Q&A: Τι μπορείς να κάνεις για να φύγουν τα ψωμάκια; Πώς επιταχύνεται ο μεταβολισμός;

Μπορείς να κάνεις κάτι για να επιταχύνεις το μεταβολισμό σου; Τι άλλο εκτός από γυμναστική θα σε βοηθήσει επιτέλους να απαλλαγείς από τα ψωμάκια; Μυστικά για σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη, για να μην πάρεις παραπάνω κιλά από όσα πρέπει, υπάρχουν; Καλοκαίρι και διατροφή… Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να σε κατατοπίσει σε κάθε διατροφικό πρόβλημα και να οδηγήσει στη λύση του…

Ερώτηση
Έχω χαμηλό μεταβολισμό. Παίρνω εύκολα βάρος και ύστερα από μια χημιοθεραπεία που χρειάστηκε να κάνω, αύξησα το βάρος μου. Έχω 20 κιλά παραπάνω από το κανονικό. Άρχισα να γυμνάζομαι. Τι να κάνω για να αυξήσω το μεταβολισμό μου;
Βασιλική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βασιλική, έκανες πολύ καλή επιλογή που ξεκίνησες να γυμνάζεσαι. Ο μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται κυρίως με τη φυσική δραστηριότητα. Κάνοντας γυμναστική θα αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα και έτσι ο οργανισμός σου θα κάνει περισσότερες καύσεις. Όσον αφορά τη διατροφή σου, καλό θα ήταν να μην αποφεύγεις γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας. Να τηρείς αυτό που λέμε μικρά και συχνά γεύματα. Κατανάλωση 5-6 γευμάτων την μέρα αυξάνει τον μεταβολισμό. Τέλος, θα πρέπει να καταναλώνεις πολύ νερό για αύξηση του μεταβολισμού, της ενυδάτωσης και της αποτοξίνωσης του οργανισμού, όπως επίσης και πράσινο τσάι με διπλάσια ποσότητα σε κατεχίνες.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
Θα ήθελα να ρωτήσω αν το πράσινο τσάι που υπάρχει στα φαρμακεία σε σταγόνες ή σε χάπια είναι αποτελεσματικό! Γενικά ποιο πράσινο τσάι είναι πιο αποτελεσματικο;
Δέσποινα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι κάψουλες πράσινου τσαγιού ήταν μέχρι σήμερα ο πιο δημοφιλής τρόπος. Αλλά όταν παίρνει κανείς κάψουλες, η δόση μειώνεται στην πέψη και δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Μπορούν επίσης να ερεθίσουν την κοιλιακή χώρα. Επιπλέον, οι κάψουλες περιέχουν ορισμένα συστατικά και όχι όλα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα ενεργά συστατικά του τσαγιού δουλεύουν μόνο όταν περιέχουν όλα τα συστατικά μαζί. Το εκχύλισμα προσφέρει μεγαλύτερη δόση και απορροφάται 400% γρηγορότερα από τον οργανισμό παρά τις εναλλακτικές μορφές. Μια κούπα νερό με 5-6 σταγόνες απόσταγμα πράσινο τσάϊ ισοδυναμεί με το να πίνει κανείς 1,200 χλγραμ. σε κάψουλες πράσινου τσαγιού καθημερινά.

Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 24 χρόνων. Έχω ύψος 1.60μ. και βάρος 58-59 κιλά. Είναι αρκετά και θέλω να τα χάσω. Είχα πάει σε διαιτολόγο και είχα χάσει 5 κιλά πριν 1,5 χρόνο αλλά δυστυχώς το τελευταίο 6μηνο δεν ασχολούμαι με κάτι με αποτέλεσμα να είμαι αρκετές ώρες στο σπίτι! Η γυμναστική δεν είναι το φόρτε μου… αλλά περπατάω όσο πιο πολύ μπορώ, ειδικά τώρα που άνοιξε ο καιρός! Τι μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ!
Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα, τα κιλά σου και ο δείκτης μάζας σώματός σου είναι φυσιολογικά. Αν θέλεις να χάσεις κιλά να θυμάσαι ότι ακριβώς επειδή είσαι πολύ κοντά στο ιδανικό σου βάρος είναι λίγο πιο δύσκολο να χάσεις. Αυτό που μπορείς να προσέξεις είναι :

· Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου.
· Να καταναλώνεις 5 γεύματα ημερησίως.
· Κατανάλωσε καθημερινά 2-3 φρούτα και σαλάτα σε κάθε γεύμα.
· Περιόρισε την κατανάλωση αλατιού, αναψυκτικών με ζάχαρη, γλυκών, τσιπς κτλ.
· Να καταναλώνεις 2 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών ημερησίως
· Να καταναλώνεις καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό,χυμοί, γάλα, πράσινο τσάι).
· Να τρως καθημερινά 1 μικρή χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς.
· Να προτιμάς τα τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως)

