Μπορώ να βάλω στόχο 8-10 κιλά το μήνα; Τι να κάνω με το λίπος στην κοιλιά; Οι ειδικοί απαντούν

Μπορείς να χάσεις 35 κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να “κολλήσει” ο οργανισμός σου; Τι μπορείς να κάνεις για το έντονο πρήξιμο και την αδιαθεσία στην κοιλιά; Επιτρέπεται σε μια έφηβη να κάνει δίαιτα για να χάσει κιλά; Οι απορίες σας καταφθάνουν στο TLIFE με ρυθμό ταχύτερο από την αλληλογραφία του Άη Βασίλη! Kαι οι ειδικοί της διατροφής αναλαμβάνουν να απαντήσουν…

Η ομάδα του Κλινικού Διαιτολόγου Διατροφολόγου Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις με σειρά προτεραιότητας

Ερώτηση
Θα ήθελα να σας ρωττήσω το εξής. Είμαι 24 χρόνων, με ύψος 1,65μ. και βάρος 60 κιλά. Λόγω αθλητισμού και γυμναστικής που κάνω χρόνια τα φυσιολογικά ή ικανοποιητικά για την ψυχολογία και τον οργανισμό μου κιλά είναι τα 55. Ωστόσο, λόγω βουλιμικών επεισοδίων είμαι επιρρεπής σε γλυκά και ψωμί. Ο προβληματισμός μου είναι ότι έχω πρώτη φορά λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και ανησυχώ. Τι διατροφή μπορώ να κάνω και να γυμνάζομαι παράλληλα ώστε να τα χάσω ομοιόμορφα από όλο το σώμα;

Υ.Γ. : Είμαι λάτηρς της Μεσογειακής διατροφής αλλά είμαι επιρρεπής στα γλυκά και στο ψωμί στα “επεισόδιά” μου, ενώ κατά την εφηβεία υπήρξα ανορεξική. Έχω μια εμμονή με το σώμα μου που τώρα θέλω να είναι υγιές και όχι skinny!
Eυχαριστώ πολύ 🙂
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη,
Αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το κοιλιακό λίπος και να πετύχεις την απώλεια των 5 kg που θες είναι:

· Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους.

· Καταναλώνετε καθημερινά δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς)

· Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά

· Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)

· Μικρά και συχνά γεύματα

· Καθημερινή πρόσληψη πρωινού

· Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες

· Αυξημένη πρόσληψη υγρών

· Συστηματική φυσική δραστηριότητα

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 37 ετών, έχω ύψος 1,72μ. και ζυγίζω 72 κιλά. Πριν από έξι μήνες γέννησα το δεύτερο παιδί μου και προσπαθώ να χάσω τα 10 παραπάνω κιλά της εγκυμοσύνης. Ακολούθησε σχεδόν πιστά τη δίαιτα Orac για 3 εβδομάδες και έχασα ελάχιστα γραμμάρια. Απογοητεύτηκα πολύ, Μήπως έχει μπλοκάρει ο μεταβολισμός μου; Τι μπορώ να κάνω για αυτό; Σας ευχαριστώ.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Μαρία! Να χαίρεστε πρώτα απ’ όλα το καινούργιο μέλος της οικογένειάς σας. Μετά από μια εγκυμοσύνη ο οργανισμός θέλει κάποιο χρονικό διάστημα για να επανέλθει στα φυσιολογικά του. Η δίαιτα ORAC σας προσφέρει ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιταμινών αλλά δεν αποτελεί εξατομικευμένα διαιτολόγια. Δεν ξέρω αν αυτό το διάστημα θηλάζετε ή όχι, γιατί να γνωρίσετε ότι κι αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πορεία των κιλών σας. Συνεχίστε την διατροφή, αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα και πίνετε πολύ νερό. Αν μετά από ένα μήνα δεν δείτε κάποια διαφορά στο βάρος σας τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ειδικό. Καλή επιτυχία!!

