Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα! Ποια είναι; Πώς εκδηλώνονται; Τι μπορείς να κάνεις;

Σεξ κάνουμε όλοι. Ενημερωμένοι για τα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) είμαστε όμως όλοι;

Ο μαιευτήρας γυναικόλογος Θεόδωρος Φυτρόπουλος σου δίνει όλες τις πληροφορίες για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και πολύτιμες συμβουλές με όσα πρέπει να κάνεις.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΠΑΣΧΩ ΑΠΟ ΣΜΝ;

Τα ΣΜΝ είναι μια σειρά από μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο κατά κύριο λόγο μέσω της σεξουαλικής επαφής. Κάνουν την εμφάνισή τους στον ανθρώπινο οργανισμό και συχνά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα συμπτώματα που να σε κάνουν να ανησυχήσεις.

Είναι πιθανό τα συμπτώματα να εμφανιστούν μέρες, εβδομάδες ή ακόμη και χρόνια μετά τη σεξουαλική επαφή. Και φυσικά, σε όλο αυτό το διάστημα μπορεί κανείς να προσβάλλει τους επόμενους ερωτικούς του συντρόφους.

Παρόλα αυτά υπάρχουν βασικές ενδείξεις που πρέπει να σε οδηγήσουν στο γιατρό για λεπτομερή εξέταση και ενδεχόμενη θεραπεία. Τα πιο συχνά συμπτώματα που θα παρουσιάσεις είναι τα εξής:

-Πληγές, ανωμαλίες ή φυσαλίδες κοντά στα γεννητικά όργανα, στον πρωκτό ή το στόμα

-Κάψιμο ή πόνο κατά την ούρηση

-Φαγούρα, κακοσμία ή ασυνήθιστη έκκριση από τον κόλπο ή τον πρωκτό

-Περιομφαλικός πόνος (πόνο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα)
-Αιμορραγία από τον κόλπο μεταξύ του έμμηνου κύκλου


1 στους 4

Ο πανικός δεν είναι ποτέ καλό σύμβουλος, ούτε όμως και η αδιαφορία. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μας αφορούν όλους. Αν σκεφτείς μόνο πως 1 στους 4 νέους έχει προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ, όπως αναφέρει κ. Φυτρόπουλος, μπορείς να αντιληφθείς πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις όσο περισσότερα μπορείς για αυτά.

Αν λοιπόν έχεις ενδείξεις ότι πάσχεις από κάποιο ΣΜΝ, απευθύνσου αμέσως στον ειδικό γιατρό που θα σου λύσει κάθε απορία. Μην ντρέπεσαι, μην αισθάνεσαι άσχημα γι’ αυτό. Μια εξέταση μπορεί να προστατέψει τόσο εσένα, όσο και το σύντροφό σου από μεγαλύτερους μπελάδες στο μέλλον.

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΗ ΣΜΝ

Ιοί, βακτήρια, ζωύφια ή παράσιτα, οι αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση ενός ΣΜΝ είναι πολλές. Παρακάτω θα βρεις τα πιο συνήθη ΣΜΝ και βασικές πληροφορίες σε ό, τι αφορά τις επιπτώσεις τους στην υγεία:

1. Κονδυλώματα (HPV)
Πρόκειται για πάθηση που εμφανίζει ιδιαίτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια. Αποτελούν μία από τις πιο βασικές αιτίες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο γυναικολόγος σου, με την κατάλληλη εξέταση μπορεί να διαγνώσει τα κονδυλώματα. Δεν υπάρχει θεραπεία, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με καυτηρίαση και θεραπευτική αγωγή.

2. Χλαμύδια

Είναι από τα πιο συνηθισμένα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, που ευτυχώς μπορεί να θεραπευτεί. Αν μετά από εξέταση διαγνωσθείς με χλαμύδια είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσεις και τον ερωτικό σου σύντροφο έτσι ώστε να κάνει κι αυτός θεραπεία.

