Γιατί οι γυναίκες παχαίνουν πιο… εύκολα από τους άνδρες! Tips για να διορθώσεις την “αδικία”…

Είναι εξοργιστικό… εσύ προσέχεις και την παραμικρή μπουκιά και εκείνος πέφτει με τα μούτρα στα σουβλάκια 12 τα μεσάνυχτα και δεν παίρνει γραμμάριο πάνω του. Τι συμβαίνει και οι άνδρες δεν… παχαίνουν τόσο εύκολα όσο οι γυναίκες; Και τι μπορείς να κάνεις για να “διορθώσεις” αυτή την αδικία της φύσης;

“Η αλήθεια είναι ότι παρά το γεγονός ότι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι οι άνδρες φαίνεται να είναι περισσότερο απρόσεκτοι όσον αφορά τις διαιτητικές τους συνήθειες έναντι των γυναικών, εντούτοις διατηρούν χαμηλότερο βάρος από τι γυναίκες” εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.

ΑΝΔΡΕΣ VS ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η διαιτολόγος μας δίνει τους λόγους που, όσο κι αν δεν θέλεις να το πιστέψεις, ένας άνδρας δεν παχαίνει τόσο εύκολα όσο μια γυναίκα:

Εκείνοι “κινούνται” πιο πολύ…
Μπορεί να μην ισχύει για όλους και να υπάρχουν γυναίκες που γυμνάζονται και αθλούνται περισσότερο, όμως, κατά τεκμήριο οι άνδρες ασκούνται περισσότερο. Και περισσότερη άσκηση σημαίνει υψηλότερες ανάγκες σε ενέργεια, δηλαδή κατανάλωση περισσότερων θερμίδων.

Ναι, είναι όντως το “ισχυρό” φύλο! Η φύση προίκισε τον άνδρα με περισσότερους μύες, πιο αυξημένους και “δυνατούς”! Έτσι μπορεί να καίει και θερμίδες πιο εύκολα από εσένα. “Είναι δεδομένο ότι ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά ενεργός, κατά συνέπεια απαιτεί ενέργεια για τη διατήρηση του, σε αντίθεση με το λιπώδη. Όσο δηλαδή υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας έχει κάποιος τόσο μεγαλύτερα ποσά ενέργειας (θερμίδες) χρειάζεται.” εξηγεί η διαιτολόγος.

Το λίπος είναι… γυναικεία υπόθεση. Από την άλλη οι γυναίκες από τη φύση τους έχουν διπλάσια µάζα λίπους από τους άντρες. Διαθέτουν περίπου 40 δισεκατομμύρια λιποκύτταρα, ενώ οι άντρες µόνο 20 δισεκατομμύρια. Έτσι το βάρος των γυναικών αποτελείται κατά 20-25% από λίπος, ενώ των αντρών κατά 10-15% από λίπος. Και μια και μιλάμε με ποσοστά ενώ το 20-25% του βάρους των γυναικών αποτελείται από µυς, στους άντρες το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 40%. Όσο όµως περισσότερους µυς έχει κανείς τόσο µεγαλύτερα ποσά ενέργειας χρειάζεται, τόσο περισσότερο μπορεί – και χρειάζεται – να φάει! Επομένως οι γυναίκες έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια, αφού έχουν περισσότερο λίπος.

Έχεις ήδη περισσότερο λίπος από εκείνον…
άρα, κατά έναν τρόπο δεν χρειάζεσαι ενέργεια! Είναι αποθηκευμένη έτσι κι αλλιώς στο σώμα σου. “Έτσι οι γυναίκες με δεδομένη τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα που παρουσιάζει η σύσταση του σώματος τους, σε «μεταβολικά ανενεργό» λίπος (δεν καταναλώνει ενέργεια ο λιπώδης ιστός), είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουν μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια” τονίζει η Αθηνά Ρούντου.