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλημέρα σας. Ήθελα να ρωτήσω και εγώ κατι σχετικό με την δίαιτα orac, η οποία και με εντυπωσίασε, αλλά και με παραξένεψε. Αρχικά να σας πω πως είμαι 28 χρονών, έχω ύψος 1.70μ. και είμαι αυτή την στιγμή 102 κιλά. Κάνω την δίαιτα εδώ και περίπου 3 βδομάδες και παρόλο που κάνω κάποιες αρκετές παρασπονδίες θα έλεγα, που προφανώς ο οργανισμός μου τις επιτρέπει απ’ ότι δείχνει, έχω χάσει ήδη 13 κιλά και έχει μειωθεί ικανοποιητικά και το λίπος μου, παρόλο που η γυμναστική δεν είναι και πολύ “φίλη μου”. Ξέρω ότι το φυσιολογικό είναι να χάνεις περίπου 1 κιλό την εβδομάδα και ότι αυτή η δίαιτα δίνει σαν αποτέλεσμα εώς και 4 κίλα εβδομαδιαία, αλλά δεν περίμενα ο μεταβολισμός μου να λειτουργεί όπως πριν 10 χρόνια που και τότε πάλι είχα χάσει 45 κιλά, μέσα σε μόλις 4 μήνες και δυστυχώς ξαναγύρισα σε εκείνα τα κιλά εδώ και 2 χρόνια που έχω μείνει άνεργη. Μέχρι και πριν 2 χρόνια τα διατηρούσα άψογα.

Λοιπόν, αυτό που με παραξενεύει είναι κυρίως αυτό: Είναι λογικό να χάνω τόσα πολλά κιλά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Και μήπως επειδή από πάντα είχα καλό μεταβολισμό όπως φαίνεται δεν θα έπρεπε να ακολουθώ αυτού του είδους την διατροφή; Αν και όπως σας είπα οι παρασπονδίες μου είναι αρκετές
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα,
Ο οργανισμός σου αντιδρά καλά στην διαδικασία της διατροφής! Τα κιλά που έχασες είναι όντως πολλά για 3 εβδομάδες, αν και η διατροφή ORAC έχει άμεσα αποτελέσματα με 4-6 κιλά τον μήνα. Βέβαια είναι ένα γενικό πρότυπο της διατροφής ORAC, δεν είναι εξατομικευμένο συμφωνά με τις δικές σου απαιτήσεις. Μπορεί να χρειάζεσαι πιο πολλές θερμίδες.

Μια άλλη εκδοχή είναι πώς επειδή τα κιλά ήταν αρκετά και προστέθηκαν σύντομα σχετικά, γι’ αυτό και χαθήκαν απότομα αρχικά. Στο επόμενο όμως διάστημα, ο οργανισμός θα σταθεροποιηθεί και μπορεί να μην υπάρξει απώλεια ή να είναι πολύ μικρή. Μπορείς να συνεχίσεις την ιδία διατροφή, αυξάνοντας λίγο τις ποσότητες του πρωινού και του μεσημεριανού σου, διότι η αντιοξειδωτική διατροφή ORAC είναι σύμφωνη με τη μεσογειακή διατροφή, χωρίς να στερείται κανένα τρόφιμο.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 16 χρόνων και ζυγίζω 80 κιλά, με ύψος 1,59μ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν επιτρέπεται στην ηλικία μου να κάνω δίαιτα. Αν ναι, ποια δίαιτα του TLIFE μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Σοφία,
Η ηλικία σου δεν ενδείκνυται για αυστηρές δίαιτες, διότι βρίσκεσαι σε ένα στάδιο ανάπτυξης και αυτές θα στο στερήσουν. Είναι σημαντικό να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όπως εκείνο της δίαιτας ORAC χωρίς να στερείσαι κανένα τρόφιμο. Γρήγορο αποτέλεσμα θα έχεις αν είσαι τυπική στην διατροφή σου και δεν κάνεις υπερβολές. Δώσε έμφαση όχι μόνο το να χάσεις τα κιλά αλλά και στο να τα διατηρήσεις. Ιδανικότερα είναι τα 55 κιλά.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 32 ετών, 1,80μ. ύψος και 115 κιλά. Είχα κάνει δίαιτα και είχα φτάσει τα 95 πριν από δύο χρόνια και μέσα σε δύο χρόνια πήρα 27 κιλά. Τώρα κάνω δίαιτα. Είχα χάσει 8 κιλά και τα 3 κιλά πλέον πηγαίνουν “ασανσέρ”! Έχω ορμονικά προβλήματα και υποθυρεοειδισμό, όπου παίρνω χάπια και για τα δύο. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι έχω πολλά αέρια και πολλά πρηξίματα με το παραμικρό. Πώς μπορώ να τα καταπολεμήσω αυτά; Δεν μου το προκαλεί κάποιο συγκεκριμένο φαγητό για να το σταματήσω. Τι μπορώ να κάνω; Σας ευχαριστώ πολύ
Nίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Νίνα μου διαβάζοντας ότι μου γράφεις, αρχικά βγάζω το συμπέρασμα ότι ταλαιπωριέσαι καιρό με το θέμα της δίαιτας. Πρώτα θα έπρεπε να ξέρουμε αν αυτά τα 95 κιλά τα έφτασες με αυστηρή και στερητική δίαιτα ή με σωστή διατροφή. Κατά δεύτερον το ότι είσαι στα συν-πλην 3 κιλά να ξέρεις ότι μπορεί να είναι καταστροφικό για τον μεταβολισμό σου και την υγεία σου. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ψυχολογικό κομμάτι, ίσως να έχασες κάπως πιεστικά τα κιλά και τώρα να μην έχεις την δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσεις. Άρα πρέπει να ξεκινήσεις και να βρείς από πού ξεκινάει το πρόβλημα, να πατήσεις πάνω σε αυτό και να τελειοποιήσεις τον στόχο σου.