3. Βλεννόροια
Ανήκει στα ΣΜΝ των οποίων η θεραπεία είναι επίσης σχετικά απλή. Η βλενόρροια μπορεί να ιαθεί με τη χρήση κατάλληλων αντιβιοτικών, ύστερα από συνταγή γιατρού. Μπορεί να επικαθίσει στις σάλπιγγες και να προκαλέσει ακόμη και στείρωση.


4. Έρπης των γεννητικών οργάνων (HSV-2)

Ο έρπης γεννητικών οργάνων ανήκει στην κατηγορία των ΣΜΝ που δεν θεραπεύονται πλήρως. Ο γιατρός σου καθορίζει την αγωγή, χορηγώντας κατά κύριο λόγο ειδικά αντιικά (αντιβιοτικά) τις περιόδους που ο έρπης παρουσιάζει έξαρση. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις πως πρόκειται για πάθηση που μπορεί να μεταδοθεί, ακόμη και αν έχει γίνει χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη.

5. Ηπατίτιδα Β
Αν και πολλοί δεν το γνωρίζουν είναι κι αυτή μια ασθένεια που μεταδίδεται με το σεξ, καθώς και ύστερα από μετάγγιση αίματος. Η ηπατίτιδα προσβάλει το συκώτι, ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή.

6. HIV – AIDS
Πρόκειται για την πιο αναγνωρίσιμη και δυστυχώς από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες του ανθρώπου. Η πρόληψη όπως πολύ καλά γνωρίζεις είναι η μεγαλύτερη ασπίδα σου απέναντι στον ιό. Ο HIV προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα και ο ασθενής μένει απροστάτευτος από κάθε ιό που μπορεί να “εισβάλλει” στον οργανισμό του.

7. Ηβικές ψείρες
Μικρά ζωύφια που εμφανίζονται στην ηβική περιοχή. Ανήκει στα ΣΜΝ, καθώς οι ψείρες μεταφέρονται από τον ένα στον άλλο κατά τη διάρκεια του σεξ. Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από τις ψείρες, θα πρέπει να απολυμάνεις σεντόνια και κλινοσκεπάσματα στα οποία μπορεί να βρίσκονται και να σε ξαναπροσβάλουν.

8. Σύφιλη
Πρόκειται για βακτήριο που θεραπεύεται μετά από ειδική αγωγή. Αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει ακόμη και εγκεφαλικά προβλήματα.

9. Τριχομονάδες
Τα παράσιτα που αποκαλούνται τριχομονάδες μεταδίδονται πολύ εύκολα και εκτός από τη σεξουαλική επαφή, μπορούν να μεταδωθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο και από τα ρούχα (ακόμη και πλυμένα) ή μαγιό.


ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΟ! ΜΑΘΕ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΣ…

Όλοι αισθανόμαστε άβολα πολλές φορές ακόμη και να διαβάσουμε για ένα τέτοιο θέμα υγείας. Όμως πρέπει να ξέρεις πως τα ΣΜΝ μπορούν μακροπρόθεσμα να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα, καρκίνο, ακόμη και θάνατο. Το Α και το Ω λοιπόν εκτός από τη σωστή ενημέρωση είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ! “Πρέπει να είσαι εγκρατής. Είναι πιθανό να αποκτήσεις ένα τέτοιο νόσημα με την επιδερμική επαφή και μόνο. Δεν είναι απαραίτητη η διείσδυση. Γι’ αυτό μην ξεχνάς το προφυλακτικό για οποιαδήποτε σεξουαλική επαφή (κολπική, στοματική ή πρωκτική) και από την αρχή ως το τέλος αυτής, καθώς και τις εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα” εξηγεί ο γυναικολόγος.

Μην ξεχνάς ότι είναι ευκολότερο να προλάβεις ένα ΣΜΝ από το να το θεραπεύσεις. Ακόμη κι αν έχεις μόνιμο σύντροφο, ενδέχεται να κινδυνεύεις από τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που είχε ο καθένας σας στο παρελθόν.

Read More

And More