Fitness Quiz! Πόσο καλά γνωρίζεις τον τρόπο που επιδρά η γυμναστική στο σώμα σου;

Η γυμναστική βοηθά να κάψεις περισσότερες θερμίδες, διορθώνει τη στάση του σώματος, σε βοηθά να χάσεις κιλά και να διορθώσεις τις ατέλειες. Η γυμναστική όμως έχει και μικρά ή μεγαλύτερα μυστικά για να δουλεύει σωστά. Τι εννοώ; Ξέρεις πόσα λεπτά τρέξιμο πρέπει να κάνεις για να δεις αποτέλεσμα; Έχεις ιδέα πόσο νερό πρέπει να πίνεις κατά τη διάρκεια της εξάσκησης;

Έχουμε το fitness quiz που θα εξετάσει τις επιδόσεις σου σε θέματα γυμναστικής! Απάντησε στις ερωτήσεις και δες πόσο υψηλό είναι το fitness IQ σου.

1. Πόσες φορές πρέπει να κάνεις αερόβια άσκηση (τρέξιμο, περπάτημα, jogging κλπ) την εβδομάδα

  1. 1-2

  2. Τουλάχιστον 3
  3. 7
  4. Όσες περισσότερες θέλεις

H σωστή απάντηση: Το λιγότερο 3
Η καρδιαγγειακή-αερόβια άσκηση είναι το κλειδί για να αυξήσεις τις καύσεις και να χάσεις βάρος. Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως είναι πολύ σημαντική η επανάληψη. Ξεκινώντας λοιπόν θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις αερόβια άσκηση για 30′ λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, αφήνοντας το πολύ δύο μέρες κενό ανάμεσα στις ασκήσεις. Σταδιακά μπορείς να αυξήσεις τις ημέρες σε 5 ή 6 χωρίς όμως να ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι να αφήνεις και μια μέρα ανάρρωσης για να δώσεις χρόνο στο σώμα να ξεκουράζεται.

2. Η γυμναστική σου δεν είναι απαραίτητο να γίνεται συνεχόμενα. Μπορείς να μοιράσεις τις ασκήσεις σου σε μικρότερα τμήματα μέσα στην ημέρα (από 10′ λεπτά το καθένα) και να πετύχεις τα ίδια απότελέσματα.

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Η σωστή απάντηση: Σωστό
Μην μπαίνεις στο “τριπάκι” όλα ή τίποτα. Η γυμναστική δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχρεωτικό μάθημα μιας ώρας. Μικρά σετάκια των δέκα λεπτών, τα οποία μοιράζεις όποτε έχεις χρόνο μέσα στην ημέρα, έχει αποδειχτεί πως μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη με εκείνα ενός προγράμματος που εκτελείται συνεχόμενα. Σκέψου κάθε δεκάλεπτο να προστίθεται στον ημερήσιο χρόνο γυμναστικής και βάλε στόχο να κάνεις πάντα τουλάχιστον μισή ώρα εξάσκηση.

3. Πόσο νερό πρέπει να πίνεις κατά τη διάρκεις της γυμναστικής;

  1. Πίνεις κάθε φορά που διψάς
  2. Εξαρτάται από τον βαθμό ως τον οποίο θα ιδρώσεις
  3. 1 ποτήρι κάθε 15′ με 20′ λεπτά
  4. 2 ποτήρια κάθε 15′ με 20′ λεπτά

Η Σωστή απάντηση: 1 ποτήρι κάθε 15′ με 20′ λεπτά
Σε μία ώρα εντατικής εξάσκησης, ένας μέσος άνθρωπος χάνει εως και 1 λίτρο νερού μέσω του ιδρώτα. Έτσι 1 ποτήρι ανά 20′ λεπτά αναπληρώνει τις ανάγκες σου. Παρόλα αυτά, είναι εξίσου σημαντικό να πίνεις νερό τόσο πριν, όσο και μετά τη γυμναστική.

4. Τι από τα παρακάτω είναι πιο κατάλληλο για ζέσταμα;

  1. Διατάσεις/Stretching
  2. Περπάτημα μέτριας έντασης για 5′ λεπτά
  3. Επαναλήψεις με ελαφριά βαράκια
  4. Όλα τα παραπάνω
  5. Μόνο το Α και το Β
  6. Μόνο το Β και το C

Η Σωστή Απάντηση:To Β και το C
Αντίθετα με τα όσα μπορεί να πιστεύεις, οι διατάσεις δεν βοηθούν στο ζέσταμα. Το ζέσταμα μπορεί να αποτελεί μέρος των ίδιων των ασκήσεων, σε πιο ήπια ένταση ή κάποια άλλη άσκηση όπως τρέξιμο, περπάτημα, χορός. Αρκεί να αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και τον ρυθμό της αναπνοής και ενεργοποιεί τους μύες για να “πάρουν μπρος. Θα πρέπει να έχει διάρκεια 5′ με 10′ λεπτά.

