιστρογόνα η γυναικεία ορμόνη, που σημαίνει πως το ανδρικό σώμα παράγει περισσότερη από την πρώτη και το γυναικείο από τη δεύτερη αντίστοιχα. Οπότε, κάνε τα μαθηματικά και θα δεις πως και εδώ η γυναικεία σου φύση σε δυσκολεύει.

5- Η εμμονή στη δίαιτα. Οι γυναίκες έχοντας την επιθυμία της γρήγορης αποβολής σωματικού βάρους, καταφεύγουν σε πολύ αυστηρές δίαιτες, οι οποίες είναι φυσικά λάθος.

Βάλε λοιπόν πως ο μεταβολισμός της γυναίκας είναι από κατασκευής πιο αργός. Αν τον καταπονήσεις και με εξαντλητικές δίαιτες, τότε τον επιβραδύνεις ακόμη περισσότερο. Το αρνητικό αποτέλεσμα των συνεχόμενων διαιτών, είναι ότι χάνουν βάρος, ως επί το πλείστον σε υγρά αλλά κουράζουν και ατονούν τον μεταβολισμό τους.

6 – Ο υποθυρεοειδισμός αγαπά τις γυναίκες. Οι γυναίκες, εμφανίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό υποθυρεοειδισμό σε σχέση με τους άντρες, πράγμα το οποίο σημαίνει αυξημένη νωθρότητα, κούραση, αδυναμία και κατ’ επέκταση μειωμένος μεταβολικός ρυθμός.

Εδώ να σου θυμίσω το ραντεβού σου με τον ενδοκρινολόγο. Αν ρυθμίσεις το θυρεοειδή σου, τότε όλα θα είναι πάλι όπως πριν και δεν έχει να φοβηθείς τίποτα.

7- Το πολύπλοκο αναπαραγωγικό σύστημα των θηλυκών. Η ευαίσθητη και εύθραστη περιοχή γύρω από τα όργανα αναπαραγωγής μιας γυναίκας αναγκάζει το σώμα να… την προστατέψει με περισσότερο λίπος.

Ναι, μπορεί να θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό, όμως στη σωστή αναλογία είναι απαραίτητο για το σώμα. Έτσι, για λόγους προστασίας του σώματος και των γυναικολογικών λειτουργιών όπως της μήτρας, εντοπίζεται αυξημένη τάση αποθήκευσης λίπους στην περιοχή κάτω από το στομάχι και γύρω από τους μηρούς.

Read More

And More