Σπιρουλίνα, Ιπποφαές, Λεκιθίνη: Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής σε βοηθούν να αδυνατίσεις…

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την ευεργετική σπιρουλίνα ή το ιπποφαές. Οι περισσότερες τα μάθαμε στην προσπάθειά μας να αποκτήσουμε ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη και κουραστική καθημερινότητα. Όμως, τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής είναι τελικά πέρα από σύμμαχοι υγείας και σύμμαχοι στο αδυνάτισμα και στην ομορφιά…

Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και άλλα πρόσθετα έκδοχα φυσικής προελεύσεως. Είναι διαθέσιμα σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας, σκόνης, υγρού και αναβράζοντων δισκίων.

H διαιτολόγος διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου περιγράφει ποια είναι τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα και σε τι μπορούν να σε βοηθήσουν.

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ
Ονομάζεται το τρόφιμο των αστροναυτών, αφού είναι πολύ θρεπτικό και δίνει ενέργεια. Πρόκειται για ένα φύκι του γλυκού νερού, πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ανιοξειδωτικά, ενώ θεωρείται εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής ποιότητας (60-70% περιεκτικότητα).

Σε τι βοηθά:
Χαρίζει τόνωση και ενέργεια, ενώ μπορεί μακροπρόθεσμα και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αμινοξέα να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, τη μείωση της όρεξης και την ενδυνάμωση του μυικού ιστού.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις:
Καλό είναι η λήψη της σπιρουλίνας να γίνεται τουλάχιστον 1 ώρα πριν ή μετά το φαγητό για την καλύτερη απορρόφησή της.

Έχει παρενέργειες;
Η λήψη της θεωρείται γενικά ασφαλής, ακόμα και από άτομα με υπερθυρεοειδισμό αφού δεν περιέχει ιώδιο. Καλό είναι να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από άτομα που έχουν ιστορικό νεφρολιθίασης.

ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Το όνομά του προέρχεται από ένα θάμνο. Είναι ένα έλαιο που βγαίνει από το εν λόγω φυτό, πλούσιο σε βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά αλλά και Ω λιπαρά οξέα.

Σε τι βοηθά
: Ενδείκνυται για τη γενική ευεξία του οργανισμού ενώ βοηθά στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις
: Είναι απαραίτητο η λήψη του ιπποφαούς να γίνεται μαζί με (λιπαρό) φαγητό για καλύτερη απορρόφηση.

Έχει παρενέργειες
; Είναι δύσκολο να προκαλέσει τοξικότητα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες από τη λήψη της. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Health Info: Τόσο το ιπποφαές όσο και η σπιρουλίνα ανήκουν στην κατηγορία των υπερτροφών λόγω της πολύ υψηλής θρεπτικής τους αξίας.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, πρόκειται συνήθως για δισκία που διαλύονται στο νερό.

Σε τι βοηθά
: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που σημαίνει βοηθά στην ρύθμιση του μεταβολισμού. Ενδείκνυται επίσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πώς να το χρησιμοποιήσεις: Δεν έχει σημασία αν η λήψη γίνει με ή χωρίς φαγητό παρά μόνο αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος (π.χ. μεγάλη ηλικία κλπ). Σε περίπτωση στομαχικού έλκους ή προβλημάτων του πεπτικού (καούρες, ευαισθησία σε όξινα τρόφιμα) ενδείκνυται η λήψη της βιταμίνης C στην εστερική της μορφή, η οποία είναι λιγότερο όξινη.
Για λήψη υψηλής δόσης (1000mg και πάνω) συστήνεται η χορήγηση ταμπλέτας βραδείας αποδέσμευσης ή ταχείας αποδέσμευσης χαμηλής περιεκτικότητας (μέχρι 500-650mg) όσες φορές χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να έχουμε καλύτερη και μεγαλύτερη απορρόφηση.

Έχει Παρενέργειες;
Θεωρητικά είναι πολύ δύσκολο να παρουσιαστεί τοξικότητα στη βιταμίνη C. Ωστόσο, καλό είναι να μη γίνεται λήψη μεγαλύτερη των 2000mg/ημέρα, γιατί μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγεται η λήψη υψηλής ποσότητας βιταμίνης C από άτομα που έχουν προδιάθεση στο σχηματισμό πέτρας σα νεφρά.

ΕCHINACEA
Βασίζεται σε ένα θαυματουργό βότανο, το οποίο έχει γίνει ένα θαυματουργό συμπλήρωμα σε δισκίο. Θα σου το έχουν συστήσει σε περιόδους που αισθάνεσαι αδιαθεσία.