Για το πρόβλημα με τα αέρια και τα πρηξίματα, θα πρέπει να δεις αν έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:
· Οποιοδήποτε χορταρικό – λαχανικό πρέπει να τρώγεται μαζί με: κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια, αυγό, τυρί κίτρινο, ψωμί, φρυγανιές, ποτέ σκέτη σαλάτα! Αλλιώς συνοδευόμενη από όσπρια ή λαδερά.
· Η ποσότητα της σαλάτας να είναι ένα μέτριο βαθύ πιάτο και σε κάθε σαλάτα θα βάζεις 2 κ.σ. ελαιόλαδο/μέτρια ποσότητα σε συνδυαμό μαρούλι – ντομάτα. Να αποφεύγεις πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, αγγούρι.
· Να μειώσεις το αλάτι.
· Τα πράσινα λαχανικά να τα συνδυάζεις με ντομάτα και καρότο.
· Να μασάς πολύ καλά και να τρως αργά.
· Πρώτα απόλαυσε το κυρίως γεύμα και μετά τα λαχανικά
· Από λαχανικά να τρως ότι ανέχεσαι αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα, σε κάθε σαλάτα θα βάζετε 2κ.σ. λάδι.
· Να μην τρως άγουρα φρούτα και να αφαιρείς τη φλούδα, αντίθετα να καταναλώνεις ώριμα φρούτα.
– Πρώτα θα τρώς το φαγητό σου και μετά θα πίνεις υγρά.
– Ποτέ υγρά με άδειο στομάχι και όχι απότομη λήψη.
– Τα γαλακτοκομικά και τους χυμούς να τα συνοδεύεις πάντα με κάποιο αμυλούχο (ψωμί ή φρυγανιές ή κράκερ).
– Να προτιμάς γάλα με λιγότερη λακτόζη & Γιαούρτι με προβιοτικά.
– Τα όσπρια και τα λαδερά είναι προτιμότερο να τα βράζεις πολύ καλά (3 αλλαγές νερού) μέχρι να λιώσουν – να τα λιώνεις να μη φαίνεται η φλούδα τους και πάντα να τα συνοδεύεις με τυρί και ψωμί ή με ρύζι.
– Να αποφεύγεις ξηρούς καρπούς και τα τρόφιμα που περιέχουν ξηρούς καρπούς.
Καθημερινά να τρως 1 – 2 φρούτα, προσοχή σε φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, καρπούζι , σύκα, δαμάσκηνα. Αντίθετα να προτιμάς αποξηραμένα φρούτα, μήλο, αχλάδι.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Είμαι 26 χρόνων, 1,65μ. ύψος και λόγω ατυχήματος και ακινησίας έχω πάρει πολλά κιλά. Είμαι τώρα 105 κιλά και πρέπει να χάσω 35 κιλά για να φτάσω σε ένα σχετικά καλό βάρος. Μπορώ να χάνω από 8 εως 10 κιλά το μήνα; Κι αν ναι μπορώ να το κάνω αυτό χωρίς να κολλήσει ο οργανισμός μου;
Εύη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευή ,
Η απώλεια τόσων κιλών θέλει χρόνο, επιμονή και προσπάθεια. Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ώστε να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά και φυσικά από την φυσική σου δραστηριότητα. Αν υπολογίσουμε ότι χάνεις κατά μέσο όρο 4 -6κιλά τον μήνα σε 8με 6 μήνες θα έχεις φτάσει στα 70 κιλά. Η πιο σύντομη απώλεια των 8 -10 κιλών που ανάφερες είναι αρκετά δύσκολο να το πετύχεις από αυτή θα σου προκαλέσει αφενός προβλήματα υγείας και αφετέρου την πολύ σύντομη επαναπρόσληψη των κιλών.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc


Ερώτηση
Είμαι 32 ετών και έχω μια κόρη 2 ετών. Τα κιλά μου πάντοτε ήταν 56 με 59. Αλλά θεωρώ ότι τα κιλά που νιώθω καλά με το σώμα μου είναι τα 57 γιατί έχω περιφέρεια και με 3 κιλά πιο πολλά – τώρα είμαι 60 κιλά – έχω πρόβλημα. Δεν φεύγουν με τίποτα από τότε που γέννησα. Κάνω τέσσερις φορές την εβδομάδα γυμναστική στο σπίτι, γύρω στα 35 λεπτά, αλλά δεν με βοηθά. Προσπαθώ να τρώω υγιεινά, κάθε τρεις ώρες μικρά γεύματα, σαλάτες, φρούτα, κρέας στη σχάρά! Σας παρακαλώ βοηθήστε με γιατί αν μείνω έγκυος θα στιβαχτούν πολλά και μετά “ζήτω που καήκαμε”! Σας ευχαριστώ πολύ
Savvy

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή αναγνώστρια, μας αναφέρετε ότι η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, έχετε εντάξει στην καθημερινότητά σας και την άσκηση και παρόλα αυτά δεν μπορείτε να χάσετε το βάρος που θέλετε. Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο να παρεμποδίζει την απώλεια βάρους πχ θυρεοειδής, θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε έναν ειδικό έτσι ώστε να κάνετε κάποιες μετρήσεις όπως μέτρηση σωματικού λίπους και μυϊκής μάζας και να καταγράψει ένα ιστορικό διατροφικής συμπεριφοράς για να ελέγξει εάν κάτι κάνετε λάθος άθελά σας και δεν το έχετε συνειδητοποιήσει.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Είμαι 35 χρονών και έχω ύψος 1,64μ. και βάρος 64 κιλά. Τους τελευταίους 3 μήνες έπαιρνα κάποια φάρμακα (τύπου ορμόνες) και δυστυχώς πήρα αρκετά κιλά. Συνήθως δεν ξεπερνούσα τα 56 κιλά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επειδή έχω και υποθυρεοειδισμό, ο ενδοκρινολόγος μου σύστησε να κάνω μια διατροφή χωρίς άμυλο. Τι μου προτείνετε; Εννοώ πως να ρυθμίσω το διαιτολόγιο μου με τις τροφές; Ευχαριστώ πολύ!
Γωγώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Γωγώ από τη στιγμή που έχετε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με τον ενδοκρινολόγο σας, είναι καλύτερο να το συζητήσετε μαζί του. Εγώ δεν συστήνω τον αποκλεισμό του αμύλου από μια ισορροπημένη διατροφή, ίσως όμως ο γιατρός σας έχει κάτι άλλο υπόψη του. Αυτό που θα μπορούσα να σας συστήσω είναι να ακολουθήσετε την αντιοξειδωτική διατροφή ORAC, η οποία περιλαμβάνει ισορροπημένα διαιτολόγια με εύκολα φαγητά.

Εύα Καφετζή, BSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
/

And More