Don’t Worry Be Happy! Οδηγός για να είσαι ευτυχισμένη αυτά τα Χριστούγεννα

Εσένα τι θα σε έκανε ευτυχισμένη αυτές τις γιορτές; Μήπως είναι εκείνο το ζευγάρι γόβες που είδες στο T-Shop; Ένα ταξίδι σε κάποιο μέρος φωτεινό (Αστραπιαία έρχεται στο μυαλό η πόλη του φωτός) με τον αγαπημένο σου; Τα δώρα κάτω από το δέντρο (μην σε πείσει κανείς ό,τι είσαι μεγάλη γι’ αυτά) ή τα πάρτι με αγαπημένα πρόσωπα; Ό, τι και να πιστεύεις πως είναι εκείνο που θα σου χαρίσει την ευτυχία, σου έχω νέα. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου… κι εμείς σε βοηθάμε να τη βρεις!

Χαρά! Κάτι παραπάνω από ένα απλό συναίσθημα
Οι έρευνες δείχνουν πως η ευτυχία και η χαρά δεν είναι ένα απλό συναίσθημα. Αρκεί σαν κινητήριος δύναμη για να σε κάνει πιο κοινωνική, γενναιόδωρη, αγαπητή στους γύρω σου. Φτάνει για να σου δώσει ενέργεια να κάνεις όλα όσα σε γεμίζουν και σε ικανοποιούν. Η επιστήμη όμως το λέει καθαρά. Αφού η καλή διάθεση γεννιέται μέσα σου, ίσως είναι χάσιμο χρόνου να την ψάχνεις εκεί έξω. Κι όμως ένας μέσος άνθρωπος σπαταλά περίπου οκτώ ώρες την ημέρα δουλεύοντας με σκοπό την απόλυτη ευτυχία. Ξοδεύει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα στο δρόμο για το μέρος εκείνο που πιστεύει πως θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη χαρά ή ακόμη κοιμάται οκτώ ώρες την ημέρα φροντίζοντας να ονειρευτεί όλα εκείνα όσα πιστεύει ακράδαντα πως θα τον κάνουν ευτυχισμένο. Σχεδόν κανείς όμως δεν αφιερώνει ούτε ένα λεπτό αναζητώντας την ευτυχία εκεί που πραγματικά βρίσκεται… μέσα του!

src=/files/Image/Fitness/2013/YGEIA/12/happiness_1.jpg

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Είναι ουσίες, συστατικά του εαυτού σου που για κάποιον εξωκοσμικό λόγο σε κάνουν να αισθάνεσαι μια σειρά από συναισθήματα. Για να το καταλάβεις οι ορμόνες σου είναι οι χορδές σε μια κιθάρα, τα όργανα μιας ορχήστρας που κάνουν όλο αυτό που είσαι να λειτουργεί. Γι’ αυτό και λίγο πριν της ημέρες της περίοδου αισθάνεσαι να παίζει hard rock κάπου μέσα στο μυαλό σου ή οι προσωπικές σου στιγμές στο κρεβάτι με τον αγαπημένο σου έχουν (σχεδόν!) πάντα μια γαλήνια μουσική υπόκρουση απέραντης ικανοποίησης.

Ποιες όμως από αυτές τις ορμόνες μπορούν να σε φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία; Οι ειδικοί καταλήγουν στις παρακάτω.

-ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ
Είναι ένας από τους κύριους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και όπως πιθανότατα σου υποδεικνύει και το όνομά της μπορεί να σε εφοδιάσει με απίστευτη ενέργεια, καλή διάθεση και ευφορία για να νιώθεις χαρούμενη. Α, μην ξεχάσω πως η έκρηξη ντοπαμίνης στο σώμα σου, σε βοηθά και να αδυνατίσεις. Αν αυτό δεν σε κάνει λίγο πιο ευδιάθετη, τότε τι;

Πώς θα βάλεις τη ντοπαμίνη στο πιάτο; Βρίσκεται κατά βάση σε ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά, αλλά και στο πορτοκάλι, το λεμόνι, τις φράουλες και όσες τροφές περιέχουν βιταμίνη C. Όπως φαίνεται η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της ντοπαμίνης. Άλλες τροφές για να διεγείρεις τη ντοπαμίνη στον οργανισμό είναι η μπανάνα αλλά και οι ξηροί καρποί.

-ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ
Διάσημη σχεδόν όσο και η σοκολάτα, φαίνεται να βρίσκεται πίσω από κάθε έκφανση καλής διάθεσης. Κάτι σαν την καλή σου νεράιδα σε μορφή χημικής ένωσης ή πιο σωστά νευροδιαβιβαστή. Εμφανίζεται μετά από κάθε αναζωογονητική σεξουαλική πράξη, αλλά και αφού απολαύσεις ένα κομμάτι σοκολάτας ή γελάσεις με την ψυχή σου. Α, να μην ξεχάσω: Αν δεν φροντίσεις να πάρεις αρκετή σεροτονίνη, τότε θα σε πιάσουν ληγούρες και “bye, bye δίαιτα”!

