Πώς θα χάσω τα τελευταία 2 κιλά; Τι μπορώ να κάνω για τις ραγάδες; Οι ειδικοί απαντούν στις απορίες σου

Τι πρέπει να φας το καλοκαιράκι στην ταβέρνα για να μην πάρεις κιλά; Πως θα καταφέρεις να απαλλαγείς από τα τελευταία 2 κιλά που σε ταλαιπωρούν; Πως γίνεται να εξαφανίσεις τις ραγάδες από την κοιλιά; Ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα του αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε οτιδήποτε σε απασχολεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Συγχαρητήρια, είστε καταπληκτικός κε. Γρηγοράκη και συμπαθέστατος. Έχω τοπικό πάχος! Όχι τρομερό, αλλά είμαι σωματότυπος αχλάδι. Το θέμα είναι ότι το πρόσωπό μου είναι αδύνατο, οπότε αν προσπαθήσω να κάνω δίαιτα χάνω από το πρόσωπο και το στήθος! Και από τους γλουτούς βέβαια, αλλά δεν υπάρχει έστω μια σχετική ισορροπία και τα πόδια μου είναι πολύ χοντρά. Έχετε να μου προτείνετε κάτι;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία,
Από το πρόσωπο φαίνεται αν η δίαιτα που θα ακολουθήσεις είναι αυστηρή. Μια ισορροπημένη διατροφή δε θα σε επηρεάσει σε αυτό το σημείο του σώματος. Αυτό που πρέπει να κάνεις λοιπόν, είναι να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα από όλες τις ομάδες τροφίμων, να αποφεύγεις τα γλυκά, τα λιπαρά τρόφιμα, τα αναψυκτικά.

Στην καθημερινότητά σου να εντάξεις:
– 2 μερίδες γαλακτοκομικών
– 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών
– Μεγάλη ποσότητα νερού.
– 1 φορά την εβδομάδα ψάρι
– 1 φορά κοτόπουλο
– 2 φορές όσπρια
– 2 φορές λαχανικά και
– 1 φορά ζυμαρικά σε μικρή ποσότητα.

Τέλος μια καθημερινή άσκηση 30 λεπτών θα επιφέρει πιο γρήγορα και σωστά αποτελέσματα και κυρίως στην αδύναμη περιοχή, αυτή των γλουτών.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 20 χρόνων με ύψος 1,70μ και ζυγίζω 59,5 κιλά. Θα ήθελα να χάσω 1,5-2 κιλά. Ακολουθώ όσο μπορώ τη δίαιτα Orac και γυμνάζομαι συχνά, αλλά παραμένω στα ίδια κιλά. Ειδικά τις μέρες της περιόδου, τρώω πολύ “άτσαλα”! Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γιώτα,
Το επίπεδο βάρους, σύμφωνα με το ύψος σου είναι απόλυτα φυσιολογικό, γι’ αυτό και τα κιλά αυτά είναι λιγάκι πιο δύσκολο να χαθούν. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι. Συνέχισε να ακολουθείς τη δίαιτα ORAC, να γυμνάζεσαι 3-4 φορές την εβδομάδα, να πίνεις αρκετή ποσότητα νερού καθώς και 2-3 φλυτζάνια πράσινου τσαγιού ημερησίως και μόλις ο οργανισμός σου το επιτρέψει θα χάσεις τα κιλά που επιθυμείς.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Με λένε Σοφία και έχω πρόβλημα με τα κιλά μου. Πάσχω από τη νόσο του Crohn εδώ και αρκετά χρόνια. Είμαι 29 ετών, έχω ύψος 1.65μ. και ζυγίζω 80 κιλά. Θέλω πολύ να χάσω 15 κιλά, απλά λόγω του προβλήματος που έχω με το έντερο δεν τα καταφέρνω. Θα ήθελα πολύ να μου πείτε μια σωστή καθημερινή διατροφή, έτσι ώστε να χάσω αυτά τα 15 κιλά. Σας ευχαριστώ πολύ!
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία,
Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να τρέφεσαι σωστά, γιατί άτομα τα οποία πάσχουν από τη νόσο του Crohn συνήθως εμφανίζουν αναιμίες.

Τις περιόδους που υπάρχει ύφεση της νόσου προκαλώντας πόνο ή διάρροια, προσπάθησε να αποφύγεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, προϊόντα ολικής αλέσεως. Προτίμησε τα μαγειρεμένα λαχανικά και τα όσπρια χωρίς τη φλούδα τους.

