Πώς θα κάνεις τη ζυγαριά να ξεκολλήσει και να συνεχίσεις να χάνεις κιλά;

Είναι εκείνες οι φορές που έχεις ακολουθήσει πιστά τη δίαιτα και το πρόγραμμα έχει αποτέλεσμα. Μέχρι την ημέρα που το σώμα σου αρνείται να χάσει άλλα κιλά. Για κάποιο λόγο, παρότι κάνεις όλα όσα χρειάζονται, δεν βλέπεις διαφορά στο σώμα, στα ρούχα στη ζυγαριά. Τι φταίει και κολλάς και δεν χάνεις κιλά; Τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξει αυτό;

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς έχει για εσένα τα έξυπνα μυστικά διατροφής που θα κάνουν πάλι τον οργανισμό σου σύμμαχο στην προσπάθειά σου να χάσεις όσα κιλά χρειάζεσαι.

Τι μπορεί να φταίει;
“Πριν αναφερθούμε στις συμβουλές του πώς θα ξεπεράσουμε το σημείο εκείνο της στασιμότητας των κιλών, καλό θα είναι να ασχοληθούμε με το γιατί!” επισημαίνει ο διαιτολόγος. Γιατί κολλάει το σώμα και δεν χάνει;

– Μήπως η δίαιτα που κάνεις είναι λίγο παραπάνω αυστηρή απ’ ό, τι χρειάζεσαι; Πολλές φορές μια εξαντλητική δίαιτα έχει αυτό το αποτέλεσμα μετά από κάποιες μέρες.

– Μήπως έχεις ήδη χάσει πολλά κιλά; Είπαμε η προσπάθεια μπορεί να έχει αποτέλεσμα, όμως κάποια στιγμή το σώμα κουράζεται. Κι εκεί, ακόμη και αν έχεις περιθώριο απώλειας βάρους, τα πράγματα παγώνουν.

– Μήπως πρέπει να κάνεις ένα check up; Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτή η παύση οφείλεται σε κάποια όρμονική διαταραχή, όπως για παράδειγμα θυρεοειδή ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αντίστοιχα, παρόμοιο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει και διαταραχή της έμμηνου ρύσης.

– Μήπως δεν πίνεις αρκετό νερό; Η ελλιπής ενυδάτωση, ακόμη και αν το πρόγραμμα διατροφής είναι ιδανικό, μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία απώλειας βάρους.

– Μήπως προσέχεις τη διατροφή σου, αλλά χάνεις τον έλεγχο σε αναψυκτικά, αλκοόλ ή τυποποιημένους χυμούς; Πολλές φορές οι κενές θερμίδες μπορούν να χαλάσουν κάθε προσπάθεια στο ισοζύγιο θερμίδων που καις και εκείνων που καταναλώνεις.

SMART TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙΣ
Όποιος και αν είναι ο λόγος, πάντα υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις το εμπόδιο και να συνεχίσεις την απώλεια βάρους. Με μια διευκρίνηση βέβαια. Θα πρέπει να υπάρχει λόγος να χάσεις παραπάνω κιλά και ο στόχος σου να είναι ρεαλιστικός. Με αυτό ως δεδομένο ακολούθησε τις συμβουλές του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά.

1. Άλλαξε τα σνακ σου

Ένα μικρό και τονωτικό σνακ πριν το μεσημεριανό ή το βραδινό είναι η καλύτερη λύση για να μην σε πιάσουν ενοχλητικές λιγούρες. Ίσως βέβαια να πρέπει να αναθεωρήσεις όσα επιλέγεις για σνακ. Απόκλεισε κουλούρι Θεσσαλονίκης ή άλλα αρτοσκευάσματα. “Αφαίρεσε τα ψωμιά από το δεκατιανό σου και πρόσθεσε ένα γαλακτοκομικό, όπως ένα ποτήρι γάλα 1.5%” συστήνει ο διαιτολόγος.

2. Μείωσε τη ζάχαρη στα ροφήματα σου

Η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ ή το τσάι σου! Υπάρχει ακόμη και σε τροφές που δεν φαντάζεσαι. Καλό είναι λοιπόν να την αποφύγεις από όπου μπορείς. Δοκίμασε να βρεις κάποιον επάξιο αντικαταστάτη, όπως στέβια ή άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.

3. Έλεγξε τις ετικέτες τροφίμων
Είσαι σίγουρη πως τα αγαπημένα σου προϊόντα είναι κατάλληλα για τη δίαιτα; Μπορείς να σιγουρευτείς απλά τσεκάροντας τις ετικέτες των τροφίμων. “Απόφυγε τα τρόφιμα που αναγράφουν στα συστατικά τους σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού” σημειώνει ο κ. Κριαράς. Είναι δύο συστατικά που προσθέτουν πολλές θερμίδες και ζάχαρη στα τρόφιμα και μάλιστα η ενέργεια αυτή μετατρέπεται σε λίπος.

4. Αύξησε την κατανάλωση νερού


H σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι ένα από τα σημεία κλειδιά για να πιάσει τόπο η δίαιτα. Βλέπεις όσο καλύτερα ενυδατώνεται το σώμα, τόσο πιο αποτελεσματικά δουλεύει και κατα συνέπεια καίει αποτελεσματικά θερμίδες. Πολύ νερό, φρέσκοι φυσικοί χυμοί (πλούσιοι σε βιταμίνες και φυτικές ίνες), ροφήματα όπως τσάι ή καφές (χωρίς ζάχαρη αν γίνεται) είναι το μυστικό για να τα καταφέρεις.

5. Μείωσε το ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και στην κατάλληλη ποσότητα είναι εξαιρετικά ευεργετικό τόσο για την υγεία, όσο και για το αδυνάτισμα. Παρ’ όλα αυτά ίσως εδώ θα πρέπει να μετριάσεις την ποσότητα του. “Μείωσε λοιπόν το ελαιόλαδο, τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στη σαλάτα σου”! Αφαίρεσε ένα κουταλάκι κάθε φορά και θα δεις διαφορά.

6. Προτίμησε πιο φυσικά τρόφιμα

“Επίλεξε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και όσο γίνεται πιο ακατέργαστα” τονίζει ο διαιτολόγος. Αντί για απλά ζυμαρικά, διάλεξε ζυμαρικά ολικής άλεσης ή αντί για λευκό αλεύρι προτίμησε ολικής άλεσης για τα γλυκά ή τα αλμυρά σου. Θα δεις γρήγορα τη διαφορά.

7. Μην επιλέγεις σκληρό αλκοόλ

Το ουίσκι και η βότκα πρέπει να μπουν για λίγο στην άκρη σε κάθε σου έξοδο. Τα βαριά ποτά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και επομένως σου δίνουν πολλές παραπάνω θερμίδες σε κάθε γουλιά. Προτίμησε κρασί ή μπύρα – σε λογικές ποσότητες πάντα – που έχουν μικρότερο ποσοστό αλκοόλ.

8. Κάνε το τρικ με τα λαχανικά πριν πέσεις για ύπνο

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς έχει όμως ένα ακόμη τρικ για να λύσεις το πρόβλημα. “Κατανάλωσε πριν κοιμηθείς λαχανικά ωμά ή βραστά, χωρίς λάδι και χωρίς αλάτι”! Ακολούθησε αυτό το κόλπο και θα δεις πως θα ανταποκριθεί ο οργανισμός, σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και καθόλου θερμίδες, ώστε να συνεχίσει να χάνει βάρος.

Read More

And More