Q&A: Είναι αποτελεσματική η Atkins diet; Πώς θα χάσω το λίπος από την κοιλιά;

Μπορείς να “ξεφορτωθείς” το λίπος από την κοιλιά; Μπορεί ο σύντροφός σου να ακολουθήσει τη δίαιτα Orac μαζί σου; Πώς θα καταφέρεις να χάσεις τα κιλά που πήρες όταν έκοψες το κάπνισμα; Απορίες γύρω από τη διατροφή και την καλλίγραμμη σιλουλέτα περιμένουν απαντήσεις.
Η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη είναι εδώ για να απαντήσει και να δώσει τις κατάλληλες συμβουλές…

Αν δεν έχεις ακόμη στείλει τις ερωτήσεις σου, κάνε κλικ εδώ και οι ομάδα των διατροφολόγων θα προσπαθήσει να βρει τη λύση σε κάθε πρόβλημα που έχει σχέση με τη διατροφή.

Ερώτηση
Γεια σας με λένε Μαρία, είμαι 48 ετών, έχω ύψος 1,58μ. και έχω φτάσει τα 82 κιλά. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν έκοψα το κάπνισμα πριν 8 χρόνια και πήρα 25 κιλά. Κατάφερα αρχικά να τα χάσω αλλά σιγά-σιγά τα ξαναπήρα. Κάνω περπάτημα, τρώω τροφές ολικής άλεσης, κατά διαστήματα βρίσκομαι σε υγιεινή διατροφή, αλλά από το απόγευμα και μετά θέλω όλο να τρώω. Κάποιες φορές εναλλάσσω το γλυκό με το αλμυρό. Ξέρω ότι είμαι σε δύσκολη ηλικία και όταν κάνω προσπάθεια τα αποτελέσματα είναι μικρά. Πρέπει να χάσω αρχικά τουλάχιστον 8 κιλά για να βρω την αυτοπεποίθηση μου. Τι με συμβουλεύετε; Ευχαριστώ πολύ
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαρία! Πιστεύω πως γνωρίζουμε και οι δυο μας ότι ο λόγος που συμβαίνουν όλα αυτά που αναφέρεις είναι καθαρά ψυχολογικός. Αρχικά μη συνδυάζεις την ευχαρίστηση με το φαγητό σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Όταν τα απογεύματα αναζητάς γλυκό, προτίμησε μια light επιλογή (μπάρες δημητριακών, ρυζογκοφρέτα με μέλι, μπισκότα πολυδημητριακών, αποξηραμένα φρούτα). Αυτό που θα σε βοηθήσει να μην έχεις έντονη πείνα το απόγευμα είναι τα συχνά γεύματα καθόλη τη διάρκεια της μέρας.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Συνήθειες που αδυνατίζουν… Κάντες δικές σου! Πάχυνες; Μήπως δεν φταίει αυτό που τρως, αλλά αυτό που πίνεις; Έξυπνες συμβουλές… για να τρως λιγότερο και να απολαμβάνεις περισσότερο!


Ερώτηση
Τι γνώμη έχετε για την δίαιτα Atkins; Μπορεί να την κάνει κάποιος άφοβα, για μεγάλο χρονικο διάστημα; Για παράδειγμα πάνω από 3 μήνες; Ευχαριστώ!
Άννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άννα, η δίαιτα Άτκινς είναι μια δίαιτα η οποία μπορεί να φέρνει γρήγορα αποτελέσματα, να μην έχει περιορισμό στις μερίδες, να μην περιορίζει την κοινωνική ζωή του ατόμου και να ικανοποιεί το αίσθημα της πείνας, αλλά είναι ανεπαρκής σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και σε υδατάνθρακες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας, τριχόπτωσης και κόπωσης. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι δύσκολο να ενταχθεί το άτομο σε φυσιολογικό πρόγραμμα. Τέλος, όταν το άτομο ξεκινήσει να παίρνει υδατάνθρακες τα κιλά επιστρέφουν πιο γρήγορα απ’ ότι αν είχε ακολουθήσει ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο. Το διάστημα των 3 μηνών είναι πολύ μεγάλο για να ακολουθήσεις μια τέτοιου είδους δίαιτα. Θα σε συμβούλευα να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σου με την καθοδήγηση ενός διατροφολόγου.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Η θρυλική δίαιτα Atkins Τι είναι οι Fad diets; Αδυνατίζουν τελικά ή απλά ταλαιπωρείσαι; Dukan Diet: Άλλη μια Fad Diet με βασιλική λάμψη!