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΤΕΛΙΚΑ;
Να το μεταφράσουμε όμως αυτό σε αριθμούς; Πόσες θερμίδες μπορείς να καταναλώνεις εσύ και πόσες ο αγαπημένος σου; Οι γυναίκες γενικότερα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από τους άντρες. Έχοντας δεδομένη τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα που παρουσιάζει η σύσταση του σώματος τους, σε «μεταβολικά ανενεργό» λίπος (δεν καταναλώνει ενέργεια ο λιπώδης ιστός), είναι φυσιολογικό να παρουσιάζουν μικρότερες απαιτήσεις σε ενέργεια.

– Κατά μέσο όρο οι ενεργειακές ανάγκες μιας γυναίκας είναι 1900-2100 και για απώλεια βάρους 1400-1500. Οι κύριοι παράγοντες βέβαια που καθορίζουν τις θερμίδες είναι το βάρος, ύψος, φύλο, ηλικία και η φυσική δραστηριότητα.

– Αντίστοιχα κατά μέσο όρο οι άνδρες μπορούν να καταναλώνουν 2.400 με 2.500 θερμίδες (αν φυσικά έχουν και κάποια φυσική δραστηριότητα.

TIPS ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Με την φύση δεν μπορείς να τα βάλεις. Με τον κακό εαυτό σου όμως; Ακολούθησε απαρέγκλιτα τις παρακάτω συμβουλές και θα είσαι πιο ήσυχη, πως δεν θα σε νοιάζει αν εκείνος τρώει ακατάσχετα:

– Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα και μη μένεις νηστική για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 ωρών. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός θα κάνει τις απαραίτητες καύσεις για να μην αποθηκεύσεις λίπος και… θα μπορείς να πεις όχι στι βραδινές ανδρικές λιγούρες για junk food!

– Μέτρησε το νερό που πίνεις. Πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 2 λίτρα νερό, απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού και σημαντικό όπλο στη διάσπαση του λίπους

– Απόφυγε την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων (τσιπς, πίτσες, fast food, ξηρούς καρπούς, λιπαρά κρέατα & αλλαντικά, σάλτσες, γλυκά). Μπορεί εκείνος να είναι πιο… ανθεκτικός, όμως δεν είστε το ίδιο! Κατανάλωσε κυρίως βραστά, ψητά και σχάρας και απόφυγε τα τηγανητά. Προτίμησε άπαχα κρέατα και αφαίρεσε πάντα το ορατό λίπος.

– Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα καλό πρωινό! Μια συνήθεια που μπορεί εύκολα να είναι κοινή, αφού και εκείνος χρειάζεται ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα.

– Ένταξε στην καθημερινότητά σου σας 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα). Θυμήσου πως είσαι ένα βήμα πίσω από τον άνδρα σε αυτό το σημείο και για να “του μπεις στο μάτι” πρέπει να ιδρώσεις λίγο παραπάνω.

– Πρακτικές συμβουλές στο τραπέζι: Κατανάλωσε καθημερινά σαλάτες μαζί με το κυρίως πιάτο. Προσπάθησε να τρως αργά, με το γεύμα σου να διαρκεί πάνω από 20 min.

– Συνίσταται να καταναλώνεις στο γεύμα σου πρώτα τη σαλάτα και έπειτα τη μερίδα σου, για να επέρχεται έτσι πιο γρήγορα ο κορεσμός

– Μείωσε το αλάτι και πρόσθεσε στα φαγητά και τις σαλάτες αρωµατικά βότανα, λεμόνι, ξύδι ελαφρά µπαχαρικά και φυσικά καρυκεύµατα.

– Αν καταναλώσεις κάτι ιδιαίτερα λιπαρό, προσπάθησε ταυτόχρονα να καταναλώσεις μεγάλη ποσότητα πράσινης σαλάτας ή χορταρικών

– Μην καταναλώνεις παραπάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως. Προτίμησε την μπίρα, μιας και έχει το λιγότερο αλκοόλ, συγκριτικά με τα υπόλοιπα ποτά, αρκεί να την καταναλώνεις πάντα με μέτρο στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής (Καθημερινά συστήνεται 1 ποτήρι/240ml για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άντρες).

Read More

And More