Πρόσθετα Τροφίμων: Ενημερώσου σωστά για τα «Ε»!

Αν τα έχεις καλά με την κουζίνα, σίγουρα θα θυμάσαι τη συμβουλή της μαμάς: «Βάλε λεμόνι στις πατάτες για να μη μαυρίσουν». Και πράγματι, το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο χυμό λεμονιού, ελαττώνει το pH με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η δράση των ενζύμων που ευθύνονται για το αντιαισθητικό σκούρο χρώμα που παίρνουν τα φρούτα και τα λαχανικά αφού κοπούν.

Στη μαγειρική, λοιπόν, χρησιμοποιείς το λεμόνι, το ξύδι, τη ντομάτα, το αβγό και πολυάριθμα άλλα συστατικά για να δώσεις στα φαγητά σου τις επιθυμητές ιδιότητες. Αντίστοιχα, στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται συστατικά – γνωστά ως πρόσθετα τροφίμων – που κρατούν ασφαλή, γευστικά και ελκυστικά τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνεις.

Πολλές οι ανάγκες, πολλά τα πρόσθετα…
Τα αντιοξειδωτικά (π.χ. τοκοφερόλες), τα συντηρητικά (π.χ. σορβικό κάλιο), οι χρωστικές (π.χ. καραμελόχρωμα), τα γλυκαντικά (π.χ. ασπαρτάμη, γλυκαντικό από το φυτό στέβια), και οι γαλακτοματοποιητές (π.χ. λεκιθίνη), είναι ορισμένα μόνο από τα εγκεκριμένα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στα τρόφιμα για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Για παράδειγμα, για να καθυστερήσουν τις αλλοιώσεις που προκαλούν στα τρόφιμα διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η υγρασία, η υψηλή θερμοκρασία και η έκθεση σε μικροοργανισμούς. Επίσης, ορισμένα από αυτά συμβάλλουν στο να διατηρούνται αναλλοίωτα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως είναι η γεύση, το χρώμα και η υφή των αγαπημένων μας τροφίμων και ροφημάτων αρκετό χρόνο μετά την παρασκευή τους

5 στοιχεία που δεν γνώριζες για τα πρόσθετα
– Σύμφωνα με τη νομοθεσία τροφίμων χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα και τα ροφήματα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, επειδή εξυπηρετούν ένα συγκεκριμένο σκοπό που δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλο τρόπο.

Κάθε πρόσθετο παίρνει ένα μοναδικό κωδικό ταξινόμησης «Ε» που επιβεβαιώνει ότι έχει περάσει μία αυστηρή και μακροχρόνια διαδικασία ελέγχου και αξιολογησης ασφάλειας.

Στην Ευρώπη τα πρόσθετα ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο όταν επιβεβαιωθεί ότι, στα επίπεδα και στα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται χρησιμοποιούνται, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

– Τα εγκεκριμένα πρόσθετα, ο σκοπός χρήσης τους, οι ποσότητες στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε κατηγορία τροφίμου ή ροφήματος, κ.λπ. περιλαμβάνονται σε μία λίστα η οποια αναθεωρείται τακτικά και με βάση την οποία διεξάγονται έλεγχοι συμμόρφωσης όσον αφορά στη χρήση τους.

– Σε τακτά χρονικά διαστήματα η EFSA επαναξιολογεί τα ήδη εγκεκριμένα πρόσθετα, ώστε να λαμβάνει υπόψη τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και πιθανές αλλαγές στην τεχνολογία των τροφίμων που μπορεί να τα καθιστούν μη απαραίτητα.

Τα πρόσθετα τροφίμων, λοιπόν, μας επιτρέπουν να παράγουμε και να απολαμβάνουμε ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα και ροφήματα, που ανταποκρίνονται στις γευστικές μας απαιτήσεις. Έτσι, την επόμενη φορά που θα συναντήσεις το γράμμα «Ε» στις συσκευασίες των προϊόντων, θυμήσου ότι, χωρίς αυτά, τα ράφια του Super Market μπορεί και να ήταν… άδεια!

Της Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γεραμά Μαρμίνας
Διαιτολογικό Γραφείο nutrimed Ελληνικού

Read More

And More