Ερώτηση
Είμαι 23 χρόνων, με ύψος 1,58μ. και βάρος 46 κιλά. Τον τελευταίο χρόνο είχα πάρει 6 κιλά και με πολύ κόπο έφτασα στο σημερινό μου βάρος. Το πρόβλημά μου είναι ότι φοβάμαι συνεχώς μήπως ξαναπαχύνω. Πριν φάω οτιδήποτε υπολογίζω τις θερμίδες και ακόμα και αν φάω ενα γλυκό νιώθω αμέσως σαν να έχω παχύνει (αν και το φιλικό μου περιβάλλον υποστηρίζει ότι είμαι υπερβολικά αδύνατη και μπορώ πλέον να σταματήσω να προσέχω τόσο). Μήπως αντιμετωπίζω κάποια διατροφική διαταραχή και πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό; Αισθάνομαι ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορώ να αποβάλλω τον φόβο μήπως ξαναπαχύνω! (Σημειωτέον, λόγω της απώλειας των κιλών είχα 4 μήνες αμμηνόροια). Ευχαριστώ πολύ!
Άντζελα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άντζελα, το σωματικό σου βάρος είναι εντός φυσιολογικών ορίων, αλλά είναι σημαντικό να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και συμπεριφορά. Καλό είναι να θυμάσαι ότι ο άνθρωπος για να πραγματοποιήσει όλες του τις λειτουργίες χρειάζεται ενέργεια την οποία λαμβάνει μέσα από τις τροφές. Κανείς δεν παχαίνει αν τρώει από όλα τα τρόφιμα, σε μικρές όμως ποσότητες, οπότε δεν χρειάζεται να φοβάσαι ότι αν φας ένα γλυκό θα αυξήσεις το βάρος σου.

Έτσι, φρόντισε στη διατροφή σου να καταναλώνεις συστηματικά τα ακόλουθα:
– 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά
– 2 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5% ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5% ή 30γρ. τυρί)
– 10-12 ποτήρια υγρών καθημερινά
– 8 με 11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 φέτα ψωμί ή 2 φρυγανιές ή 2 κράκερς ή ½ κουλούρι θες/κης ή 1/3 φλ. Ρύζι/ μακαρόνια ή 1 μπάρα δημητριακών ή ½ φλ. Δημητριακά πρωινού ή 1 μέτρια βραστή πατάτα ή 2 μπισκότα ή αρακά ή φασολάκια ή μπάμιες)
– 1 φορά εβδομαδιαία κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό)
– 3 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο, ψάρι)

Αν ωστόσο δυσκολεύεσαι να συστηματοποιήσεις τη διατροφή σου μόνη σου, καλό είναι να απευθυνθείς σε κάποιον πτυχιούχο διατροφολόγο. Τέλος, αναφορικά με την αμηνόρροια είναι απαραίτητο να επισκεφθείς τον γυναικολόγο σου.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Φοβάμαι μήπως πάρω πίσω τα κιλά που έχασα. Τι να κάνω; Tips για να κόψεις το καταστροφικό τσιμπολόγημα! Ξέρεις ποια είναι η “κανονική μερίδα”;