Πώς θα αποκαλύψεις τη σεροτονίνη μέσα στο πιάτο σου; Εμπλούτισε το καθημερινό σου διαιτολόγιο με υδατάνθρακες και ιδίως με σύνθετους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί πολύσπορο, όσπρια και καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι.

src=/files/Image/Fitness/2013/YGEIA/12/happiness_2.jpg

-ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ
Θυμάσαι τον μύθο του Αυγερινού και της Πούλιας; Ξέρεις, των ερωτευμένων που ζούσαν κάτω από την κατάρα ο ένας να ζει το πρωί και ο άλλος τη νύχτα με αποτέλεσμα να μην συναντιώνται ποτέ; Φαίνεται λοιπόν πως η Πούλια των ορμονών σου έχει όνομα και λέγεται Μελατονίνη. Εμφανίζεται στον οργανισμό σου στη θέση της σεροτονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η επίφυση του εγκεφάλου παράγει το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, αλλά τη νύχτα, η παραγωγή της σεροτονίνης σταματά και παράγεται μελατονίνη.

Πώς θα την βάλεις σε λειτουργία; Η μελατονίνη χρειάζεται κατάλληλες συνθήκες! Ποιες είναι αυτές; Ηρεμία (όχι δυνατή μουσική, όχι τσιγάρο ή καφεϊνούχα ροφήματα), χαλάρωση και χαμηλό φωτισμό για να πάρει ο εγκέφαλος το ερέθισμα πως έφτασε η νύχτα.


-ΑΔΡΕΝΑΛΙΝΗ

Ναι, ίσως αυτή η ορμόνη δεν είναι της ευτυχίας, αλλά του εκνευρισμού, του θυμού και της υπερδιέγερσης. Όπως όμως η αγάπη και το μίσος είναι ένα βήμα μακριά, έτσι κι εσύ μπορείς να εκμεταλλευτείς τις εκρήξεις αδρεναλίνης προς ώφελός σου. Άκου πως έχει το πράγμα. Τσακώνεσαι στη δουλειά (ή με την μαμά σου που θέλει να ξέρει πότε θα πας από εκεί για τις γιορτές, τον καλό σου που επιμένει να καλέσει όλο του το σόι σπίτι χριστουγεννιάτικα κτλ). Σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται και όλες σου οι αισθήσεις οξύνονται. Πιάνεις κάτι και το σπάς, χτυπιέσαι, βγάζεις μια τρομακτική κραυγή. Και ξαφνικά μέσα σου επικρατεί απόλυτη γαλήνη. Έχεις βγάλει το αρνητικό συναίσθημα και η ένταση με την οποία “χτυπήθηκες” ή φώναξες σε βοήθησε να παράγεις ενδορφίνες που σε έκαναν να αισθανθείς και πάλι “γαλήνη”!

Κάνε την αδρεναλίνη φίλη: Εκείνη την ώρα της κρίσης, αντί να “χυμήξεις” στην αιτία του θυμού, φόρα φόρμα και κάνε δυναμική γυμναστική. Χορό, zumba, kick boxing ή κάτι αντίστοιχο που να απαιτεί να τα δώσεις όλα. Ο συνδυασμός γρήγορων κινήσεων και εξάσκησης, αλλά και ο ιδρώτας, θα σε βοηθήσει να βγάλεις τα αρνητικά συναισθήματα από μέσα σου και να απελευθερώσεις ενδορφίνες που ανεβάζουν τη διάθεση.

src=/files/Image/Fitness/2013/YGEIA/12/happiness_3.jpg

ΜΥΡΙΣΕ & ΑΚΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ
Έχεις παρατηρήσει πόσο πιο εύθυμη και έτοιμη να ψωνίσεις αισθάνεσαι αυτές τις μέρες κάθε φορά που βγαίνεις βόλτα στα μαγαζιά; Χαρούμενες μελωδίες, απολαυστικές μυρωδιές και χρώματα σε κάνουν να θέλεις να τα αγοράσεις όλα. Κι αν σου έλεγα πως για όλα αυτά ευθύνεται η όσφρηση και η ακοή σου; Έρευνα στην Αμερική ισχυρίζεται πως μια εύθυμη μελωδία, σε συνδυασμό με γνώριμες και ζεστές μυρωδιές κάνουν τον άνθρωπο πιο δεκτικό, καλοδιάθετο και χαρούμενο. Γι’ αυτό και όλα τα μεγάλα καταστήματα φροντίζουν για τη μουσική τους, αλλά ακόμη και να αλλάξουν το αποσμητικό χώρου τους αυτή την περίοδο.

