Μείωσε το λίπος με 5 απλές καθημερινές κινήσεις

Η μάχη με το περιττό λίπος μπορεί να γίνει περίπατος, αν ξέρεις τα όπλα με τα οποία πρέπει να “πολεμήσεις”… Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη έχει πέντε βασικές καθημερινές κινήσεις που αν τις ακολουθήσεις θα δεις διαφορά στη ζυγαριά και στα ρούχα σου…

1. Με όπλο τα γαλακτοκομικά! Το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το τυρί -στην light/χαμηλών λιπαρών εκδοχή τους βεβαίως- είναι η βάση για να καταπολεμήσεις το λίπος και να βάλεις το μεταβολισμό σε άψογη λειτουργία. “Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και γαλακτοκομικά μειώνουν τη συσσώρευση λιποκυττάρων και ταυτόχρονα επιταχύνουν τη διάσπαση λίπους (λιπόλυση). Συγκεκριμένα, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, η οποία αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της διάσπασης των λιπών” σημειώνει η διαιτολόγος.

2. Κάνε τις απαραίτητες αντικαταστάσεις! Στο έχουμε πει ξανά και ξανά, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι το μεγαλύτερο fitness μυστικό για να τα βάλεις με το περιττό λίπος. “Το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους, όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται”.

Και όχι απλά τρως λιγότερο, αλλά πρέπει να ξέρεις πως “η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης”.

3. Δώσε χρώμα στα ροφήματά σου. Γνωρίζεις ήδη καλά πως το πράσινο τσάι είναι ό, τι καλύτερο για τη δίαιτά σου. “Μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση (3-4 ποτήρια) πράσινου τσαγιού με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια και στη διατήρηση του βάρους. Οι κατεχίνες παρουσιάζουν σημαντική δράση στο λιπώδη ιστό στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ συμβάλλουν και στη βελτίωση της κατανομής του λίπους στο σώμα”.

Εκτός όμως από το τσάι και ο μυρωδάτος ελληνικός καφές μπορεί να έχει αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα. “Ο καφές φαίνεται ότι μπορεί να γίνει σύμμαχος μας και στο αδυνάτισμα, αυξάνοντας την διαδικασία της θερμογένεσης, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, διεγείροντας τις επιπλέον καύσεις”.

4. Επιμένεις μεσογειακά: Κάνε μια λίστα με τα πιο κλασικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής και φρόντισε να υπάρχουν καθημερινά στο τραπέζι σου:

Φρούτα & λαχανικά
Ξηροί καρποί
Καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι
Ψωμί πολύσπορο
Ελιές & ελαιόλαδο
Όσπρια
Ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως
Θαλασσινά

Όλα τα παραπάνω θα δώσουν στο σώμα σου όλα τα απαραίτητα αντιοξεδωτικά που χρειάζεται και αυτό είναι μια πολύ καλή αρχή για να κάψεις λίπος. “Τα αποτελέσματα της ευρύτερης έρευνας για την επίδραση των αντιοξειδωτικών στα λιπώδη κύτταρα υποδεικνύουν ότι παρεμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα” σημειώνει η διαιτολόγος.

5. Βάλε πρόγραμμα στα γεύματά σου. Μπορεί η δουλειά και οι υποχρεώσεις να σε πιέζουν, όμως μπορείς να βρεις έναν τρόπο ώστε να παίρνεις πάντα τα γεύματά σου σε συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα. Ξεκίνα με ένα καλό πρωινό, εφοδιάσου με τα απαραίτητα σνακ στη δουλειά και προγραμμάτισε με ακρίβεια το μεσημεριανό και το βραδινό σου.

“Η συστηματική πρόσληψη τροφής (ανά τρίωρο) συμβάλλει στον έλεγχο του αισθήματος πείνας και κορεσμού, με αποτέλεσμα τη χαμηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη. Επιπλέον, η συχνότητα γευμάτων εξασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του μεταβολισμού και την και μειωμένη αποθήκευση λίπους” σημειώνει η κα. Καπώλη.

Fitness MEMO
Υπάρχουν τροφές που κάνουν καλό, συστατικά που δίνουν έξτρα όπλα στο σώμα για να αποβάλει το περιττό λίπος, όμως εκείνο που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως στο τέλος της ημέρας, μια πρόσθεση είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά. “Το αδυνάτισμα βασίζεται σε απλά μαθηματικά! Στην… «πράξη» οι θερμίδες είναι που μετράνε, ανεξάρτητα με την πηγή από την οποία προέρχονται. Επιπλέον, για την απώλεια κιλών χρειάζεται να εστιάσεις και στις δύο πλευρές του «Ενεργειακού Ισοζυγίου». Με απλά λόγια, πρέπει όχι μόνο να μειώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις από τη διατροφή σου, αλλά και να αυξήσεις αυτές που δαπανάς με τη σωματική σου δραστηριότητα” σημειώνει η διαιτολόγος.

Read More

And More