5. Πότε είναι καλύτερο να κάνεις διατάσεις

  1. Πριν τη γυμναστική
  2. Μετά τη γυμναστική
  3. Κάθε ώρα της ημέρας

Η Σωστή απάντηση: Μετά τη γυμναστική
Πάντα πρέπει το σώμα να είναι ζεστό πριν από κάθε άσκηση διατάσεων/stretching. Ένας κρύος μυς, αν διαταθεί μπορεί να προκαλέσει τράβηγμα ή ενόχληση. Σκέψου τους μύες σου σαν έναν ιμάντα από λάστιχο. Είναι πιο εύκολο να τον τεντώσεις όταν είναι ζεστός, παρά κρύος.

6. Τι μπορεί να συμβεί αν δεν φροντίσεις να… αφιερώσεις κάποια λεπτά για την αποθεραπεία σου μετά τις ασκήσεις

  1. Ζαλάδα
  2. Τάσεις λιποθυμίας
  3. Υπόταση
  4. Μυικοί πόνοι
  5. Όλα τα παραπάνω

Η Σωστή Απάντηση: Όλα τα παραπάνω
Η διαδικασία της αποθεραπείας έχει στόχο να επαναφέρει αργά τους παλμούς της καρδιάς και όλη τη λειτουργία του μεταβολισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν η εξάσκηση διακόπτεται απότομα, η πίεση πέφτει επίσης ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει λιποθυμία ή ζαλάδα. Λίγες διατάσεις, χαλαρό περπάτημα μπορούν να σε βοηθήσουν να ρίξεις τους σφυγμούς σου αργά και σταθερά και έτσι να αποφύγεις τα παραπάνω προβλήματα.

7. Πρέπει να κάνεις καρδιαγγειακή άσκηση τουλάχιστον 20′ λεπτά την ημέρα

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Η Σωστή Απάντηση: Σωστό
Οι ειδικοί συστήνουν αυτό το χρόνο ως το μίνιμουμ και ως 60′ λεπτά σχεδόν καθημερινά για να μπορέσει το σώμα να επωφεληθεί της προσπάθειας. Πρέπει να γνωρίζεις βέβαια πως θα ξεκινήσεις με 20′ λεπτά (ίσως και με λιγότερο στην αρχή για να συνηθίσεις) και σταδιακά θα αυξάνεις το χρόνο που τρέχεις, κάνεις ποδήλατο ή χορεύεις. Σημείωσε επίσης πως στα 20′ λεπτά αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ο χρόνος που χρειάζεσαι για ζέσταμα, ούτε οι διατάσεις κατά την αποθεραπεία.

8. Οι γυναίκες που δεν κάνουν γυμναστική χάνουν ___ μυικού ιστού το χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών

  1. 0 κιλά
  2. 100γρ.
  3. 250γρ.
  4. 1/2 κιλό
  5. 1 κιλό

Η Σωστή απάντηση είναι: 250γρ.
Χωρίς συστηματική ενδυνάμωση, οι μύες συρρικνώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Και αν τα 250γρ. σου φαίνονται λίγα, υπολόγισε πως αυτό σημαίνει λιγότερες καύσεις (αφού οι μύες ατροφούν), χαμηλότερο μεταβολισμό και φυσικά πιο μεγάλη πιθανότητα, με την ίδια διατροφή να πάρεις κιλά. Αντίθετα με τη γυμναστική μπορείς να αποτρέψεις το χρόνο και να ανακτήσεις ή και να αυξήσεις τη μυική σου μάζα, ενεργοποιώντας το μεταβολισμό, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά τη γυμναστική.

9. Ποιος από τους παρακάτω παράγοντες επηρεάζει την ελαστικότητα:

  1. Ηλικία
  2. Φύλο
  3. Επίπεδο εξάσκησης
  4. Θερμοκρασία
  5. Όλα τα Παραπάνω

Η Σωστή Απάντηση: Όλα τα παραπάνω
Η δυνατότητα σου να είσαι πιο ευλύγιστη έχει να κάνει τόσο με την ηλικία σου, όσο και με το γεγονός πως είσαι γυναίκα (άρα και πιο ευλύγιστη από τη φύση σου), με το πόσο γυμνάζεσαι, αλλά και με την εποχή. Φυσικά τα πιο fitness κορίτσια, είναι και πιο ευλύγιστα, αφού η γυμναστική ζεσταίνει και τονώνει τους μύες ώστε να κινούνται πιο ομαλά.

10. Αν γυμνάζεσαι εντατικά, δεν είναι απαραίτητο να αλλάζεις τύπο εξάσκησης

  1. Σωστό
  2. Λάθος

Η Σωστή Απάντηση: Λάθος
Όπως μπορεί εσύ να συνηθίσεις και να κάνεις κάτι, όσο απαιτητικό και αν είναι με μεγάλη ευκολία, έτσι και το μυικό σου σύστημα συνηθίζει στις ασκήσεις που κάνεις. Αν αλλάζεις το ασκησιολόγιο όμως, τότε αυτό προκαλεί το σώμα σου να κινηθεί με διαφορετικό τρόπο και έτσι το αποτέλεσμα είναι εμφανές.

Read More

And More