Q&A: Πώς θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης; Τι μπορώ να κάνω με το λίπος στην κοιλιά;

Πώς θα καταφέρω να κάνω την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής και να μην με κουράζει; Δυσκολεύομαι να τηρήσω τη δίαιτα γιατί έχω γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση! Μπορώ να χάσω 2-3 κιλά και να μειώσω παράλληλα τη χοληστερίνη; Υπάρχει τρόπος να παίρνω όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μου όταν κάνω νηστεία;

Η ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη αναλαμβάνει να απαντήσει σε όλες σας τις απορίες…

Ερώτηση
Είμαι 56 χρονών και ζυγίζω 67 κιλά για πρώτη φορά στη ζωή μου. Εχω και λίγο αυξημένη χοληστερίνη (240) και θέλω να χάσω 2-3 κιλά. Μου είναι όμως πολύ δύσκολο… καμία σχέση μέχρι πριν λίγα χρόνια. Είμαι καθηγήτρια και πριν πάω σχολείο πίνω γάλα, ελαφρύ εννοείται, καθημερινά. Τι λέτε μπορώ να τα καταφέρω;
Μάγδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το αποτέλεσμά σας είναι σίγουρο αν είστε συστηματική με τη διατροφή σας. Η δυσκολία στην απώλεια βάρους οφείλεται στην ηλικία μιας και η μυϊκή σας μάζα είναι μικρότερη από ότι παλιότερα. Οι διατροφικές οδηγίες στις οποίες πρέπει να δώσετε έμφαση με δεδομένη και την αυξημένη χοληστερίνη έχουν ως εξής:

· Αυξήστε την κατανάλωση ψαριού σε 2 φορές την εβδομάδα και καταναλώνετε καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς (20 αμύγδαλα ή 5-8 καρύδια).
· Αποφύγετε τα τρόφιμα πλούσια σε ζωικά λιπαρά και ζάχαρη καθώς επίσης μειώστε την προσθήκη αλατιού.
· Καταναλώνετε συστηματικά τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά, καστανό ρύζι, ζυμαρικά), τα οποία τροφοδοτούν τον οργανισμό με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που τονώνουν το μεταβολισμό και την καύση λίπους.
· Αυξήστε σημαντικά την πρόσληψη υγρών (2 λίτρα καθημερινά/νερό, χυμό, ημίπαχο γάλα) και 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες.
· Δώστε έμφαση στη συχνότητα γευμάτων.
· Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc


Ερώτηση
Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τα κιλά μου. Είμαι 20 χρόνων, με ύψος 1.70μ. και 67 κιλά, όταν ζυγίζομαι τα πρωινά (πάντα!). Ποιο θα ήταν το κατάλληλο βάρος για μένα; Είχα παει για μικρό χρονικό διάστημα σε διατροφολόγο, πριν κάνω βλακείες με τη δίαιτά μου και καταλήξω με οισοφαγική παλινδρόμηση/έλκος.

Με ταλαιπωρεί με την έννοια ότι κάποιες φορές δεν μπορώ να φάω τίποτα λόγω καούρας ή άλλων συμπτωμάτων του έλκους. Έτσι καταλήγω να τρώω μόνο το βράδυ και σχετικά πολύ, γιατί έχω πεινάσει. Έκανα χορό χρόνια, αλλά λόγω οικονομικών σταμάτησα. Σκεφτόμουν να ξεκινήσω γυμναστήριο, αλλά φοβάμαι πως μετά από 2-3 φορές θα βαρεθώ.
Μάχη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το ιδανικό σας βάρος είναι 57-60 κιλά. Για την γαστροισοφαγική παλινδρόμηση είναι σημαντικό να προσέξετε τα εξής:

– Να αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε λίπος, καρυκεύματα, αλκοόλ, σοκολάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, μέντα, αναψυκτικά, ανθρακούχα ποτά, γλυκά, ξηροί καρποί, εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ), μπέικον, λουκάνικα, ξύδι, μουστάρδα, μαγιονέζα, κέτσαπ.
– Τα γαλακτοκομικά-τυρί να είναι χαμηλά σε λιπαρά.
– Να αποφεύγετε τρόφιμα που πιθανόν πληγώνουν τον οισοφάγο όπως φρυγανιές, κράκερς, σκληρό κρέας και ωμά λαχανικά. Τα λαχανικά είναι προτιμότερο να καταναλώνονται βραστά.
– Να καταναλώνετε μαλακά τρόφιμα.
– Οι σούπες να είναι όσο το δυνατόν πιο πηχτές.
– Να μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου.
– Να αποφεύγετε τηγανιτά και βαριά μαγειρεμένα φαγητά.
– Να ακολουθείτε μικρά και συχνά γεύματα, ανά 3 ώρες να τρως.
– Να μην τρώτε γρήγορα.
– Να αφήνετε τουλάχιστον 3 ώρες μεταξύ γεύματος και ύπνου.
– Να αποφεύγετε να ξαπλώνετε και την άσκηση μετά από κάθε γεύμα.
– Η κατανάλωση υγρών να γίνεται 1 ώρα πριν ή 1 ώρα μετά από κάθε γεύμα.
– Τα τρόφιμα να έχουν θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην είναι ούτε πολύ κρύα ούτε πολύ ζεστά.

Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc


Ερώτηση
Καλησπέρα! Λέγομαι Κωνστανίνα και θα ήθελα την βοήθειά σας! Έκανα το καλοκαίρι δίαιτα και έχασα 8 κιλά (ήμουν 78), πηγαίνοντας σε διατροφολόγο. Για οικονομικούς λόγους σταμάτησα. Είμαι 1,65μ και πλέον 70 κιλά. Θα ήθελα να φτάσω τα 60 κιλά. Το πρόβλημά μου είναι ότι και ένα κιλό να πάρω θα μπει κατ’ ευθείαν στην κοιλιά και δυστυχώς δεν έχω χρόνο για γυμναστική. Τι μπορώ να κάνω;
Κωνσταντίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Να συνεχίσεις να διατρέφεσαι έτσι όπως όταν σε παρακολουθούσε ο διατροφολόγος σου και σύντομα θα δεις τα κιλά σου να μειώνονται. Όσον αφορά στο ότι αν βάλεις κιλά τα βάζεις στην περιοχή της κοιλιάς, αυτό που μπορείς να προσθέσεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο είναι να πίνεις καθημερινά δύο ποτήρια πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες, να πίνεις αρκετό νερό και να ελαττώσεις την ζάχαρη και το αλάτι. Επίσης να εφαρμόσεις ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με πέντε γεύματα την ημέρα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό). Τέλος από την στιγμή που δεν έχεις χρόνο για γυμναστική προσπάθησε να βρίσκεις τρόπους να περπατάς περισσότερο. Ανεβοκατέβαινε τις σκάλες, πάρε το λεωφορείο από μια στάση πιο μακριά κτλ

Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 36 ετών με 1.82μ. ύψος και είμαι 130 κιλά, τα οποία τα έχω τα τελευταία 6 χρόνια. Έχω κάνει άπειρες προσπάθειες να τα χάσω. Μόλις χάνω λίγα, τα ξαναπαίρνω πάλι γιατί απογοητεύομαι γρήγορα! Πάντα είχα 5-10 κιλά επιπλέον, αλλά ποτέ τόσα πολλά. Τα κιλά τα απόκτησα μετά τη γέννα μετά τη γέννα. Πήρα 30 κιλά (πριν ήμουν 90 κιλά). Τι μου προτείνετε να κάνω; Έχω κάνει και ορμονολογικές εξετάσεις και όλα είναι φυσιολογικά. Ευχαριστώ πολύ.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εφαρμόζοντας τους βασικούς κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής και κάνοντας μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό σου διαιτολόγιο μπορείς να έχεις πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Συγκεκριμένα, εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα, απόφυγε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη και φρόντισε να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες.

Απαραίτητα καθημερινά να τρως 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών, 2 μερίδες γαλακτοκομικών και να καταναλώνεις άφθονα υγρά (νερό, χυμοί, τσάι). Επιπλέον, μείωσε την προσθήκη ζάχαρης και αλατιού. Τέλος, μην ξεχνάς πως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, γι’ αυτό θα ήταν καλό να ζητήσεις την εξειδικευμένη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου, τουλάχιστον στην αρχή της προσπάθειάς σου.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc


Ερώτηση
Καλησπέρα. Είμαι 30 χρόνων, υπάλληλος γραφείου. Στο παρελθόν έκανα διατροφή και είχα χάσει τα παραπανίσια κιλά και πολλές διατροφικές συνήθειες τις είχα κρατήσει. Σήμερα έχω πάρει πίσω τα κιλά μου και με έχει κουράσει η έννοια της σωστής διατροφής. Με γεμίζει άγχος το τι πρέπει να φάω για να χάσω τα 5-7 περιττά κιλά. Τι μπορώ να κάνω; Χρόνος μηδέν για σωματική άσκηση.
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπημένη Δήμητρα, εφόσον εγκατέλειψες τις διατροφικές συνήθειες που σε έκαναν να φτάσεις το βάρος σου σε καλό επίπεδο είναι λογικό να επέστρεψες εκεί από όπου ξεκίνησες. Κάθε υποτροπή (επιστροφή στις παλιές ανθυγιεινές συνήθειες) επηρεάζει αρνητικά την επόμενη προσπάθεια για μείωση βάρους, όμως λειτουργεί και διδακτικά! Ξεκίνα από τώρα να εφαρμόζεις την αντιοξειδωτική δίαιτα orac, θα χάσεις αυτά τα κιλά! Kαι φρόντισε να ακολουθείς αυτό τον τρόπο διατροφής για πάντα, αφού τώρα γνωρίζεις ότι αν αμελήσεις τη διατροφή σου για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βρεθείς στο ίδιο σημείο.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc


Ερώτηση
Καταρχάς συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ύψος 1,70μ. και ζυγίζω 70 κιλά. Είναι κιλά εγκυμοσύνης. Είχα πάρει 22 κιλά.Για χρόνια ήμουν σταθερή στα 59 κιλά. Κάνω δίαιτα (1400-1500θερμίδες) αλλά κιλό δεν πέφτει. Γέννησα πριν 8 μήνες και έχω χάσει 15 κιλά.Τα 12 κιλά χάθηκαν εύκολα στις 40 μέρες. Μετά όμως τίποτα… Τι μπορώ να κάνω;
Υ.Γ. : Δεν αθλούμαι και έχω θυρεοειδή.
Άντα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Άντα, μετά την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητο να επανεξετάσεις το θυρεοειδή σου. Εάν από τις εξετάσεις αίματος αποδειχτεί ότι η δοσολογία του φαρμάκου που παίρνεις σε καλύπτει και ο θυροειδής σου είναι αποκατεστημένος το να χάσεις βάρος είναι θέμα διατροφής και άσκησης. Όσον αφορά το θερμιδικό περιεχόμενο της διατροφής σου είναι καλό αλλά για να έχεις απώλεια δεν πρέπει να στηρίζεσαι μόνο σε αυτό. Πρέπει να κάνεις τακτικά γεύματα, να επιλέγεις σωστές τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και να εμπλουτίσεις το διατροφολόγιο σου με αντιοξειδωτικά. Η άσκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας που θα κάνεις και θα πρέπει να μην την αμελείς.

Βιργινία Παπαεμμανουήλ
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc


Ερώτηση
Καλησπέρα σας, το όνομα μου είναι Ελένη και εδώ και σχεδόν ένα χρόνο ξεκίνησα μια πιο υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με γυμναστική, με αποτέλεσμα να χάσω κάπου 15 κιλά. Τώρα είμαι 1,63μ. και 65 κιλά και έχω σκοπό να χάσω άλλα 10 περίπου. Στη διατροφή μου πρόσεχα να εχω πρωτεΐνη, λίγους υδατάνθρακες, σαλάτα και φρούτα, όμως θέλω να ξεκινήσω νηστεία και πρωτείνη δεν μπορώ να “βρω” εύκολα.

Ποια φαγητά περιέχουν πρωτείνη χωρίς πολλά λιπαρά και θερμίδες, αλλά να είναι και νηστίσιμα; Κυρίως με ενδιαφέρει να μου πείτε φαγητά τελευταίας στιγμής, δηλαδή να τα κάνω σε περίπτωση που μόλις γύρισα σπίτι και δεν πρόλαβα να μαγειρέψω. Όπως για παράδειγμα, σε άλλη περίπτωση θα ‘χα βράσει δυο αυγά. Γνωρίζω πως όσπρια και θαλασσινά έχουν πρωτείνη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ελένη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου. Διαβάζοντας αυτά που μας έγραψες αρχικά θα ήθελα να σε συμβουλέψω να μην ενοχοποιείς τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Τρόφιμα πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη είναι τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί και η σόγια.

Διονύσης-Άδωνις Πάνος,
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

And More