Τι να κάνεις; Δύο είναι τα τινά. Ή που θα βρεις χρόνο για περισσότερες βόλτες στη χριτουγεννιάτικη αγορά (κατά προτίμηση χωρίς το δώρο Χριστουγέννων στην τσέπη για να μην το μετανιώσεις όταν γυρίσεις σπίτι) ή που θα δημιουργήσεις αυτές τις συνθήκες ευφορίας στο σπίτι σου. Με μια απλή αναζήτηση στον υπολογιστή σου θα βρεις εκατοντάδες τραγουδάκια που θα σου φτιάξουν τη διάθεση για να βάλεις ως μουσική υπόκρουση όσο είσαι σπίτι. Παράλληλα φρόντισε να προμηθευτείς αιθέρια έλαια και αρωματικά κεράκια ή ακόμη και να φτιάξεις μόνη σου κουραμπιέδες και μελομακάρονα και έτσι ευωδιάσει το σπίτι από τα υπέροχα μυρωδικά όπως η κανέλα, το ροδόνερο και το γαρίφαλο.

src=/files/Image/Fitness/2013/YGEIA/12/happiness_4.jpg

ΓΕΛΑ ΚΙ ΑΣ ΜΗ ΘΕΣ
Σύμφωνα με κλινικές έρευνες του πανεπιστημίου του Gratz στην Αυστρία, την Ινδία και τις ΗΠΑ το γέλιο μειώνει τα επίπεδα των στρεσογόνων ορμονών (επινεφρίνη και κορτιζόλη) στο αίμα. Όπως καταλαβαίνεις αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αισθάνεσαι καλύτερα, να μπορείς να αντιμετωπίσεις το άγχος και το στρες της δουλειάς και των υποχρεώσεων. Κι αν δεν υπάρχει η αφορμή; Ε, και; Γέλα από μόνη σου!

Ενεργοποίησε το γέλιο σου
: Γράψε στην ατζέντα σου πως θα αφιερώσεις 10-15 λεπτά από τη μέρα σου για να γελάσεις. Αν σου φαίνεται χαζό να ξεκαρδιστείς στα γέλια κοιτώντας τον τοίχο βάλε την αγαπημένη σου κωμωδία, πάρε τηλέφωνο εκείνη τη φίλη σου που ξέρεις πως πάντα μπορεί να σου φτιάξει το κέφι. Και φυσικά… γέλα! Δυνατά. Με την ψυχή σου.

src=/files/Image/Fitness/2013/YGEIA/12/happiness_5.jpg

ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Έμαθες τις ορμόνες, ανακάλυψες τον τρόπο να βάλεις στο παιχνίδι της ευτυχίας την ακοή και την όσφρηση, τι άλλο θες; Ψάξαμε και ανακαλύψαμε τρία πράγματα που αν τα βάλεις στο πρόγραμμα μέσα στις γιορτές -που μεταξύ μας χωρίς αυτά δεν έχουν και νόημα τα Χριστούγεννα- θα γεμίσεις τα αποθέματα ευφορίας σου. Όλα με βάση έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία που εντόπισε τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή των ανθρώπων που προκαλούν ευτυχία:

1. Το 14,2% λοιπόν όσων ερωτήθηκαν απάντησαν το προφανές. Λίγη τρυφερότητα, αγάπη, χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και φυσικά σεξ. Το σεξ είναι η πιο “καθαρή πηγή” ευεξίας αφού κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης παράγονται στον εγκέφαλο ενδορφίνες που ανεβάζουν τη διάθεση και σε γεμίζουν με ένα αίσθημα πληρότητας. Δεν χρειάζεται λοιπόν να σου πω κάτι εδώ ως συμβουλή… νομίζω;

2. Φρόντισε να παρακολουθήσεις μια θεατρική παράσταση ή μια συναυλία. Σύμφωνα με το 9.3% των ερωτηθέντων στην ίδια έρευνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που τους έδωσαν χαρά. Γιατί γνωρίζεις πως τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι πράγματα!

3. Το περπάτημα ή η πεζοπορία. Τέλος, στο top 3 των δραστηριοτήτων που φέρνουν την ευτυχία βρέθηκε η φυσική δραστηριότητα. Το έχουμε ξαναγράψει εδώ στο Fitness πως όλες οι δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους κάνουν καλό τόσο στο σώμα, όσο και στο πνεύμα. Οι έρευνες αποδεικνύουν πως η ενασχόληση με τη φύση, σε συνδυασμό με την εξάσκηση μπορεί να προετοιμάσει τον οργανισμό για παραγωγή “ισχυρών” ποσοτήτων ευεξίας με τη μορφή σεροτονίνης (δεν την αποκαλούν τυχαία ορμόνη της χαράς)! Τώρα θα μου πεις κάνει κρύο… Ε, και; Ντύσου καλά και ξεχύσου στα πάρκα και τις εξοχές! Θα δεις πως αξίζει τον κόπο.

Και μια τελευταία σημείωση
: Το αλκοόλ να ξέρεις κατατάσσεται σύμφωνα με την ίδια έρευνα στην 11η θέση, οπότε μην βασίζεσαι και απόλυτα σε αυτό… Είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να έρθεις κοντά με άτομα που αγαπάς, να τσουγκρίσεις το ποτήρι σου, όμως δεν είναι και η βασική αιτία να νιώσεις απέραντη αγαλίαση. Για να μην αρχίσω πάλι να απαριθμώ πόσες θερμίδες σου δίνει ή τι κακό κάνει στο συκώτι και γενικότερα στην υγεία σου!

Read More

And More