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Ερώτηση
Είμαι 44 ετών με ύψος 1,68μ. και τον τελευταίο χρόνο ζυγίζω 102 κιλά. Την τελευταία τριετία και μόνο πήρα 25 κιλά. Ύστερα από απέλπιδες προσπάθειες 7 ετών με διαιτολόγους-διατροφολόγους σκέφτομαι (σοβαρά) να ακολουθήσω την δίαιτα Orac. Φοβάμαι μην οδηγηθώ σε μια εκ νέου αποτυχία. Θα συνιστούσατε αυτή τη δίαιτα στην περίπτωσή μου; Σημειωτέον, δεν αντιμετωπίζω προβλήματα υγείας παρά μόνο υποθυρεοειδισμό για τον οποίο παίρνω αγωγή.
Φαίη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρία Φαίη, η διατροφή ORAC αποτελείτε από μια σειρά ισορροπημένων διαιτολογίων τα οποία σας παρέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε αυτόν τον τρόπο διατροφή και τον κάνετε τρόπο ζωή, αυξάνοντας λιγάκι και την φυσική σας δραστηριότητα είμαι σίγουρη ότι θα δείτε σιγά σιγά την ζυγαριά σας να καταβαίνει. Αυτό θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση και όρεξη για να συνεχίσετε. Όσον αφορά το θυρεοειδή εάν με την αγωγή που παίρνετε είναι ρυθμισμένος δεν έχετε να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Καλή αρχή στην προσπάθειά σας.

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Ερώτηση
Θα ήθελα να μου δώσετε τη συμβουλή σας. Θέλω να αδυνατίσω και δυσκολεύομαι. Είμαι 23 χρόνων, έχω ύψος 1,50μ., είμαι 65 κιλά και έχω ορμονικές διαταραχές. Τι μπορώ να κάνω για να έχω κατάλληλα κιλά για το ύψος μου.
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή Άννα, πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε προσπάθεια απώλειας βάρους, θα πρέπει να απευθυνθείς στον ειδικό ιατρό για να σου ρυθμίσει τις ορμονικές διαταραχές που μου αναφέρεις ότι έχεις. Διαφορετικά, η προσπάθεια που θα κάνεις θα είναι ανούσια και το μόνο που θα καταφέρεις είναι να απογοητευτείς και να κουραστείς. Μόλις ρυθμιστούν όλες σου οι ορμόνες, ακολουθώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής όπως αυτό της δίατας ORAC, θα δεις ότι θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα. Συνδυάζοντας το βέβαια και με γυμναστική τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

Νικόλ Τσιάνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
SOS! Super sos!! Γεια σας και από εμένα. Κατ’ αρχήν χίλια ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθειά σας (δίαιτα orac) που δημοσιεύεται συχνά σε αυτή τη σελίδα. Έχασα σε 6 μήνες 25 κιλά! Δεν πείνασα ιδιαίτερα και δεν χαλάρωσα γιατί χάθηκαν σταδιακά και έκανα πολύ περπάτημα και ποδήλατο! Εδώ και 1 1/2 μήνα είμαι σε φάση συντήρησης, αλλά προχθές έμαθα ότι είμαι έγκυος 6 εβδομάδων στο δεύτερο παιδί μου. Χάρηκα πάααρα πολύ, αλλά και απογοητεύτηκα, φοβούμενη μήπως ξαναπάρω τα κιλά που έχασα με κόπο και προσπάθεια. Τι να προσέξω; Μπορείτε να προτείνετε ένα τυπικό διαιτολόγιο δεδομένου ότι είμαι υγιής; Ευχαριστώ και πάλι…
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα, είναι πολύ σημαντικό που κατάφερες να χάσεις τόσα κιλά. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξεις τώρα είναι να τρέφεσαι σωστά και υγιεινά ώστε να πάρεις τα κιλά που χρειάζεσαι και να είναι πιο εύκολη και η απώλεια τους μετά τον γέννηση του μωρού σου. Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα και να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων. Παρακάτω θα δεις πως πρέπει να τρέφεσαι.