Ερώτηση
Kαλησπέρα σας! Ακολουθώ τα προγράμματα orac και τα θεωρώ πλήρη & αποτελεσματικά! Η ερώτηση μου αφορά στο πράσινο τσάι και με τι εναλλακτικό ρόφημα μπορεί να αντικατασταθεί, επειδή λόγω ομοιοπαθητικής και καφεϊνης δεν μπορώ να το καταναλώσω. Ευχαριστώ
Γιώτα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Γιώτα, κάποιες ιδανικές λύσεις για την αντικατάσταση του πράσινου τσαγιού είναι το ρόφημα κρόκου Κοζάνης, το κόκκινο τσάι και διάφορα βότανα σε μορφή αφεψήματος που δεν περιέχουν καφεΐνη.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιτέλους, υπάρχουν τροφές που μειώνουν την ορεξή και βοηθούν στο αδυνάτισμα; Αμέ… Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας γύρω από τη δίαιτα Orac Πράσινο Τσάι: Χάσε κιλά, πόντους και άυξησε το μεταβολισμό σου!

Ερώτηση
Γεια σας, είμαι 44 ετών με ύψος 1,68μ. και βάρος 80 κιλά. Θέλω να αρχίσω τη δίαιτα ORAC μαζί με τον σύζυγό μου που είναι 49 ετών, με ύψος 1.75μ. και βάρος 107 κιλά (κάνει καθιστική εργασία). Οι ποσότητες των μερίδων φαντάζομαι ότι απευθύνονται σε γυναίκες. Πόσο περισσότερο φαγητό θα πρέπει να καταναλώνει ο σύζυγος; Για παράδειγμα: Αν μια μερίδα φασολάκια είναι 200γρ. για μένα, ο σύζυγος πόσα γραμμάρια θα πρέπει να καταναλώσει; Για το κρέας; Το ψάρι; Τα ζυμαρικά; Τα όσπρια; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Ρένα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ρένα, η δίαιτα ORAC αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές η οποία θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος τρώγοντας ισορροπημένα και χωρίς να στερείσαι τίποτα. Ο σύζυγος σου χρειάζεται περίπου 2500 θερμίδες. Συνεπώς, σίγουρα έχει ανάγκη από μεγαλύτερες μερίδες. Για το κρέας και το ψάρι θα υπολογίζεις περίπου 180-200γρ μαγειρεμένο φαγητό, για τα ζυμαρικά και τα όσπρια περίπου 2 με 2 ½ φλιτζάνια μαγειρεμένης τροφής.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Δίαιτα για ζευγάρια… Για να χάσετε μέχρι και 4 κιλά σε ένα μήνα Κάνε το quiz και ανακάλυψε όσα δεν γνωρίζεις για τη δίαιτα Orac Orac – Όλες οι εκδόσεις και τα εβδομαδιαία μενού για να ξεκινήσεις!

Ερώτηση
Είμαι 32 ετών, έχω ύψος 1,72μ. και είμαι 86 κιλά. Έχω σώμα αχλαδιού! Μετά από πολλές εξετάσεις έχω λιπίδιμα, δηλαδή πολύ λίπος στα πόδια μου, τα οποία πρήζονται με την παραμικρή ορθοστασία και πονάνε πολύ! Κάνω δίαιτες που πέφτουν στο κενό ή αδυνατίζω πολύ στο πάνω μέρος και όχι κάτω. Όταν κάνω γυμναστική, όπως κολύμπι, είναι λίγο καλύτερα γιατί ξεπρήζονται από το κρύο νερό. Μπορείτε να μου δώσετε μια δίαιτα ώστε να χάσω κάποια κιλά; Όχι πολλά, όσα αντιστοιχούν στο φυσιολογικό, σύμφωνα με το ύψος μου!
Ελενίλια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ισορροπημένη διατροφή με 4-5 γεύματα ημερησίως, συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, επαρκής πρόσληψη υγρών, αποφυγή λιπαρών τροφών και γλυκών. Καταναλώνετε αποκλειστικά τρόφιμα ολικής αλέσεως, 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι και μην τσιμπολογάτε. Μειώστε σημαντικά την προσθήκη αλατιού και εντάξτε στην καθημερινότητα σας φυσική δραστηριότητα.

Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

Τι σωματότυπο έχεις; Μήλο ή αχλάδι; Δες πως μπορείς να τον υπολογίσεις… Γρήγορα και με λίγες θερμίδες! Gourmet συνταγές από την Μυρσίνη Λαμπράκη Μαύρο ή λευκό ψωμί; Τόνος σε λάδι ή σε νερό; Είσαι σίγουρη ότι ξέρεις να κάνεις δίαιτα;

Ερώτηση
Είμαι 36 χρόνων, έχω ύψος 1,74μ. και βάρος 66.8 κιλά. Με ταλαιπωρεί 1 – 1/2 κιλό καθαρό λίπος στην περιφέρεια της κοιλιάς εδώ και 4 χρόνια. Υπάρχει κάποιος φυσικός λιποδιαλυτής π.χ. το μαρούλι; Τα αναψυκτικά με ανθρακικό τα έχω κόψει εδώ και 2 χρόνια και γενικώς τις ζάχαρες.
Μάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ Μάκη, αυτό που μπορείς να κάνεις ώστε να μειώσεις το κοιλιακό λίπος είναι:

– Καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους)
– Κατανάλωσε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς)
– Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
– Κατανάλωσε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)
– Μικρά και συχνά γεύματα
– Καθημερινή πρόσληψη πρωινού
– Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες
– Αυξημένη πρόσληψη υγρών
– Συστηματική φυσική δραστηριότητα

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Ποιες τροφές πρέπει να τρως για χάσεις λίπος από την κοιλιά Τελικά το λεμόνι καίει το λίπος ή πρόκειται για μύθο; 10 συμβουλές για να το κάψεις… το περιττό λίπος!

Ερώτηση
Γεια σας! Θα ήθελα και εγώ την συμβουλή σας. Είμαι 27 χρόνων! Εδώ και ένα χρόνο έχω πάρει 20 κιλά. Έχω ύψος 1,68μ. Έχω κάνει άπειρες προσπάθειες να χάσω κάποια κιλά αλλά τίποτα. Εκεί που χάνω, τα ξαναπαίρνω! Προσπαθώ να εντάξω και την γυμναστική σε καθημερινή βάση, αλλά δεν τα καταφέρνω γιατί την βαριέμαι. Έχω θυρεοειδή, αλλά με το χάπι που παίρνω είναι σε φυσιολογικές τιμές. Τι θα μπορούσα να κάνω;
Σάντυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα, καταλαβαίνω την ανυπομονησία σου, απλά πρέπει να καταλάβεις ότι το σωματικό βάρος είναι κάτι πολύ απλό αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν προσπαθείς να διώχνεις τα κιλά σου γρήγορα, αυτά θα «ξαναέρχονται» γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο (τοπικό πάχος, προβλήματα υγείας λόγω φαινομένου «γιο-γιο»). Άρα θα σου πρότεινα να κάνεις μια διατροφή που θα χάνεις σιγά και σταθερά και αυτό θα σε οδηγήσει στο να μην βάζεις τόσο εύκολα τα κιλά. Έτσι, θα δεις στο σώμα σου στα πόσα κιλά θα είσαι ικανοποιημένη.

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:
– Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
– Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών
– Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών
– Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα
– Να μειώσεις το αλάτι
– Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως
– Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς
– Να τρως 2 φορές εβδομαδιαία ψάρι.
– Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη)
– Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
Άμα και πάλι δεν μπορείς να τα καταφέρεις θα σου πρότεινα να συμβουλευθείς κάποιον ειδικό.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

To φαινόμενο yo-yo: Μήπως χάνεις κιλά και τα ξαναπαίρνεις; Αλάτι σημαίνει κυτταρίτιδα, αφυδάτωση, φούσκωμα, θαμπό δέρμα… Μείωσέ το! Προϊόντα ολικής άλεσης: Σύμμαχος στο αδυνάτισμα!

And More