Σε τι βοηθά: Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης φαίνεται πως μειώνει αποτελεσματικά τη διάρκεια της ασθένειας (κρυολόγημα, γρίπη), αλλά και την και την οξύτητα των συμπτωμάτων όπως του βήχα, του πονοκεφάλου και της ρινικής συμφόρησης. Η εχινάκια δρα αποτελεσματικά κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ενώ σύμφωνα με κάποιες μελέτες, αυξάνει τη δραστηριότητα των Τ-λεμφοκυττάρων.

Πώς να το χρησιμοποιήσω
: Καλό είναι να το παίρνεις για 15-20 ημέρες, με διακοπή 7-10 ημερών, επαναλαμβάνοντας όσο χρειάζεται. Η παρατεταμένη διαρκής χρήση θα πρέπει να αποφεύγεται.

Έχει παρενέργειες;
Δεν συνιστάται η χρήση από άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και με παθήσεις του αναπνευστικού.

ΩΜΕΓΑ 3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
Είναι τα λεγόμενα καλά λιπαρά. Ναι υπάρχουν και αυτά και όσο κι αν ακούγεται περίεργο βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Σε φυσική μορφή θα βρεις τα Ω3 καλά λιπαρά στα ψάρια.

Σε τι βοηθούν:
Τα Ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη γενική ευεξία του οργανισμού, ενώ συγκεκριμένα μπορούν να δράσουν ευεργετικά κατά των φλεγμονών και των θρομβώσεων και κατά της κατάθλιψης! Τέλος, προάγουν την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και του εγκεφάλου και να βελτιώσουν την κατάσταση διαφόρων δερματοπαθειών (π.χ. ψωρίαση) ή παθήσεων των αρθρώσεων.

Πώς να το χρησιμοποιήσω: Είναι σημαντικό τα Ω3 λιπαρά οξέα να λαμβάνονται πάντα με (λιπαρό) φαγητό λόγω της λιποδιαλυτής φύσεώς τους, ώστε να γίνεται σωστή απορρόφηση.

Έχει Παρενέργειες; Η λήψη μέχρι και 1 γρ την ημέρα θεωρείται συνήθως απόλυτα ασφαλής. Καλό είναι να μη συνδυάζονται με αντιπηκτικά φάρμακα ή συμπληρώματα. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή ακόμα και αιμορραγία σε σπάνιες περιπτώσεις.

ΛΕΚΙΘΙΝΗ
Είναι ουσιαστικά η ουσία που περιέχεται στον κρόκο του αυγού. Μπορείς να τη βρεις σε φυσικά συμπληρώματα σε διάφορες μορφές.

Σε τι βοηθά
: Η λεκιθίνη ευνοεί το μεταβολισμό των λιπών διασπώντας τα σε μικρότερα μόρια, τα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας παρά να αποθηκευτούν ως λίπος. Μπορεί να είναι αποτελεσματική στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, ενώ βοηθά και στην πρόληψη κατά της γεροντικής ανίας.

Πως να τη χρησιμοποιήσω: Προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματική συστήνεται η λήψη της αμέσως πριν ή μετά το φαγητό.

Έχει παρενέργειες; Γενικά, δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τη χρήση λεκιθίνης. Πολύ υψηλές δοσολογίες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές και διάρροια.

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ
Τα προβιοτικά είναι φιλικά προς τον οργανισμό, βακτήρια τα οποία προάγουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Με διευκολύνουν την πέψη και σε απαλλάσσουν από φούσκωμα και δυσφορία στην κοιλιά.

Σε τι βοηθούν: Η χλωρίδα του εντέρου βοηθά στην εξουδετέρωση κάποιων τοξικών υποπροϊόντων της πέψης και στην εμφάνιση «κακών» βακτηρίων και μυκήτων. Επίσης, διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και ευνοεί την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Πώς να τα χρησιμοποιήσω
: Η λήψη τους θεωρείται γενικά ασφαλής. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξαρτήτως ύπαρξης κάποιου προβλήματος ή μη. Βοηθούν πολύ σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φουσκώματος, δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

Έχουν παρενέργειες;
Σε πολύ υψηλές ποσότητες ίσως να μην είναι ανεκτά από τον οργανισμό.

Τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν για να προάγουν την καλύτερη υγεία και όπως υποδηλώνει και η ονομασία τους, αποτελούν συμπλήρωμα στη διατροφή μας. Είναι καλό η χρήση τους να μη γίνεται ανεξέλεγκτα και χωρίς λόγο, για αυτό και συνιστάται πάντα η συμβουλή κάποιου ειδικού.

Read More

And More