· Καθημερινά 2-3 μερίδες φρούτων
· Καθημερινά 3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών
· Καθημερινά 3-4 μερίδες λαχανικών
· Καθημερινά 8 μερίδες αμυλούχων (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως)
· Καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα)
· Εβδομαδιαία 2 φορές όσπρια ή λαδερά
· Εβδομαδιαία 1-2 φορές ψάρι ή κοτόπουλο
· Εβδομαδιαία 2-3 φορές άπαχο κόκκινο κρέας
· Μικρά & συχνά γεύματα
· Καλά πλυμμένα λαχανικά

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Ερώτηση
Γειά σας. Με λένε Ιωάννα και είμαι 34 ετών. Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Εχω ύψος 1,75μ. και το 2009 ήμουν 59 κιλά. Ήμουν μια χαρά. Έμεινα όμως έγκυος και στον 9ο μήνα έφτασα τα 87 κιλά!!! Με πολύ προσπάθεια έφτασα τα 74 κιλά. Θέλω όμως να χάσω και τα άλλα 16 κιλά αλλά δεν μπορώ με τίποτα. Σας παρακαλώ πείτε μου τι πρέπει να κάνω για να τα χάσω άμεσα; Θα ήθελα να μου πειτε πως να τα χάσω σε 2 μήνες. Εχω υποθυρεοειδισμό. Σας ευχαριστώ…
Ιωάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ιωάννα, βασικά πρέπει να ελέγχεις τον θυρεοειδή σου και να είναι πάντα ρυθμισμένος. Επίσης, 16 κιλά σε 2 μήνες είναι πολλά για να τα χάσεις. Μια ασφαλής απώλεια βάρους για να μην τα ξανά βάλεις είναι 2-4 κιλά το μήνα.

– Μη μένεις ποτέ νηστική για περισσότερο από 3-4 ώρες. Αν πέσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρατηρείται υπερέκκριση ινσουλίνης με αποτέλεσμα ό,τι καταναλώνεις να αποθηκεύεται σε λίπος, καθώς και αύξηση βουλιμίας.

– Να αποφεύγεις τους απλούς υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη) που προκαλούν υπερέκκριση ινσουλίνης. Αντικατάστησέ τα με καστανό ρύζι, καστανή ζάχαρη, ψωμί πολύσπορο καθώς και ζυμαρικά ολικής άλεσης. Έτσι αυξάνεται ομαλά το σάκχαρο στο αίμα μας και ο κορεσμός κρατάει για περισσότερη ώρα.

– Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες που προκαλούν τον κορεσμό, όπως είναι το αυγό, ψάρι, κόκκινο κρέας και κοτόπουλο.

– Μη ξεχνάς ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη πρόκληση του κορεσμού και αποβάλλουν το λίπος από τα κόπρανα. Επιπλέον ενυδατώνουν τον οργανισμό και αυτό βοηθάει στον καλύτερο μεταβολισμό.

– Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα, μια αερόβια άσκηση 30 λεπτών θα συμβάλλει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στις καύσεις του λίπους.

Ρούντου Αθηνά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Bsc

Ερώτηση
Με λένε Ελένη! Θέλω να μου πει τι πρέπει να κάνω για να χάσω τα ψωμάκια. έχω ύψος 1.71μ. και ζυγίζω 61 κιλά. Αλλά αυτά τα ψωμάκια με νευριάζουν πάρα πολύ! Δεν ξέρω τι να κάνω (εκτός από γυμναστική)! Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που θα μου αφιερώσεις για να απαντήσεις…
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μου Ελένη, δεν μου αναφέρεις αν κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή. Η γυμναστική από μόνη της δεν θα μπορέσει να σε βοηθήσει. Ξεκίνα ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και σε συνδυασμό με τη γυμναστική θα αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα.

Οδηγίες για τη διατροφή σου
Κάθε πρωί να καταναλώνεις ένα σωστό πρωινό όπως γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως ή γάλα με τοστ ή γάλα με φρυγανιές σικάλεως και μέλι με μαλακή μαργαρίνη ή ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης. Μετά από 3-4 ώρες να φας ένα – δυο φρούτα. Το μεσημέρι φρόντισε το γεύμα σου να μην είναι τηγανιτό και να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Πάντα να καταναλώνεις μια πράσινη σαλάτα και λίγο τυρί. Το απόγευμα διάλεξε να φας ένα φρούτο με ένα γιαούρτι ή λίγους ξηρούς καρπούς ανάλατους ή ένα φυσικό χυμό με 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως με λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Μην διστάζεις να καταναλώσεις κάποιο γλύκισμα μία φορά την εβδομάδα. Το βράδυ φρόντισε να φας κάτι ελαφρύ όπως ένα γιαούρτι με δημητριακά ολικής αλέσεως ή μια σαλάτα με αυγό ή τόνο ή λίγο τυρί. Πίνε καθημερινά άφθονα υγρά (1.5-2 λίτρα).

Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Εύα Καφετζή

/

And More