Καλό θα ήταν επίσης να αποφύγεις τα λιπαρά, τα γλυκά, τα πικάντικα και τα μπαχαρικά. Αύξησε την κατανάλωση πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, κοτόπουλο). Αν δεν σε ενοχλεί το γάλα και το τυρί μπορείς να τα καταναλώνεις.

Όσον αφορά την απώλεια βάρους προσπάθησε να τηρήσεις τις παρακάτω συμβουλές και σίγουρα θα καταφέρεις να χάσεις κάποια κιλά.
· Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων
· Κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών την ημέρα
· Κατανάλωση 3-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών
· Κατανάλωση αρκετών υγρών (1 ½ – 2 λίτρα ημερησίως)
· Κατανάλωση ελαφριού βραδινού γεύματος
· Καθημερινή άσκηση

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι σε απόγνωση! Θέλω να χάσω βάρος και δεν μπορώ. Είμαι 17 χρόνων, 1,75μ. και 82 κιλά. Κάνω διατροφή, δεν τρώω τίποτα ανθυγιεινό, χορεύω 1 ώρα την ημέρα, κάνω αερόβια γυμναστική, αλλά ακόμα τίποτα! Ακολουθώ κατά γράμμα το τρίωρο, τρώω 5 γεύματα την ημέρα, πολλές σαλάτες, φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Όταν κάνω το μεσημέρι γυμναστική και χορό, βλέπω πως μετά έχω χάσει κάποια γραμμάρια, αν όχι κιλά! Αναγκαστικά μετά πρέπει να φάω μεσημεριανό και όταν τρώω και ξαναζυγίζομαι έχω πάρει 1 ολόκληρο κιλό.

Για παράδειγμα σήμερα το μεσημέρι μετά τη γυμναστική ήμουν 80,5 κιλά και μετά το μεσημεριανό 81,5 κιλά. Αν μπορείτε βοηθήστε με. Δεν ξέρω τι κάνω λάθος. Το θέμα είναι πως έχω εξαντληθεί ψυχολογικά, κλαίω και νιώθω πως η μεγάλη προσπάθεια που κάνω δεν αξίζει. Επίσης έχω στα πλάγια της κοιλιάς πολλές ραγάδες. Μπορείτε να μου πείτε πώς θα τις καταπολεμήσω;
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία,
Εφόσον έχεις κάνει πολλές προσπάθειες να χάσεις το βάρος που θέλεις, αυτό που μπορώ να σου προτείνω είναι να εξετάσεις σε ειδικό διαιτολόγο τι μεταβολισμό έχεις, για να γνωρίζεις ακριβώς πόσες είναι οι θερμίδες που σου αναλογούν για να χάσεις τα περιττά σου κιλά. Έτσι σε συνδυασμό με τις σωστές θερμίδες και με μια ισορροπημένη διατροφή θα έχεις πιο σίγουρα αποτελέσματα.

Οι ραγάδες ποτέ δεν θεραπεύονται τελείως, απλά μειώνεται το πάχος τους. Ωστόσο αν προλάβεις να τις καταπολεμήσεις όσο είναι στο αρχικό τους στάδιο, τότε μπορείς να δείς υπέροχα αποτελέσματα! Αυτά που πρέπει να κάνεις για τις ραγάδες είναι τα εξής:

-Να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή κατά τα πρότυπα της μεσογειακής, ενισχύοντας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρι, ελιές, που αποτελούν τρόφιμα που περιέχουν στοιχεία που ενισχύουν την ελαστικότητα και σφριγηλότητα της επιδερμίδας .

– Φρόντισε να διατηρείς το βάρος σου στα φυσιολογικά επίπεδα και να μην κάνεις αυξομειώσεις.

– Να πίνεις αρκετό νερό. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για το σύνολο της υγείας κι την υγεία της επιδερμίδας.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Το καλοκαίρι όλοι γνωρίζουμε πως είναι εποχή που όλοι το ρίχνουμε λίγο έξω! Τι πρέπει να τρώμε στις ταβέρνες προκειμένου να διατηρήσουμε τα κιλά μας;
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα,
Σίγουρα το καλοκαίρι είναι η εποχή που μας εμπνέει για πολλές εξορμήσεις σε παραθαλάσσιες ταβερνούλες, με το φόβο όμως της ζυγαριάς να παραμονεύει στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να τρώμε σωστά και υγιεινά είναι:
Αποφεύγουμε τα τηγανιτά
Λέμε ναι στα ψάρια και τα θαλασσινά
Συνοδεύουμε πάντα το γεύμα μας με σαλάτα
Σερβίρουμε το φαγητό στο πιάτο μας και δε τσιμπολογάμε από τις πιατέλες ώστε να βλέπουμε την ποσότητα που καταναλώσαμε
Αντί για γλυκό προτιμούμε φρέσκα φρούτα και
Τέλος, περιοριζόμαστε στη κατανάλωση ενός ποτηριού μπύρας ή κρασιού. Φυσικά δε ξεχνάμε τη μεγάλη κατανάλωση νερού.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Ήθελα την βοήθειά σας γιατί έχω ένα πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια! Είμαι 19 χρονών με ύψος 1,55μ και ζυγίζω 60 κιλά! Είχα φτάσει τα 64 κιλά αλλά σε ένα μήνα κατάφερα να τα χάσω. Τώρα θέλω να χάσω άλλα 2 κιλά για να πάω στα 58! Όμως η ζυγαριά εδώ και 2 εβδομάδες έχει κολλήσει και δεν κατεβαίνει ούτε ένα γραμμάριο! Ποτέ δεν έχω καταφέρει να πέσω κάτω απ τα 60 κιλά, ποτέ! Γιατί; Γιατί 2 κιλά με ταλαιπωρούν τόσο πολύ; Δεν θα τα χάσω ποτέ; Γιατί συμβαίνει αυτό; Να σημειώσω πως αυτό το πρόβλημα το εχω εδώ και πολλά χρόνια! Ευχαριστώ πολυ για το χρόνο σας!
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Δήμητρα,
Αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι όλοι έχουμε κάποια κιλά στα οποία “κολλάμε” και για σενα είναι τα 60 κιλά. Επίσης, μπορεί να μην βλέπεις διαφορά στην ζυγαριά, αλλά να έχεις χάσει λίπος και πόντους. Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα ανά τρείς ώρες, να πίνεις αρκετό νερό και πράσινο τσάι. Πρόσθεσε τα φρούτα και τα λαχανικά στην διατροφή σου καθημερινά και φυσικά την άσκηση. Συνέχισε την προσπάθεια σου και σύντομα θα δεις αποτελέσματα.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Είμαι αδύνατη και αναρωτιέμαι, ποιά θα ήταν η κατάλληλη διατροφή για να πάρω λίγα κιλά σωστά και υγιεινά. Το ύψος μου είναι 1,78μ. και είμαι 59 κιλά . Θα ήθελα να πάρω γύρω στα 5 κιλά.
Αναστασία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Αναστασία,
Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ = 18,6 kg/m2), βρίσκεσαι στα όρια του φυσιολογικού με του ελλιποβαρούς επιπέδου. Καλό θα ήταν λοιπόν να πάρεις κάποια κιλά. Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα ώστε να εφοδιάζεις συνεχώς τον οργανισμό σου με ενέργεια, να καταναλώνεις τη σαλάτα μετά και όχι πριν το γεύμα σου για να αποφύγεις το γρήγορο κορεσμό, να μην πίνεις ταυτόχρονα με το φαγητό σου υγρά γιατί και αυτά δημιουργούν αίσθημα πληρότητας και τέλος να προσθέσεις αρκετά ενδιάμεσα σνακ όπως ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών, κράκερ, μπισκότα, παστέλι.

Ένας εύκολος τρόπος να αυξήσεις την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, είναι πίνοντας χυμούς φρούτων αλλά και γάλα αντί για νερό. Η διατροφή σου θα πρέπει να είναι περιορισμένη σε λιπαρά, καθώς η αύξηση βάρους θέλουμε να γίνει με όσο το δυνατόν πιο σωστό τρόπο και όχι με την εναποθήκευση λίπους στον οργανισμό.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 16 χρονών 1,75μ. 70 κιλά και έχω θυρεοειδή. Με δίαιτα χάνω πολύ δύσκολα κιλά. Αλλαγές παρατηρώ μόνο αν κάνω έντονη άσκηση. Μπορείτε να με βοηθήσετε με ένα διατροφικό πλάνο κατάλληλο για την περίπτωση μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ειρήνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ειρήνη,
Αυτό που θα μπορούσες όμως να κάνεις είναι να προσέχεις τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, η διατροφή σου να είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, νερό και πράσινο τσάι. Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα και συνέχισε την άσκηση η οποία θα σε βοηθήσει να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More